Benny Hinn-såpan

Man upphör aldrig att förvånas över de amerikanska superpredikanterna. Jag har gnällt på dem nu i 15 år och börjar bli ganska trött på ämnet, och man blir inte längre överraskad när det rapporteras att de inte lever ett respektabelt kristet liv som varje normal församlingsmedlem förväntas göra.

Det senaste är att Benny Hinns fru har lämnat in en skilsmässoansökan. Och allra mest blir jag förvånad över att Benny Hinn blir så förvånad. Har han en så dålig kontakt med sin fru så att han inte ens vet om att hon har sådana tankar. Det är ju klart att om man ständigt reser runt och har mirakelkampanjer så hinner man inte prata med egna hustrun, så tycks det vara i detta fall.

Men alla dessa superpredikanter med tveksam moral, och som hellre borde gå grundkurser i hur man lever som kristen, istället för att bygga upp mångmiljonministries – deras levebröd är helt och hållet alla vanliga kristna som flockas kring predikostolarna och TV-programmen och som attraheras av det spektakulära. Kvalitetsmärkning av predikanter och ministries och tydliga regler för ansvar -borde införas.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • kjell

  Kvalitetsmärkning av pastorer har jag efterlyst för länge sedan att ha någon form av licens ungefär som läkare som kan dras in Klassisk Baptism har dragit upp fina riktlinjer som vi borde kunna gå efter

 • http://www.daveblogg.blogspot.com David Nyström

  Om något så fruktansvärt, Gud förbjude, någonsin skulle drabba ditt äktenskap kan jag bara hoppas att ingen kommer att raljera med dig på det här sättet. Tråkigt, Stefan…

 • Lillen

  David, du överdriver. Eller så förväxlar du raljera med att tala klarspråk.

 • Nils

  Stefan – här delar jag till fullo din reflektion !
  Sedan kan man också faktiskt reflektera över:

  Vilka beredde hans predikoplattform när han senast besökte Sverige ?
  Skämmes var det en barnboksförfattare myntade & det borde nog dessa ta till sig.

  Denna tidiga reflektion är väl värd att läsa:
  http://www.dagen.se/dagen/lasargenererat/article.aspx?id=593

 • Ronny

  Dom lykas få uppmärksamhet för sin spektakulära tjänst .Och skor sig på människor med evangeliet och sinna villfarelser om det. Och en del för mackt och positions skull, eller vad som driver dom ibland .Och gör det så skikligt så de får okunniga och oerfarna människor och kristna på kroken, tom . ledare i våra försammlingar.

  Tecken på det tror jag är när de och deras tjänst minnistrie. Och de andliga verkningarna och tecknen och undren och miraklen och mängden frälsta. Och människor på mötenna och hur mycket pengar och annat de tror ihopp igenom kollekten de tar upp . Som gör somliga av dem till mångmiljonärer, ibland på fattiga människors bekostnad .Och att det härliga buskapen och stämningen är viktigare än människor och deras behov och Gud och Guds Ord och Guds Goda vilja .Och position och mackt och kallelse och inflytande och mängd , går för Kärlek och sanning och redbarhet enligt Guds Ord bibeln…

  De fasinera och fångar och förslava folks fantasi. Med löfte om framgång och rikedom Och eftersom de har andliga gåvor som verkar, blir de trodda …

  Men är det evangeliet de predikar och när vill de som en god herde ge sitt liv för fåren,som Jesus vår Herre. Och sa ,att en gode herde gjorde…Eller som Palus sa till Tesalonikerna att de varit som en far och mor för församlingen. Men som inte det räkte var de redo att ge sinna liv för dem med …Är det den andens frukt vi ser i dessa superpredikanter och deras tjänster och församlingar. Ja isåfall av någon meddlem eller medarbetare .Men sällan eller aldrig av dem själva ,eller har jag fel?

  Men nåden gäller även dem. Så vi får inte dömma och fördömma, men förlåta förmanna och vägledda rätt.Frid Ronny

 • Stefan A

  Kvalitetsmärkning…? Det ska bli intressant att se vilka kriterier som gör att man kan bedöma om en pastor kommer att skilja sig, synda eller begå brott. Personligen tror jag att det säkraste sättet är att förbjuda alla ofullkomliga människor att bli kristna ledare.

 • BW

  ”Kvalitetsmärkning av predikanter och ministries och tydliga regler för ansvar -borde införas”.

  Jag har en känsla av att dessa dina ord är profetiska även om de inte var menade så, men det kommer att vara ”staten” som står bakom denna kvalitetsmärkning. För övrigt säger jag bara att även solen har sina fläckar, liksom Stefan, jag och Benny Hinn. Om nu Benny Hinn får räknas bland himlaljusen. Vad vet jag?

 • wildwest

  Ray McCauley i Sydafrika såg jag var näste man till skilsmässoadvokaten… Men domdera över varenda synd som en vanlig vardagskristen påstås begå, det kan dom. Särskilt om det handlar om att inte ge allt man äger och har till deras ministries.

 • http://www.betheligagnef.se Carl Lindahl

  Glöm inte att du också är tevepredikant numera 😉

 • Idioten

  ”Har han en så dålig kontakt med sin fru så att han inte ens vet om att hon har sådana tankar.”

  Stefan – har du så dålig kontakt med omvärlden och samtiden, att du inte känner till att det finns folk som begär skilsmässa som en blixt från klar himmel? En får ju hoppas att även din äkta hälft tycker att du har så bra kontakt som du antyder att varje vettig make skulle ha.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  David Nyström, Idioten m.fl.
  För mig är Bibeln rättesnöret när det gäller kvalitet och livsstil när det gäller kristna ledare. Bland annat ger 1 Timoteus 3 en mycket bra vägledning och den bibelreferensen har vi skrivit in i pastorskriterierna för Evangeliska Frikyrkans pastorer.
  Det är i högsta grad rimligt att ställa höga krav på världsberömda predikanter. Det är nog bara att konstatera att det råder väldigt skilda värderingar inom kristenheten hur vi ska leva som kristna ledare. Jag fungerar själv som pastor så att ser jag en ledare med allvarliga äktenskapsproblem, så ser jag till att den personen får rådgivning och hjälp, och skulle också se till att man ligger lågt med sin tjänst i församlingen innan problemen har löst sig.
  Så ser jag på det, men det råder uppenbarligen en annan typ av standard bland världsberömda karismatiska predikanter.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://www.daveblogg.blogspot.com David Nyström

  Stefan, jag ifrågasätter inte vare sig Bibeln som rättesnöre eller att vi har rätt att ställa moraliska krav på ledare. Men när någon, kristen eller ej, ledare eller ej, får uppleva det fruktansvärda i att ens livskamrat på 30 lämnar en så är det inte ämne för skadeglädje – och ditt inlägg ovan andas tyvärr av det – även om man råkar tycka illa om just den personen/ledaren.

  Att kritisera en ledare för hans/hennes livsstil, teologi, etc är en sak. Att håna någon för ett brustet äktenskap är något annat och känns bara ovärdigt.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  David Nyström,
  Jag tycker inte att jag visar skadeglädje eller hånar. Däremot är jag mycket kritisk mot hela denna kristendomstyp där man bedriver miljardbusiness i kristen regi och samtidigt inte klarar av de mest fundamentala kristna livsstilsfrågorna, där frågan om att hålla ihop ett äktenskap är kanske det mest grundläggande som finns.
  Benny Hinn har också ett ansvar mot alla de miljoner som får del av hans förbön, ger pengar till hans ministry, och lyssnar på hans undervisning. Det han säger med detta uttalande är att man kan leva i en sådan ministry och samtidigt ha en så dålig kontakt med sin fru så att man inte ens känner till och blir chockad över att hon lämnar in en skilsmässoansökan. Vad kommunicerar det för budskap om ett kristet äktenskap till alla miljoner anhängare? Är det föredömligt?
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://www.daveblogg.blogspot.com David Nyström

  Stefan:

  ”Har han en så dålig kontakt med sin fru så att han inte ens vet om att hon har sådana tankar. Det är ju klart att om man ständigt reser runt och har mirakelkampanjer så hinner man inte prata med egna hustrun, så tycks det vara i detta fall.”

  Jag tycker faktiskt du har en markant hånfull ton, men det kanske bara är jag. Vad vet du om Hinns och hans hustrus relation? Vad vet du om bakgrunden till hennes beslut? Inget, gissar jag. Det enda du vet är att du inte gillar Benny Hinn, och du utnyttjar en sådan här tragisk händelse för att ge utlopp för det ogillandet. Jag tycker det är osmakligt och inte särskilt kärleksfullt. Vad vi bör göra nu är att be för paret Hinn att, om möjligt, deras äktenskap kan räddas. Framförallt för deras egen skull, men också för att de, som sagt, är ett föredöme för så många andra.

  Sedan kan vi ju återkomma med vår kritik av Hinn och hans ministry vid ett annat tillfälle, om vi så önskar. Jag blir bara så bedrövad över att det är i situationer när bröder och systrar behöver vårt stöd och våra böner som mest, som vi ofta väljer att fördöma…

 • http://tony48.blogspot.com Tony Malmqvist

  Vad är det som egentligen förundrar? Att nu Benny Hinn´s fru begärt skilsmässa bevisar för mig bara en enda sak…Att inte ens som någon slags ”superpredikant” går man säker från fiendes attacker, när det nu är Benny Hinn som drabbas av detta så är han bara en i raden bland allt för många som har den delade erfarenheten av en uppslitande skilsmässa…
  Jag har också hört dom kommentarerna som du Stefan är så oförsiktig med: Skyll dig själv, hur kunde det undgå dig att din ”arma” frru mådde så dåligt, etc, etc.
  Jag talar utifrån egna erfarenheter rörande skilsmässa och jag vet också vilken tid, det handlar om flera år innan man är sig själv igen…

  Vi har inte sett den sista skilsmässa som skakat om Guds hus än, men varför är det nästan alltid så att det bara är så synd o den stackars försmådda hustrun?

 • http://tony48.blogspot.com Tony Malmqvist

  Jag är faktist benägen att instämma i Danid Nyströms ord här. Det är märkliga ord från att komma från en som vill vara bästa vän med den som har gjort störst narr av kristna och Jesus själv i det här landet…

 • BW

  Är vi inte lite väl snabba med att tro på allt som tidningarna (inkl. Dagen) skriver? Möjligheten finns ju trots allt att Benny Hinn var BÅDE förvånad och chockad, men att det passar pressen som hand i handske att utelämna ordet ”chockad”. Och möjligheten finns ju också att karln faktiskt är chockad även om han vid ett intervjutillfälle endast sagt att han är förvånad.
  Tala om betingade reflexer – en del går igång på Benny Hinn och andra går igång på Ulf Ekman!

 • Tomas Ander

  Stefans upprördhet över det faktum att så många ”TV-super” predikanter misslyckas med sina äktenskap och att hantera sin sexualitet på ett Gudfruktigt sätt, delar jag verkligen. Det är givetvis till stor skada för trovärdigheten vad det gäller karismatisk kristendom.

  Samtidigt delar jag David Nyströms reaktion på tonen i Stefans inlägg. Redan rubriken är väl raljant, eller??

 • Tomas Jonsson

  Jag håller helt med David Nyström. Vi som inte vet bakgrunden borde vara mer ödmjukt inställda. Stefan du Skriver fördomsfullt, som pastor vet man att man inte ens i personliga samtal tar ställning, då det ofta finns mycket fakta man inte känner till.
  Det skulle tex vara möjligt att frun i hemlighet har haft en affär med en annan man, dvs vet vi inte bör vi inte skriva som om vi visste.
  Tråkigare än att du skrivt tycker jag är att du inte håller men utan verkar förblindad av dina negativa åsikter om Benny. jag tycker inte att kristna ledare skall bedriva kristen verksamhet för egen vinningskull men det ger mig inte rätt att anse att ”troligen är andra saker han gör av ondo”
  Du kan ha rätt om Bennys skillsmässa men du kan lika väl ha fel.

 • Anneli Hillberg

  Intressant att det endast är män (vad jag kan se) som ondgör sig så över denna händelse.

 • Lasse

  Med dålig attityd till andras misslyckanden så står man nog ensam om man skulle drabbas själv. Ser inte dina uttalanden som något som visar barmhäetighet eller ödmjukhet Stefan.
  Blir faktiskt besviken på ditt sätt att benämna ett kraschat äktenskap som en såpa.
  Jag har läst dina inlägg under lång tid på denna blogg, men det är första gången jag reagerar negativt på det du skriver.
  Tråkigt

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Amen!

  Och det intressanta är ju att även Jim Bakker ser ut till att vara enig med dig här Stefan, se:
  http://www.youtube.com/watch?v=bZEmPKj_EAI

  Tack för att du vågar vara religiös okorrekt i dessa relativistiska tider! – Något som självklart ledar till mothugg!

  Guds frid

  PS: Vi borde alla bedja för Benny Hinn och hans familj.

 • Anna

  Stefan!
  Tycker du går över gränsen lite. Borde du inte skriva att vare sig vi tycker om Benny eller inte, borde vi be för honom eller hur?
  Dessutom vet jag att hans fru och barn ofta är med på hans kampanjer. Men hans fru kanske själv vill ha karriär och då förstår jag läget.

  Det finns svenskar i dag som har kontakt med Benny. Varför inte ta kontakt med dom innan någon säger något som inte stämmer? Och vissa av oss har ju kontakt med amerikanare som har varit i Sverige de senaste 5 åren som har jobbat eller jobbar vid sidan om Benny. Varför inte ta kontakt med dom.

  Men Sverige tror alltid att de vet bäst.
  Vi kan inte dra alla tv-predikanter över en linje.

 • E Niklasson

  Jag har följt den här bloggen lite då och då, eftersom Stefan har varit vår pastor i så många år. Om detta ämne kan jag dock inte tiga……. Vad det gäller Benny Hinn, så ser vår familj honom som en av de största gudsmännen i vår tid. Har sett ca 700 program där övernaturliga under skett i var och ett av dessa möten och vi har varit på flertalet möten ”live”med honom. Vi vill bara vittna om att det inte alls är nån såpa, eller att det handlar om att vara spektakulär, eller att Benny Hinn skulle vara superpredikant med tveksam moral. Tvärtom, vi har upplever verkligen Guds Ande över det som sker i hans möten, mycket bra undervisning, åtföljande utav helt enorma under och tecken, samtidigt som han starkt strävat efter hög moral. Vår familj tycker
  t ex att det har varit de starkaste möten vi varit på nånsin.

  Som så många gånger, tror jag att vi kristna är beredda att kritisera alldeles för snabbt, vi kanske bara sett några möten …..eller ens det, men ändå vet vi allt!

 • TB

  Jag undrar vad som är hela sanningen bakom tragedin. Oftast är det någon part som haft en ”affär” vid sidan om äktenskapet. Om det är så i detta fall vore det lättare att ”döma”. Tills sanningen kommer i ljuset borde vi kanske vänta med kommentarer.
  En människa som lett massvis av människor till Kristus är värd mer respekt än att kölhalas av självutnämnda ”besserwissande” småstadspredikanter, till vilket även 08:or i detta sammanhang räknas. Jag tycker om både Stefan och Benny Hinn och det smärtar mej att läsa och höra om detta nederlag. En seger för djävulen borde inte besvaras med: – ”Vad va det jag sa…” från någon kristen ledare. Klä er i aska och gråt istället.

 • Läsare

  E Niklasson:

  Har du sett när Hinn uttalar sig om att han skulle vilja skjuta alla som säger negativa saker om honom?

  Skickar du också pengar till honom så han kan gå ner med sin fina jet och landa utanför London sedan gå på lyxrestaurang och betala en nota på flera flera tusen kronor, för att sedan lyfta och åka vidare.

  En fråga bara undra vem som lurar vem?

  Känns som att Stefans uttalande är en viskning från himlen i jämförelse, det finns säkert någon som kan lägga in en länk här till det där vi får se Hinns mer mörka sidor.

  Har du talat/känner du någon av dom som blivit mirakulöst helad då menar jag inte någon som blivit bättre i magen, ryggen, börjat höra/se bättre.

  Jag föringar verkligen inte sådana under men du och Hinn pratar ju ofta om ”riktiga”
  mirakel.

  Har själv varit väldigt farsinerad av Hinn men måste säga att han numera inte är välkommen varken i min Tv eller dator.

  Tycker inte han lever och lär vad bibeln säger.

  Gå in på bibelfocus.se och se och lyssna till ”det stora avfallet” det fick mig att vakna upp och faktiskt kritiskt börja granska dessa storfräsare.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  TAck för kommentarer,
  ska försöka återkomma med ett inlägg under morgondagen, då jag förklarar mig lite närmare.

  hälsar
  Stefan Swärd

 • Läsare

  Swärd vill kanske inte ha någon stor Hinn debatt här, men på denna länk får vi se vad Benny gör med en del av pengarna som han tigger och ber om på God Tv bla.

  Förmodligen går även kollekterna på dessa jättearenor till detta också, guldknapparna kostar nog en hel del också 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=KdebhL8hyIo&translated=1

 • Face Time

  Kan inte spåra någon arrogans eller raljans i Stefans inlägg, utan mer ett uppgivet konstaterande, att ännu en av de upphöjda superpredikanterna misslyckats med sitt privatliv, som denne enligt uppgift dessutom själv inte var medveten om.
  Utan att veta bakgrunden är det inträffade ett misslyckande.
  Benny Hinn leder ett starkt kritiserat och ifrågasatt ministry, det gäller såväl ekonomin och insyn, som de metoder han använder vid sina helandemöten.
  Han är också känd för att med utpräglad maktfullkomlighet driva sin organisation och inte tillåta ifrågasättanden eller kritik.
  Kan dock inte se vad detta har att göra med Stefans högst berättigade funderingar att göra.
  Det är heller inte för mycket begärt, att en som gör anspråk på ett stort globalt andligt inflytande skall ha ett fungerande privatliv.
  Det instämmer väl de flesta i, möjligen med undantag för de mest rabiata försvararna av auktoritära ministries vare sig de är i amerikansk eller svensk tappning.

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  Bara en som själv aldrig upplevt en djup förkrosselse kan uttrycka sig på det sätt du gör Stefan. Har du suttit med bara fötter ute i djupsnön och skrivit det här inlägget.?

 • Andreas Nielsen

  Wow Stefan, det var en bred örfil till ”amerikanska superpredikanter”. Jag känner flera som platsar i den breda och i min mening lite slarviga benämning. Även om jag inte delar vissa utrycksätt och tillvägagångsätt kan jag personligen vittna om många med en enormt hög moral och etik. Drivna av att bygga Guds rike, t.ex Joyce Meyer som är en vän till mig.

  Blessings!

  Andreas

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  David: Om detta hade varit den enda gången Stefan uttryckte sitt ogillande för superpredikanters bristande moral, vore det kanske befogat, något av det du skriver.

  Men nu har ju Stefan tagit upp detta många gånger, eller liknande.

  Hinns uppenbara messmerism har kanske inget med skilsmässan att göra, men då Hinn många gånger visat vidriga exempel på hur en kristen ledare aldrig får agera, kanske det är befogat att även nämna hur en kristen ledare ska förhålla sig till sin familj och sitt äktenskap. Jag har ingen aning om vems eller vilkas fel det är att de skiljer sig, det kanske bara är hennes fel, men det vore i Stefans situation konstigare att INTE säga något än att (som i ditt tycke) tala klarspråk där man kanske inte vägt varje ord på guldvåg.

 • FD

  Här kastas det stenar må jag säga. Värre ”skandaler” än skilsmässor har kristna ledare gjort sig skyldiga till. Även här i Sverige, där en och annan from man ertappats med brallorna nere.

 • FD

  David Wilkerson är väl en ”amerikansk superpredikant” om någon. Väger han också för lätt?

 • Matteus

  Skrämmande att man dömer så mycket inom svensk kristenhet, det säger mer om er..än om Benny Hinn. Och varför det är så illa med svensk kristenhet, det finns igen tro.. Vad har du med honom att göra följ mig….Jesus

 • BR

  Råkade halka in på denna sida, jag förstår er inte, ni som kallar er kristna och pastorer och allt vad det nu heter.
  Får jag som en äkta hedning säga min mening också. Jag trodde ni kristna skulle vara kärleksfulla och älska varandra och tala gott om varandra. Men ni (vissa av er åtminstone) verkar ju vara värre än kändispressen med att exploatera och svartmåla kändisar??? Det går ju liksom inte ihop för mig. Präster och pastorer som själva förstås är fromma och utan fel och därför har rätt att stycka sina kollegor i bitar. Lärorikt.

 • Elisabeth

  Tråkigt att du misslyckats så att du ger dig friheten att fördöma- det visar sig att alla vi är syndare och beroende av frälsning och omvändelse

 • Elisabeth

  Vilket  nödvändigt uttalande du gör, upplever ofta att det är som du beskriver
  En enkel gudstro från det enkla evangeliet , att ta emot Jesus få förlåtelse för sina synder och få uppleva försoningens glädje och hans kärlek.

 • Eva

  ja visst blir man besviken mycket- när våra ledare tror att de är ”bättre” än övriga i världen Ja så länge de inte har ljus över sanningen så ägnar de sig åt att se andras misslyckanden, ock vågar sig också sig på att döma Undrar om stefan har personlig vänskap med benny eftersom han gör så här Uttalandet verkar komma från skvaller och förtal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!det verkar  vara så vanligt för många att göra sanning av en ev lögn som sprides av skvalleraktiga tungor Fy, Usch

 • miouli

  Kristna människor är inte snälla…Dom kan kalla andra kristna,för ,bibelns Isebel=hora,t.o.m.Det är hemskt att att både se och höra hur elakheten tar överhand,för att inte tala om,baktal…