Muslimerna pratar om Gud i Köpenhamn

Jag roar mig med att lyssna på alla regeringschefer och presidenter hålla tal i Köpenhamn. De muslimska ledarna är festliga. De skäms verkligen inte för sin tro. Irans president, rankas väl som en av de värsta skurkarna i världspolitiken, men rejält religiös är han, så här började han sitt tal idag inför världens ledare och den samlade världspressen: ”In the name of God the Compassionate, the Merciful, all praise to Allah, the Lord of the Universe, and peace and blessing be upon our Master and prophet, Mohammed, and his pure Household, and his noble companions. Oh, God, hasten the arrival of Imam Al-Mahdi and grant him good health and victory and make us his followers and those who attest to his rightfulness.”

Och så här började Marockos president sitt tal: ”Praise be to God, may peace and blessings be upon the Prophet, his Kith and Kin”.

Världspolitiken blir alltmer religiös, det börjar gå upp även för sekulariserade västpolitiker och västmedier. Men det vore kul om man fick höra lite om Gud även från västpolitiker. Kom igen Obama, jag hoppas på dig. Reinfeldt är nog ganska tyst i den typen av frågor, och även den nykonverterade katoliken Andreas Carlgren, de är ju båda på plats och förhandlar för EU intensivt just nu.

Just nu håller Norges statsminister Jens Stoltenberg tal.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://religionsfilosofen.blogspot.com Johannes

  Hehe, härligt.
  Vi har nog mer gemensamt med en muslim än en sekulariserad svensk skulle jag tro. Men myten om att väst har en sekulär, neutral politik är stark (se bara John Rawls i hans Folkens Rätt). Kul att du är där Stefan. Har du upplevt något om det runt omkring och turbulensen med polisens insatser? Och finns det någon speciell talare som du fastnat för?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  ”God, hasten the arrival of Imam Al-Mahdi and grant him good health and victory and make us his followers and those who attest to his rightfulness.”

  Tror inte man tycker det är så roligt- om man vet vad dessa ord innebär.
  http://www.youtube.com/watch?v=oJ712dQKFTY – en viktig del av Harmagedon med andra ord.

 • Thomas tvivlaren

  Intressant notering beträffande religionens revansch i världspolitiken. Fäster mej dock vid en liten detalj i ditt resonemang. Jag antar att dessa muslmiska ledare syftar på och uttalar ordet Allah. Historiskt sett har Allah översatts på svenska och engelska till – just det – Allah.
  Sakta men säkert har dock en politisk justering skett på denna punkt så att Allah nu översätts ( antagligen omedvetet och utan teologisk innebörd ) -också av broder Stefan – Gud.
  Inte att undra på att mäniskor bli förvirrade – Ena dagen skär man halsen av människor i Guds namn – på söndagen försöker prästen predika om Gud som kärlekens Gud.
  Kanske dags att göra en tydligare markering?
  Hoppas du får skön helg efter Köpenhamns veckan och att vi ses i Stockholm nästa år igen.