Nu börjar jag i Elimkyrkan

Nu håller jag på att börja i Elimkyrkan. På söndag kommer jag att hålla min installationspredikan. Det känns grymt bra att bli operativ pastor igen, jag har ju inte varit det sedan 2002. Idag förbereder jag första predikan, och jag har lovat att det ska bli en rivstart. Det kommer att handla om församlingens potential inför framtiden och vad vi har möjlighet att göra tillsammans för att utbreda Guds rike. Och hur alla behövs och kan bidra, och de konkreta målen. Redan från och med söndag ska jag försöka göra minisammanfattningar av mina predikningar i ett Youtube-videoklipp som läggs ut på internet samma kväll. Det blir en av Elimkyrkans pastorer, Martin Wärnelid som kommer att intervjua mig, och vi gör en kort sammanfattning av predikan. Sedan kan man klicka in på församlingens hemsida om man vill höra hela predikan, via audio.

Elimkyrkan är ursprungligen en gammal baptistkyrka som startade 1885 då även kyrkbyggnaden var färdigbyggd. Församlingens blomstrings- och storhetstid var i eran 1910-1935 då man som mest hade 1100 medlemmar. Kyrkan ligger mitt på Östermalm i Stockholm i korsningen Styrmansgatan/Storgatan. I början av nittiotalet förde församlingen en tynande tillvaro, och då genomfördes en sammanslagning, då Birkakyrkan slogs ihop med Elim och flyttade dit. Birkakyrkan var en sammanslagning av den gamla HF-församlingen Sion i Stockholm, och fribaptistförsamlingen. Församlingen hade ungefär 80 aktiva medlemmar år 1997 och 150 i medlemsmatrikeln vid den tidpunkten. 1998  kom Kjell Axel Johansson dit som föreståndare, och en påtaglig tillväxt och expansion började, och många nya människor strömmade till församlingen. Idag räknar vi med cirka 350 aktiva medlemmar och ungefär lika många formella medlemmar. Arbetet har under senare åren expanderat genom nya församlingsplanteringar i församlingens regi, i Skärholmen/Vårberg där församlingen nu har söndagsgudstjänster, genom studentkyrkan Trinity som möts i Elimkyrkan, genom en etiopisk/eritreansk församling som möts i Elimkyrkan och även Helenelunds baptistförsamling som nu har gått upp i Elimkyrkan.

Jag känner en stark profetisk inspiration inför söndagen, men jag ska inte skvallra och berätta närmare om vad jag kommer att säga, det ska de få höra först som kommer till kyrkan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ronny

  Gud välsigne dig käre vän och frid !!!

 • Christer Roshamn

  Visst är det fantasiskt att vara pastor i en lokal församling? Jag är tacksam för alla härliga medarbetare i det sammanhang jag står i som ideellt lägger ned tid, pengar och resurser i den lokala församlingen. I morse mötte jag inspirerade ledare för Alpha och Beta kurserna som drar i gång nästa vecka. När jag tänker på de människor vi kommer att möta där, sökare, tvivlare och nykristna så blir jag ännu mer motiverad för att stå i en lokal församling.
  Vi ses väl i Linköping i november på medarbetardagarna? Vi tror på riktigt bra dagar för våra medarbetare inom EFK

 • Michael Schånberg

  Senast var det du som sa välkommen till mig, nu är det jag som välkommnar dig ! :)

 • Anna-Karin

  Lycka till!

 • Robert

  Coolt med YouTube-klipp det ser jag framemot! Jag har sagt det förr och jag säger det igen, du känns yngre än många ungdomar. Jag skickar med texten till U2s Walk on…jag tycker den passar på dig…

  http://www.u2.se/texttolkningar2.php?id=46

 • Pixel Juice

  Vad är likheten mellan Stefan Swärd, Pekka Mellergård, Jonas Gardell, Ulf Ekman, Åke Bonnier, Stanley Sjöberg, Peter Halldorf, Roger Arnfjell, Seth Erlandsson, Anders Arborelius, Stefan Gustavsson och Anjte Jackelén?
  Ju likheten är att alla är varmt troende, och det är viktigt att se att var och en av dessa har ett bidrag till Kristi kropp.
  Den kristna tron är inget man kan definiera utifrån en bok, utan den kristna tron är något som måste upplevas.
  Ett stort problem för hjärtas enhet är att så många människor har schablonmässiga inställningar gentemot andra kristna, vilket ledar till en osaklig och fördomsfull verklighetssyn.
  Vi måste lägga våran doktriner bakom oss, och börja inse att mångfalden är en rikedom.
  Svensk kristenhet står i ett vägskäl, och om vi ska klara av att överleva i det mångkulturella, interreligiosa, och postmoderna samhället vi lever i, så måste vi börja att lyssna på våran hjärtas visdom, vi måste våga byta ett yttre liv i människoskapade sanningar mot ett inre liv var fokuset hamnat på kärleken och andres behov.
  Vi måste bryta med ”förståsigpåarnas” intolerans, och öppna för en kyrka var det kommer att vissas plats för kärlek, glädje, samhörighet, visdom och helhet. Om vi ska försätta följa våran egon, så kommer detta endast leda till kamp, konflikt och separation. Medan hjärtas enhet handlar om att lära lyssna på varandra, söka Jesus som en källa av kärlek, glädje, sanning och visdom. Genom Jesus kan vi alla nå en djup enhet och harmoni.
  Om vi vågar söka hjärtas enhet, om vi vågar satsa på kärleken, så kommer kärleken att rasera alla hinden och gränsmarkeringerna mellan alla varma troende i Kristi kropp. Om vi vågar satsa på kärleken så vill var och en av oss få en känsla av samhörighet, och kyrkan kommer att bli en plats för närhet, värme, enhet, förståelse, och blir på sådan sätt en helhet.
  Om vi tror Bibeln är Guds Ord så kommer vi inte se alla syskon vi har i Kristus, vi för inte glömma att det är inte oss utan våran Fader som bestämmer vilka som är hans barn.
  Är man oupplyst och tror på människoskapade övertygelser, så måste man öppna sig för andras ståndpunkter, lära vad andra tror på, vi måste börja bygga våran gemenskap på relationer och inte utifrån vad andra tycker. Här är det viktigt att förstå att satan önskar inte att vi ska ha en kärleksfull gemenskap, satan hatar när kristna kommer tillsammans, därför måste vi sträva ännu hårdare på att möta varandra i kärlek, gör vi det så måste tillåta en kyrka som har rum för oliktänkande och kreativitet.
  Hjärtats Väg handlar om att lära oss lyssna till varandras hjärta, till vår inre källa av kärlek, glädje, sanning och visdom. Det är att vara i en djup enhet och harmoni med våran Fader i himlen.
  Det är när vi börjar öppna vårt hjärta, som vi upptäcker en känsla av enhet i kärlek med andra människor, med träden, med naturen, med havet, med himlen och med allt vad Gud har skapat.
  Johannes Paulus II talade ofta om enhet, han ansåg att det är bråttom att skapa fram denna synliga enhet, för att världen skall tro.
  Det är först när alla kristna blir en enhet som vi kan bli trovärdiga, och för att skapa denna enhet så måste vi lågpriotera våran olika läror, vem har tid att tala om läror och doktriner i en tid som denna? Enheten är en plikt, säger Johannes Paulus II. Vad får det för konsekvenser i våra liv?
  Ingen tjänar på att ioenheten låta sig bli överlistade av Satan, nej, inte alls. Hans avsikter känner vi till.
  Vi kan inte göra något på egen hand. Vi behöver varandra. Utan gemenskapen är vi bara en liten pusselbit. Vi behöver varandra för att se hela bilden.
  Kristna ledare måst börja använda sin kunskap till att hjälpa andra till att få en större tro på enhet, och bloggarna måste sluta uppmuntrar folk till att vara skeptiska.
  Enhet i kärlek och frid och förnyelse det är det Jesus längtar efter.

 • kjell

  Stefan

  Jag hoppas du tar bort pixel utav flera orsaker tag gärna bort detta också

 • S-E Sköld

  Pixel, den första som uppmanat oss, som tror på Bibelns JESUS, att vara prövande eller – som Du uttrycker det – skeptiska, är JESUS, som säger att många skall – strax innan Hans återkomst – komma under Hans Namn, för att om möjligt ”bedra jämväl de utvalda”. Jesusnamnet kan nämligen vara nära i människors munnar, utan att för den skull också vara det i hjärtat. Vad gäller katolicismen, så är det en uppenbar villolära, med bön till döda, upphöjande av människor m.m.

 • O.K

  Sköld

  Det blir så dumt att börja svara på något som Stefan om han håller ord tar bort

  Jag gick in på ö-viks hemsida och lyssnade som du sa bland andra lyssnade jag på Stanley Sjöberg Eftersom han var i Alingsås Metodistkyrka i går (fred)kväll så åkte jag dit men han kopierade bara den predikan som han höll i ö-vik dessutom bad han den som mixade att höja ljudet så han fick hjälp Det var jobbigt Någon gick mitt under predikan Det är svårt att tillgodogöra sig det som sägs när ljudet är så uppskruvat

 • S-E Sköld

  O.K. så länge Pixel står kvar kan ju också svaren till P stå kvar, för att sedan tas bort tillsammans, i gemenskap..

  Mvh

 • O.K

  Sköld

  Han har inte gjort så förut och då ser det konstigt ut massa svar men inte grunden till dom

 • http://majasbibelblogg.blogspot.com/2009/09/med-sadana-vanner-behover-man-inga.html Maja

  Vad är det frågan om, ska ett inlägg om enhet i Kristus tas bort? Vad är det för fel på er som kommenterar här?

 • O.K

  Maja

  Ena stunden använder du svordomar i nästa stund talar du om enhet i Kristus

 • http://majasbibelblogg.blogspot.com/2009/09/med-sadana-vanner-behover-man-inga.html Maja

  Du behöver verkligen komma ut ur din barndomsbubbla OK, livet är inte ett tältmöte.

 • Anna-Karin

  Jag tyckte nog att Pixels inlägg var intressant. Varför vill du att det ska bort, herr Sköld? Är det längden?

  Stefan är nog fullt kapabel att ”städa” sin egen blogg.

  O.K. Får man inte prata om enighet i kristus om man svär??

 • Anna-Karin

  Sorry, såg nu att det var Kjell som väckte frågan om att ta bort Pixel först. My mistake!!

 • Patric Dalid

  Tycker också att Pixels inlägg var intressant, jag tror att det var Sven Nilsson som i en bok (Tänk om Jesus hade rätt) tryckte på att enhet måste bygga på kärlek och inte på att man har en exakt likadan lära…det är i första hand kärleken som förenar, inte en exakt likadan troslära…

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Det var jag som skrev kommentar #6, texten är menad som en persiflage över delar av svensk kristenhet.
  Hela texten består av citat från olika new-age böcker med vissa omskrivningar, förutom hänvisningen till påve Johannes Paulus II.

  Ni som tyckte om texten, för ta och fundera på vad ni egentligen bygger eran tro på.

 • O.K

  Michael

  Det var väl 2×25 rader jag förväntade mig att den skulle tas bort Jag reagerade starkt mot innehållet och pinades liksom Lot

 • http://www.youtube.com/user/LarsNilsson123 Lars

  Dessbättre har landet äldre mogna andliga ledare , som insett att legalism och försöka pådyvla människor en jesus som strikt kan förklaras och ägas av vissa grupperingar inom den kristna tron inte är så sund. En man som erkänner att han i det flydda tillhörde ”korvstopparna” men nu insett att jesus är större, har min respekt.

  http://www.youtube.com/watch?v=H3-ELQdBs3c&feature=player_embedded

 • S-E Sköld

  Undertecknad har aldrig vid något tillfälle önskat -eller föreslagit att något inlägg skall tas bort. Det sköter f.ö. blogginnehavaren, som ansvarig för sidan.

  S-E

 • Anna-Karin

  Herr Sköld, detta var mitt misstag vilket jag också klargjorde. Jag ber om ursäkt.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Lars: Du har helt rätt, läran tillhör inte påven, Swärd, Sjöberg, dig eller mig utan Kristus.

 • http://www.youtube.com/user/LarsNilsson123 Lars

  Menar du verkligen vad du säger Helders ? själv tycker jag hela din blogg är full med underkännande av människor som inte tror som du,

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Lars: Det är klart jag menar. Om du hittar något obibliskt på min blogg så är du mer än välkommen att tillrättavisa mig- och visa mig till rätta!
  Om jag har tillrättavisat, underkänd nån lära som stämmer överens med Bibeln, så för du gärna visa mig det- så ska jag jag göra avbön.

 • http://www.youtube.com/user/LarsNilsson123 Lars

  Om du erkänner att du fläckvis kan vara blind, är människa, är en syndare, så rättar man väl munnen efter den övertygelsen, tydligare än så kan jag inte förklara det michael. vad finns det för motiv att göra sig själv stor och bred i lärofrågor som ofta förekommer här på bloggen,

  Men nu anser jag att jag gnällt nog, och tänker syssla med mer uppbyggliga saker än att gnälla

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Lars: Om jag erkänner att jag kan vara blind, är människa och är en syndare? JA, men det är väl självklart!- Om jag inte hade erkänt det, kunde jag då ha varit kristen?
  Tror jag kan gå så långt att bland alla som brukar diskutera här på Swärds blogg, så hör jag nog bland de största syndare överhuvudtaget!
  – Att försöka vara renlärig är inte samma sak som att vara lagisk eller legalist.

  Om du känner för att gnälla mer, så kan du gnälla lite på mitt senaste blogg inlägg (precis postat) var jag delar med mig personliga reflektioner- blev kanske lite rörigt inlägg då jag skrev nu i natt- men när man reflekterar kanske man också har friheten att vara lite rörig :)

  Det var ett fint youtube klipp av Sjöberg du länkade till! Jag har själv upplevd vad jag tror Sjöberg skulle klassa som andlig våldtäkt det önskar jag ingen! Men att diskutera läror, och försöka vara Bibel trogen- tror jag inte ska ses på samma sak. Det skulle vara som att Sjöberg själv utförde andlig våldtäkt när han t.ex har gått till rätta med Gardell eller Bonnier. Tack för att du delade med dig!

  Här är en sång från mig till dig:
  http://www.youtube.com/watch?v=KvF1QtgnurY

  Guds rike välsignelser

 • Kent Mossheden

  Underbart Stefan! Efter en fantasisk tacksägelsefest i lördags, då vi påminde varandra om och gladdes över all välsinelse vi fått i och genom Kjell-Axel och Vivianne, tror jag att hela församlingen är taggad och utmanad till överlåtelse till det Gud vill göra framöver.
  Gud sände Kjell Axel, och nu har Han gett oss dig. Nog sagt, ty Han har all makt!

  Tyvärr lär det emelletid bli lite smolk i bägare, både för dig och mig, som håller på Djurgården. Men då behövs inte mycket kärlek och omsorg, för att gråta med den som gråter.
  Kent M