Tidig lördag morgon

Fick kliva upp 03.30 på lördagmorgonen för att skjussa yngste sonen till Arlanda, han återvänder till Schweiz för universitetsstudier.

Håller på och ber över och förbereder morgondagens predikningar i Elimkyrkan (bloggläsaren är välkommen om man är i närheten, klockan 11.00 eller 15.00, Storgatan nära Östermalmstorg). Det kommer att handla om den enskilde kristnes betydelse för att föra människor till tro på Kristus. Jag tror att det är en fråga som har alltför mycket tonats ner. Ska vi få fart på den församlingsplanteringsrörelse som många av oss väntar på, måste vi utmana enskilda kristna att vara frimodiga i att berätta om sin tro. Jag tänker på den judiska flicka som det står om i 2 Kungaboken kapitel 5, som blev tillfångatagen av araméerna. Men i tjänsten hos dem berättade hon om profeten Elisa som kunde bota sjuka, och berättade om att Naaman, den svårt sjuke överbefälhavaren kunde få hjälp. Och det ledde till att Naaman åkte till Elisa, och fick ett vidrörande av Israels Gud. Vi behöver många fler glada, enkla, vanliga och frimodiga kristna som kan berätta om honom som kan hjälpa oss, nämligen Jesus.

Jag känner som en brinnande passion att utmana mig själv, Elimkyrkan och svensk kristenhet att bli mer aktiv i att vittna om Jesus. Och att vi måste skapa vettiga mötesplatser i våra församlingar, så att den vittnande kristna har någon plats dit man kan plocka med sig folk, för att de ska få höra mer om Jesus och om tron – på ett begripligt sätt.

Det har blivit för mycket av lågmäld, vi har inget särskilt att komma med attityd – bland oss kristna, och denna förfärliga inställning om att vi inte ska pracka på någon något – vilket är ungefär som att säga att detta med Jesus är egentligen ganska oviktigt. Vi är inget speciellt i oss själva men Jesus är något speciellt, han är världens frälsare, han är vägen, han är livet, han är sanningen, han är livets bröd, han är den förstfödde från de döda, han är huvudet för församlingen.

Håller nu också på och tittar på Manhattan-deklarationen. Ska ta ställning till om jag ska skriva under, men måste läsa igenom texten först. Återkommer.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Stefan A

  ”Jag känner som en brinnande passion att utmana mig själv”
  Heja Stefan önskar Stefan! Brinn och tänd en eld! Gå ut max och sedan öka! Sverige och världen dör medan vi rullar tummarna………………………….

 • http://kastasten.se Thommy Bergenwall

  FICK EN BRA FOSTRAN UNDER MINA ÅR I LP-STIFTELSEN DÄR VITTNANDET VAR EN HELT NATURLIG DEL I DET KRISTNA LIVET,VILKET HAR FLÖJT MED UNDER RESTEN AV RESAN.

  VEM SKA VITTNA OM JESUS OM INTE DU OCH JAG FÖR NÅGRA ANDRA RÖSTER HAR HAN INTE HÄR PÅ VÅRAN JORD.

  GÅ NU UT OCH GÖR DITT BÄSTA FÖR DIN NÄSTA MINA VÄNNER.

  STEFAN HÄRLIGT ATT LÄSA OM EN LEDARE SOM BRINNER FÖR DOM FÖRLORADE I VÅRT LAND OCH I VÅR HUVUDSTAD,AMEN.

  V V V V T.B.

 • Christian

  Läs först detta och fundera på Dan Phillips frågor (har dock själv ej läst hela Manhattan decl.):
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2009/12/karlek-del-7.html

 • S-E Sköld

  JESU EFTERFÖLJARE

  Ingen kan vara en Jesu efterföljare
  utan att ställa sig under
  vetekornets lag:

  att som kornet dö
  för att ge liv:

  inte självliv
  utan Kristusliv.

  Fick den här dikten idag, av Anden, för att sätta in här och på några andra ställen.

  S-E

 • S-E Sköld

  Alla kan göra goda gärningar, t.o.m. Hitler berättas det, och alla kan också göra religiösa gärningar, ha ett sken av gudsfruktan;

  men Kristusliv har bara Kristus, och skall det livet kunna komma/flyta fram ur den troende människans inre måste det yttre skalet – den köttsliga människan – dö, precis som vetekornet, för att ge liv!

 • Per-Erik Johansson

  Thommy, berätta vad omvändelse i Jeus namn är i jämförelse med ”själavård” och terapi (nu utgår jag ufrån att du är en helad missbrukare … Förlåt om jag tar fel.

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Jag tror att denna artikel jag läst om liberalteologin uppkomst i evangelikala kristna led kan vara av stort intresse för läsarna av Stefan Swärds blogg:

  http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=498#more-498

 • Stefan A

  #7
  En mycket större fara är den endimensionella tron på Ordet där ivern efter den rätta läran skymmer Honom vi ska följa. Det finns en övertro på intellektet där tro blir detsamma som rätt lära vilket är en av våra västerländska misstag. I dag fattas inte utbildade kristna. Så då borde saken vara klar…? Eller fattas något?

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Per-Erik att vända om, betyder att jag vänder mig bort från det sammanhang jag var i och mötte Jesus,för att följa honom under resten av resan.

  Under resans gång så får man själavård, sen behöver vi varandra och i en sund kristen miljö så ger man och får man den bästa möjligheten till att kunna leva det nya livet.

  Visst jag är drogfri sen 20 år tillbaka och har ett fungerande liv i dag med allt vad det innebär och med Jesus mitt i livet.

  Var välsignad och ha en bra vecka. v v v v T.B.

 • Per-Erik Johansson

  Thommy, ett så bra svar!!! Tack! Omvändelse och sedan själavård! Inte ”själavård” och sedan kanske omvändelse …
  Var välsignad! PeJ

 • Mikael

  Hej S-E Skiöld!

  Jag tar lite illa vid mig när jag läser det du skriver efter din underbara dikt!
  Den är mycket fin (#4), men varför låter din kommentar efter solka ner den (#5)!
  Jag tror jag vet vad du menar, men betänk, till och med Paulus skrev: ”Jag vill göra det Goda, ändå gör jag det onda!”

  Så till och med Paulus som försökt lära oss att bli Kristi efterföljare hade svårt med att vara det!

  Nu när vi lever i en Värld som gör det omöjligt att till fullo följa Jesus!

  Du kanske inte håller med. Men kolla igenom vilka aktier som finns i Ap-fonderna vi kollektivt äger!

  Vi i Sverige förbrukar så mycket per person att vi skulle behöva 5 jordar att leva på för att de skulle kunna kompensera vår förbrukning!

  Så vart vill du komma med din kommentar, Du verkar veta det så glasklart, jag är ledsen, jag förstår ändå inte vad du menar!

  /Mikael

 • BW

  Uppror och räddning

  Jag hatade de roller jag tilldelats
  och vände mig i uppror till Gud

  Jag hamnade i ett upprört hav
  och började sjunka ner i djupet

  Utlämnad till stormen i min själ
  blev jag räddad av Guds hand

 • wildwest

  Ursäkta okunnigheten, men vad är Manhattandeklarationen?

 • Per-Erik Johansson

  2 Thommy, inressant det där med att några andra röster (än oss) har han inte …
  Jag gissar att du också då menar att några andra händer (än våra) har han inte heller?
  Arbetar du som pastor eller liknande?
  PeJ

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Vi är ett par vänner som driver en stiftelse som heter Lotsen där vi försöker att hjälpa människor på olika sätt,allt ifrån myndighets kontakter till behandlingshem till arbete och utbildning,mm.

  Vår blogg heter stiftelsenlotsen.se där kan man få lite mer detaljer om oss och om vårt huvudsakliga uppdrag.

  Något pastors ämne lär jag aldrig bli.

  Var välsignad PeJ. mvh Thommy.

 • Per-Erik Johansson

  15. Den som endast en gång vågat ränna ned handen längst ned i dyngan och fått fatt i något som sedan visade sig vara en fantastisk oslipad diamant har i många stycken gått en längre del av en ”pastorsutbildning” än vad som mången lärd kallar flera års inbillning. Gud använder vem han vill till det han vill, din resa är inte slut…..pastorn. Samariern överträffade de två första hos den slagne.
  Var välsignade på Losten!PeJ

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Tack och det samma PeJ v v v v t.b.

 • Mikael

  Hej BW!

  Den dikt du så vist delger avslutas med orden ”blev jag räddad av Guds hand.”

  Ett annat ord jag anväder för ”att bli räddad av Guds hand” är nåd!

  FRID

  /Mikael

 • Per-Erik Johansson

  18. Och Guds nåd som övergår allt förstånd kan ibland vara väldigt fostrande … den kan bestå av någon som med skärpa talar rättelse och omvändelse.

 • BW

  #1 8,19:

  Vad vore vi utan Guds nåd och kärlek. Vilken stor Gud vi har i jämförelse med alla andra så kallade gudar, en som bryr sig om och aktivt söker den inskilde individen. Det Gud gjort för oss ger ordet kärlek en verklig innebörd; han blev en tjänare, levde under våra villkor och visade vem Gud är och offrade sig till slut för oss för att kunna rädda oss från synden makt och evig död och pina. I jämförelse med det framstår alla andra religioners gudar som tämligen små och mänskliga i sin framtoning. Därför ska vi förkunna att Jesus är vägen, sanningen och livet.
  Men Jesus sa också: följ mig! Det innebär att vi behöver göra ett aktivt ställningstagande. Den som hungrar och törstar efter rättfärdighet ska bli mättad lovade Jesus. Sök och du ska finna, o.s.v. Jesus kallas ordet från Gud som blev till kött. Att följa Jesus betyder att underordna sig Guds ord och vilja som också finns uppenbarad i den fysiska bok vi kallar för bibeln. Detta är också en kunskap som bekräftas av den helige ande som bor i oss¨, ”för anden vittnar med vår ande att vi är Guds barn”.
  Jag rekommenderar alla kristna att ur djupet av sin själ säga till Gud: Ske din vilja! (inte min egen vilja om den kolliderar med Guds vilja). Att kunna säga detta även om vi är osäkra på vad som i varje aspekt är Guds vilja och i vetskap om det kan visa sig innebära att vi behöver förändra våra åsikter, är en stor befrielse och ett uttryck för tillit och förtröstan på Gud (”om vi inte blir som barn …”). Med denna ödmjuka grundinställning till Gud kan Guds ande leda oss fram till sanningen eller så mycket av sanningen som vi kan förstå och behöver för att kunna hålla ut och gå vidare. Den gudomliga kunskapen är inte som att läsa igenom en bok och i princip kunna lära sig allt utantill. Det är en kunskap som måste ”internaliseras” i våra liv och ordet måste bli till kött, en pågående process där den allsmäktige, kärleksfulle och helige Guden som känner oss utan och innan, utgår från den position där vi just nu befinner oss. För en Jesu efterföljare som lever i denna ödmjuka grundinställning gäller Jesu ord om att ”det som är dåraktigt och svagt för världen utvalde Gud för att låta de visa och starka komma på skam”, 1Kor 1: 27. Ett senapsfrö kan bli till ett stort träd. Ansvar, lydnad, nåd, kärlek och tro är några viktiga nyckelord som beskriver vad denna efterföljelse är för något.

  Väl bekomme!