Transformation i Elimkyrkan – och en typisk höger-evangelikal dag

Denna helg ordnar Elimkyrkan i Stockholm en viktig konferens med rubriken ”Transformation – att leva i den helige Andes kraft”. Du hittar länken här med information, tider, anmälan. Det är ett team från Bergen som är på besök, och syftet är att lyfta fram på ett praktiskt sätt hur vi som kristna kan leva i Andens kraft. Det kommer att bli en mycket viktig helg och jag vill gärna peppa så många som möjligt att komma med.

Noterar och läser med intresse alla kommenterar om att vara höger- eller vänsterevangelikal. Hoppas diskussionen fortsätter och räknar med att skriva en kommentar över alla kommentarer under morgondagen.

I går förmiddag var jag med på Sveriges Kristna Råds konferens om klimatfrågan som Dagen uppmärksammar idag. Jag är ju med i SKR:s klimatgrupp. Fick bl.a. tillfälle att prata med ärkebiskop Wejryd och han och jag delade på en smörgås. Under resten av dagen var jag med på den stora konferens om bioenergi som svenska regeringen står bakom, och som arrangeras på Älvsjömässan, där närmare 1000 personer deltar från hela världen. Det samtalas om och ett antal experter håller föredrag om mer miljövänlig energianvändning. Fick också tillfälle att umgås och prata med Energimyndighetens väldigt duktige generaldirektör Tomas Kåberger, vi satt och pratade om planetens överlevnadsfrågor i över en timme. Jag tycker att Kåberger är en av Sveriges främsta experter på detta område. På kvällen var det en stor middag i Stockholms stadshus. Kungen var också med och höll inledningsanförandet under dagen, men det var av mindre intresse.

Så visst är jag en typisk höger-evangelikal. Det märks väl.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Den där smörgåsen måste helt klart vara p(k)ost-evangelikal, till hälften höger och till hälften vänster! Som de gamla romarna sade: O tempore, o mores! O tider, o seder!

 • Olov

  Tänk att du alltid står över all kritik och alla synpunkter. Det handlar enbart om olika missförstånd eller att andra inte riktigt ser vidden och djupet i din teologi och engagemang. Du lyckas omfatta allt bra och utesluta allt dåligt. du går på mitten av vägen hela tiden. Och du känner alla viktiga personer, rör dig inte på snuttiga arenor, nej här är det världspolitik och verksamheter på högsta internationella nivå. Att du orkar med de här diskussionerna. Vilket tålamod du måste ha.

 • wildwest

  Nä, håller inte med om att Stefan är fullt ut höger-evangelikal. Han är inte för monarkin…

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Olov: Den där kommentaren var väl ganska onödig? Det finns väl ingen kristen ledare som tar sig sådan tid på att bemöta kritik som Stefan Swärd? Det finns väl ingen kristen ledare som arbetar för en öppen debatt klimat som Stefan Swärd?

 • Ronny

  Jag tycker du är bra Stefan skulle var roligt att kunna så mycket som du och kunna var med och lära och påverka bland hög och låg som du gör . För Guds skull .Och så tycker jag att det är bra att du låter oss vanligt folk få vet om sånt med . Så vi slipper sitta som nikedokor som ingenting vet eller förstår eller tror det har nån betydelse vad vi än säger eller lär eller gör eller andra. tack Och Gud välsigne dig och Guds frid !!!Ronny

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  På tal om transformation.
  Jag skulle vilja ställa en fråga till Pekka Mellangård:
  Om man som kristen känner sig kallad till pastor, varför ska man välja ÖTH som utbildning plats framför t.ex Uppsala Universitet? Finns det några skillnader mellan de statliga universiteten och ÖTH?
  (och snälla hänvisa inte till HV kritik- den kritiken handlade främst om brist på fördjupad kompetens i andra religioner)

 • Christian

  Kåberger…? Du förstår nog vad jag tycker om honom(eller snarare hans åsikter), Stefan. Eller har han omvänt sig?

 • http://nope Dan

  Stefan svärd är inte tillräckligt snygg för att hamna på min 10 i topp lista bland predikanterna men han är säkert en bra människa ändå.

 • http://www.reclaim.nu/wordpress Mattias Berggren

  Ja som f.d. student på ÖTH tror jag att det finns stora skillnader mot UU. På ÖTH kommer man lärarna väldigt nära och man bygger relationer, lärarna delar med sig av sin personliga tro samtidigt som man har ett skarpt intellekt, lektioner och föreläsningar inleds ofta med bön, daglig andakt förekommer.

  Hur det är på UU har jag inte aning om, läste i och för sig pedagogik och kulturgeografi i Uppsala och det var kanon!

 • Clas Newman

  Stefan, ibland känns det som du svävar lite över alla andra i samtalet. Det skulle vara roligt om du gav dig in lte mer direkt i den diskussion du startat. Som ett försök att dra in dig ställer jag några direkta frågor. Jag utgår från Jonas Lundströms kommentar #31 på ditt förra inlägg och undrar:

  1. Uppfattar du också begreppet evangelikal som från början ett försök till en medelväg mellan ”liberalism” å ena sidan och ”fundamentalism” å den andra?
  2. Tänker du dig att man kan ”falla av” från evangelikalismen åt båda dessa håll?
  3. Vad skulle du i så fall se som ett avfall åt ett fundamentalistiskt håll?
  4. Håller du med att det skett en glidning i innebörden av begreppet evangelikal de senaste tio-femton åren (dvs sedan EFK antog sina grunddokument)?
  5. Skulle du hålla med om att det i vissa fall därför kan vara problematiskt att hänvisa till detta begrepp som vår grund (eftersom olika personer och olika tider lägger olika innebörd i begreppet)?

 • S-E Sköld

  Jesu fråga till Sin lärjunge Petrus, församlingsbyggaren och Jesu fåra -och lammskötare, var inte vilke religiös grupp han tillhörde, utan: ”Älskar du mig”? Den frågeställningen var i Jesu rike, värd att upprepas tre gånger.

 • Olov

  S-E Sköld: Skönt inlägg. Vad vill du säga?

 • S-E Sköld

  Olov, att JESUS verkar ha en sekundär plats i kristenhetens meningsutbyten.

  Mvh
  S-E

 • Olov

  S-E: Jaha.

 • Fredrik

  Stefan, jag brinner också för miljöengagemang och Andens verk, men det finns inte en chans att kristna i min generation skulle komma på tanken att se det som tecken på att någon är ”höger-evangelikal”; tvärtom, för oss unga är det verkligen en nedsättande, negativ term med helt andra konnotationer, och därför blir jag ganska förvånad när jag läser din bloggpost. (Kanske skämtar du rent av?)

  Liksom flera andra redan sagt tror jag också att det är dags att lämna begreppet (höger-)evangelikal. Det vore alldeles för svårt för oss att ta tillbaka ordet och fylla det med något positivt.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Fredrik,
  Jag har blivit utnämnd till höger-evangelikal av Jonas Lundström här på min blogg, men jag var i ganska gott sällskap, även Ulf Ekman, Stefan Gustavsson och Kjell-Axel Johansson blev klassificerade som höger-evangelikaler om jag minns rätt. Men jag ironiserar när jag skriver detta inlägg, jag försöker nyansera bilden, och visa att det är svårt att sätta etiketter på folk.
  Claes Newman,
  bra frågor, återkommer.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Christian,
  Kåberger kanske inte har omvänt sig, men han har ju blivit generaldirektör med ansvaret för att administrera regeringens energi- och klimatpolitik – och det förpliktigar.

  hälsn
  Stefan Swärd

 • Christian

  Stefan
  Jaha, och…?