En sorgens dag

En sorgens dag. Tårarnas dag. En dag när solen inte går upp, utan vemodet sveper sin tunga hand över oss. En dag då smärtan känns i själens innersta djup.

Malmö – Hammarby 3-1.

Och var finns medlidandet, var finns medömkan, var finns de som gråter med dem som gråter, sörjer med dem som sörjer. EFK-pastorn i Malmö, Daniel Norburg, skickade ett glatt SMS till mig från läktaren från matchen i Malmö, skånepastorn Tomas Ander skriver yes om denna match, vad då yes, det är ett enda stort no.

Och eländet började när Hammarby sålde sin tungomålstalande brasilianske stjärnforward, Paulinho, till Sydkorea, han var dessutom medlem i Söderhöjdskyrkan. Förbönsstödet sjönk dramatiskt vid detta tillfälle.

Men varför ska man läsa allsvenska fotbollstabellen uppifrån och ner? Varför kan man inte vända på tidningen och läsa nerifrån och upp, och vips ligger Hammarby i toppen. Att byta perspektiv, att se på det hela på ett nytt sätt – är inte det lösningen. Varför ska det gamla synsättet, att läsa tabellen uppifrån och ner ha tolkningsföreträdet och monopol på sanningen. Ett mer postmodernt synsätt och vi löser problemen.

Trots allt, Kristus är uppstånden, Halleluja.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.brefvet.com Gunnel

  Självklart att dom skall vinna fotbollen i Malmö om det är en nybildad församling i Hälsingborg!

 • Anton Fagerstedt

  Jag vet vad du går igenom. Det är behäftat med mycket smärta att verkligen leva med ett lag – men det är alltid som mörkast före gryningen…

  Forza Peking!

 • Emmy

  Man kan också göra som en vän till mig gör, hon hejjar alltid på det lag som leder och på så sätt förlorar hon aldrig. Ett bra tips, men kanske är livet mer än att vinna hela tiden?!

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  En liten tanke som jag tänkt en och annan gång,är att Malmö är det enda lag som bara har supportrar i Skåne,för jag har aldrig träffat en icke skåning som hållit på Malmö.

  Det får bli en tröst för alla Hammarbyar i vårt avlånga land,nu när det gått lite knackigt en tid.

  Jesus håller i alla tider och är alltid en vinnare,härligt.

  v v v v Thommy Bergenwall

 • Arne Woxlin

  Paulino är ÖIS:are! och det är även här lite tungt
  Men han är sannerligen uppstånden!

 • Roberth

  Eller så är det bara för att en icke troende vän en gång bad att han skulle få närmare till hammarbymatcherna, så att han fick åkta på match i både norrköping och åtvidaberg, han hade väl tänkt sig att de skulle hänga upp till allsvenskan. Men ibland så… Man får akta sig vad man önskar.

  Tur han har flyttat.

 • Roberth

  Eller så är det bara för att en icke troende vän en gång bad att han skulle få närmare till hammarbymatcherna, så att han fick åkta på match i både norrköping och åtvidaberg, han hade väl tänkt sig att de skulle hänga upp till allsvenskan. Men ibland så… Man får akta sig vad man önskar.

  Tur han har flyttat.

 • Benny Fhager

  Stefan
  Jag delar ditt stora fotbollsintresse.
  Som skärgårdare är jag Häckensupporter.
  Tappa inte tron även om man skulle åka ner i superettan kan man komma tillbvaka ,det har BK Häcken gjort flera gånger.
  Utav stockholmslagen har jag alltid tyckt bäst om Hammarby (gillar underdog) men även BPs ungdomsverksamhet kan jag uppskatta.
  Vi skall aldrig hata olika lag utan tappert kämpa tills sista poängen är avgjord med respekt för varandra.

 • Richard

  Som både tungomålstalare och AIKare måste jag säga att jag tar avstånd mot allt sådant postmodernistiskt tänkande utan jag hävdar att tabellen måste läsas på ett höger evangelikalt och konservativt sätt, kanske rentutav ett fundamentalistiskt sätt. Annars kan vi bli tagna för att vara muslimer de läser ju som du kanske vet böcker både bak o fram och upp o ner. Sedan kan jag tycka synd om dig Stefan och även andra bajare det kan inte va lätt att va supporter till ett lag som endast har vunnit allsvenskan en gång på hundra år. Med den vinst procenten tror jag att ni inte hinner vinna någon mer gång innan Jesus kommer tillbaka och räddar oss från detta livet. 😉

 • Richard Hultmar

  Hammarby tar nog bara Mästarens ord bokstavligt. ”Det är bättra att giva än att taga” och ”de första skola bliva de sista”. Det ska de ha all heder för.

 • Sigrid L

  Inga andra frestelser har mött eder än sådana som vanligen möter människor. Gud är trofast och skall inte låta er prövas över förmåga: när han sänder prövningen visar han er också en utväg, så att ni kommer igenom den.
  Kombination av nya och gamla översättningen för tydlighets skull

 • Mikael

  Hej Stefan!
  Sorger kommer sällan ensamma, först förnedras Hammarbysupportsgrupp av några rötägg. Och Hammarby missade den 12 medspelaren samban hörs bara hemma och knappt då.

  Det finns få supporterklubb som har en så varker passion för sitt gäng. Det finns inget lag som smärtar mig så hårt att de ska ha svårigheter.

  Detta är söderns hjältar, gänget som spelar nu är i samma paritet som när vi vann, ni kanske inte håller med men utan den 12 spelaren på läktaren och utan självförtroende och dålig ekonomi, och ett gäng genomruttna supportrar som sabbar klubbens sambasjäl vad blir det kvar!

  Vi får ställa upp och hjälpa med det vi kan!

  Om det skulle bli att traska i lägre divisioner ett par år så gör det ont!

  Men Stefan finns det ingen rättvisa, när skall kärleken få råda igen.

  Kan man inte slippa de där rötäggen som sabbar hela klubbens hjärta.

  De skulle inte förvåna mig om de är från annan klubb, de hör iallafall inte hemma på söderns höjder!

  Jag lider med dig i samma smärta.

  /Mikael Hammarbyfans sedan 1974

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Stefan Swärd:
  Vad tycker du som pastor om denna utmaningen: http://www.youtube.com/watch?v=iGFIDebTcEo (endast 4 min lång)?

  Om du tycker om utmaningen, vad sägs om att du och jag på vart våran håll, ber Gud skapa ett sådant hjärta i oss att vi kan klara av det under en månads tid, och sen återkommer om 6 månader på våran representativa bloggar och berättar frukten/resultatet?

 • Christian

  Sorgens dag, firade ni inte Gun igår…?

 • kjell

  Varje dag med all denna sport på tv blir för oss gamla en sorgens dag dom kristna programmen typ sång från Lida som många av oss som inte kan gå till kyrkan saknar idag (Men VM i cykel visades i 7 timmar )Jag har inget emot sport men har mycket emot orättvisor

 • Mats

  Ha det alldeles underbart alla ni som bryr er om var bollen hamnar…;-)

  ”Musiken räddade mej från idrotten” står det med osynlig skrift på alla mina tröjor…

  Ja, skulle det gå att läsa blev man väl osäker på stan…en och annan ”supporter” kunde ju få för sej nåt dumt…hehe.

  Som väl är så är såna ”supportrar” inte dominerande i antal, eller ens många…hmmm…man kanske skulle ta och köra upp en tröja med läsbar text…

 • Jacob

  Stefan… Du har ditt stöd hos oss i Svenska kyrkan Helsingborg. Eller iaf hos mig. Jag sörjer Bajens förlust mycket. men kom ihåg att vi klarat kvalspel tidigare. skit i tabellen – bajen bäst ändå!!!!

 • Chrstian

  Om det är något du borde sörja över beträffande huligan-bajen så är det väl era supportrar. Vanligt folk vågar väl snart inte längre gå på Söderstadion.

  Som ordf Thorsell uttryckte det, efter att m e m blivit attackerad i senaste hemmamatchen, ”med sådana supportrar förtjänar vi inte en allsvensk plats”:

 • BW

  Efter det att Södermalm blivit tillhåll för välsituerad medelklass har det bara gått utför ..

 • Richard

  Vill ge lite tröst och hopp till de fotbolls fantaster som känner sorg över hur det ser ut på läktaren vid många fotbolls matcher. Det är sorgligt vad mycket hat och ilska som kommer ut ur många av de sk supportrarna. Men även en huligan kan bli frälst. Det är jag ett levande bevis för, jag rycktes under några år med i denna subkultur som kallas firmor med våld och hat som utrycksätt, jag hade så mycket av detta inom mig och det gav mig ett temporärt lugn att få utlopp för detta genom att slåss mot andra lags supportrar. Men det är bara destruktivt och är inget som ger ett hållbart liv.
  Efter att jag under efterspelet till ett derby hade varit med i första ledet under upploppet och då fastnat på film hos alla nyhets kanaler, fick jag mig en tankeställare och eftersom min arbetsgivare såg ett av nyhets inslagen fick jag även en ordentlig utskällning plus 2 veckor obetald tjänsledighet och förvarning om trolig uppsägning.
  Detta fick mig att ropa till Gud (som jag hade en väldigt difus bild av) om hjälp.
  Ett par dagar senare träffade jag på ett par kristna i Kungsträdgården och de berättade för mig om Guds kärlek, hans vilja att förlåta mig all min syn. Hur detta var möjligt genom Jesu död och uppståndelse. Där tog jag så emot Jesus som min frälsare och det håller fortfarande 17 år senare.

  Så kära syskon be för alla dessa vilsna hatfylda ungdomar det finns frälsning för alla.

 • Stefan A

  ” Arne Woxlin skrev:

  Paulino är ÖIS:are! och det är även här lite tungt
  Men han är sannerligen uppstånden!”

  När uppstod Paulino…………..? 😉

 • L.E.

  Fotboll !? Det är väldans vad många kyrkoledare som är ”fotbollstokiga”.
  Jaa, inget illa i det, bara trevligt. Paulinho var faktiskt i min hemstad för cirkus
  två år sedan och berättade i universitetsmiljö (!) om sin fotboll och tro ….väldigt
  bra.
  Jag är uppväxt med fotbollstabeller på längden och tvären, men ”nöjer” mig numera med
  riktigt bra fotboll på televisionen ……Har en äkta Barcelonatröja (Obs ! innan Zlatan kom)
  som jag bär med stolthet emellanåt.
  WWJD i en tid som denna !?

  signaturen: Luther Erickson

 • Christian

  Väl skrivet Richard vi ses på söndag, hälsar en annan tungomålstalande AIK:are…

 • Maja

  L.E: Det är för att alla kyrkoledare är män. Jag har inte spelat fotboll sen jag rymde från Kicks fotbollsskola efter att min bror kastat en boll på mitt huvud med flit, hårt.

 • De sista ska bli de första

  Fotbollshysteri är en modern avgudadyrkan som GUD hatar.

  Be att Stefan Swärd ska sluta att vara ljummen.

 • L.E.

  Maja ! (24)
  Illa, ….tänk vad det annars kunnat ha´ blivit av Dig, om inte din brorsa
  förstört (fotbolls)karriären.
  Bara manliga kyrkoledare !? Glöm inte Maria-systrarna i Darmstadt,
  de har många bollar i luften, dvs ett rikt utbud…..säkert även med ett
  äkta fotbollsintresse

  L.E.

 • Harriet Bouvin

  FRIRELIGIÖSA DISKRIMINERAR ÖPPET HOMOSEXUELLA KRISTNA

  Nu är det dags att avslöja hyckleriet och vi blir allt fler som avkräver varför den grundlagsstadgade religionsfriheten i RF 2:2 p.6 missbrukas i syfte att förfölja oss homosexuella!

  För varför ska omgifta pastorer tillåtas fortsätta predika, trots Jesu stränga förbud häremot, när det sker av annan orsaks skull än otukt, då samtidigt de homosexuella, som han inte ens omnämner, utestängs från både predikotjänst och medlemstillhörighet?