Möte med en pastor från Dream Center i Los Angeles

Igår hade jag den stora förmånen att få träffa Clarence Olsson från Los
Angeles. Vi drack kaffe tillsammans hos konditori Vetekatten på Kungsgatan i
centrala Stockholm. Clarence flyttade med sin familj till USA 1981. Så
småningom blev han pingstpastor inom ett av de amerikanska pingstsamfunden
som heter ”Foursquare Gospel Church” med flera miljoner medlemmar. Jag och
Clarence känner varandra sedan sextiotalet då vi var med i samma församling,
jag var då 12 år och Clarence var 18.

En av dess kyrkor är det berömda Dream Center i Los Angeles, kyrkan som
aldrig sover. Ett imponerande arbete har byggts upp i centrala Los Angeles,
i ett område där det bor många fattiga och många missbrukare. Socialt
engagemang och presentationen av evangeliet har gått hand i hand.
Församlingen har nått många tusen fattiga, uteliggare, missbrukare och
kriminella och har många vittnesbörd om hur Jesus har förvandlat liv för
människor som har haft det svårt. Clarence hör till pastorsteamet hos Dream
Center och han är dessutom svärfar till församlingsföreståndaren, eller
senior pastorn som man säger i USA, Matthew Barnett.

Idag berättade Clarence för mig om det senaste i Dream Centers utveckling
och arbete. En dotterförsamling har grundats på Manhattan i New York och
samma sorts arbete har startat där. Den avknoppas nu och blir en egen
församling och ska jobba på ett liknande sätt som man har gjort i Los
Angeles. Ett nytt arbete som har satt igång hos Dream Center i Los Angeles
handlar om att hjälpa vanliga familjer som har blivit utblottade, och fått
gå från hus och hem, genom senaste årets ekonomiska kris. En särskilt våning
i den stora Dream Center-byggnaden i Los Angeles ska särskilt användas för
att hjälpa sådana familjer, och låta dem bo där en period. Ett annat arbete
är fokuserat på att hjälpa ungdomar i de stenrika områdena kring Beverly
Hills och Hollywood. Många barn och tonåringar till rika föräldrar mår
väldigt dåligt och man är trött på livet, bla. Beroende på att man har
föräldrar som är alltför frånvarande. Församlingen har nu startat upp ett
arbete för att särskilt hjälpa dessa ungdomar, som har överflöd på pengar,
men som saknar kärlek och mening med livet.

Clarence Olsson kommer nu att vara i Sverige en vecka och medverka vid flera
möten, på söndag hos New Life i Stockholm, och hos Hillsong-församlingen på
eftermiddagen, och spansktalande Iglesia Icthus, han reser tillsammans med
en amerikansk predikant som heter Doug Mobley.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Christer Roshamn

  Vad synd att man inte kan vara i Stockholm!

 • http://stefanbeimark.wordpress.com/ Stefan Beimark

  Clarence är en skön kille! Jag mötte honom på Dream center för några år sedan. Det var en otrolig upplevelse att få möta de omvända killarna och tjejerna som fanns där! Vi har mycket att lära av Dream Centers hjärta för de människor och det samhälle som församlingen betjänar.

 • http://motcharisma.blogspot.com Charisma

  Dream Center är ett föredöme!

 • S-E Sköld

  JESUS och Apostlagärningarna, är våra föredömen.

 • Richard

  S-E Sköld finns det en motsättning mellan att ha JESUS och Apostlagärningarna som förebild och att ha nu levande människor, som lever ut detta i nutid, som förebild. Är det inte just för att de har tagit sin tro på allvar och lever ut den radikalt och synligt som gör dem till trovärdiga föredömen och att de håller sig inom ramen för apostlagärningarna och till Jesu undervisning.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Det är så här en församling ska se ut, socialt arbete och evangelisation hand i hand, ingen överbetoning på varken det ena eller andra. Dream Center verkar likna Jesus Centres väldigt mycket. De drivs av Jesus Fellowship Church i Storbritannien som arbetar effektivt med att förena andlig och social hjälp till alla människor. Se http://www.jesus.org.uk/

 • S-E Sköld

  Richard, det behöver inte vara någon motsättning, om man nämligen följer mönsterbilden; men Bibeln och Guds helige Ande finns i Sverige och behöver inte hämtas ”från andra sidan havet”, dessutom brukar det inte alltid vara så, att man får med in i landet Sverige Den Ande som verkat väckelse i andra länder: direktimport är inte självklart i de här fallet.

  Svenskarna är bra för flertalet av svenskarna och Anden är en och densamma, och kan använda svenskarna för svenskarna; samma kultur i stort sett och samma språk etc etc.
  Som f.d. alkoholister och annat ”drogfolk” ofta är Andens bästa redskap för att vinna just den gruppen Människor. De har redan en gemenskap ”efter köttet” som utgångsläge och det försvårar ju inte kommunikationerna.

 • Richard

  S-E Sköld
  Du brukar ofta hänvisa till bibeln i din argumentation och det är ju bra, men denna gång vet jag inte var du har fått dina åsikter ifrån. Pingst rörelsen kommer vad jag vet ifrån andra sidan havet och med din hållning så borde all mission upphöra Paulus skulle aldrig talat till Athenarna och Petrus skulle ha struntat i Andens ledning att besöka Cornelius jag tycker nästan att jag kan skönja en rasistisk sida hos dig. Det kan väll aldrig vara fel att låta sig inspireras av andra kristna som har fått tag på något som vi själva saknar, även om de kommer ifrån en annan världsdel har en annan kultur och pratar ett annat språk. Människor är människor och vi är alla skapade till Guds avbild och har alla samma grundläggande behov så olika är vi inte det som skiljer oss åt är inget som inte Anden kan kan överbrygga.

 • Rune Karlsson

  Jag och min fru tänker försöka höra Clarence på söndag, vi var också med i Maranata.
  Träffade Per-Arne Imsen förra månaden och han berättade då att Clarence skulle komma över till Sverige, men jag visste inte att han skulle komma till Stockholm, så det var en glad överraskning.

 • Rune Karlsson

  Of topic!

  Ursäkta, är det någon som vet i vilket möte på Hillsong, som Clarence medverkar ? Det framgår tyvärr inte av Hillsongs hemsida.

 • Bennerth

  Mycket intressant det här med Dream Center.Det pappa-lösa samhället finns ju
  också här i Sverige. Många barn och ungdomar behöver framtidshopp. Finns
  det något liknande arbete på gång här i Sverige?

 • S-E Sköld

  Gå gärna in på Pingstkyrkans i Ö-vik hemsida och klicka där fram Evangelistveckan och lyssna till en predikan (från i går) av Göran Oscarsson. Han har där ett budskap till Sverige och Sveriges hela kristenhet.

 • S-E Sköld

  Richard, pionjärerna inom Pingströrelsen förde över – från andra sidan havet – undervisningen om Andens dop -och mångfaldiga nådegåvor: det allmänna prästerskapet kan man ju säga. Nu finns denna sanning och praktik i vårt land, men vem vill gå den vägen? Hellre åker man till USA eller någon annan stans, än går ”knävägen” här hemma..

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  S-E Sköld:

  Det är lätt att tappa modet och hoppet på svensk kristenhet. Den ena profetian efter den andra kommer om att det stora avfallet har börjat, och börjat i Sverige, andra profetior handlar om att Satan har svensk kristenhet i sin hand (samma som Wilkerson profeterade 2004 http://vimeo.com/2906921 ).

  Men i allt elände så är det lätt att gå miste om allt Gud gör i detta land. Över hela vårt land samlas folk i bön, andra går ut på gator och torg och predikar/evangeliserar…överallt kan man se hur Gud håller på att resa sin egen arme, ofta utanför den etablerade kristenheten, bland invandrare, bland unga, bland äldre, bland stora som små.
  Jag vet inte om vi kommer åter få skåda en folkväckelse i Sverige, men en sak vet jag och det är att det vill komma en genuin väckelse (som kännetecknas av nedbrutenhet, ånger, ödmjukhet och en vilja att lita, lyda och lägga ner allt för Herren), om denna väckelsen vill samla få eller många vet jag inte- men det är helt uppenbart att Gud är på väg att göra stora saker i våran land. I allt detta för var och en av oss komma ihåg att väckelse börjar med dig och mig. Det handlar inte om oss, det handlar om Kristus.

 • S-E Sköld

  Michael G Helders, jag är fullt viss om att väckelsen kommer till vårt land: det kommer skördens Herre att se till. Han är rädd om Sin skörd, så innan domen kommer över vår nation (för våra synders skull, för vår blodssådd) kommer Han att bärga den.

  Men vad jag avsåg är, att det är länge sedan jag såg kristna ledare gå på knä framför hjorden: sin egen hjord. Jag har sett och hört dem prata och predika för andra och varandra och sammanträda och även resa ”till andra sidan havet” för att ev. hämta något där, men såg dem ytterst sällan på knä i bönerummet tillsammans med sina egna får; undervisande dem om Anden och Andens utrustningar och nådegåvor, som är till för alla och gör skillnaden mellan en vapenlös armé och en med vapen.

 • O.K

  Sköld #12

  Jag har lyssnat på Göran Oskarsson pingst Ö-vik -s hemsida
  Michael Jag har läst Wilkerson synen och den stämmer som det ser ut i dag men jag läste också ”festen är över”Där tycker jag han blandar lag och nåd i kapitel 10

  Jag lyssnade också på Pelle Hörnmark den predikan ”passar”jag till Stefan

 • S-E Sköld

  O.K. Pelle nämner i sin predikan I ö-VIK två bibelsammanhang som egentligen var riktade till honom själv och samfunden han tjänar (utan att han förstod det..?) Det ena var från tillfället när David tog sig för att räkna Guds folk och gå igenom de tillgångar – mänskliga – som fanns, i stället för att enbart lita på Gud, och hur Gud såg på det. Det andra var Jona som for åt fel håll, tills en storm ändade -och ändrade hans resa; så att han började gå Guds väg i stället för sin egen.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  O.K
  Ju jag håller med, i delar av böckerna Synen, Stöt i basunen och Festen är över är han lite väl ivrig och till viss del blandar ihop lag och evangelium på vissa ställen. Kring kap 10 i Festen är över så tycker jag ändå det kapitlet innehåller många ord man borde ta till sig, speciellt under rubrikerna ”sluta upp att bekymra dig”, och ”Tron som huvudkudde”.
  Wilkerson är människa, och har helt klart gjort många misstag genom sin långa tjänst, men likaså så tror jag han är en av få Guds män den dag i dag, och en röst från Gud i den tid vi lever i.
  Här är ett fint klipp i sammanhanget (Daniel, Washer, Wilkerson)
  http://www.youtube.com/watch?v=agtZvjW4lC8 jag hör bland dem som fortfarande ser på profan TV, film osv. Men det ligger något i deras budskap- det är kanske dags att bli seriös.

 • O.K

  Sköld # 17

  Det bibelstället har jag pekat på när vår församling satte upp förebedjare på en lista jag tror det blev ca 200 namn Då kan det också vara frågan om mänsklig kraft ( Att jag passar till Stefan har mer med Pelles inledning att göra)

 • O.K

  Michael

  Wilkerson uppmanar till ett bokstavligt tiondegivande under rubriken gör upp med Gud

 • Pingback: Erevna - Blogg & Tankesmedja()