Jag åker till FN-konferensen i Köpenhamn

Nu är det klart att jag får komma med på FN:s gigantiska klimatkonferens i Köpenhamn, och jag flyger ner till Köpenhamn på onsdag morgon nästa vecka och är med till konferensens slut den 18 december. Jag kommer att ha flera specifika uppdrag knutna till konferensen, och jag kommer att jobba med analys av den politiska processen när världens länder ska försöka komma överens. Kommer att få tillfälle att både se och lyssna till åtskilliga av de ledande personerna i världen, och i vissa fall få språka med dem. Det kommer ju att vara både presidenter, regeringschefer, i stort sett alla världens miljöministrar, många storföretagsledare, och företrädare för många internationella organisationer bland annat FN, – kommer alla att vara på plats.

Jag tycker också att det är viktigt att vi kristna engagerar oss i de stora globala politiska frågorna. Jag hör till dem som tycker att hela klimatfrågan handlar om en rovdrift på naturen, att vi människor missköter Guds skapelse och att den rika världen överutnyttjar planetens naturresurser, och det blir de fattiga länderna och framtida generationer som får betala notan, klimathotet och klimatfrågan är ett gigantisk moralisk katastrof.

Och om det skulle visa sig om 25 år att klimatforskningen hade fel, så är det ändå helt rätt sak att ställa om från kol- och oljeberoendet i världen.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ulf Stenlund

  Alldeles, alldeles utmärkt!

  Att värna Guds skapelse är en omistlig del av en kristen livsstil

 • http://www.kommunitetenoikos.se elof

  Va bra. Va rak och ärlig.

  sen vill jag lägga till att du fått möjligheten att tala med gräsrotsfolket och alla de rörelser som inte sitter i maktposition som kommer vara med vid demonstrationer och aktioner kring mötet, se till att träffa dem också, några av oss är där t.ex. och dessutom en rad andra helt vanliga grönlängtande gamla och unga!

  fred

 • Benny Fhager

  Stefan
  Bra att vi kristna finns representerade i Köpenhamn.
  Om jag minns rätt lär Martin luther ha sagt.
  Om jag visste att yttersta domen kommer imorgon.skulle jag ändå plantera ett äppelträd idag.

 • Anders

  …och det går alldeles utmärkt att åka tåg från Stockholm till Köpenhamn. Kristet och klimatsmart!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Elof,
  Inte minst miljörörelsen kommer att vara mycket närvarande vid denna konferens. Jag är själv medlem i Naturskyddsföreningen och kommer möta dem varje dag.

  Anders, jag åker tåg ena vägen, jag har dock lite för bråttom ner på onsdagen, så då tar jag flyg.

  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://www.bikelife.se/lyckligagatan Nils

  Bra!
  Men det där med flyg vet jag inte…

 • Gabriel Hammar

  Det där med flyg sätter ju fokus på en jätteintressant aspekt av hela miljödebatten: Hur mycket ska miljöhänsyn få ”inkräkta” på vår livsstil? Hur illa är det egentligen att flyga en sträcka i stället för att åka tåg? Jag kan ärligt säga att jag inte har en aning om hur stor skillnad det gör, och det måste vara komplext att räkna ut. Man kan ju knappast bara räkna med CO2 utsläppen, utan också industrin som tillverkar tåg, räls mm (ett ”livscykelperspektiv” som en vän till mig brukar säga). Självklart är flyg ett sämre miljöval, men hur mycket sämre? Och hur viktig är den miljöpåverkan jämfört med en halv dag i Stefans liv? Kristen miljödebatt är så långt ifrån annan kristen etisk debatt man kan komma, eftersom det ingen verkar kunna presentera några absoluta sanningsanspråk.

 • Magnus

  Bra att du åker dit, men du kanske skulle ta tåget istället?

 • http://www.betheligagnef.se Carl Lindahl

  Det jag inte förstår med skeptikerna, är att det är så uppenbart att vi förstör miljön som det är nu. Även om det inte är enbart koldioxiden som är problemet, så är väl alla insatser för att hantera skapelsen på ett hållbart sätt goda?

 • http://www.betheligagnef.se Carl Lindahl

  Ja i och för sig kan man ju tro sig påskynda Herrens dag om man låter bli att hejda utvecklingen. Men är det miljöförstöring som är det kristna påskyndandet, då tycker jag vi ska smälla av jordens alla atombomber så går det riktigt fort.

  Fast tänk om man har fel…

 • http://berndtisaksson.dinstudio.se/empty_131.html Metodistpastor Berndt Isaksson

  Jag har nu lyssnat till det omtalade P1 programmet om Climatgate. Och visst kan det finnas anledning att kritisera forskare för enskildheter, men inget av det som framgår i det programmet ändrar på det faktumet att det finns en gedigen forskning som bevisar att den globala uppvärmning som pågår är orsakad av koldioxidutsläpp.

  Claes Västerteg gjorde en bra insats för att punktera konspirationsteorierna, utan att han för den sakens skull förnekade att det kan finnas vetenskapsmän som i sin iver velat ”tysta ned” kritikerna. Sånt kan man ju inte försvara, men möjligen förklara med just ivern att få ut budskapet om att det är bråttom att vidta de åtgärder som behövs för att stoppa växthuseffekten.

  Och the bottom line för oss var och en som enskilda och som nationer, är ju om vi väljer att ta risken att tro att konspiratörerna skulle ha rätt och därmed inte vidta de åtgärder som måste till för att om möjligt få stopp på växthuseffekten. Eller om vi väljer att tro på den breda forskning från hela världen som FN:s klimatpanel representerar. I grund och botten handlar det om vilka att dessa båda alternativ vi väljer att lita på och att vi gör det valet i tanke på våra barn och barnbarn.

  För mig blir valet faktiskt lätt.

  Mvh

  Berndt

  P.S. programmet kan lyssnas till här:

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2082978.&BroadcastDate=&IsBlock=

 • Richard Hultmar

  Jag åker också till Köpenhamn nästa onsdag. Men jag ska prata om församlingsplantering. VJag och mina kollegor ska sammanstråla på Starbucks på Kastrup den 9/12 kl 08.30… innan vi drar vidare. Om du är där kan du ju titta förbi.

 • Arne Woxlin

  Bäste Stefan Lycka till i Köpenhamn och trevlig flygresa sök då efter vetenskapliga belägg för att koldioxiden faktiskt påverkar klimatet – sanningen – (inte bara i datasimuleringar med dess axiom) om du finner de kämpa för dess bekämpning om inte bör väl resurserna – förvaltarskapet – läggas på annat t ex världens vattenförsörjning och miljöförstöring eller rädda regnskogarna. ”Climategate”affären visar i vart fall på att sanningen inte står högt i kurs hos IPCC och i svensk media synes bara finnas plats för en sanning i taget.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Rovdrift=pengar=själviskhet=ansvars befriad=makt missbruk mm.
  Så ser vår lilla värld ut,tyvärr!
  Det enda som kan förändra eller sinnes ändra detta onaturliga beteende är Jesus =Väckelse i djupet av det förhärdade hjärtat.
  Ha de så bra i Köpenhamn och var välsignad.
  v v v v T.B.

 • Pierre

  ..intressant att du FLYGER ner..

 • O.K

  Hebr 3:4

  Vart och ett hus bygges ju av någon men Gud är den som har byggt allt!

  Det gäller väl flygmaskiner också?

 • roxret

  Vi ber för dig Stefan vart du än går oavsett hur du åker för vi vet att du ska ta Guds närvaro OCKSÅ bland folk som behöver visshet för att leda länder, företag, m.m.
  Vi vet att du ska använda alla tillfälle att prata om din Gud (min Gud också) som världen inte känner eller vill ignorera.
  Var välsignad!!!!!
  Vi som stannar i Sverige och inte har tillträde på sådana platser ber för dig så att Gud kan röra dessa folk när de umgås med dig.. Mucho Espiritu Santo som du säger….

 • BW

  Jag hoppas att säkerheten är rigorös när så många prominenta personer samlas på en och samma plats.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Stefan det finns missions uppdrag att utföra i Köpenhamn,Jesus till dom prostituerade.
  Läste nämligen att dom prostituerade skulle erbjuda gratis sex till klimatmötets deltagare.
  Någon hävdar att det är ett yrke och dessutom ett av dom äldsta, min syn på dessa stackars människor är att dom är slavar under synden och inget annat.
  v v v v T.B.

 • Katta

  Frid!
  Tommy Bergenwall, jag blir lite konfunderad av din kommentar… Slavar under synden är alla som inte tagit emot Jesus. Många, ja de flesta, som prostituerar sig gör det pga att någon – oftast en man, kanske inte prostituerad men definitivt slav under synden – har våldtagit dem när de var barn. Då suddas gränser ut och det sker en indoktrinering att man är ”född att användas”. Sen har ju alla, även prostituerade, ansvar för sina handlingar, men ofta är de inte enbart slav under sin egen synd utan även slav under någon annans synd. Visst det är ju alla, mer eller mindre, synden i sig är att inte tro på Jesus, men just prostitution kräver att någon utnyttjar den. Att en del prostituerade sen skaffar sig en attityd av egenvärde förändrar inte faktum att torskarna är minst lika mycket slavar! Det här att efterfrågan styr marknaden…

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Katta,jag håller helt med dig,men för att inte inlägget skall bli för långt så kan man samman fatta det hela med att synden är grunden för att livets blir trasigt för oss alla i olika grad.

  Hörde något väldigt bra angående vad synd betyder,nämligen synd=missa målet,den var bra och skapar eftertanke.

  Till sist Katta,jag har arbetat många år med människor med alla möjliga problem,deras väg har ofta startat i någon form av övergrepp, vilket alltid lägger grunden för resten av resan med droger våld mera övergrepp och utanförskap,vi försöker göra vad vi kan och i bland lyckas det och Jesus får läka i hop livet igen.

  V v v v Thommy Bergenwall

 • Katta

  Frid!

  Tack för svaret Thommy (ser nu att jag stavat ditt namn fel, förlåt). Ja, synd och konsekvenser därav är en komplex fråga, går inte heller in på det här o nu.
  Ha det bra o God Jul!
  Mvh
  Katta