Alla världsledare på plats i Köpenhamn

Bella Center utanför Köpenhamn är en kokande gryta just nu, alla betydande politiska ledare i världen är på plats, några tusen journalister som representerar hela världspressen, och så en massa staber som följer med ministrarna och presidenterna, och så finns här lite annat löst folk, som Elimkyrkan på Östermalms pastor till exempel. Företrädare för folkrörelser och andra internationella organisationer får dock inte plats längre, så antalet från dem har skurits ner betydligt senaste dagarna.

Obama är nu på plats, och han sitter just nu i ett rum, sägs det, och pratar med Rysslands president Medvedev om kärnvapennedrustning. Man bara hoppas att de kommer fram till något konstruktivt. Alla gubbarna är för övrigt på plats, Sarkozy från Frankrike, Gordon Brown från England, Kinas preminärminister Wen Jiabao, FN-chefen Ban Ki Moon, Brasiliens president Lula, Venezuelas Hugo Chavez m.fl. och den enda gumman i sammanhanget är ju Tysklands Angela Merkel. Svenskarna Fredrik Reinfeldt och Andreas Carlgren är ganska oansenliga småpojkar i det här gänget. Har lyssnat lite extra på Irans president Ahmadinejad. Det jag kan konstatera är att han knappast skulle platsa som talare på Torpkonferensen om han konverterade.  Han pratar entonigt, rör inte en min, och visar ingen tillstymmelse till att le. Det är uppenbarligen ganska tungt att vara Irans president, det syns lång väg. En festlig prick är Bolivias president Morales, han ser ut som och uppträder som en riktig indianhövding, det blir ett exotiskt inslag bland alla gubbarna i kostymer.

Jag har hoppats på att få chansen att inbjuda Obama till Alpha i Elimkyrkan, men jag har inte sett till honom än, men han är här på denna anläggning just nu. Problemet med de stora tungviktarna är att de är omgivna av så många livvakter, pressekreterare och rådgivare, så det är inte så lätt att skaka hand.

Förhandlingarna om en klimatuppgörelse pågår intensivt och alla hoppas på att nationernas ledare ska kunna komma överens om en långtgående uppgörelse, som både förmedlar betydande resurser till u-länderna när det gäller ren teknologi och ren energi, och som medför att de rika länderna höjer ambitionsnivån när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser.

Nä nu börjar jag längta hem, ser fram emot att få träffa fru Swärd ikväll – kyssen blir nog extra het, och tydligen har jag även min svärmor hemma ikväll när jag kommer hem, och ser fram emot att få träffa Elimkyrkans pastorsteam och församlingsråd i morgon för julfest, och på söndag vara med i gudstjänsten i Elimkyrkan. Det blir härligt.

Förresten, just nu lyssnar jag på Venezuelas Hugo Chavez, en riktig tuffing, med röd slips idag. Han kommer säkert att gnälla på USA i sitt tal.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Roberth

  Chavez och Ahmadinejad kommer nog dricka glögg och skåla över israel och usas motgångar. vilka typer…

  Miljöförstörelsen är säkert kapitalisterna israel och dess hundar usa.

 • Ulf Stenlund

  Hej Stefan

  Ett par av mina inlägg har blivit refuserade medan de flesta tas emot. Vad är kriterierna för godkännande/underkännande?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Ulf Stenlund,
  Jag kan inte minnas att jag har refuserat något du skrivit. Det måste i så fall vara ett missöde eller ett tekniskt problem.
  Försöker hålla viss koll på längden, max 30-35 rader, och inte skriva extremt ohyfsat, du har väl inte haft problem med något av de kriterierna vad jag minns.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • BW

  Stefan, jag förstår att du längtar hem. Du är att gratulera till din kloka och vackra hustru. Som du själv sa en gång, din fru blir bara vackrare ju mer åren går. Men får man säga så om sin nästas hustru? :)

 • Tea Gustavsson

  Du skulle försökt dig på att bjuda Ahmadinejad istället. Både han och världen hade sannolikt behövt det mer 😉

 • Anna-Karin

  @Tea: Spot on som di säger i Amerrikat!!

 • Pingback: Sissel, Jesus och religionen « Mikael Karlendal()