I morgon träffar jag förmodligen Zlatan

Idag vid poolkanten läste jag senaste boken från SOM-institutet i Göteborg, som sedan många år tillbaka driver forskning om opinioner och svenskarnas inställning i olika politiska frågor.

Noterar att SOM-forskningen visar att de frågor som är viktigast för svenskarna är familjen och hälsan. Det ligger långt före allt annat. Bland de 22 frågorna hamnar intresse för religiösa frågor längst ner tillsammans med politiskt engagemang. Bland 12 procent av svenskarna är dock intresse för religiösa frågor stort, men det är oviktigt för 75 procent av befolkningen.

Men det är intressant att notera att familjen och hälsan är de viktigaste frågorna för svenskarna. Och att man inte alls kopplar ihop det med religiösa frågor. För mig är ju tron viktig både för familjeliv, äktenskap och hälsan – när det gäller hälsan handlar det ju både om förbön men också att kristen tro främjar en sund livsstil som är bra för fysiska hälsan.

I den konstanta utmaningen i hur vi ska presentera evangeliet om Jesus för svenskarna, kanske vi hittar lite ledtrådar här. Varför inte visa på att kristna tron är relevant både för familjeliv och för vårt hälsotillstånd. Det kanske kan skapa en anknytningspunkt för att presentera evangeliet. Jag kommer att ta med mig denna undersökning från SOM-institutet när jag blir pastor i Elimkyrkan, och använda den som en del i tänkandet kring evangelisationsstrategin.

Har kikat på Dagmans sågning av min bibeltro, väljer dock att inte gå i svaromål, det tar tid, och dessutom vet jag inte vem Dagman är eller vad han har för förankring. Och dessutom känner jag mig inte alls motiverad att diskutera dödsstraff, det är en ointressant fråga i Sverige, och för mig är det självklart att jag som kristen är emot dödsstraff. Visst kan jag motivera det med en längre bibelutläggning, men tycker inte att frågan är aktuell.

Och till sist dagens stora nyhet. Svenska fotbollslandslaget kommer till Malta i morgon, och jag har fått veta att de kommer att bo på samma hotell som jag och fru Swärd bor på. Vi flyger hem till Sverige söndag kväll och jag hoppas på att få träffa landslaget innan vi lämnar hotellet. Tänk att få sjunka ned i sofforna vid hotellreceptionen, bredvid Zlatan, Kim Källström, Lagerbäck m.fl. Jag återkommer med live-rapportering om mina kontakter med fotbollslandslaget.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  En grej som är intressant att notera är att särskilt tonåringar är djupt fascinerade av Jesus, men sjukt trötta på kyrkan. Om kyrkan blir mer Jesuslik får vi väckelse.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Akta dig för fotbollshuliganerna 😉

 • Nils

  Jaha du Stefan…
  – förlorar Zlatan & Co. så vet vi vem det beror på !

  Ingen kommer att skylla på spelarna eller tränarna… utan en hotellgäst som… :-)

 • Ronny

  Ronny säger:

  Kan nån förklara hur Gud vill ge mig nåd igenom tro relaterat till min synder och skälen och följderna av dem.När det gäller nåden att få bli och förbli frälst.Och angående min synd och skälen och följderna av den för Gud och den det berör och även för mig.Och angående andras synd mot mig och skälen och följderna av det???

  Och när det gäller sjukdom och prövningar pgav. hur världen är sen syndafallet .Och listiga angrepp från djävulen. Jag har lidigt så mycket prövningar och nöd.Och även fruktan och ångest och fördömmelse angående detta .Och tvivel och grubbel om hur det ska vara.

  Så jag skulle bli hemskt glad och tacksam för hjälp med detta och till Gud för en grundlig genomgång i Ordet om detta som kunnde ge mig trygg tro på Gud och Guds nåd om detta och ett fortsatt liv med Gud för gott som Gud vill. Så jag kan tro på Gud och hans kärlek och omsorg om det hela och frid med Gud ??? Guds frid och Guds välsignnelse!!! Ronny

 • olov

  Kul! Hälsa Zlatan!

 • Ronny

  Den som vill svara per e-mail mitt föra inläg kan skriva till ps23enkristens@hotmail.com

 • O.K

  Ronny

  Läs Joh 8 där är ett exempel på när Jesus förlåter.Däremot har ofta den texten använts fel det handlar om synder ”innan” hon mötte Jesus då säger han gå synda inte härefter

 • Ronny

  Tack O.k.Frid och Guds välsignelse!!! Ronny

 • http://www.markuskyrkan.se Rickard Cruz

  Hälsa Zlatan och tacka för målet från mig! =)

 • S-E Sköld

  Helapingsten: ”En grej som är intressant att notera är att särskilt tonåringar är djupt fascinerade av Jesus, men sjukt trötta på kyrkan. Om kyrkan blir mer Jesuslik får vi väckelse.”

  Om kyrkan skall kunna bli mer Jesuslik, som Du skriver, måste den släppa in Den helige Ande: det är bara Han som är sänd, att ”måla” JESUS Kristus ”såsom uppstånden och levande”, d.v.s. uppenbara Honom och bära fram Hans andliga rikedomar till oss människor.

  JESUS: ”Av mitt skall han ta och ge åt er”.

  Kyrkorna i allmänhet ägnar sig åt att bära fram matsedeln i stället för maträtterna och det lockat varken unga eller äldre till ”matserveringen”.

  Tack för Ditt inlägg!

  Mvh
  S-E

 • S-E Sköld

  Ronny!

  Lärjungarna: ”Vad skall vi göra
  för att utföra Guds gärningar?”

  JESUS: ”Tro på den han
  har sänt”.

  Bibeln: ”Abraham trodde Gud
  och det räknades honom till
  rättfärdighet”

  Genom Din tro på JESUS, Ronny, är Du lika rättfärdig som Abraham, som också han trodde sig till rättfärdighet.

  Inför Guds ansikte – och en gång i Guds himmel – är Du och Abraham lika rättfärdiga: genom en rättfärdighet som kommer av tro och inte av gärningar. Om det skulle bero av gärningar, är Jesu blod – försoningsblod – till ingen nytta.

  Uppenbarelseboken: ”De övervunno honom (Satan)
  i kraft av Lammets blod (Jesu blod) och i kraft av
  sitt vittnesbörds ord” (bekännelsen om sin tro på JESUS)

  JESUS: ”Den som känns vid mig inför människorna,
  honom/henne skall jag kännas vi inför min fader
  och hans änglar i himmelen”

  Förr sjung man en sång, åtminstone inom Pingst: ”Tro dig igenom, snart får du lön..” Paulus: ”Genom hjärtats tro blir man rättfärdig och genom munnes bekännelse blir man frälst”.

  Sänk inte blicken Ronny, för att se på Dig själv eller på andra människor, höj den i stället och se på JESUS och på vad Han har gjort för Dig.

  JESUS: Såsom Moses upphöjde ormen i öknen,
  så måste Människorsonen bli upphöjd, för att var och en
  som tror på Honom skall ha evigt liv”

  Mvh
  S-E

  Höj korsets segerfana
  min svage broder/syster:

  Han dog för Dig,
  Guds Son,

  och det är nog!

  ds

 • O.K

  Ronny

  Om vi fortsätter att använda äktenskapsbrottet som exempel så förekommer det ofta idag att den som är orsaken startar ett nytt förhållande byter församling och ber Gud om förlåtelse och snälla människor säger ”det är nog”men så sa inte Jesus han sa synda inte härefter.Den som handlar så lever fortfarande kvar i äktenskapsbrottet.Det gäller all synd man kan inte fortsätta att synda efter att ha mött Jesus Det går inte att skylla på att man är svag

 • S-E Sköld

  Den som älskar JESUS vill leva så att det behagar Honom, alla förmår inte det alltid.. . En del synder/brister är synliga, andra är det inte; men JESUS ser till vad som finns i våra hjärtan. Till den svärjande Petrus sa JESUS, ”älskar du mig”? Han pekade m.a.o. inte på bristerna som fanns i Petrus liv, utan på möjligheterna som fanns också för Petrus, p.g.a. hans varma kärlek till Mästaren.

  Petrus blev en andlig rese i Guds rike.

 • O.K

  Sköld

  Jesus var rak han lindade inte in allting du skall inte lura människor att leva kvar i sin synd vi vet att det beror på tro men en tro utan trosgärningar är död om du eller någon annan sagt så till mig när jag levde i synd ”skyll på din svaghet”då hade inte jag slutat att leva i synd

 • S-E Sköld

  OK, Du är inte alltings mått.

  Det finns människor som mer eller mindre ständigt söker -och finner fel hos sig själva; d.v.s. utan att de lever kvar i någon synd, och har Åklagaren Satan som ivrig ”medarbetare” i detta, som dessutom ibland får hjälp/bistånd av andra troende.

  Satan är givetvis nöjd om vi i stället för att se på JESUS och vad Han gjort för oss, ser på oss själva och på andra troende; för i det ligger ingen seger över honom/Ormen och synden han frestar oss med.

  När det f.ö. gäller synd, så skärper JESUS lagen; att också omfatta våra tankar, och då kanske även Du ibland kan uppfatta Dig som beroende av Jesu nåd?

  Mvh

 • T

  Tack O.K för att du står rakryggat upp för den Helige Andes sanning.

  JESUS hatar synden extremt mycket, men vill i stor kärlek föra människor till
  FADERGUDS härliga eviga himmelrike!

  Men människor kommer inte dit om de håller Crusifixet i ena handen,
  och självaste synden i andra handen.

  I de sista tiderna kommer det fram människor som Lewis och Sköld tex.
  som för människor vilse i den här viktiga bemärkelsen.

  Satan vill inte att sanningen om hur det egentligen fungerar med frälsningen
  ska komma fram i ljuset.

  Att tala ut radikala ord som Jesus sagt verkar att mer eller mindre vara tabu.

  Det här har skapat många avfällingar, och kristna som lever dubbelliv,
  eftersom de blivit felinformerade om att de har nåd genom JESUS blod trots allt.

  Men GUDS ord i bibeln visar mycket klart på många ställen hur det egentligen är.

  Jag brukar att evangelisera på profana bloggar för att försöka att vara ett ljus i mörkret.

  När jag skriver på kristna bloggar som den här tex.
  så vill jag i ödmjukhet väcka de som sover i ena eller andra diket,
  till att vandra på ljusets väg I JESUS KRISTUS namn amen.

 • S-E Sköld

  Förstår – med ledning av vad Ni skriver – att Ni, OK och T, är fullkomliga i ord, tankar och handlingar.

  JESUS: ”Saliga är de renhjärtade, ty de skall se Gud”.

  Hur har de blivit renhjärtade? Genom Jesu blod, och inte genom egen förmåga. Om fariséerna sa JESUS, att de la tunga bördor på människorna, men inte lyfte ett enda finger för att hjälpa dem att bära dem.

  Stenkastarna är nog också i vår tid fler än bördobärarna.

  Mvh

 • Ronny

  Frid syskon tvista inte om tron eller annat utan håll frid med andra så mycket det kommer an på er . Guds nåd är oss mer än nog trots allt för kristi kors och uppståndelse . Bara för att jag hadde de kjämpigt men några trosfrågor och kamp och tvivel . Behöver ni inte strida med varandra . Be Gud visa mig vägen istället så han kan göra det än bättre än för och för alltfler och er med enligt sitt Ord som han vill . Och tänk på att den som är störst är allas tjännare. Sa Jesus när han lärde dem tvätta föterna på varandra . Då när Petrus inte ville Jesus skulle tvätta hans .Och Jesus sa om jag inte tvättar dem förblir de orena .Och Petrus brast ut , tvätta mig hel och hållen .Och Jesus sa att den som en gång blivit hel och hållen ren ,behöver bara tvätta fötterna sedan…

  För så länge vi är här i världen så blir vi smutsiga av synd här .Men om vi bekänner våra synder är Gud trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet .För Gud har försonnat sig i kristus med människorna så att han icke tillräknar människorna deras missgärningar . Och nu mannar kristus i oss låt också ni försonna eder med Kristus med Gud .Och då blir vi försonnade både med Gud och alla andra och oss själva och hela Livet och Hela Guds Ord .Om eller när vi vill tro på Gud och leva i Guds Nåd och försoning och kärlek och bli frälst igenom tro på Gud och Guds Ord och välsignelse och frid som det blir bäst alltid som Gud vill… Herren tar hand om mig och min sundhet i tron den sunda tron och läran det går vägen för jag vill leva med Gud och tro på Gud led av Gud ochGuds Ord som Gud vill.Jag kanske var övernitisk i min nogranhet om min sundhet eller andras sundhet i tron , Gud vet .Men förlåt om jag Orade nån eller något .Gud ber jag ger oss sin nåd med ro och frid och välsignelse och kärlek och vård och omsorg som vi nu och alltid behöver det. Med trygg tillit och tro på Gud enligt Guds Ord i Jesus namn, amen!!! Bröder och systrar Guds välsignelse och Guds frid .Och Tack Sven -Erik , RonnyPs 103

 • T

  Käre S. E Sköld: Ingen människa är givetvis fullkomlig.

  Om du trodde att jag är en farisee och stenkastare så trodde du fel!

  Det kan vara så att vi har missuppfattat varandra, om vår broder Ronny har problem så ska vi försöka att i kärlek hjälpa honom.

  Jag uppfattade det via OK:s kommentar som att Ronny lever medvetet i någon form av synd, men så behöver det inte vara.

  Det är väl lämpligast att Ronny själv förklara konkret om det handlar om samvetskval för synder som begicks tex. för flera år sedan.

  Om det är så, och han har omvänt sig ifrån synden, och tagit emot förlåtelse genom Jesus frälsande blod på korset.

  Då är du fri ifrån syndaskuld käre Ronny!
  Då är det bara den onde som försöker att anklaga Guds utvalde.

  Men du kan känna trygghet i Jesus nåd och kärlek!

 • Ronny

  Tack T ungefär så. Frid Ronny

 • O.K

  Sköld

  När jag sakligt visar på ordet försöker du vända till något negativt Jesus pekar på en svaghet som vi människor har att vi kan synda i tanken där är antagligen ingen av oss ren Men det står också när synden blir havande framföder hon död med andra ord det är handlingen som räknas.

 • S-E Sköld

  O.K.: ”Jesus pekar på en svaghet som vi människor har att vi kan synda i tanken där är antagligen ingen av oss ren”

  Tror – min käre OK – att Du med mycket stor frimodighet kan stryka ordet ”antagligen” från det textavsnittet.

  Mvh
  S-E

 • S-E Sköld

  T: ”Jag uppfattade det via OK:s kommentar som att Ronny lever medvetet i någon form av synd, men så behöver det inte vara.”

  Så uppfattade jag också signaturen OK, men så behöver det ju inte vara; vilket jag utgick ifrån.

  Mvh

  S-E

 • O.K

  Sköld

  Jag tror att du får läsa om allting jag visade hoppas jag,enkelt hur Jesus förlåter men att han säger synda inte härefter och det gäller oss alla jag använde äktenskapsbrottet som exempel det jag skriver här kan vända sig till flera (12) har jag mött på nära håll
  (21) Glömde du att upprepa men det är i sista änden handlingen som räknas om jag ser med begär till min nästas hustru och tillfälle ges men jag står emot då har jag vunnit seger

 • S-E Sköld

  OK, nu säger inte JESUS så, enligt t.ex. Matt. 5:27-28:

  Han säger: ”Ni har hört,
  att det är sagt: ”Du skall
  inte begå äktenskapsbrott”

  Men jag säger er: Var och en
  som med begärelse ser på en
  annans hustru, han har REDAN
  begått äktenskapsbrott med henne
  i sitt hjärta”.

  Mvh

 • O.K

  Sköld

  Den text som jag åsyftar hittar du i JAK.1:15 när begärelsen har blivit havande föder hon synd och när synden har blivit fullmogen framföder hon död Alla kan bli frestade men det är handlingen som är bokstavlig synd Vad Jesus visar mig med den texten som du åsyftar är att akta dig så svag är du

 • Ronny

  O.k Frid !!! Det är som Sven -Erik visat med matt 5:27-28.

  Och jag med nu med 1jhon 1:9 Bekänner vi våra synder är Gud trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra missgärningar och renar oss från all vår orättfärdighet .Och då blir det frid och fröjd igen….

  Och denna delen i Första kommentaren hjälpte mig verkligen Sven-Erik :Sänk inte blicken Ronny, för att se på Dig själv eller på andra människor, höj den i stället och se på JESUS och på vad Han har gjort för Dig.

  JESUS: Såsom Moses upphöjde ormen i öknen,
  så måste Människorsonen bli upphöjd, för att var och en
  som tror på Honom skall ha evigt liv”

  Mvh
  S-E

  Höj korsets segerfana
  min svage broder/syster:

  Han dog för Dig,
  Guds Son,

  och det är nog!

  ds

  Guds nåd är oss mer än nog var och en. Efter vårt särskilda behova av Guds nåd och berörd av min förfågan om hjälp med insikt i tron tidigare,,,Frid Ronny

 • S-E Sköld

  O.K. vad JESUS säger, är att synden – i det här fallet äktenskapsbrott – inte behöver ske i en säng, eller på något annat synligt ställe, utan också kan ske i hjärtat. Det är hjärtat som behöver renas och uppfyllas av Guds Ande, Guds tankar/natur. Och då utgår därifrån inte lag utan Nåd, d.v.s. Guds kärlek (som har en annan doft än Adams och Kains). Den gör inget ont mot vår nästa, inte ens i tanken. Och när den uppfyllelsen har skett, kastar vi inga stenar, utan bär istället varandras bördor.

  Du som hade plats
  för Tomas
  i Ditt lag

  som var så
  ynklig
  och svag

  Du kanske också
  har plats för
  mig

  som jämt måste
  gå stödd
  av Dig?

  Mvh
  S-E

 • O.K

  Sköld

  Så du menar att när mitt barns partner svek och lämnade äktenskapet för ett nytt förhållande och ett nytt äktenskap i en ny församling är samma synd som om någon åtrår någon i hjärtat om det är den kunskapen som går ut till alla unga i våra församlingar då är det inte så konstigt att det blivit så många skilsmässor i församlingarna Och du menar då att JAK 1:15 är en feltolkning

 • S-E Sköld

  OK, jag menar att syndens rot sitter i våra hjärtan och måste angripas där, rotryckas där. Ytligt sett var det ganska hyfsat i den församling i Uppenbarelseboken, som – enligt JESUS – övergett sin första kärlek, och Jesu dom över den kan därför tyckas hård; för den ”kärleksdetaljens” skull.

  Men med svartsjuk kärlek trängtar Guds Ande att få äga våra hjärtan helt och fullt. Och från sådana hjärtan, som Han fått uppfylla, utgår vare sig onda tankar -eller dito handlingar.

  Mvh

  S-E

 • O.K

  Sköld

  Du undviker frågan hela tiden

 • O.K

  Sköld

  Fler borde läsa vad Jakob Jesu broder skriver han borde rimligen ha fått sin kunskap på nära håll

 • S-E Sköld

  O.K. försök inte skapa en motsättning mellan Jakobs undervisning och Jesu.

  Det handlar i båda fallen om rotsystem och frukt. Angrip rotsystemet/begärelsen och trösta Dig inte med att Du ännu inte utfört någon synlig, syndig handling. Om vi – jag och Du – gör det, är vi inte längre så pigga på att kasta sten på dem som misslyckats i synlig mening, utan inser i stället vårt eget stora behov av uppfyllelsen av Guds helige Ande: bli Kristuslika helt enkelt.

  Vad gör Du f.ö. av Jesu undervisning, den som jag citerade?!
  Du kan ju inte bara förkasta den?

  Mvh

 • S-E Sköld

  2 Mos. 20:17 ”Du skall inte ha begärelse…”

  Matt. 5:28 ”Men jag säger er, var och en som
  med begärelse ser…”

  Jak. 1:14 ”Nej, när någon frestas så är det
  av SIN EGEN begärelse som han dras och lockas”

  Botemedlet är renhet genom Jesu blod, och att låta sig uppfyllas av Anden:
  d.v.s. av Kristi tankar och sinne. Det var därför Han kom, för att ”uppfylla lagen”; göra den möjlig för oss att efterleva. Och det är bara den pånyttfödda människan Anden kan uppfylla: den ”gamla” människan – med sitt köttsliga sinne – kan inte ta emot Anden, hon ”ser” Honom inte, och förstår Honom ännu mindre.

 • O.K

  Det låter som du tog åt dig personligt när jag visade på hur enkelt Jesus förlät Äktenskapsbryterskan i Joh 8 ”som jag ändå bara använde som exempel” Jesu sätt att tala till människor berodde ofta på vem han talade med om det var en rik man eller en skriftlärd så talade han till dom på olika sätt däremot vad det gäller alla brev som vi har så måste vi komma ihåg att Jesus sa till sina lärjungar att allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen och allt vad ni löser på jorden skall vara löst i himlen Men så som du resonerar så kan den som lever med nästans hustru forsätta med det eftersom vi alla mer eller mindre är äktenskapsbrytare men så står det inte Det talas om ånger och att gå tillbaka eller leva ensam (det drabbas ju inte den av som syndar i hjärtat)
  OBS jag känner inte Ronny och använde bara en bild av hur enkelt Jesus förlät

 • S-E Sköld

  O.K. sanningen är den, vilket jag påminde om, att JESUS talar om det yttre och det inre av samma bägare; och vikten av att också hålla den inre sidan ren.

  Dina slutsatser ang. min syn på fullbordat/synligt äktenskapsbrott får stå för Dig: den befattar jag mig inte med.

  Mvh
  S-E