Växande församlingar – en överlevnadsfråga

Varför är det viktigt att församlingar växer? Jag mötte lite blandade reaktioner när jag tog upp ämnet i början på veckan. Ett avgörande skäl är att Gud vill det, han vill att alla människor ska bli frälsta och komma till kunskap om sanningen som Paulus skriver. Det är också den kristendom som möter oss i Apostlagärningarna, en kyrka som är ifrågasatt och förföljd, men expansiv och som ständigt utbreder sig och vinner nya människor.

Jag tror också att det är viktigt att en församling jobbar med trosmål och målsättningar för att få en fokus och inriktning i ett arbete. Självklart visar inte numerär tillväxt i en församling allt, men ofta hör det ihop – att församlingsgemenskapen fungerar bra och att medlemmarna växer till som lärjungar – och att församlingen drar till sig nya medlemmar.

Sedan kan det naturligtvis finnas speciella förutsättningar som hindrar tillväxt, t.ex. när man är verksam i en avfolkningsbygd, eller att det är ett mycket hårt andligt klimat, något som man idag framförallt känner av i många muslimländer. Men i svenska större städer idag tror jag att det är ett tillräckligt öppet andligt klimat för att församlingar ska växa.

Jag tror också att detta är en överlevnadsfråga för den svenska frikyrkan. Det är nödvändigt att vi för människor till tro, och att församlingarna växer. Annars existerar inte svensk frikyrka om 50 år. Detta borde vara den högst prioriterade frågan, långt före både samfundssammanslagningar och formandet av ekumeniska församlingar. Och alla satsningar på församlingsgrundande och församlingsplanteringar blir ett slag i luften om vi inte för människor till tro.

Jag är också övertygad om att det är möjligt att föra många människor till tro på Jesus. Och i min nya roll som pastor i Elimkyrkan i Stockholm handlar det om att få klarhet i och pröva sig fram i hur detta ska ske. Jag tror på en mix av bön, upplevelsen av Andens kraft, hitta nya kreativa sätt för evangelisation, träna, utrusta och motivera hela församlingen att delta, kreativ och proffsig marknadsföring, och att skapa mötesplatser där evangeliet om Jesus kan presenteras klart och tydligt och med kraft.

Och jag är totalt emot alla teologiska influenser som leder till att församlingsväxten blir nedprioriterad, och att betydelsen av evangelisationen och att föra människor till tro och omvändelse, och in i lärjungaskap och efterföljelse, – tonas ner och nyanseras. Och att inomvärldsliga frågor blir det som tar vår tid och uppmärksamhet – mer än att föra människor till tro och omvändelse.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Richard

  Amen.

 • Olov

  Frägan är bara varför inte Paulus arbetade med ”trosmål” och den typen av målsättningar? Men du kanske tänker dig att vi har ”gått vidare” nu?

 • Nils

  Tillåt mig ge ett annat perspektiv…

  Bibeln bekräftar att sökningstid & livsvägval är koncentrerade till ungdomsår…
  Uppmaningen ”vänj den unge vid den väg han ska vandra, så överger han den inte när han blir äldre…”

  Detta vänjande sköts hemma vid köksbordet vid den främsta av predikostolar, men ska också vara vägledande i församlingen.
  På motsvarande sätt som det ställs krav på sociala funktioner i samhället, när föräldraroller misslyckas & att samhället tar ansvar med stödfunktioner till barn/ungdom, ska församlingen ha sin ”fostrande” funktion till behövande – fast än mer generös & koncentrerad.

  Sker fokus och koncentration på ”betalda stödfunktioner” i församlingen, från det att barn/ungdomar vägrar att hålla föräldrar i handen för att gå dit, till dess tonårsåldern passerats & de flyttar hemifrån ska församling primärt finnas och ha sin prioritering på lärjungaträning.

  Betalda stödfunktioner ska inte behövas när man passerat tonår om fokus på lärjungaträning varit primärt. Gemenskap & undervisning kan därefter ske på frivillig bas & det kan förutsättas att kristna är mogna till att vara självgående i sitt lärjungaskap där gemenskap & delaktighet sker mha frivilliga krafter.

  Barn & ungdomsarbete måste uppvärderas totalt.

  Det borde vara ett större kall att ägna sig åt lärjungaträning för tonåringar än att undervisa 20+ – generationer (med undantag för diakonibehov).

  Här är en problematik i dag:
  – Att kristna församlingar har tonvikt på verksamhet & röster som talar för sin generations ”matbehov” – när de borde vara mogna att mata & ta sig an de uppväxande.

  Facit är också att generellt har kristna kyrkor kyrkportarna låsta på lördag-kvällar.

  Märkligt när det profana nöjesutbudet är som mest flashande för att locka de unga på fredag & lördag – de två viktigaste fritidsmomenten för ungdom.

  ”Det glada budskapet” synes vara på tidningarnas nöjessidor, men ekar ”gravlikt” bland kyrkor & samfund eller på sin höjd inbördes notiser som informerar de kristnas inbördes sociala intressedagis…

  Vore det för mycket begärt att snarlika kyrkor gemensamt kunde dela på ansvaret av att agera motvikt i storstadens nöjesutbud, så att ungdomar SMS:ar och drar sina vänner till de återkommande ”kristna festerna” istället för att vara hänvisade till andra brunnar när kyrkportarna är igenbommade ?

 • C

  Många bra saker Stefan, men jag undrar ändå: Är det så vettigt att ställa upp siffror på hur mycket församlingen ska växa? Det är ju svårt att hitta bibelargument för det. De historiska väckelser jag läst om (inkl Apg) verkar ju haft fokus och inriktning utan att tala om siffror (jag har åtminstone inte noterat att de haft numerära mål).

  Under 90-talet var det ju inte ovanligt med högt ställda numerära mål som jag saknar en utvärdering av. Risken är att trovärdigheten sjunker.

  Sedan hoppas jag naturligtvis att ni når era högt ställda mål i Elim…

 • David Axelsson

  Håller med dig Stefan!
  Det handlar om att föra människor till tro på Jesus!
  Allt som har liv växer!
  Lycka till i Elimkyrkan!

 • Stefan A

  Att församlingar ska växa är ett av Jesu hetaste önskemål. En församling som kontinuerligt får andliga barn håller sig fräsch. Det är SÅÅ roligt att se en människa komma till tro att man sporras att få med en till. Och en till. Och en till bara för att få se Gud göra frälsningsunder och få se människors liv förvandlas! Vill man leva i ett fräscht flöde från himlen så går vägen här!

 • Robert

  Jag instämmer med Richards kommentar men vill även tillägga ”Gött mos”!!

 • Christer Roshamn

  Vi hade flera nya på gudstjänst idag som inte varit i en frikyrka. Vi fick välsigna en liten tjej vars mamma precis börjat Alpha. Så spännande det är. Jag håller med dig Stefan. Vi behöver en massa växande församlingar i Sverige an nya människor i tron

  Christer