Bloggande predikanter m.m.

Nu börjar vi bloggare slå igenom som predikanter. Stjärnbloggaren Alex Schulman höll sin debutpredikan i Hedvig Eleonora, och det var fullsatt. Söndag den 4 oktober klockan 11.00 håller bloggaren Swärd sin debutpredikan som teampastor i Elimkyrkan, närmaste grannförsamlingen till Hedvig Eleonora. Och jag tror att det blir fullsatt i Elimkyrkan också. Räknar med att göra en riktig rivstart.

Och jag kommer då att försöka lyfta mitt bloggande litegrann. Dels börja använda bilder. Dels börja göra videoklipp från mina predikningar i Elimkyrkan. Sedan kan man gå in på Elimkyrkans hemsida och tanka hem hela predikan om man vill. Bra va. Mitt bloggande är ju ganska stenåldersmässigt för närvarande med bara massa texter rätt upp och ner. Men det ska bli bättre.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Haha tycker inte du alls har en ”stenålder blogg”…Däremot är jag mycket tacksam att du kommer att dela med dig din undervisning! 😀 – kanske du kan köra lite pastor Tim Conway stil (illbehonest.com) i framtiden?

  På tal om höger och vänster, om man går in här: http://tinyurl.com/nrv9gl och svarar på 12 enkla frågor- så kan man ladda ned lyd boken av Francis Schaeffer’s ”The Mark of the Christian” gratis på christianaudio.com, kan ju var till hjälp att skilja mellan vad som är vad 😀

 • http://amen.se brynte

  Jag tycker det låter grymt. Mera länkar! (Och gärna lite bilder åsånt också iofs.)

 • Jonny

  Rätt inställning. Det finns alltid något man kan utveckla, alltid en ny tröskel att ta sig över.

 • S-E Sköld

  Stefan Swärd, ett Guds Ord med på ”resan”, från dess början/debut till dess slut:
  1 Tess. 2:1-15.

  Med br hälsningar!
  SE

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Skrev lite om Schulmans predikande, eller snarare Dagens rapportering om Schulmans predikande, här: http://helapingsten.wordpress.com/2009/09/21/for-mycket-kandisfokusering-i-kyrkan/

 • Maja

  Ja stenåldern präglades verkligen av stora textmassor :)

 • http://www.bikelife.se/lyckligagatan Nils

  Bra med bilder och video.
  Jag som barn av 80-talet klarar bara små mängder text. Sen måste jag se nåt färgglatt som omväxling.

  Mvh
  Nils Lyckander

 • http://www.jesustro.se Kenneth Hermansson

  Hur många ord tål vi?

  Apropå långa texter, och med tanke på kommande predikningar på webben: Hur lång får/bör en predikan vara för att nutida lyssnare ska orka med den och få ut något gott av den? Är inte frikyrkopredikningar anno 2009 ibland alldeles på tok för långa? Eller är det bara jag som har svårt att hålla ut? Hur länge predikar du, Stefan?

  (Naturligtvis handlar det inte bara om antalet minuter utan främst ett levande innehåll framfört på ett klokt sätt. Men minutfrågan är möjligen inte helt oväsentlig 😉

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Kanske Apg 20:7-12 vore ett bra riktmärke för predikans längd. 😉

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Kenneth Hermansson:
  Många klarar väl max ljusna på en predikan 10 min., och man har ju även förklarat varför man inte ska predika längre än 10 min (speciellt inom sv.k). Själv tycker jag 10 min räcker till en andakt.
  Själv tycker jag en predikan ska vara mellan 60 och 120 minuter, speciellt om man gör en bibel utläggning.

  Kring text, så tror jag åtminstone de på nätet är duktiga på att läsa, på t.ex min egen blogg som har mycket text- tillbringar majoriteten av besökarna över 30min per besök.

  Med tanke på hur insatt dagens kristna är i Bibeln, borde man väl snarare utöka undervisningen än att begränsa den.

 • Krille

  När det gäller hur långa predikningar man klarar av att lyssna på så tror jag det beror på dels hur långa predikningar man är van vid och sen också vilken inställning man som lyssnare har, men det spelar också roll vem det är som predikar. Jag tror inte det är en slump att vissa predikanter drar massorna och man kan lyssna i timmar…typ.

 • wildwest

  Om predikan har innehåll och framförs av en god talare kan en timma vara för kort tid. Detta är dock sällsynt i dagens kyrkor, folktalare av gammalt snitt finns inte längre. Nu läses ett manus rakt upp och ned. Väntar bara på att bifallsyttringar ska anbefalles per overheadbild… (ja, jag är bitsk i överkant, jag vet).

  När jag var tonåring och satt i Folkets Hus vid Norra Bantorget i slutet på 70talet och pastorer som Arild Edvardsen, Yonggi Cho och andra predikade så kunde mötena hålla på i tre timmar och jag tyckte dom tog slut med en gång. Min syster var inte ens tio år och satt som en tänt ljus. Kan ungdomar ens koncentrera sej en tiondel av den tiden idag? Eller måste det vara speciella ungdomsmötena och discon vid sidan av?

  Elak som jag är brukar jag klocka minuter bön i min kyrka och kommer ofta upp i max fem minuter, då inkl skrivna böner som läses unisont från en projicerad bild. Om predikan max ska ta tio minuter som jag noterade att nån föreslog, tja, då är vi uppe i en kvarts gudstjänst per vecka. Då tänker i varje fall inte jag köra 5 mil för det.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  WildWest: Jag talar emot dagens ström att en predikan ska vara kort och precis, det var alltså inte ett förslag från min sida- utan tvärt emot!

  http://www.youtube.com/watch?v=aeu4lSMwCoc – kanske vi har något att lära.

 • wildwest

  Michael G: Kastade visst om Dina tidsangivelser. Men jag har hört devisen om 10-minuterspredikningar förr, så det är ingen nyhet just här.

 • Christian

  Det är inte längden på en predikan som är avgörande, utan huruvida DHA ger sin sanktion till den, d v s om den är Smord. Det finns inget egenvärde i att en predikan är lång. DHA kan använda sig både av en 10-minuters predikan och en 2 timmars även om Han i det senare fallet får mer tid s a s, till att bereda hjärtana för Ordet. Under Smörjelsen är det inga problem med ännu längre predikningar även om det kanske kan störa våra tidsscheman för söndagarna, varför det kan vara olämpligt då med barn som ska hämtas etc. De flesta av oss vet vad jag talar om.

 • Maja

  Jag vill bara påpeka att jag är så troende att jag helst vill ha predikningar som är uppåt tre timmar, minst… men det är få personer som är så troende som jag. Och så ödmjuka.

 • http://www.jesustro.se Kenneth Hermansson

  Nu var det inte den innehållsliga kvalitén eller andliga sanktionen jag ifrågasatte. Utan predikans längd. I antalet minuter. Ofta tycker jag att långa predikningar innehåller betydligt mer av upprepanden och onödigheter än av äkta Bibelbudskap, om jag får vara lite provokativ.

  Det tycks inte vara många här som delar min (och Majas?) trötthet när det gäller långa predikningar. Min första reaktion vid läsning av flerta inlägg blev: Oj, brukar dessa bloggare aldrig ta med sig ickekristna vänner till gudstjänsten? Själv har jag svårt att tänka mig utsätta icketroende kollegor och vänner för den livsfara Eutykus drabbades av (Mikael 9). Särskilt som svenska predikanter sällan tycks ha samma förmåga att uppväcka döda som Paulus hade, enligt Apg 20.

  Men evangelisation hör möjligen inte hemma i dagens gudstjänster? Gudstjänsterna och predikningarna kanske bara är till för sådana fromma som orkar lyssna länge och som tror att långrandighet i allmänhet är sanktionerat från ovan? Varifrån kommer förresten tron att långa predikningar bereder hjärtana för Ordet (Christian 15)? Tänk om de istället stänger mångas hjärtan? Är det inte bättre att man tycker predikan var för kort och att man längtar till nästa än att man ständigt tittar på klockan och trängtar efter att predikanten ska sätta sig?

  För min del anser jag att monologpredikan sällan bör överskrida halvtimman medan däremot ett bibelstudium där samtalspedagogiken används och alla får vara aktiva kan vara betydligt längre.

  Nu undrar jag, Pekka, vad ni egentligen lär ut på ÖTS om predikan. För ni har väl Homiletik på schemat för de blivande pastorerna, eller?

  Ja, det var väl en aning provokativt?
  😉

 • Richard

  I den kyrka jag går till är längden på predikan runt timme lägg därtill lovsång offer tal, information om kommande händelser, inbjudan till frälsning och betjäning så håller gudstjänsten på i ca 2 till 2.5 timmar. Det blir i stort sett alltid flera frälsta senast var det 8 stycken som tog emot Jesus som sin frälsare och det är inte något ovanligt. Men jag tror som flera andra har utryckt före mig att det viktigaste är Andens närvaro utan den blir det bara segt.

 • http://www.betheligagnef.se Carl Lindahl

  Problemet med långa predikningar är oftast inte längden, utan att de är dåliga. Jag kan lyssna på en bra predikan en timme och en kvart. Kanske längre, har inte provat.

  Jag predikar cirka tjugo minuter. Då slutar jag, för resten är oftast dåligt.

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Kenneth, jag tycker du verkar lite väl pessimistisk! Vågar du inte stå på ordet, Apg 20? 😉

 • http://www.jesustro.se Kenneth Hermansson

  Nej, Mikael, min tro är för klen. Så jag predikar inte gärna mer än 25 minuter. Om någon somnar slutar jag tvärt 😉

 • Stefan A

  Det finns mycket som gör att en predikan blir bra. Om man vågar släppa sin intellektuellt i förväg utttänkta princippredikan och börjar dela med sig av livet i Gud från hjärtat känner människor att det är äkta och lyssnar. Men för att kunna predika från hjärtat måste Gud ha rört vid det först! Annars fungerar det inte och då känns10 minuter riktigt långa…… det är bara att kolla! De som kan predika i en timma som 10 minuter är de som har upplevt Jesus.

 • Henrik Lööv

  Jag predikar sällan mer än 20-25 minuter men det beror nog också på om man predikar i samma kyrka varje söndag eller har nya människor framför sig varje gång. I det senare fallet har man kanske fler saker man vill hinna med att säga eftersom man vet att det är enda chansen. Som lyssnar eller deltagare i predikohändelsen så får det vara en väldigt speciel predikan för att jag inte ska tycka att den blir långrandig efter 30 minuter. Sen minns vi människor väldigt lite bara två veckor efter predikan. Risken med många predikningar riskerar att vilja säga för mycket, Och nu gjorde Zlatan 1-0 : ). Bättre att säga lite som man kan bära med sig hem än en massa som blir kvar i kyrksalen.

 • Pekka Mellergård

  Kenneth (och andra).
  Det är snart midnatt, och jag skummar igenom inläggen på Stefans blogg, (som definitivt inte behöver några videosnuttar eller annan upphottning – det som räknas är att folk läser och engageras!).

  Jag delar din (#17) och andras vånda över vart predikan tar vägen. Det handlar inte bara om längden, utan inte minst om framförandet (och naturligtvis om innehållet, men där är bristerna i frikyrkliga sammanhang ännu så längre inte riktigt lika stora – åtminstone inte bland dem som utbildats på ÖMS ;-))

  För att svara på din direkta fråga: Visst finns det homiletiska element och inslag på Örebro Missionskola – men personligen är jag inte nöjd med vad vi erbjuder på detta område. ÖMS är bra (och ibland bäst) på mycket. Men tyvärr inte på predikokonsten. Vi försöker jobba på det, och jag tror vi är på rätt väg. Men vi har fortfarande mycket att lära,bl.a. från Teologiska Högskolan i Stockholm, där fr.a. Runar Elderbo har utvecklat ett väldigt fint program för homiletik. Det förefaller mig som om det är en viktig orsak till att några av landets bästa förkunnare har fostrats inom Svenska Missionskyrkan (och särskilt bland dess riksevangelister).

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Men vad spelar det för nån roll om det blir långrandig, så länge det är Ordet som predikas?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  – lite snabb på knappen där….Alltså kyrkan är väl inte en nöjespark var man går för att roa sig`(eller ha det mysigt för den sak skuld)- man går väl för den kristna gemenskapen och för att få god kristen undervisning?

 • http://www.jesustro.se Kenneth Hermansson

  Michael (25+26), om det är som jag tror så spelar det väldigt stor roll. Jag tror nämligen att åtskilliga som längtar efter Guds Ord snarare riskerar bli avskärmade från det genom predikanters mångordiga upprepningar och inte så sällan humorbefriade försök att vara lustiga. (På tal om nöjespark, alltså.) Är det ”god kristen undervisning”? Befrämjas verkligen den ”kristna gemenskapen” av att lyssna på långa monologer?

  Är det alltså verkligen Ordet som predikas och inte predikantens uppfattningar i en rad frågor?

  Handen på hjärtat, Michael, hur mycket minns du av den senaste timslånga predikan du hörde? Skriv ett utförligt referat på din blogg :-)

 • wildwest

  Det handlar förvisso inte om längden! Det är ju självklart att det inte är så. Men inte hinner man lägga ut texten på nåt förståeligt sätt om man bara predikar 10-20 minuter. Då blir det en kort appell eller möjligen nåt som inte heller finns längre, nämligen ett personligt vittnesbörd (vilket inte är att förakta).

  Långrandiga predikningar är det värsta som finns. Vore jag inte så väluppfostrad skulle jag stiga upp och gå ut i naturen. Och upprepningar och ”trosrörelsejargong” är irriterande till max. Har man inget att säga ska man hålla sej till 10 minuter. Men då måste man fylla övrig gudstjänsttid med nåt vettigt och inte upprepa lovsångskörer 22 gånger.

  Jag tror även en icke-kristen, som inte är medsläpad till en kyrka mot sin vilja, uppskattar en lång predikan om den är bra, dvs har innehåll och framförs av en predikant som kan predika (vilket inte alls är samma sak som att lära sej retoriska knep på bibelskolan). Här kommer Andens smörjelse in i bilden, vilket nån här ovan skrev. Har suttit på en hel del konferenser i näringslivet och blivit förvånad över vilken taskig talarnivå som den icke-kyrkvane nöjer sej med och tycker är okay. Då kan vi bättre i kyrkan, i varje fall vissa.

 • Emmy

  Som vanlig dödlig gudstjänstbesökare så har jag en bestämd uppfattning om att den universiella prediko-tids-gränsen går vid 25 minuter, där efter kryper det så kolossalt i min kropp att jag reser mig upp och går, artigare än så är jag inte. Men så är jag av den kräsna- och intoleranta typen av gudstjänst besökare förstås

  PS. Jag vet att universum inte snurrar runt mig, men jag gillar ordet universiella, så jag kunde inte låta bli, naturligtvis är det så att mina ord bara speglar min syn på saken och således ej allmängiltigt (fast det borde vara det)…DS.

 • wildwest

  Emmy, då har Du inte hört en fängslande talare! En sån klarar av att hålla sina åhörare fokuserade så att de inte ens kommer så långt som att känna efter om det kliar i kroppen. Jag är inte särskilt tålmodig själv, däremot förfärligt väluppfostrad, men oj vad ofta man ångrar att man låter en fin sommardag gå åt när predikanten inte sagt nånting nytt på senaste halvtimman och med relativ entonig karikatyrröst läser sitt manus innantill! Mötesschemat måste ju hållas.

 • Tea Gustavsson

  Nja, inte ens vi som haft förmånen att höra en härlig ”knarrig sagoberättarröst” varje söndag behöver ju nödvändigtvis orka sitta mer än 25 minuter *vinkar och blinkar till Emmy*

 • Anna-Karin

  Jag somnar. Om det inte är särdeles intressant eller kul somnar jag. Jag somnar även på bio. Familjens måttstock på ”bra film” är att det kvinnliga överhuvudet hållit sig vaken. Jag har somnat på många, alldeles förskräckligt opassande ställen, ända sedan jag var ung. Jag är fullständigt frisk och i normaltrim för min ålder men utrustad med god sömn…..Och som jag saknar symötet!! För då kan jag hålla mig vaken. Nu har jag börjat med radband, funkar så där.

  Jag vill ha symötet åter!! Eller tillåtelse att sticka under gudstjänsten…. :-)

 • Anna-Karin

  PS: Det har inte varit många bra filmer genom åren…….

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Märkligt det här, men ju tryggare jag själv blir när det gäller att predika desto mer otålig har jag blivit med långkörare. Det är ofta jag tänker: ”En bra predikan om han bara skippat hälften”. Det som inte kan sägas på under en halvtimme det är inte värt att sägas som någon sagt. (Det finns undantag förstås)

  Många hänvisar till ”smörjelsen”, då vill jag bara lyfta ett varningens finger. Självklart är vi som predikar beroende av den Helige Andes hjälp, helt beroende. Men det betyder inte att rösten ändras, att du plötsligt viskar för att i nästa stund skrika för att i nästa stund få igång en klangmatta från lovsångsledaren. Det är inte smörjelse det är ibland på gränsen till manipulation. Många har nämligen en tendens att blanda ihop dessa knep med det man kallar ”smörjelsen”. För mig är smörjelse när Gud får använda mig, precis som jag är, med de gåvor han gett mig för sitt verks skull.

 • vince

  Paulus predikade så länge att en snubbe somnade, föll ner från fönstret och dog. Det är lång predikan. Men inte ens då slutade han preacha..väckte upp honom från döden och körde på några timmar till. Det är ju underbart att höra Guds ord. Men Paulus gjorde ju helt fel där enligt många.. Han skulle hållt sig till en halvtimma. Resten var inte värt att sägas.. Usch vad jag tycker svensk kristenhet kan va pinsam ibland.

 • Maja

  Vince, så länge predikanter inte kan uppväcka de döda så kanske vi kan vara överens om att det är klokt att inrikta sin kommunikation på de levande människorna.

 • vince

  Maja: men vi kan ju väcka upp de döda…

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Kenneth Hermansson:

  Tycker du har fel där, jag njuter när jag kan sitta i lugn och ro och ljusna på en till två timmars långa predikanter- jag bryr mig inte så mycket om det är ”hippt” eller ”segt” så länge det är Guds Ord som predikas…men det är så jag är personligt- också tacksam för att den gemenskapen jag tillhör så är det inte ovanligt att en predikan överstiger 90 min, det blir goda bibel utläggningar på det sättet. Men samtidigt det beror på ämnen också, inte alla ämnen har ett behov av att gå djupt in i Bibeln.

  Kring din fråga- hur mycket jag kommer ihåg. Väl som nyfrälst predikade jag ganska ofta (runt en gång i veckan), senaste två åren har jag endast predikat en handfull gånger…Jag är själv livredd för att predika irrläror eftersom (kanske överdriven Gudsfruktan??), så innan jag predikar brukar jag göra två bibel studiumer, ett ”utkast”, sen försöker jag hitta författare som har skrivet om samma ämne, och sen gör jag ytterligare ett bibel studium utifrån vad jag har läst- sen försöker jag forma en predikan utifrån detta. Då detta tar oerhört lång tid, så är det mycket som fastnar- jag kan fortfarande citare mig själv vad jag predikade första gången i mitt liv- för 4 år sen. Så det skulle inte vara svårt, även om jag mycket sällan har predikat under 60 min- när jag först har predikat.
  Men samtidigt ska det läggas till, jag är nog världens tråkigaste predikant- jag är nog också den ända (som jag vet om) som lider av totalt scen skräck- jag har aldrig klarat av att predika utan en god position förbön innan jag går upp på ”podiet”- och det har också hänt flertal gånger att de äldre har somnar- så jag är knappast en rolig predikant att ljusna på. Men må Herren vara mig nådig! Till trotts för mina svagheter som verkar aldrig ta vika, så liter jag på att jag en dag kan hitta styrka i Herren i mina svagheter och brister!- Tills dess hoppas jag människor för ha lite tålamod- och bedöma undervisning och inte hur duktig jag är att skapa show.
  – du vill hitta utdrag av olika predikningar jag har haft på min blogg, t.ex ”evangelisation kärlek eller respektlöshet?”, eller ”Gud är inte kristen”, och även den senaste ”My sermon today” (engelska).
  – och nu så jag att jag läste dig fel…men jag kan även citera stycken från olika predikningar jag har hört- när det kommer till teologi så har jag otrolig nog ett ”ok” minne, till trotts för att jag är otrolig glömsk annars! 😀