Församlingsgrundarnätverk bildat

Förr i världen sjöng man i pingstkyrkorna ”skåda framåt se det dagas, nya tider börja gry”.

Det sammanfattar också den känsla jag har om en ny andlig vårtid. Och det kändes på ett påtagligt sätt när vi i går kväll i Elimkyrkan hade vår första träff för ett församlingsgrundarnätverk för Stor-Stockholm. Cirka 50-60 personer närvande, dels blivande församlingsgrundare, pastorer i nya församlingar, och de som leder nya församlingsplanteringar som har startat senaste åren. Dessa frågor kommer att ha högsta prioritet för både församlingarna New Life och Elimkyrkan i Stockholm, och vi planerar för att se ett antal nya församlingsplanteringar växa fram utifrån dessa församlingar under kommande 10 åren. John van Dinther, Kjell Axel Johansson och jag själv har fungerat som EFK:s församlingsgrundarteam i Stockholm senaste 3-4 åren, och det är vi som har tagit initiativet att grunda nätverket. Det blir inget samfundsexklusivt nätverk, utan är öppet för dem som delar våra värderingar, och som vill arbeta tillsammans mot detta mål.

Vi vill inte sitta med armarna i kors när vi ser stora delar av svensk kristenhet långsamt avvecklas och teologiskt utarmas. Vi tror på att grunda nya församlingar och att det är möjligt. Och att grunda församlingar som grundar församlingar.

I vårt nätverk vill vi ge stöd åt denna process genom mentoring, utbildning, nätverksträffar, hjälpa till med att skaffa fram ekonomiska resurser, och hjälpa till med att få fram know-how, och kontinuerligt förmedla kontakter, resurser, erfarenheter, att vi hjälps åt. Det mål vi har formulerat som ett första steg handlar om 50 nya församlingar i Stor-Stockholm till år 2020. Framförallt tror vi dock på Guds övernaturliga kraft och nedslag i denna process, Andens vind ska blåsa i seglen.

Jag har ägnat mig åt församlingsgrundande hela mitt liv, startade en kristen kommunitet i Järfälla 1974, var med och bildade Järfälla pingstförsamling 1974, och tog initiativ till att grunda en förortsförsamling i södra Stockholm under första delen av åttiotalet som sedan kom att heta Brandbergens frikyrkoförsamling. Den kom sedan att expandera och blev så småningom församlingen Ichtys som sedan döptes om till Söderhöjdskyrkan, som sedan har avknoppat latinamerikanska församlingen Iglesia Ichthus, församlingen Agape i Stockholm har också sina rötter i Söderhöjdskyrkan. Iglesia Icthus har dessutom bidragit till att se församlingar växa fram i Sydamerika, genom personer som blivit kristna i Ichthus i Stockholm och sedan flyttat tillbaka till Sydamerika, man har dessutom flera pionjärprojekt på gång i Sverige.

Men allt detta har hittills gått för långsamt.

Nu ökar vi takten. Öka takten, sista kvarten – som man ropar i Hammarbyklacken.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.charisma.se Charisma

  Det här gillar vi och arbetar för i söder!
  /Charisma i Höör och Lund

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Detta är en glädjande nyhet. I stället för storhetsdrömmar som har kraschat ekonomiskt blir det en riktigt församlingsplantering av erfaret frikyrkofolk, Vi har nu fått en biskop i Stockholms stift, som förväntas avveckla kristen tro i Svenska kyrkan. Jag uppmanar ingen, som stödjer Svk:s klassiska tro (förutom allt som vi har gemensamt med övriga samfund, även tron på bardopet, etc) att gå ur. Utan i stället arbeta underjordiskt i Svk för ett nytt andligt liv i Svk.

  Men alla dessa som inte står ut? Och alla dessa nyfrälsta, som saknar elementära kunskaper i kristen tro? Och tusentals andra frågor. Svaret är en framgångsrik och stark frikyrkorörelse i huvudstaden. Som ett begripligt sätt förklarar åtminsntoen den kristna tron grundsanningar. Så att Stockholm inte blir ett andligt vacuum under Svenska kyrkans andliga frånvaro.

  Jag hoppas också på en för varje år växande Jesusmanifestation, med allt fler tillresande från landsorten, från både frikyrkorna och de livskraftiga Svk-församlingar som fortfarande finns ute i landet. Som kommer för att visa sin kristna tro. Manifestationen får inte bli för urvattnad. Jesus får inte reduceras till en ”vishetslärare” eller föredömlig person i stil med Mahatma Gandhi eller Dalai Lama. Därför vill jag att Jesusmanifestationen i Stockholm – Sveriges huvudstad – ska förbli en nationell manifestation, som alla kristna i hela Sverige – som öht har möjlighet att komma – deltar i.

  Därför ser jag inte positivt på lokala Jesusmanifestationer samma dag. Visst bör kristna manifestera sin kristna tro i Göteborg, Landskrona, Borlänge och Kiruna också. Men samma dag?

  Jag hoppas att manifestation i fortsättningen kommer att vara första lördagen i maj, eller eventuellt ännu tidigare, och inte under en stor reshelg. Efterfrågan på resor styr inte bara priset på vanliga tågbiljetter, utan även priset på abbonnerade tåg. Och jag vill se tiotals abbonnerade tåg, med minst tio vagnar vardera, och hundratals abbonerade bussar från hela landet på väg till Jesusmanifestationen i Stockholm. Och jag vill se en resekostnadsutjämning, så att ingen behöver avstå av ekonomiska skäl. Och resekostnadsutjämning kan det bli med en smart upphandling av abbonerade färdmedel.

 • Christer Roshamn

  Lovely!!!!!!

 • TB

  Stefan – jag hörde Bill Stenberg berätta om pionjärarbete i just Brandbergen. Är det kanske samma ”uppstart” som du nämner?
  Bills vittnesbörd var ”häftigt” och innehöll troligen hemligheten till framgång.

 • http://richardhultmar.wordpress.com Richard Hultmar

  Så glad jag blir!

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Detta var en mycket intressant bloggpost.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  /- snabb där- detta gör oss glada, och självklart något vi ska be för.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  TB, ja, Bill Stenberg var regelbundet hos oss under några år.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://www.dax.se Annika

  Hej Finalist i Daxbloggen!

  Kan du vara snäll och skicka din mailadress till

  administration@dax.se

  Tack
  Annika / dax support

 • Charles Kridiotis

  Välkomnar steget med ett nytt nätverket för FG arbetet i stor-stockholm. Bra att det finns ett till nätverk.

 • http://www.barnabasbloggen.blogspot.com/ Jonas Melin

  Hej Stefan. Jag är mycket glad och tacksam över ert initiativ att bilda ett nätverk för Stockholm. Jag hoppas att några av er kan komma till pionjärkonferensen på Kår 393 på Södermalm den 4-6 dec. Stuart Murray från England är huvudtalare. Program och information finns här http://nyaforsamlingar.wordpress.com/about/