Lite av varje – lördag morgon

Nu är det lördagmorgon och jag sitter på tåget på väg till Linköping, för en samtalsdag i Ryttargårdskyrkan, om Evangeliska Frikyrkan – om framtiden och några viktiga konkreta framtidsfrågor – bl.a. teologiutbildning.

Stockholm har varit livsfarligt senaste dygnet när stora snömassor och is rasar ner från taken. Min fru var centrimetrar från att få en massa snö och is i skallen, i går.

Laddar för predika i Elimkyrkan söndag förmiddag. Ska handla om vision – och jag kommer nog att landa i själva grunden, visionen om vad Jesus har gjort för oss, det fullbordade verket, korset och uppståendelsen, och vad det betyder för oss idag.

Noterar också att jag här på bloggen har fått kritik för medverkan i Gardellprogram, med referens till Johannesbrevet om att vi inte ska ha med villolärare att göra. Nu är ju frågan hur man ska definiera villolärare, om det är alla som inte tror på någon form av autentisk kristendom så blir det ganska många personer det handlar om. Vi måste också läsa hela Nya Testamentet för att få grepp om denna fråga. Både Jesus, Paulus m.fl. mötte många kategorier av människor. Jesus umgicks med fariseerna och åt med dem, trots att han kraftigt kritiserade dem och de var hans största motståndare. När Paulus uppträdde på Aeropagen, tog han diskussionen med en rad olika meningsriktningar i Aten, som representerade helt andra tankar än kristen tro. Så vi måste också hitta en sund tillämpning av orden i Johannesbrevet.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ronny

  Det låter intressant tack och Guds Frid och Gud välsigne dig och er !!!

 • http://www.larjungabloggen.wordpress.com/ Henrik Steen

  Jag tycker du gör helt rätt som tar alla möjligheter att berätta om Jesus! Självklart kan du inte ta ansvar för hur programmen blir i slutändan, eller hur de klipper ihop din intervju. Du kan ju bara vittna efter bästa förmåga.
  Men till alla som gnäller på Stefan kan man ju ställa frågan hur programmen hade blivit utan Stefans medverkan. Säkert flera hundra tusen människor kollar på Gardells program, tänk om programmen hade blivit helt utan en röst för klassisk evangelisk tro? Låt oss stötta Stefan istället, och be för en broder som hörs i samhället och representerar evangeliet med en mycket större publik än de flesta av oss!

 • http://baptist1861.blogspot.com/ Baptist1861

  Hej Stefan. Jag tror att du gör rätt att vara med i TV-serien. Det är stor skillnad att vara med i någons TV-serie jämfört med att låta personen predika i församlingen. Det hade också varit en annan sak att tillsammans undervisa på ett sätt som ger intrycket att man stöder varandras undervisning. Det bör inte vara några problem här.

  Jesus var separerad från synd och syndare, men på samma gång så fanns han ute i världen bland syndare för att berätta om frälsning och omvändelse. Jag tror att det finns en del att lära där. Att finnas i världen, men inte vara en del av den. Att finnas till för att berätta om räddning genom Jesus.

  Jag skriver kort om biblisk separation i det här blogginlägget:

  http://baptist1861.blogspot.com/2010/02/separation.html

  /J

 • jan sköld

  Det är egentligen två frågor det handlar om a. att medverka iett program i Tv ja det får väl var och en ta ansvar för som medverkar b. Gardell som villolärare det är svårt att se något annat eftersom han isin bok om Jesus förnekar försoningen ,Jesu Gudom , kroppens uppståndelse
  etc.Den som förnekar försoningen kan ju knappast ses som Kristen

 • http://www.efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Håller med dej, Stefan. Däremot bröt Norrmalmskyrkan och Domkyrkoförsamlingen i Uppsala mot de apostoliska anvisningarna i 2 Joh. när man bjöd in Gardell som något slags auktoriserad evangelist, utan tydlig, officiell konfrontation. Likadant var det när Ytterberg m.fl.upprepade gånger bjöd in John Shelby Spong (!) till Sverige och Svenska kyrkan. Och jag tror att var och en som tänker bjuda in exempelvis K-G Hammar bör tänka sej för. Är människan verkligen kristen? Tror han ens på en personlig Gud? Nu är det tydligen en reformert kyrka i Holland som låter en gudsförnekande präst fortsätta, jfr Thorkild Grossböl i Danmark (och nämnde Spong). ”Gud finns inte, jag tror på honom”, ”Gud är relation”, ”Gud är ett verb”, ”Gud är energi” – hur många ateistiskt/panteistiskt inspirerande slogans ska egentligen få framföras och legitimeras i kristna kretsar utan att vi slår bakut? Men Gud välsigne dej, Stefan; jag skrattade nästan högt när jag såg att Jonas Gardell hade ett särskilt gott öga till dej och Stanley Sjöberg (som här i Bollnäs har grundmurat rykte för homofobi och Svenska kyrkan än idag gör allt för att distansera sej ifrån). Hållningslöshet attraherar inte Jonas Gardell – eller någon annan.

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Villolärare är inte alla som har fel åsikter, inte alla som har fel när det gäller religion. I så fall skulle vi få klassificera hela världen som villolärare – alltså ingen mening med att använda det ordet specikt.

  För att kunna kallas för villolärare måste man åtminstone uppfylla följande krav, enligt min mening:

  1. Man påstår sig vara en kristen. – Rätt viktigt i sammanhanget.
  2. Man lär ut felaktig lära i någon för kristen tro central och frälsningsavgörande fråga – dvs då handlar det inte om dopet, utan mer om Gud, Jesus osv. Att förneka treenighetsläran och samtidigt påstå sig vara en kristen är ett sådant exempel på villolära för en som kallar sig kristen. Inte om man är muslim.
  3. Man är inte en nykristen som helt enkelt inte har fått tillräckligt med undervisning ännu och inte hunnit läsa så mycket i Bibeln, och därför har han/hon inte helt rätt lära.

  Det finns säkert fler punkter, men dessa tre är väl ett minikrav för att få klassificeras in under termen villolärare.

  Vad man ska säga om Jonas Gardell kan väl läsarna själva bedöma.

 • http://baptist1861.blogspot.com/ Baptist1861

  Hej Stefan. Jag tror att du gör rätt att vara med i TV-serien. Det är stor skillnad att vara med i någons TV-serie jämfört med att låta personen predika i församlingen. Det hade också varit en annan sak att tillsammans undervisa på ett sätt som ger intrycket att man stöder varandras undervisning. Det bör inte vara några problem här.

  Jesus var separerad från synd och syndare, men på samma gång så fanns han ute i världen bland syndare för att berätta om frälsning och omvändelse. Jag tror att det finns en del att lära där. Att finnas i världen, men inte vara en del av den. Att finnas till för att berätta om räddning genom Jesus. Att röra sig i olika sammanhang, men ändå ge en klar vittnesbörd.

 • roberth

  Välkommen till linköping,…

 • Besökare

  Lycka till och Guds välsignelse i Elimkyrkan. Gardells inträde på den kristna scenen är väl bland det mest intressanta och spännande som hänt på senare tid. Ord som villolärare och villolära är i praktiken oanvändbara meningslösa begrepp att svänga sig med och slår antagligen bara tillbaka med en negativ rekyl. Och vad ska man då säga om Olle Carlsson och Allhelgonakyrkan som drar massor av människor till sig och uppenbarligen betyder väldigt mycket för många. Men var finns då sanningssägarna och sanningsmonopolen och var finns deras succé? Varför denna rädsla för sådana som tänker nytt i annorlunda banor? Jag har läst Gardells böcker om Gud och Jesus men fördenskull delar jag nödvändigtvis inte hans uppfattningar, ibland tycker jag han slår in öppna dörrar. Att kategorisera och stämpla folk hit och dit är som att slåss med väderkvarnar och leder ingenstans, annat än möjligen då till en ankdamm, och är inget positivt. Att visa uppskattning och respekt är väl bättre även om man inte delar alla åsikter. Hellre dynamiska samtal och reflektioner än de rättrognas stagnation.

 • jan sköld

  ja visst är det så :besökare: Hellre psykolögi o socal kompetens än teologi.Hellre trevligheter än Sanningen.När man har fått för sig att Kristen tro är ett stort åsikstorg med i grunden lika värderingar ja då kan allt gå an -Alla katter är ju grå i skymningen.Måttståken är trevighet o om det drar folk-Kul va ?

 • Besökare

  Som anonym ska väl inte jag egentligen polemisera men kanske några ord ändå, ska varken vara otrevlig eller gå till angrepp. Menar bara det att alla borde få plats, inte att jag tar ställning hellre för ”psykologi o social kompetens än teologi”. Att bråka om Gud och vem som tror rätt känns för mycket som sandlåda. Inte för att jag besökt Allhelgonakyrkan men har läst om att Olle Carlsson är tydlig med sin tro och vad han tror, sen får andra tro som dom vill.

 • wildwest

  Som sagt kommer jag inte orka se Gardells program eftersom jag inte vill landa på hjärtakuten. Risken när man är med i tv-program som leds och arrangeras av personer som Gardell är att uttalanden man gör i en tv-intervju klipps ned och omformas till oigenkännlighet. Att därefter gå ut och rätta eller dementera är nästan omöjligt. Vi som är kristna och aktiva i frikyrkorörelsen vet vem Stefan är. En vanlig medelsvensson kanske tror att en förvriden version av Stefans uttalanden är det som frikyrkan lär. Men – jag har ingen aning om hur det kommer se ut eller tas emot. Vi får väl se.

 • Johan

  Villolärare är den som för människor vilse. Det gör Jonas Gardell, genom de 2 böcker han har skrivit om sin ”teologi”. Där hävdar han bland annat att det inte finns någon synd! Att förstå och godta att det Gud i sitt ord kallar synd, faktiskt är synd, är frälsningsavgörande för människan!
  Alltså är han inte att jämföra med någon, vem som helst, som bara har förvärvat sig en egen lärouppfattning. Han uppträder som en ”kristen” lärare!
  Jag har träffat människor som blivit vilseförda av hans böcker.
  Varför är det allvarligt? Jo, därför att det som sagt handlar om människors frälsning!
  Det är en sak att tillrättavisa eller predika för en villolärare, det är en annan att välkomna honom hem eller till hemförsamlingen. Minns jag fel att du gjorde det Stefan? I så fall vill jag be dig om förlåtelse för det!
  Annars kvarstår frågan (samt min upppmaning) angående hur du läser och tillämpar Bibeln, m t p vad som står i 2 Joh v. 9-11?

 • http://www.brefvet.com Gunnel

  På Sv. Kyrkans Hemsida rekommenderas två böcker. Den ena är ”Om Gud”. Den andra är ”Om Jesus”.
  Är detta Svenska Kyrkans teologi och exegetik och rekommendationer hur vi skall tolka bibelns texter så är detta djupt tragiskt.
  I morse skrev jag min Blogg om ”Israels Gud” efter att ha sett Jonas Gardells omtalade program i går kväll..
  Det är inte vilken Gud som helst som vi kan fantisera om! Är det inte teologer, som talar om kontext?