En spännande helg

Under torsdagen började jag piggna till igen efter några sjukdagar. Har hört goda rapporter från EFK:s medarbetardagar som jag missade helt och hållet. Torsdagskvällen blev en riktig höjdare då Elimkyrkans nya Alpha-team började jobba. Vi har lagt ribban högt, vi har målet att starta upp en Alpha med 200 deltagare i mitten av februari. Och ett team på cirka 12 personer i församlingen kommer att leda den satsningen. Detta projekt blir en gigantisk utmaning. Alpha är ju en världsvid satsning som bedrivs i kyrkor över hela världen, det handlar om studie- och samtalskvällar om kristen tro, med föredrag, samtalsgrupper och en gemensam måltid. Det är inte bara en allmän religionsdialog utan också ett redskap för att föra människor till tro på Kristus, i Elimkyrkan finns det ett antal personer som har kommit till tro på Jesus på grund av att någon har bjudit in dem till Alpha i tidigare Alpha-satsningar som har gjorts i församlingen.

Under sen torsdag eftermiddag åt jag också lunch med Andreas Nielsen, pastorn för Hillsong i Stockholm. Jag gillar Andreas, han är framåt, och drivande, och det är ett väldigt spännande arbete som pågår i Hillsong Stockholm, som vi i Elimkyrkan gärna vill ha ett närmare samarbete med. Det händer så mycket grymt bra grejor i svensk kristenhet och svenska församlingar, men tyvärr blir de riktigt bra sakerna för anonyma, och de mindre bra blir för uppmärksammade.

Under fredagen blir det en begravning i Söderhöjdskyrkan. Ett par i Stockholm, Kjell och Lena Persson, blev kristna i slutet av åttiotalet efter en bakgrund som aktiva New Agare, efter ett par år blev de medlemmar i Söderhöjdskyrkan och var med i ledningen för församlingen där under hela nittiotalet, under den period jag var pastor. De var oerhört engagerade ledare och evangelister. Lena fick dock lämna detta jordeliv år 2005 efter en längre tids sjukdom och samma öde har nu drabbat hennes man Kjell, som gick bort för några veckor sedan, efter ett års svårare sjukdom. Idag får vi minnas Kjell och Lena, och det fantastiska som Gud gjorde i deras liv genom deras omvändelse och tjänst.

Under fredagskvällen möts vi i Elimkyrkan för att sparka igång ett nätverk för församlingsgrundande. Vi kommer att höja målsättningarna betydligt på det området för 2010-talet. Det är jag, John van Dinther från New Life och Elimkyrkans tidigare pastor Kjell Axel Johansson som håller i denna kväll och i detta nätverk.

Lördagskvällen blir det 25-årsjubileum av avskedsmöte i Söderhöjdskyrkan klockan 17.00. Det känns lite speciellt. Under dagen har jag lovat fru Swärd att vara hemma och ägna mig åt hushållssysslor. Vi ska bland annat titta på att köpa en ny sovrumssäng. En stor del av sitt liv håller man till i sängen. Det är en viktig fråga, med sängen.

Under söndagen predikar jag klockan 10.30 hos Tyresö frikyrkoförsamling i Södra Stockholm, de möts i föreningsgården i Tyresö centrum. Klockan 15.00 predikar jag hos Trinity, Elimkyrkans satsning och gudstjänst för unga vuxna. Platsen blir Elimkyrkan på Östermalm.

Dessutom sitter jag och skriver på en konsultrapport om socialdemokratiska partikongressen som jag ska försöka få klar under helgen, ska försöka skriva under lediga halvtimmar här och där.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • wildwest

  Läste klart den helt underbara boken av/om Jenny Berggren igår kväll. Tänkte spontant när jag läste om Alphasatsningen i Elimkyrkan: här finns en för kristna rätt anonym medsyster, stor stjärna i ett av världens mest framgångsrika rockband, Ace of Base, som dagligen och stundligen burit med sej, läst och studerat sin älskade jeansbibel. Bett aftonbön, upptäckt Guds omsorger i alla möjliga små sammanhang, lärt sej att Gud bryr sej om oss mitt i vardagen. Jag har sällan gråtit så mycket pga en vanlig bok. Rekommenderas varmt till alla som inte tror sej vara sedda av Gud.

  Ingen av oss, vill jag påstå, kan ha haft ett sånt hektiskt schema som Ace of Base hade under sin storhetstid under 90talet. Ändå höll Jenny fast vid sin tro och sin bibelläsning. Det finns inga ursäkter av dom som kallar sej kristna, t o m frikyrkokristna, idag att skylla på tidsbrist eller leda för att inte läsa Bibeln! Man hinner inte varje dag, det vet jag, men man hinner om man prioriterar. Några få gånger sista tiden har jag diskuterat bibliska gestalter med medelålders frikyrkofolk och fått häpnadsväckande svar (vem var Isaks farsa egentligen, Josua var bror till Mose eller bror till Josef osv).

  Är man inte bibelgrundad det allra minsta (jag är inget helgon själv!) så är det inte så underligt att vad som helst okritiskt kan dras in i kyrkorna. Man har ju inget att stämma av dessa företeelser med när man inte ens vet personers inbördes relationer i Bibelböckerna. Känner att jag anknyter en del till Lars Flemströms utmärkta analys på annan bloggplats. Frikyrkofolk som inte har en bindande biskop att följa måste krävas på större ansvar och större noggrannhet när det gäller bibelordet.

 • Micke

  Har själv gått en Alphakurs vilken jag upplevde positivt!

  Sedan finns det ju som vanligt inom kristenheten somliga som hittar ”falska andar” i nästan allt!

  Skickar med länk till Hafos hemsida http://hem.spray.se/harry.forsgren/ där inte endast Ekmans tidigare JDS-lära förtjänstfullt kritiseras utan även just Alphakurserna där bloggaren hittar villoläror och falska andedop.

  Endast ett litet exempel på de ständigt olika uppfattningarna som uttrycks av olika kristna vilka alla hänvisar till andens ledning.

  Tror att det enda rätta och smartaste alternativet är att sluta bry sig om allt som luktar ”färdiga svar” från diverse mer eller mindre fundamentalistiska kristna.
  Alla verkar ha sina respektive sanningar klara för sig och ändå tolkar/upplever de allt totalt väsensskilt.

  MS

 • wildwest

  Jag håller i grunden med om att kristna ibland bara försöker hitta fel hos varandra, troligen för att döva en osäkerhet i sej själva eller för att verka viktigare än de är eller för att uppvisa en rättrogenhet som är heligare än Heligheten själv.

  Dock, och i den förvirrande tid är det inte oväsentligt, så måste man göra en absolut rågång mellan de som företräder Bibelns absoluta grundsanningar och de som står emot dem. För mej är det så enkelt som att de ena är kristna och de andra inte alls. Att t ex påstå att Jesus inte var sann människa och sann Gud, att förneka jungfrufödelsen och uppståndelsen, då har man enligt min mening ställt sej utanför hela den kristna skaran och man företräder en annan religion. Och då måste vi som kristna bevara sanningen, så att de som söker sanningen inte går vilse – det vore brutalt! Precis som vi gör emot islam, buddhism, hinduism och vad som helst.

 • Christer Roshamn

  Vi saknade dig i Linköping, men skönt att du är bättre. Vi hade som sagt riktigt bra dagar och det verkar som att medarbetarna tyckte det också. Ska jag personligen lyfta något så var Magnus Persson lysande. Men det var helheten som gjorde det. Mikael Tellbes undervisning var så bra. Det fick mig att längta efter mer av Jesus i mitt liv.

  Chriter Roshamn
  Ordförande
  Evangeliska Frikyrkans medarbetarförbund

 • Helen

  Jag hade lovat att inte skriva mer på denna blogg, nu gör jag dock ett undantag, jag hörde att Kjell och hans fru gått bort. Jag beklagar verkligen det var tråkigt att höra att de blev sjuka men jag hoppas att de har det bra i himmelen nu.

 • BW

  Gud vare lov och tack! Jag är glad och tacksam över att ”Gud är å färde” och att jag får vara en del i detta. Jag var på onsdagsbönesamling i Ryttargårdskyrkan i veckan dit jag brukar gå ibland. Där framfördes profetiska budskap av Ruth Petterson och Roland Johansson. Mycket starka budskap om vad Gud kommer att göra ibland oss. Gud sa bland annat att det är han som har ”spiran” (han regerar) och att vi inte ska bli förvånade över vad Gud kommar att göra ibland oss och det som händer i Linköping ska spridas ut i landet. Gud är å färde!

  Roland Lundal berättade om en ekumenisk bönesamling just nyligen dit en journalist hade inbjudits. Han kom dock inte när samlingen var färdig utan satt med under det att man bad och plötsligt utbrast han något om att han kände att ”det var något som hände inne i hans bröst”. Roland berättade att några av de närvarande gapade så av förvåning att ”hakorna hängde långt ner på bröstet” när journalisten sa detta. Roland har fortsatt kontakt med mannen.

  Mitt i oron över de negativa tendenserna bland kristenheten är det på sin plats att berätta om det positiva andliga skeendet i vårt land. Det är bra att påminna sig om att vi har en ”chef”, Jesus Kristus, som sitter på tronen. Be för den andliga utvecklingen i Sverige. Mycket sker och mycket mer kommer att hända i de dagar som ligger framför oss.

 • Pingback: Shared Items – November 14, 2009 « Emanuel()

 • BW

  # 7:

  En huvuduppgift för journalistiken är att kritiskt granska och ifrågasätta. En skriven text har ju inte endast en informativ funktion utan ger ofta uttryck för omdömen, värderingar och kategoriseringar och genom sitt innehåll påverkar den läsarens bild av verkligheten. Den hjälper till att skapa en bild av verkligheten som i sin tur interagerar med verkligheten som i sin tur ska tolkas i en oändlig process. Därmed inställer sig frågor kring etik och moral och om journalistens ansvar för det han skrivit.
  Det unika med det kristna livet är att det kännetecknas av en verklighet som oftast inte är tillgänglig för våra yttre sinnen med vilka vi betraktar världen och som är en förutsättning för att utöva kritisk granskning (journalistik). Det mesta försiggår i människans inre, i den personliga relationen mellan Gud och människa. Kritiskt tänkande som är en grundbult i det sekulära humanistiska paradigmet kommer med nödvändighet till korta när det ska beskriva ”det obeskrivbara” ”som inte är av denna världen.
  En annan aspekt som kommer i konflikt med ett ensidigt kritiskt förhållningssätt är att det kristna livet baseras på det vi brukar benämna för tro. Vi tror på det vi inte kan se med våra fysiska ögon. Denna ibland bräckliga tro grundar sig på ett samspel med Guds Ande och hamnar med nödvändighet i konflikt med ett kritiskt tänkande som bygger på enbart det observerbara.
  Allt detta sammantaget är saker som tyvärr de flesta journalister inte förstår och inte verkar vilja eller kunna ta hänsyn till.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Emanuel, intressanta reflektioner. Skriver not ett inlägg och utvecklar tankegångarna, och kopplar det till journalistiken.

  hälsn
  Stefan Swärd