Gott nytt år alla bloggläsare – nu behöver jag er hjälp att bjuda in till Alpha

Gott nytt år alla bloggläsare. Nu behöver jag er hjälp i en jätteviktig fråga.

Som ni vet är jag sedan tre månader tillbaka pastor för Elimkyrkan på Östermalm i Stockholm. Församlingens vision är att göra Stockholmarna till överlåtna och helt medvetna efterföljare till Jesus. Hur ska det gå till? Det första stora projektet som jag har tagit initiativ till är en storsatsning på en Alphakurs som dels ska hållas i Elimkyrkan, dels i vår församlingsplantering i sydvästra Stockholm i Skärholmen/Vårberg.

Alpha är en grundkurs i kristen tro. Det bygger på ett föredrag, en trevlig måltid, och gruppsamtal. Det förutsätter ingen kristen tro, och alla frågor är tillåtna. Man behöver inte hålla med om någonting. Men kärnan i kristen tro presenteras i föredrag, som sedan diskuteras i gruppsamtal, och detta behöver man ha ett visst intresse för att i varje fall sätta sig in i. Det kostar några få hundralappar att gå en Alphakurs och för det får man bl.a. ett antal måltider.

Jag vädjar nu om hjälp från alla bloggläsare när det gäller att bjuda in till dessa Alphakurser, som börjar en vecka in i mars månad. Känner du personer som bor i Stor-stockholm och som du tror skulle ha intresse av att komma med, det kan gälla folk som inte alls är kristna men ändå har lite nyfikenhet på kristen tro, det kan handla om personer som tidigare har varit med i en kyrka men behöver göra en omstart i sitt kristna liv.

Jag vore jättetacksam om du funderade på om du känner personer som man skulle kunna bjuda in. Maila mig i så fall namn, telefon, adress, mailadress på dessa som du vill ska få en inbjudan. Kontakta också berörda personer så att de vet att någon från Elimkyrkan kommer att höra av sig. Du kan maila mig på adressen: stefan.sward@elimkyrkan.org med alla uppgifter om de personer som ska bjudas in. Och så ser jag till att den berörda personen får en inbjudan via telefon, eller post, eller mail.

Tack på förhand för hjälpen. Jag brinner för detta, att så många Stockholmare som möjligt ska få höra talas om Jesus under 2010.

 • anna

  Jag vill återigen fråga: varför Alpha, som är gjort på minsta gemensamma nämnaren och leder ingetvart, och inte en kurs som levererar Gospel med kraft och genomslag?

  http://www.christianityexplored.org/

  ”Developed over 10 years, Christianity Explored is an informal course for people who’d like to investigate Christianity, or just brush up on the basics. It explores who Jesus was, what his aims were, and what it means to follow him.

  You won’t be asked to pray, sing or read aloud, and you can ask any questions you like. Or, if you prefer, you can just come along and listen.

  Christianity Explored has been around for over a decade now, and it’s been designed to suit different age ranges and people.”

  Bra och detaljerad jämförelse av dessa två: http://www.banneroftruth.org/pages/articles/article_detail.php?64

 • David

  Gott Nytt År!

  Gillar tonen du sätter med ditt första blogg inlägg för året! Vi ber, jobbar och hoppas på många till Alpha 2009!!!

 • David

  …och ännu fler 2010 förstås!!!!!!

 • http://tony48.blogspot.com/ Tony Malmqvist

  Mycket bra intiativ Stefan! Stort lycka till och Guds rika välsignelse

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Anna,
  Det beror ju också på hur en församling lägger upp sin Alphakurs. I Stockholm har vi fått se en hel del människor komma till tro genom Alpha, inte minst i Elimkyrkan, och vi har fått se ett bestående resultat av detta. En del av de mest aktiva i Elim har helt icke-kristen bakgrund och har blivit kristna genom Alpha.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • Stefan A

  #1
  Man tror inte sina ögon när man läser detta! Få rörelser idag har betytt mer för människors frälsning i västvärlden än Alpha! Men det beror på den som använder Alpha hur bra det blir. Man kan inte ta människor längre än man kommit själv.

 • Christer Roshamn

  Jag har också sett flera totalsekulariserade svenska bli hängivna efterföljare till Jesus genom en Alphakurs. Jag är alltid inspirerad och full av tro då jag håller mina ”föredrag” i Alpha.

 • Danne

  ”Att göra Stockholmare till medvetna, helt överlåtna Jesusefterföljare!” Öva Stefan, öva!;) Och ja, låt oss be och tro att vår satsning når bra mycket längre än vad vi någonsin vågat tänka…

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Stefan:

  Undersök närmare Anna’s tips, Michael Horton är grym!- Han är också författaren till ”The Gospel Driven Life” (till skillnad från vad vi är vana vid ”The Purpose Driven Life”).

  Kan också anbefalla hans radio program: http://www.whitehorseinn.org/

  Vänliga hälsningar,
  Michael

 • S-E Sköld

  Om Stefan Swärd eller någon annan inbjuder grannar och andra på något så simpelt som varm korv med senap, för att få tillfälle att tala med dem om JESUS, så är också det ett lovvärt intiativ. Och nu är ju Alpha en betydligt tydligare marknadsföring av varan; d.v.s. av det man önskar åstadkomma.

  När det sedan gäller Stefan Swärd personligen, så skulle jag utan tvekan ha förtroende att till honom hänvisa vem som helst av mina vänner och bekanta. Varför det? Han verkar ha slaktat alla höga religiösa hästar.. för att i stället gå bland folket. Må vara så, att inte han heller har ljus över allting i Guds rike, men han spelar inte det heller: ger inte sken av det.

  Allt gott, Stefan, på den inslaga vägen; att samla Människor kring Guds vägledande Ord! Även – och inte minst – alla de vilsna.

  S-E

 • anna

  Tack alla for svar. Jag vill bara säga en sak:

  ”What you win them with is what you win them to.” (James R. White).

  Ganska tänkvärt…

 • Stefan A

  #11
  Jag tror man ska tänka att man vinner dem till sig själv. Har du ett liv med Herren så kompenserar det brister i de redskap ( Alpha och dyl ) som används. Har du inget liv eller halvdant liv så hjälper inga ideer eller metoder i världen, för du blir det mått och den källa som de mäter efter och dricker ur….

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Stefan A:

  Hur tänker du nu? Folk i Asien och Afrika är ju ofta imponerad över hur stora saker vi i väst klarar av utan Gud (talar om kristenheten).
  Och varnar inte skriften om att endast falska profeter och herdar drar lärjungar över på sin sida istället för till Kristus?
  Tror tvärt emot, mänskliga idèer och metoder fungerar ju utmärkt- vi alla har ju likadant kött, räcker ju att se på t.ex Joel Osteen för att förstå det.

 • Stefan A

  #13
  Jag är befalld av Kristus att göra lärjungar. Jag säger som Paulus: Tag mig till förebild. Det är ju det som är hela lärjungaidén: ge vidare det man har till någon annan. Alltså är det jag som blir Kristus personifierad för dessa människor. Det har inget med att göra att dra dem bort från Kristus!! Men om Kristus inte framträder i mitt liv hur ska då dessa lärjungar få tag på det jag inte fått tag på…………?

 • Stefan A

  Jag vet! Vi säger till lärjungarna att göra som vi säger men inte göra som vi gör!!
  ( OBS! Ironi……. )

 • Amanda

  Jag måste hålla med Anna och fråga, förtvivlat, ”Varför Alpha?” Jo, för att (*gnällig röst*) det är inte snällt att prata om synd i dessa post moderna tider!

  Jesus pratade jämt om synd (och om Helvetet) men det är ej politisk korrekt nuförtiden. Och synd skrämmer bort folk! Bättre är flera falska kristna än några få sanna kristna.

  För de som inte känner till Alpha eller kanske inte läser bibeln, Alpha berättar inte hela historien – inte VARFÖR Jesus kom, levde, dog, och återuppstod. Det var p g a synd. Utan detta kommer man aldrig att lära känna Honom – och man kommer inte var bibilskt konverterad – det blir ett rent intellektuellt val, inte den Heliga Andens arbete.

  Och då har vi Alphas vridna syn på den Heliga Anden. Don’t get me started.

  Alpha är sämre än informella bibelstudier och t o m sämre än ingenting.

 • anna

  Till Stefan A:

  Vad har du fått detta ifrån : ”Jag vet! Vi säger till lärjungarna att göra som vi säger men inte göra som vi gör!!” ????

 • Christer Roshamn

  Jag blir lite nyfiken på dig Anna (eller vem du nu är) Leder du själv människor till tro och gör dem till lärjungar? I den församling som du tillhör (jag tar för givet att du är med i en församling som hela tiden för människor till tro och gör lärjungar) Hur gör ni?

 • anna

  Christer Roshamn: den blogposten och debatten handlar inte om mig. Däremot borde jag påpeka till dig att människan kan så och vattna, men det är Gud som levererar skörden.
  Skulle du, i stället för att försöka vrida debatten till ad hominem, kunna ta upp huvudämnet?
  Apostel Paulus gång på gång understryker vikten av den rätta läran i sina brev. Doktrinen är viktig, och borde inte förminskas för en falsk känsla av trygghet.
  För att svara på din fråga: ja, jag är i en församling, och ofta också i en annan.

 • kjell

  Rom .8:29-30 ”Dem som Han har förutbestämt dem kallar Han”
  Ef. 5:19 Uppmanas vi att sjunga och spela lovsånger
  Men i den kyrka som jag tillhör planeras predikningar månader i förväg den ene pastorn är ”duktigare” än den andre samtidigt som medlemsantalet minskar Men det var länge sedan jag hörde en gammaldags väckelsepredikan lovsången har minskat Alla ni unga tar med er skolan in i kyrkan Är det rätt väg?

  Om himlen du tecknar du själv skall försvinna
  men Jesus skall stå där i ljus
  Då möjlighet finnes att själarna vinna
  med väckelseanda i fromhetens hus

 • Katta

  Frid!
  anna och Michael Helders, i alla ära inför era uppriktiga och helgade liv i Herren, så förstår jag att ni skriver här till Stefan Swärd, som ju är en lärd man, på amerikanska (engelska kallade man det förr) och citerar stycken på detta fina språk.
  Men att hänvisa till detta språk för att nå ”vanliga” och kanske inte så bildade människor – är det nödvändigt? Jag klarar mig rätt bra med min gamla skolengelska när det behövs, men dessa citat och videoklipp orkar jag helt enkelt inte med och jag tror att det oxå skulle avskräcka en del sökare.
  Alpha finns ju översatt, vad är det för fel på svenska till de svenskar i Sverige som har det som modersmål? Sen kan man ju ha samlingar på andra språk för andra språkgrupper, men varför slopa svenskan? Det betyder inte att man är rasist för att man vill tala och läsa svenska i Sverige. Sen försöker jag gärna prata med dem som inte pratar svenska på det sätt, ev då med engelska, det går, men om jag ska bjuda in det klientel jag tillhör så önskar jag en Alpha grupp på svenska!
  Mvh
  Katta

 • anna

  Katta: jag är inte svensk. Jag anser inte att engelska är ett främmande språk i Sverige. Detta säger jag i egenskap av lärare i detta språk. Du överreagerar, tycker jag.
  Annan sak – det finns bara en sökare – Gud, Han som söker människor.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Katta:

  Även om sajten var på engelska- så hade det helt säkert varit möjligt att få materialet översatt till svenska.
  – om jag förstod dig rätt.

  Vänliga hälsningar,
  Michael

 • BW

  Jag har inte själv varit involverad i alpha-arbete, men när jag själv var sökt av Gud som sextonåring betydde det mycket för mig att kunna få ställa frågor och ha en dialog med Roger Mannberg, en jämnårig medlem i dåvarande korskyrkan i Luleå. Helt klart är att alpha visat sig vara ett ”framgångsrikt” koncept, men jag tycker verkligen att det är befogat att tänka över den kritik mot det teologiska innehållet som framförts (länk till detta finns i kommentar 1 ovan). Man kan med all rätt fråga sig om den postmoderna luddigheten har satt intryck på det sätt vi presenterar evangeliet inom våra kyrkor. Det är i alla fall helt säkert att vi inte kan ha undgått att ha blivit påverkade av tidsandan och att vi ständigt måste självkritiskt pröva oss så att inte evangeliet, teologin och ”metoden” blir urvattnad och trivialiserad.

  Men vart tog väckelsemötena vägen och vart tog smörjelsen till att predika ett väckelsebudskap bekräftat av under och tecken vägen? Vart försvann den förkunnelse som kunde skapa syndanöd och förkrosselse hos både små och stora?

 • kjell

  Katta /Bra

  Jag har bara gått i folkskola där fanns ingen språkundervisning många gånger när jag går till kyrkan så är jag utanför sång gemenskapen körer sjunger på andra språk och jag begriper inget Vid några tillfällen har jag då frågat någon av körmedlemmarna om dom kan översätta men det klarar dom inte Då frågade jag i stället några andra unga om dom förstår vad som sjungs någon säger då att jag är bara en vanlig arbetare och jag behöver bara svenska i mitt jobb möjligen skulle jag klara att beställa ett hotellrum med hjälp av engelskan när jag är på semester

  Michael Jag har inte lyckats översätta något här på denna blogg med hjälp av google
  men vissa sidor kan översättas men det blir ofta tokigt

 • anna

  Katta och Kjell: här kan ni läsa en bra översikt på svenska:
  http://bibelfokus.se/alpha

 • Anna-Karin

  @anna: Även om många i Sverige har en skaplig turistsvenska är det dock en minoritet som pratar och läser en utmärkt engelska. Jag är akademiker, läser och skriver engelska skapligt men har ibland problem att förstå, speciellt fackuttryck – i religiösa skrifter då ”religiösa fackuttryck”. Jag är född på 50-talet. Min mamma, född på 20-talet, har gått ett flertal engelskakurser under sitt liv och tar sig igenom en kärleksroman på engelska, hon är INTE representativ för sin åldersgrupp även om det finns fler som henne. Mina barn, födda på 80 och 90-talet har en helt annan engelska än både föräldrar och mormor. Dock tror jag knappast att de skulle förstå en del av alla de youtube-grejer som speciellt MH lägger ut.

  Engelska ÄR ett främmande språk i Sverige. Det är ett främmande språk som många har en viss insikt i men långt ifrån alla. Det varierar med ålder och utbildning. Att respektera att det är så skulle vara klädsamt, Anna.

 • Anna-Karin

  Jamen ”turistengelska” skulle det ju vara…….:-)

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Anna-Karin,

  Tack för att du klickar vidare på de länkar jag ger.
  Jag kan tipsa om en ung bloggare- som har börjat att ge svensk text på en del bra predikningar och undervisningar: http://vimeo.com/user2577286/videos – kan speciellt anbefalla ”Paul Washer-predikan för unga” och ”Helvetes mest välbevarade hemlighet (låter läskigt- men videon är mycket informativ)” (detta kan också vara bra för er som efterspråkade väckelse predikningar).

  Kjell:
  Om det är något du önskar att få översatt- så översätter jag gärna (med risk för stavfel på svenskan), kan gärna ta det på ,mejl: kefasmusic(at)gmail.com

  Vänliga hälsningar,
  Michael

 • anna

  Anna-Karin: som du ser kanske, gav jag en bra länk till en text på svenska.
  Kan vi nu återgå till kärnan?

 • kjell

  Michael

  Om jag reser till ett engelsktspråkigt land så möter jag ingen som vill prata svenska alla talar bara sitt eget språk Om du har haft lätt för att lära dig svenska så är det bra Du kanske var mycket ung när du kom hit (du är ju ung fortfarande)använd det då eftersom du lever i sverige Skriv gärna här i klartext vad du menar om jag går till alla länkar som läggs in här så kan det vara både på gott och ont

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Kjell:
  Point taken- jag förstår vad du menar.
  Fast här var ju fallet att Anna tipsade Stefan om ett bra alternativ till alpha kurs, och jag bara instämde att professor Michael Horton är en grym teolog (eller en riktig bra teolog om man så vill)- och att det på sådan sätt var ett riktig bra tips av Anna.

  Vänliga hälsningar,
  Michael

 • Stefan A

  #17
  Hur ska man göra när det inte hjälper att skriva att man är ironisk……….

 • anna

  @ 33
  varför är man ironisk då? Varför skrev du detta överhuvud taget?

 • Stefan A

  Nu ska jag vara lite ironisk igen:
  Varför inte ta och högläsa ur en riktigt bra systematisk teologi för grannarna och arbetskamraterna……?

 • Stefan A

  #33
  För att riktigt överdriva och peka ut poängen i det jag skriver. Men den verkar inte gått fram.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Stefan A: Jag förklarar varför jag är så ”onyanserad” och ”oreflekterad” här: http://jdfk-kefas.blogspot.com/2009/10/michael-varfor-ar-du-inte-odmjuk.html

  Vänliga hälsningar,
  Michael

 • anna

  Stefan A:
  LOL
  Jag kanske inte fattar poängen i humor-svenska. Måhända. Kan du peka åt det hållet där jag skriver något om systematisk teologi? Jag tror inte det.
  Nu vill jag fråga dig: varför reagerar du så aggresivt (och argumentlöst) på ett förslag till revideringen av kursvalet?
  Det behövs inte en teologikurs, inte i början, i alla fall :) Men det som behövs är rent Evangelium, med tydlig bild av synd, förtappandet, höpplösshet, och sedan den Goda Nyheten om Frälsning, om Nåd, om den fullständiga Förlåtelsen och Försoningen. Det behövs att syndaren tvingas inse sin synd och Guds Storhet. Låt Gud sköta resten. Han kan.
  Det är klart att man når inte omvändelsesiffror i tusental efter en budskap i stil med Paul Washer. Men är det viktigare med siffror och statistik eller med äkta pånyttfödda?

 • BW

  Hej Stefan! Jag ser mig dessvärre nödsakad att informera dig om förekomsten av ett flagrant stavfel i följande text på denna blogg:

  ”Om Stefan
  Läs mer om Stefan Swärd och hans åttaganden runt om i sverige”.

  Ordet åttaganden innehåller ett t för mycket.

  Eder ringa tjänare BW

 • Micke

  Denna diskussion är ju bara ett av alla tragiska exempel som definierar kristen tro!!

  Och dock har inte de allvarligaste/mest paranoida/elakaste synsätten såsom Hafos http://hem.spray.se/harry.forsgren/ eller Jaretegs http://bibelfokus.se/alpha knappast berörts.

  Sanningen om man studerar den så gott det går tycks vara: lita aldrig på någon riktigt ”övertygad”, speciellt inte om de söker stöd från motsägelsefulla skrifter!

  MS

 • Stefan A

  #38
  Jag ber om ursäkt om jag trampat dig på tårna. Det var inte meningen. I och med att jag inte använder prefix är inehållet i #35 allmän kommentar och inte riktad till dig. Nu råkade den hamna under ditt inlägg vilket bara är tillfällighet.

  Jag reagerar på att du så fullständigt sågar Alpha. Jag har sett hur otroligt bra det fungerar som koncept i flera församlingar där jag varit ledare. Det är ett på intet sätt ett fullkomligt redskap precis som alla andra redskap. Men största betydelsen har du och jag och den atmosfär av Gud som finns kring dem som älskar, tillber och följer Honom. Otvivelaktigt är Alpha framfött av Gud och välsignat av Honom men det kan bli bättre. Det ständiga problemet som alltid kommer i alla liknande situationer är balansgången mellan att överinformera för att inte missa viktiga saker och att förenkla för att göra det begripligt. Rent pedagogiskt måste man se till att ge rätt budskap till rätt person i rätt tid och där är Alfa bra. Men utan människor som på allvar vill följa Jesus blir alla redskap dåliga. Så fungerar inte Alpha, är det inte i första hand studiematerialet som felar…..

 • anna

  Stefan A:
  Tack för ditt svar. Det var betydligt trevligare att läsa det än att tolka din ironi i förra inslagen.
  Det jag saknar i de kristna media i Sverige saknar jag också i Alpha. Jag saknar djupet, jag saknar kyrkohistoria, jag saknar Reformationens historia. På något sätt har man lyckats radera rötter och skapat en bild av rotlös engagemang.
  Men människan borde veta vad saker och ting härstammar ifrån och varför. Hur skall man annars kunna försvara sin nya tro? Man vill veta vad man tror på och varför, man vill veta vem har trott likadant under de två tusen åren som Kristendomen har funnits.

  För att tydliggöra vad jag menar: en hel dag tittande på Kanal 10 bringar kanske en tillhörighetskänsla hos många, men om man ser på dessa program som en icke-troende, hör man knappast vad det hela handlar om – alltså, Evangeliet förklaras aldrig. Den tas för givet, och antas vara känt. Detta är inte vad Bibel pekar åt, detta är inte vad reformatorerna underströk. En massa personliga vittnesmål om egna upplevelser, som lätt kan avvisas av andras upplevelser och känslor (för varför skall subjektiva känslor av den ena sidan vara bättre än andra sidans?) Och det är precis detta som jag har emot Alpha – att understryka subjektivitet, att uppmuntra tvivelaktiga beteenden (tungomål och extas), och att dölja objektivt budskap om synden och frälsningen genom blod.
  Varför använda ett redskap som väcker många tvivel? Varför inte kavla upp armarna och predika Guds Ord tydligt och vågat? Varför inte lita på att Han skördar?
  Du skriver: ”Otvivelaktigt är Alpha framfött av Gud och välsignat av Honom”. Hur kan du vara så säker? Har man gjort statistiska undersökningar om hur många ”Alphafrälsta” är kvar efter 1 år, 5 år, 10 år? Aktiva i samfunden?
  Jag önskar inget hellre än att alla kommer till tron. Må Gud välsigne dig i ditt arbete. En sak till (personlig observation): så länge jag hörde evangelisation i stil med Kanal 10 eller Alpha, rann den över mig utan att ta i mig. Först när jag hörde ord som predikades med styrka och utan bomull, ord som i Jonathan Edwards kända predikan, till exempel, ord som kastade mig på knä och böjde mitt huvud till golvet, förstod jag.
  ”Gud älskar dig och har en underbar plan för ditt liv” <—– detta är inte bibliskt. När skall vi äntligen sluta med detta?
  Tack för mig.

 • Stefan A

  #42
  Eftersom Alpha är tänkt som en kontaktskapande yta där man är fri att fortsätta med fördjupning är det upp till dig och mig vad som de nya ”lärjungarna” får för ”mat”. Det går inte att skylla på någon annan. En granne överväldigades av Guds ande och kom till tro fjärde gången fast han egentligen inte fattat nåt…. där kommer vi in som föredömen och mogna andliga människor att föra honom vidare.

  Jag drar den slutsatsen av dina kommentarer om vittnesbörd och ”tvivelaktiga beteenden” att vi inte delar samma uppfattningar. Vittnesbörd för mig är oerhört effektivt. Ett utmärkt redskap för den Helige Ande till att koppla igenkänning och längtan efter att få uppleva samma sak.

  Andens dop och tungotal är ytterst verkligt och högst aktuellt för att kunna föra Guds rike vidare på samma sätt som Jesus själv och lärjungarna gjorde. Utan detta blir det kristna livet fattigt och ineffektivt!

  Jag har mött några av dessa präster som ligger bakom Alpha och dessa gudsmän har jag mycket stor respekt för både för deras integritet, men också frukten från deras liv. I sanning eftersträvansvärt! När man ser den verkan som Alpha har över världen så drar man enkelt slutsatsen att detta är av Gud.

  Men använd gärna andra sätt att nå människor! Huvudsaken vi når människor!

 • Christer Roshamn

  Jag tycker Nicky Gumbel är tydlig kring varför Jesus kom. I avsnittet ”Varför måste Jesus dö?” så talar han väl verkligen om synden och dess konsekvenser, men också vad Jesus gjort för oss på korset. Jag har inga problem med Alpha materialets teologi om synd. Alla de gånger som jag undervisat om meningen med Jesu död på korset i Alpha ( ca 20 kurser i alla fall) så är det en sanktion från himlen och människor kommer till tro på Jesus som frälsare och Herre.

 • Amanda

  ”Andens dop och tungotal är ytterst verkligt och högst aktuellt för att kunna föra Guds rike vidare på samma sätt som Jesus själv och lärjungarna gjorde. Utan detta blir det kristna livet fattigt och ineffektivt!”

  Stefan, varifrån fick du denna felaktiga information? Informationen kommer inte från bibeln, om inte du har missförstått den eller tagit verser ur sammanhang och vridit sannigen ur dem. Det du säger härstämmer egentligen från tidiga 1900-talet – innan dess har det ansetts vara kätteri. Det är värt att verkligen undersöka, eller hur?

  Och att lägga till en förklaring till din sista mening: Huvudsaken är att vi når människor med det riktiga, fullständiga evangeliet, inte bara att ”nå” folk.

  Teologiska resurser (biblisk teologi, inte den som finns idag i de flesta kyrkorna) på svenska är fattiga. På engelska finns en mångfald. Teologi är viktig. Utan bibelsk teologi är man inte kristen utan det som kallas för falsk konverterad. Man ”känner” en fel Jesus, en fel Gud. Såna människor fyller kyrkorna idag – och kommer att få höra Jesus ord i Matteus 7:21-23: 21. Icke kommer var och en in i himmelriket, som säger till mig:
  ’Herre, Herre’, utan den som gör min himmelske Faders vilja.
  22. Många skola på ’den dagen'[1] säga till mig: ’Herre, Herre,
  hava vi icke profeterat i ditt namn och genom ditt namn drivit
  ut onda andar och genom ditt namn gjort många kraftgärningar?’
  23. Men då skall jag betyga för dem: ’Jag har aldrig känt eder; gån
  bort ifrån mig, I ogärningsmän.’

  http://apologetik.blogg.se/2008/may/kalvinism-reformert-teologi.html

  http://www.reformert.dk/

  För de som kan lite engelska:

  http://heartcrymissionary.com/
  http://www.sermonaudio.com/main.asp
  http://monergism.com/
  http://desiringgod.org/
  http://www.gty.org/
  http://www.truthforlife.org/
  http://www.livingwaters.com/
  http://wretchedradio.com/
  http://www.aomin.org/

  Paul Washer på youtube:
  http://www.youtube.com/results?search_query=paul+washer&search_type=&aq=f
  (eller http://www.youtube.com/ och sök på ”Paul Washer”)

  Voddie Baucham på youtube:
  http://www.youtube.com/results?search_query=voddie+baucham&search_type=&aq=f
  (eller http://www.youtube.com/ och sök på ”Voddie Baucham”)

 • Lennart Lindqvist

  Bra initiativ med Alphakurs men om dom sedan kommit till tro kommer in i en
  församling som tillhör SB hamnar dom i ett samfund där samfundsledningen inte
  är bibeltroende. ( läs deras ställningstagande om samkönade äktenskap) . Jag
  önskar inte ens min ovän (jag har inga) att hamna under detta paraply.
  Mvh Lennart Lindqvist

 • Anna-Karin

  @anna, inlägg no. 30: Det var din attityd till de/vi som inte tyckte att engelskan var lättillgänglig som retade mig. Hela din attityd var så snobbig. Alpha var inge’ bra, mer kvalité skulle det va’…..

  Om en människa som under en tid funderat över livsåskådningsfrågor får en första inblick i kristen tro på ett lättillgängligt, vänligt, varmt och trevligt sätt…..vad är det för fel med det. Det är ju en början! En början in i ett tänk, en början in i en ny värld.

  Om man tar emot en sådan sökare med synd, skuld, straff, andredop blott för utvalda…..ja, jag skulle då schappa fortare än kvickt! Vem vill vara del av det utan att veta att det finns mer…..

 • anna

  Till Anna-Karin:
  ”Om man tar emot en sådan sökare med synd, skuld, straff, andredop blott för utvalda…..ja, jag skulle då schappa fortare än kvickt! Vem vill vara del av det utan att veta att det finns mer…..”

  Läs Johannes 6. Jesus var inte precis känd för höga siffror när det gäller lärjungar, däremot alla som han valde var Hans Egna för evigt.

  Du antyder att min attityd är snobbig… Varför nöja sig med halvt-bra?

  Varför nöja sig med en humanistiskt tankesätt, då det viktigaste är Gud?

 • http://job25-masken.blogspot.com Daniel Lundgren

  Jag vet inte Alpha. Verkar krångligt, massa runt om kring man måste göra bara för att få prata om Jesus. Och sedan kan någon informera mig om versen som säger ”du skall bjuda in folk i en Alpha-grupp och göra dem till lärjungar”? :S

  Tacka vet jag att stå på gatan, dela ut traktater och vittna enligt sättet som undervisas i denna video: http://www.vimeo.com/8388417
  Då får personer verkligen höra och förstå Evangeliet, tydligt! Vissa tar 10 minuter, andra har jag stått i stan och snackat i uppåt en timme eller mer! Det ironiska är att folk mest är öppna och tacksamma, de negativa reaktionerna kommer från kristna som tror att detta stöter bort folk. ,

  En sår, en annan vattnar, Gud ger växten!

  Frid

 • Per-Erik Johansson

  Anna o Kjell,
  förkunnelse baserad på evangelium i stället för psykologilitteratur skulle omedelbart, utan att slå på någon, i ödmjukhet leda till syndanöd, omvändelse, helande, efterföljelse precis som ni skriver. Den nya tidens akademiskt anpassade läran, baserad på ”själa”-vård leder till att synden lever kvar dock med tankemönster/övningar som gör den mera uthärdlig, de skador som synden tillfogar omgivningen däljs och de skadade erbjuds ”själavård” i samtal arvoderade per timma från diversehandel enskild firma utanför församlingen där reningen borde skett.
  Inte riktigt så Jesus ville ha det, Sackeus blev besökt av Jesus, tog emot Jesus men det var inte förrän Sackeus gjorde en uppoffring långt utöver vad lagen bjöd i botgärning som Jesus förklarade Sackeus och hans hus räddat.
  Grunden för att detta ska få ske på nytt är kallelse före högskolepoäng, de andliga nådegåvornas funktion före psykologilitteraturen, ”andlig”-vård före ”själa”-vård.
  God fortsättning i strävan efter församlingens upprättelse fylld av syndare men inte av synd.