Obama fredspris??

Det blir alltför ofta förenklade och okunniga känslor och attityder till amerikanska presidenter. President Bush demoniserades alltför ofta i svensk debatt, och även från kristet håll ibland. Jag hör inte till Bush-anhängarna men tyckte att kritiken var både okunnig och osaklig. Man behöver inte minst vara medveten om att en amerikansk president har en ganska begränsad makt.

På liknande sätt som Bush demoniserades har Obama höjts till skyarna. Han har nu varit president i tio månader, men jag har svårt att begripa vilka positiva underverk han har ställt till med. Och det fredspris han nu får, har jag svårt att begripa. Bush blev ju kraftigt kritiserad för Irakkriget men få tänker på att förre presidenten Clinton helt stödde Irakinvasionen. Och Obama fortsätter med amerikanska närvaron i Irak. Han har ökat militära engagemanget i Afghanistan. Han har inte lyckats hitta några fredslösningar i mellanöstern och han har inte gjort något för kärnvapennedrustningar, han får fredspriset och blir hyllad från alla håll.

Hur amerikanska presidenter bedöms, ligger nog ibland en bit över min fattningsförmåga.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Christian

  Som någon sa äntligen….!

  Vilket skämt! Att Obama får fredspriset gör att löjets skimmer över denna utmäkelse om möjligt ökar ännu mer. Botten nåddes redan när Arafat fick det. Lägg ner! Det som gör det hela ännu mer komiskt eller vad man ska säga är att han nominerades 2 veckor efter att han nominerats till president!!!

 • http://bergmansbryderier.blogspot.com/ Bergmans Bryderier

  Det är ganska uppenbart att fredspriset ibland används som ett sätt att försöka styra utvecklingen. Tänk om övriga pris skulle delas ut efter samma premisser :

  ”I år ger vi medicinpriset till den lovande forskarstudenten X, med förhoppning att pengarna kommer att användas till att ta fram ny kunskap om hur cancerceller fungerar.”

  Det skulle i alla fall kunna resultera i en betydande decimering av antalet böjda, gråhåriga män bland pristagarna…

 • http://selfdead@hotmail.com elof

  Bra skrivet
  Jag tror de har att göra med att människor behöver en Messias, och många av oss kristna vill inte ha en som liknar Jesus förmycket i handlande, utan en som tar sig makt, militärt inflytande och propaganda, en som sitter i Makten korridorer. Och där blir Obama en perfekt messias.

  men inte en särkilt bra.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Bergman skrev: “I år ger vi medicinpriset till den lovande forskarstudenten X, med förhoppning att pengarna kommer att användas till att ta fram ny kunskap om hur cancerceller fungerar.”

  Jag tror faktiskt att det var så Alfred Nobel hade tänkt sig att prispengarna skulle användas. Nobels fokus var pengarna, och deras användning, inte äran av att få priset.
  Så då kan man ju fråga hur vapensmugglaren Arafat har använt sina prispengar.

  Statschefer tillhör faktiskt inte de mest behövande. Kommer det att bli mer fred i världen nu?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Tidens tecken….

 • http://pabtor.blogspot.com Pablo Torres

  Det är nog för ännu mer status eller för att man ska tro på honom som president och hans framtida gärnginar samt reklam. Men det var lite ologiskt att han fick fredpriset.

 • http://www.skapelsetro.se Tomas

  Valet av fredspristagare har flera gånger tidigare varit kontroversiellt, men det här nog ett nytt bottenrekord. Att utse Obama är direkt pinsamt och undergräver förtroendet helt och hållet för fredspriset. Vem kommer få det nästa år? Zlatan?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Tomas: Eller som Sky News skrev ”Miss world”: http://tinyurl.com/yjxaukx , eller kanske Axel Anden hade ett poäng med Twitter?: tinyurl.com/yleog9r

  Det är löjligt! – Men helt överens med tidens tecken, globaliseringen- i fokus.

 • Alexander

  vet inte om det är Obama som Wilkerson skrev om för 39 år sen, men jag tror det.
  Kanske skulle skaffa den boken, Synen, så att jag hänger med i svängarna i världspolitiken. Allt står kanske inte där, men sannerligen något eller litet som är värt att veta.

  ynlingen i sammanhanget, 18 år Alexander

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Nu tycker jag att man kan vara litet ärlig i anklagandena….

  Hur mycket av de irriterade känslorna i Sverige beror på att man tycker att Norge inte handlar rätt med ett Svenskt arv?

  Hur mycket är det Barak Hussein Obamas fel(?) att han fick detta pris?

  Visst kan man rätteligen tvivla på legitimiteten. Men man kan knappst, i ljuset av flera föregående fredspristagare, tvivla på den norska juryns agenda.

  Och som super-seriös not vill jag ta upp Psalm 123:3 Var oss nådig, HERRE, var oss nådig, ty vi äro rikligen mättade med förakt. 4 Rikligen mättad är vår själ med de säkras bespottelse, med de högmodigas förakt.

  Detta är viktigt. Enligt Skriften kan ord och handlingar vara dödande gift. Och vad som sås i köttet får man också skörda i köttet. Visst kan vi välsigna, men hur ofta gör vi det istället för att klaga?

  Visst handlar psalmen om Judarna och det förakt de fått utstå, först från dem som kallade sig kristna, men sedan även från humanister och avgudadyrkare.

  Men glöm för all del inte hur vita så kallade kristna har handlat med svarta så kallade hedningar.

  Och i detta fall kan man kanske inte heller glömma att Norge en gång var en Svensk koloni…

  Den som är utan synd får kasta första stenen!

  /Kjell

 • S-E Sköld

  Fredspriset är till för personer som bidrar till freden. De som besegrade hitlertyskland bidrog starkt till freden, men med vapen: så fred stiftas inte alltid av vapenlösa. Om det vore så, skulle t.ex. ett avvecklande av poliskåren i vårt land innebära att det blev lugn och ordning i vår nation och att kriminaliteten därmed upphörde. Det torde inte särskilt många tro, och våga lita på.. Det skulle komma lite för nära våra egna hus, för att vi skulle våga oss på ett sådant experiment. Men som teori verkar den hålla i vissa ideologers föreställningsvärld.

  Obamas hittillsvarande bidrag till fred, världsfred t.o.m, är att han pekat på betydelsen av samtal även med, och kanske inte minst, motståndarsidan. Han pekar på betydelsen av att hålla fred med helst alla och så mycket som på den starkare parten beror. Och USA är än så länge en starkt part; så han talar inte fred ur ett klart underläge, vilket ju alltid är lättare. Det kan ju beror på, att han verkligen vill fred, kanske med tanke på sina egna barn och p.g.a. att han är en begåvad, tänkande människa. Sådana finns ju också faktiskt, även i hierarkitoppen ibland.

  Hur som helst så har hans inträde på den globala arenan inneburit ett slags paradgim i sättet att tänka, allt måste inte klaras upp med vapen. Att däremot kräva att han – på några månader – skall hinna städa upp efter sina föregångare, är att begära helt orelistiska ting.

 • Stefan A

  Om Obama fick fredspriset för att han kan skapa fred vill jag ha litteraturpriset för jag har köpt mig en ordbehandlare! 😉

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Om det funnes ett musikpris, ska jag ha det, eftersom jag har skänkt bort min gamla blockflöjt. Lite mindre oljud i världen.

  Apropå S-E Skölds funderingar vill jag påminna om att Sverige valde en ny kung i början av 1800-talet, en riktig krigare. Nu skulle Finland återtas, tänkte svenskarna. Men de som tänkte så alltför hörbart, satte den nye kungen i fängelse., Stilenligt hade han inlett sin bana som svenskt statsöverhuvud med att kasta in den svenska armén i kriget mot sitt eget förra hemland. Med minimala svenska förluster, ty den nye kungen var en försiktig general, fick Sverige vara med och diktera fredsvillkoren. Och vilken fred, det blev. I augusti i år firade vi 200-årsminnet av det sista slaget på svensk mark. Och om fem år firar vi 200-årsminnet av just det slag, som gav oss denna långa fred.

  Redan under sin tid i fransk tjänst hade Bernadotte gjort sig känd för att hellre försvara det som han redan hade erövrat, i stället för att göra nya erövringar. I det avseendet var han Napoleons motsats. Napoleon fick ett snöpligt slut, men Bernadotterna sitter alltjämt säkert på Sveriges tron.

 • S-E Sköld

  Det jag försökte säga är att det är lättare för den som är starkt att mäkla fred, om nu den starke vill använda sin position – den som styrkan ger – till just detta, att försöka skapa fred och fred mellan två antagonister förutsätter att båda vill det. Obama har räckt ut handen till USA:s fiender, och redan det är så speciellt att fredspriset är berättigat. Gärna fler sådana utsträckta händer i världen..

 • Mikael

  PLO:s styrande man! FICK FREDSPRISET FÖR NÅGRA ÅR SEDAN.
  Så om en amrikansk pressiden får det på tio månader så varför blir vi förvånade!
  Det delas ut i Norge så vad har vi att vänta!

  Obamas start är imponerande det positiva är att vart än han går till mötes gör Obama det med djupt engagement.