Spännande dagar, spännande tider

Idag har jag varit ute på Missionskyrkans utbildningscentrum på Lidingö stor del av dagen, och varit med som en av företrädarna för EFK på Diakonias representantskapsmöte. Vi hade spännande diskussioner, och samfundsordförandena för Baptistsamfundet, Alliansmissionen, och Missionskyrkan var också där, och det är inte så ofta jag träffar tre andra samfundsordföranden samtidigt. Jag satt bredvid Ulf Hållmarker som har samma roll som styrelseordförande i Missionskyrkan som jag har i Evangeliska Frikyrkan, och vi hade intressanta samtal. Diskussionerna handlade om Diakonias framtid, och jag fick också ge en glimt från mina intryck av FN-mötet i Köpenhamn. För mig handlar kristendom om lovsång, bön, frälsning, andeuppfyllelse, bibelläsning, innerlig församlingsgemenskap, men också om praktiska kärleksgärningar men också engagemang för stora världsproblem. Och det kommer på agendan i ett representantskapsmöte för Diakonia.

I morgon förmiddag, 11.00 söndag, ska jag predika i Söderhöjdskyrkan.

Vill också informera om ett annat viktigt möte i helgen i EFK/SB-församlingen i Kungsängen, Skogakyrkan, söndag 18.00, då det blir en gudstjänst med anledning av förintelsedagen, och bland annat Tomas Sandell från Helsingfors medverkar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.brefvet.com Gunnel

  Stefan Swärd
  Det gjorde mig glad, att du varit på f.d. Missionsskolan på Lidingö tillsammans med ”topparna”. Så enkelt är nu inte livet, att det går att bestämma hur andra skall tro och fungera.

  Runt år 1990 lärde jag mig att Pingstförsamlingar är suveräna och andra pingstförsamlingar inte kunde lägga sig i.(Senare fick vi uppleva tragiken i Knutby).
  Det senaste jag uppfattat är, att missionsförsamlingar också är suveräna och generalkonferensen inte kan besluta hur bibelns skall tolkas för alla genom gemensamt beslut.

  En gång sökte jag Missionsskolan och ville bli pastor men fick ”nej” både en och två gånger för att jag är kvinna. Ingen kan hindra mig att läsa bibeln och leva av den. Det som gjort mig ledsen i din Blogg är generaliseringen av SMU och som också gjort mig ledsen är andra mäns stora kunnande i teologi att ”missionare” tolkar och tolkat bibeln fel ända ner till 300-talet.

  Min teologi har jag bland annat fått genom alla sånger i barn och ungdomstiden och t.o.m. i Svenska Kyrkan sjunger dom den glada sången. ”Med Gud och hans vänskap i ande och ord…..”

  Gud välsigne dig! Jag gillar din Blogg och hoppas att kommentatorerna skulle bli lika ärliga och presentera sig var de står.

  Hälsningar
  Gunnel Bergstrand

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Det är mycket sant att arbete för fred och rättvisa är en lika sjävklar del av det kristna livet som bön och andeuppfyllelse. Jag tror på in- och utandningsprincipen, att man ska söka Gud lika mycket som man sprider Hans härlighet vidare, lika mycket bön som arbete med andra ord. Om man bara ägnar sig åt bön och Bibelläsning blir man uppfylld av Gud utan syfte, som att tanka en bil (med biogas förstås) och aldrig åka med den. Om man däremot bara demonstrerar i Köpenhamn och protesterar mot mobiler som bidrar till krig och kämpar för att utrota fattigdomen men aldrig hämtar kraft hos Gud, då tar biogasen slut. Vi får aldrig försumma det ena till förmån för det andra, de måste komplettera varandra.

  Jag med flera bloggar åt Diakonia här: http://diakoniaaktivist.blogspot.com/

 • roberth

  Jag tycker diakonia sysslar med en del saker som inte alls är mission. Värdelöst är det.

 • Per Hallström

  Hej helapingsten!
  Jag har kollat på din blogg och du tycks vara född 1991. Du är alltså ”ung och grön” och skulle kunna vara mitt barnbarn. Men ett stort tack för ditt insiktsfulla inlägg här ovan (nr 1). Detta med in- oc utandningsprincipen säger ju precis vad det handlar om. En mycket lång utläggning hade inte kunnat göra det tydligare.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Roberth: Diakonia är inte en missionsorganisation utan sysslar bara med ekonomisk rättvisa, mänskliga rättigheter, fred, jämställdhet och demokrati. Jag tycker själv att det är lite problematiskt att man valt att skilja på mission och bistånd eftersom de två egentligen är tätt sammanbundna i ett kristet liv, men det är så EFK, MK, Baptist, AM och Metodist har valt att göra.

  Jag skulle dock inte döma ut en organisation som ”värdelös” bara för att den inte sysslar med mission. Diakonia har gjort en massa bra saker under årens lopp, de har räddat människors liv, rest dem ut ur fattigdom, stärkt deras rättigheter och bidragit till fredsprocesser. Men du har rätt i att mission också behövs, därför stöder jag också IBRA.

  Per: In- och utandningsprincipen är en gammal princip som sträcker sig redan från fornkyrkan i form av ordspråket ”bön och arbete” (ora et labora). Det är som du säger en riktigt insiktfull princip.

 • Per Hallström

  Hej helapingsten igen!
  Talesättet ”bön och arbete” har jag hört från barnsben men det har egentligen aldrig betytt något för mig. Jämförelsen med in- och utandning hade jag aldrig hört men den gjorde att alltihop fick liv.