Från Köpenhamn, kommer med slutkommentar i äktenskapsdebatt

Jag är väldigt upptagen hela dagarna här på FN:s klimatkonferens så jag har svårt att hinna läsa inlägg här på bloggen. Noterar att Emil Mattsson har skrivit ett svar på mitt inlägg, ett nyanserat och resonerande svar, där jag säkert kan hitta en hel del beröringspunkter med. Vill dock hinna läsa igenom grundligt innan jag skriver någon slutkommentar i denna, senaste äktenskapsdebatt.

När 200 länder ska försöka komma överens om en gemensam miljöpolitik, som man ska göra här i Köpenhamn, är det inte enkelt. Förhandlingarna drivs i snigelfart, och på fredag ska allt vara klart. FN:s former för beslutsfattande är också ett stort problem, besluten ska fattas genom helt enhälliga beslut, och det betyder att länder som Saudi-Arabien, Libyen, Venezuela, m.m. vars hela existens bygger på fossila bränslen-ekonomin kan vara med och avgöra om ett beslut går igenom. Det skulle behövas ett säkerhetsråd för miljöfrågor för mer snabbfotat beslutsfattande.

Det speciella med utsläppen av växthusgaser är att de inte i första hand påverkar lokalt utan påverkar atmosfären. Och därmed påverkar lokala utsläpp globalt. Och därför är det nödvändigt med gemensamma tag i klimatpolitiken.

Var på en hearing häromdagen med ledningen för IPCC, alltså panelen för klimatforskare, med indiern och nobelpristagaren Pachauri som ordförande. De presenterade de senaste trenderna inom klimatforskningen. Jag tycker att den samlade forskningen i denna fråga pekar i en ganska tydlig riktning, men eftersom jag inte är naturvetare kan jag inte ingående argumentera för min slutsats.

Man bör komma ihåg att alla länder i världen, har ratificerat FN:s klimatkonvention, som helt bygger på klimatforskningen, och vars grundläggande slutsats är att människans utsläpp av växthusgaser (genom kol, olja, avskogning m.m.) påverkar atmosfären, och leder långsamt till en stigande medeltemperatur. Även Saudi-Arabien har accepterat denna slutsats.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Arne Woxlin

  Det är skillnad på klimat, väder och miljö – en distinktion som är mkt viktig att göra! Hur många solforskare är (och har varit) representerade i IPCC? Vad har koldioxiden för s k växthuseffekt – om någon (?) – i förhållande till andra s k växthusgaser ? Var sätts resurser in i förhållande till de är en ur förvaltasrkapssynpunkt intressant fråga /Icke naturvetare…

 • Rune Karlsson

  Uppenbart ser vi här skymten till ”The New Word Order”. (En ny världsordning),
  Man samlas till något som är helt legalt, men inom sig bär embryot till något mycket värre och där den nationella staten till slut ställs åt sidan för något som anses överordnat den enskilda statens intressen.

  Vi har inte kommit dit än, men är förmodligen på god väg.

  Ve den som opponerar sig och inte följer med den stora massan på tåget.

  Vi måste lära av historien.

  Här gäller det för den kristne att vara vaken och tyda tidens tecken.

 • Ulf Stenlund

  Jomänvisst!
  En ny världsordning kommer det att bli. Bibelns profetior är tydliga när de förkunnar att så blir fallet. Mycket talar för att den kommer i vår tid. Jag tror också att det blir små naturliga steg som alla verkar oskyldiga i sig. Om vi antar att den nya världsordningen nu håller på att ta form. Hur skulle vi som kristna agera om vi faktiskt visste att detta är vad som håller på att ske.

  Vi skulle naturligtvis försöka skynda på Herrens dag genom att vinna våra medmänniskor för Jesus men jag hävdar också att vi skulle fortsätta att vårda naturen och försöka minska vår klimatpåverkan. En kristen livsstil innehåller även återhållsamhet i utnyttjande av naturresurser.

 • kjell

  Hur många extra flygplan har behövts för att forsla alla dessa människor till köpenhamn och resultatet blir antagligen att gräsrötterna måste minska sin körning med sin miljöbil samtidigt som militären runt om i världen ”gasar” på

 • Mikael

  Hej!
  Vi kommer snart fira att det hände något riktigt specielt cirka år noll!
  Vi borde be om att den Nya Världsordningen blir exakt som
  Rune Karlsson skrev ”The New Word Order” Och jag önskar att vi kan tillsamans skandera ”Seal the Deal!”.

  Som det står i Matteus 22:37-40 så handlar det om två bud ett om vem som skall äras och det andra hur vi gör det!

  Vi kristna har varit ganska klena i arbetet att vårda vår jord och ganska pigga på visa på vi och dem.

  Nu vet vi det finns bara ett stort växande vi! Vi är alla jordbor och med det måste vi veta att de som förstörs i naturen i Borneo, Papau Nya Guinea, Brasilien Och alla andra platser Jorden runt som sakta men säkert riskarar att bli öken efter skogsröjningen. Vi ser ett Sahara som snart kommer att bli ett med Afrika.

  Och detta för att vi i den rika delen av världen inte är så noga hur våra pengar växer i våra fonder!

  I detta läget ber jag för att mötet i Köpenhamn kommer att skriva under det bindande avtalet som gör Kyotoavtalet fungerande innan det är för sent.

  Vad händer med vårt land om Havet stiger med 16 meter. som är en siffra jag hör händer om Grönlands is smälter.

  Stockholm klarar visst bara en höjning på 1,7 meter så det blir väl bara delar av söders höjder kvar.

  Malmö försvinner, nästan hela Skåne
  Göteborg försvinner.

  Sedan efter något år kommer vi troligen få istid här då golfströmmen byter riktning.
  Detta mina bröder kan vara verklighet inom några få år.

  Detta betyder att vi är sista generationen av människor som går på jorden utan besvär på flera års sikt.

  Ni ber om att Han skall komma!

  Men i samma veva säger ni rör inte min bil!

  Det är lättare för en kamel att pasera ett nålsöga än för en rik att ta sig till himmelen.
  Ordet får ny klar mening. Så om vi önskar ”The new Word order” måste vi nog vara berreda på att försaka en hel del.

  Detta avtalet är vår räddning ingen annans! Vill vi skriva på, eller ska vi ge upp!

  Jag har valt Jag ber för att vi skall skriva under!

  Så Bed för Världen Att ”Seal the Deal!”

  /Mikael

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Be för Guds skull…….

  V v v v T.B.

 • wildwest

  En ”riktig” kristen kan varken slå sina djur sönder och samman eller medvetet och med berått mod förstöra naturen omkring sig. Ingen kristen företagsledare skulle utan vidare förledas till att förstöra Guds natur. Här har vi återigen problemet med ordet ”kristen”. Det finns många kristna till namnet som agerat ovisligt, kortsiktigt och brottsligt. Visst är det sant.

  Oavsett klimathot – vi vet ingenting om detta hot verkligen är ett dödligt hot förrän efteråt – så kan ingen kristen eller demokrat ställa upp på inskränkningar i den personliga integriteten. Håller helt med inläggen här som talar om embryot till en ny världsordning. För att alla ska kunna acceptera en världsledare krävs att det är något alla kan ställa upp på. Klimatet är en sån sak. Den påstås hota allas vår existens. När vi redan nu hör talas om att västvärldens länder ska skruva ned på sin levnadsstandard för att många av tredje världens diktaturer inte vill dra sitt strå till stacken så har vi tydliga bevis på hur det kommer att gå till framöver. En diktatur talar om för en demokrati hur vi ska göra. Är inte det redan knasigt nog?

 • kjell

  Mikael

  Det står inte att vi skall önska detta Luk 21:35-36

  Enligt 1 Mos 8:21-22 skall det inte hända (så länge jorden består)det enda vi behöver bekymra oss om är hur långt in i vedermödan vi är kvar och om vi kommer att förstå när det blir tal om vilddjurets märke Det kommer säkert inte kallas så det blir kanske freds eller miljömärkning eller på grund av alla kortkapningar eller rån det enda vi måste bekymra oss om är om vi har ”olja i lampan”Läs Upp 13:16-17/ Upp 14:9-10
  Bed att Herren hjälper oss

 • Stig Emker

  Det är bra att världens ledare träffas och pratar om vår miljö och vi är många som hoppas på att man skall våga sätta ner foten och därmed ta ansvar för planetens och mänsklighetens framtid. Men egentligen borde frågan breddas till att handla om global långsiktig resurshushållning.
  Vi förbrukar för mycket av jordens ändliga resurser om vi på allvar vill att våra barn och barnbarn skall ha tillgång till ett liv med livskvalitet där basresurser som rent vatten och bra mat finns att tillgå och att vi skall kunna skydda oss både för kyla och för mycket värme. All ekonomi verkar handla om tillväxt, att höja levnadsstandarden och på något sätt måste vårt ständiga ”julkalas” betalas. Vi måste på allvar våga ställa frågorna; vad är en rimlig levnadsstandard? Hur mycket kan jag med gott samvete konsumera? Var och hur produceras de varor jag köper? OCH dessa frågor skall ställas med det globala perspektivet och uländernas situation för ögonen.
  Jag tror att vi kristna måste våga gå före i frågor som rör ett långsiktigt hållbart samhälle. Jag tror också att miljöfrågorna är för stora och viktiga för att snävt pressas in i partipolitisk polemik som vi säkert kommer att få se mer av nu när vi närmar oss valrörelsen. I vårt materialistiska och genomkommersialiserade samhälle så får vi försöka hjälpas åt med att avslöja vad och vilka som ligger bakom de olika idéer som förs fram. Vilka intressegrupper finns bakom olika förslag och vilka tjänar på att de går igenom. Det är inte alltid så att journalister och media i stort är behjälpliga på dessa punkter. Mycket i kopplingen mellan miljöfrågor och mitt liv som kristen verka handla om förvaltarskap. Vi har ett uppdrag att både vårda och värna om hela skapelsen. Så, en av flera avgörande frågor att ställa till oss själva borde vara: hur sköter vi vårt förvaltarskap?

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Jag tycker att Mats Tunehag skrivit en intressant ledarartikel angående detta:
  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=6175&Itemid=31

 • kjell

  Stig

  När jag var ung sjung vi tänk om han kom i dag och liknande sånger och det enda som predikades var att Jesus Kristus snart är här Nu när vi kan se på fikonträdet att löven ”spricker ut” att det snart är verklighet att han verkligen är nära Då talar Kristna bara om att bygga en bättre värld här på jorden det är ju vad satan vill Om alla lever efter kärleksbudet så kommer mycket positivt på köpet Men om vi sänker vår levnadsstandard och slutar att köpa av varandra så blir det många som inte får sålt sina produkter och får på grund av det svälta vi som är lite äldre minns hur fattigt Japan var men dom tillverkade många saker som såldes i andra länder och på grund det fick dom det bra Så om vi påverkar det system som är idag så kommer många att drabbas negativt och det är ju inte kärleksfullt

  Fyll på olja i lampan så Gudsordet skriver
  men brinnande skall den stå
  Om inte,då förgås vi Den ordern är given
  ändring står icke att få
  Då brudgummen kommer vad vill du väl göra
  när order om uppbrottet går
  Kanske försent i den andliga röran
  att tända en lampveke då
  ep

 • Stig Emker

  Kjell
  Du skriver som om det vore en utopi att sträva efter en ansvarsfull helhetssyn på skapelsen.
  Jag vet att det inte är enkelt men vi måste inse att allt hänger ihop. Vår konsumtion, ”slit och slängmentalitet” bidrar till att förstöra jorden. Jag säger inte ngnstans att vi skall sluta handla men vi måste börja ta ansvar för vad vi köper och även fundera på hur det produceras.
  Tycker inte du att det är bra att det börjar komma fram allt mer krav o rättvisemärkta varor?
  Du pratar om kärleksbudet och det är gott o väl men samtidigt som vi då och då påminns om att ”sanningen utan kärlek är en lögn” så måste vi också påminna varandra om att kärlek utan sanning också är en lögn. Gud är sanning, det finns en tanke med hela Hans skapelse. Det blir mycket flummigt om vi som Kristna inte är villiga att inse att den rika världens välstånd (vi som är en liten minoritet av världens befolkning) också måste innebära ett väldigt stort ansvar för både den globala miljön som för världens fattiga.
  Slutligen, det råder ingen som helst motsättning mellan att å ena sidan försöka leva så att vår ”andliga lampa brinner klart” och å andra sidan ha ett tydligt miljöengagemang.

 • kjell

  Stig

  Jag tycker att wildwest + Rune pekar åt samma håll för oss som kristna handlar det om att leva efter kärleksbudet och vänta på att Jesus Kristus kommer Både freds och miljörörelser handlar om att ”Jag människan kan själv” men det står att vi skall överlåta allt till Herren
  Du är väl för ung att komma ihåg när t.e.x fredsrörelsen tog över djävulsmärket (det brutna korset från djävulsrörelsen) innan var deras märke uppåtriktade armar märkena såg lika ut men var vända åt olika håll det ligger mycket symbolik i detta det handlar om jag kan själv så jag människan behöver inte Gud

 • Rune Karlsson

  Kjell

  Intressant tanke du framför.

  När det gäller den sista tiden gäller det för den kristne att vara vis.

  Vår gamle fiende kommer naturligtvis inte med ”klövfot och horn,” utan kommer på ett listigt sätt för att bedraga jämväl de utvalda.
  Finns det en agenda bakom allt det som sker?
  Kan det vara så att denna världens furste har ”ett finger med i spelet”?

  Liten kuriosa ang. Hopenhagen:
  ung . 140 privata jetflygplan beräknas anlända,
  c:a 1200 limousiner , en del inhyrda från Sverige och Tyskland.

  Miljötänk?

 • Stig Emker

  Kjell,
  Det är helt otroligt hur du som Kristen kan få mina argument för ett hållbart samhälle och för en miljösyn som också får konsekvenser för vardagens beslut att framstå som ett slags attestiskt självförverkligande. Det säger en del om dig själv men kanske desto mer om det bristfälliga samtalet på en bloggsite.
  Du antyder också att bara för att det finns ett miljöintresse hos mig så skulle jag vara blind för de olika ”tecken” som kan finnas under vår levnadstid på jorden. Självklart skall vi analysera vår samtid med vaksamhet, det gör jag ur många olika aspekter.
  Rune talar om vishet, jag har svårt att förstå en på Kristen tro baserad vishet som inte får konsekvenser för hur vi lever våra liv, hur vi konsumerar, vilken omsorg vi visar miljön.
  Det är komplicerat att leva ett liv i Kristi efterföljd men som någon vis person en gång uttryckte det: – ”För att komma till floden skälla måste man simma mot strömmen.”
  Med dessa rader avslutar jag mina kommentarer för denna gången på Stefans blogg.

 • kjell

  Stig Rune

  Läs och begrunda Matt 6:26-34

 • Mikael

  Hej Kjell!
  Ett namn på en Världsordning vi går under nu är Mammon, Jag blev väldigt glad när
  Rune Karlsson skrev ”The New Word order” som du ser frågan är om han här gör det som en miss eller om det är genomtänkt, Jag kopplade iallafall ihop det med Joh 1:1.

  Jag fick en komentar i tidigare inlägg vi har inte en krav på prestera.

  Ja håller med den som presterar en viss mäng goda gärningar, ger och ger och ser aldrig vad han/hon får.

  Men i kommentaren om att följa Gyllene Regeln så får du alltid mer än du ger:
  För då ärar du Gud! Ett annat ord är att du lovsjunger för Gud eller Halleluja!

  Och Kjell! ”Du har levt i den nya ordningen längre än du anar och Mammon styr!
  Så låt oss hoppas på ”The new Word order!!

  /Mikael

  PS. Tack Kjell för uppbyggligt Bibelstudium! DS.

 • kjell

  Mikael

  Jag kopplade ihop det med Upp 13:16-17 och Upp 14:9-10 och den nyordningen skall vi inte ställa upp på
  Jesus använder fikonträdet som en bild av Israel det kan du läsa om i Matt 24:32-33 och Mark 13:27-32 Om vi tänker oss Israel som ett fikonträd så har vi roten 1948 sedan stam grenar och kvistar och löv och vi tänker 20-25 år för var del på trädet så är vi nära

  Läs Matt 6:24 Jag tror inte att de flesta människor ”tjänar mamon” Pengar är för de flesta livets nödtorft ett sätt att fördela men vi älskar inte dom Paulus säger i sitt brev till Filipperna 4:12 att han kan vara både rik och fattig

 • Mikael

  Hej Kjell!
  Tack för ditt goda svar, vi möter problem, som kan skännas övermäktiga då känns de nog bra för oss att vi skall vara Glada.

  Mamon är och förblir för oss en kraft som driver oss från vägen sanningen och livet.

  När det gäller talet sex, sex, sex, när livet styrs av sex, om sex för sex, Då tror jag hans Brandmark syns tydligast.

  På våra pannor har vi en keps med ett märke på våra hand har vi en klocka med nytt Brandmarks.

  Det är den landlösa pengaströmmen som styr vad du tycker bäst av, om, för.
  Det kommer investeringsintresse före människor!

  Detta måste tillägga att sluta detta förfarande är förödande då det skapar en ej önskad framtid, men vi åker rakt emot en vägg och vi anser att det är bättre att det går fortare då kanske vi klarar att komma igenom väggen, smart va!

  /Mikael