Lars Johansson om McLaren och emerging church

Jag har lovat att återkomma med ett avslutande inlägg om Mellergård-Swärd-McLaren debatten. Det kommer endera dagen. Läste dock igår vid poolkanten tidskriften NOD:s nummer 2 år 2006 och bl.a. Lars Johanssons artikel (lärare vid Örebro missionsskola) om emerging church. Lasse skriver såhär: ”samtidigt, ju mer jag läst om Emerging Church, desto fler frågor har jag fått. Inom McLaren-grenen av Emerging church konstruerar man en bild av den moderna kulturen och den moderna kyrkan som bara är negativ. Kan någon kyrka känna igen sig, finns sådana här kyrkor i verkligheten, i Sverige eller ens i USA? Omvänt skapar man en bild av det postmoderna och den postmoderna kyrkan som bara är positiv och problemfri. En sådan enkel och entydig diagnos är svår att bejaka. Särskilt som själva begreppet postmodernitet är omdiskuterat och ifrågasatt. Flera teologiska frågor kommer också fortfarande. Vilken roll spelar korset och försoningen? Vilka mål har dialogen med människor som inte säger sig vara kristna? Hur mycket handlar evangeliet om en förbättring av människan och världen? Ännu flera frågor kunde nämnas.”

Helt klockrent Lasse, det var ungefär det jag har försökt säga båda i mina inlägg om McLaren och det jag skrev om emerging church i våras någon gång.

Och han avslutar artikeln med orden ”börja blogga nu”. Jag tycker precis som Lasse Johansson, och gör som han säger.

Nu väntar jag bara på att Zlatan och kompani ska komma till mitt hotell här på Malta. Tänker vara mottagningskommitté klockan 15.30 i eftermiddag. Med tanke på alla kommande prinsessbröllop, varför inte låta Zlatan bli kung i Sverige, efter gårdagens mål är det motiverat, och jag märker här på Malta att alla vet vem han är, men man vet inget om några svenska kungahus. OBS OBS – detta är inte Evangeliska Frikyrkans officiella uppfattning, det är mina personliga funderingar.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Tomas Ander

  Hälsa Kung Zlatan från mig!

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Tur att du poängterar att det är din egna uppfattning, man vet aldrig vad som händer när medielavinen börjar rulla… :)

 • http://bastasorten.blogspot.com Bästa sorten

  God bless the King!

 • Isak

  sunda reflektioner av Lars Johansson

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  Saknar dock den aspekten att sådana som McLaren och Bell läser Bibeln utifrån humanistiska sekulära glasögon, vilket kan ge svar på en god del av frågorna som duckar upp när man läser deras litteratur.

 • http://erikolof.blogspot.com Ephron

  Jag håller med Lasse. Så kände jag också när jag läste En generös radikalitet av McLaren. Han lyfter fram bra saker från alla kyrkogrenar men dissar rakt av utan att riktigt motivera sig. Man får känslan att allt kommer bli bra om bara alla kunde enas om McLarens doktriner. Det läskiga med en framväxande kyrka är att den kan se sig som mer utvecklad, kan tycka sig har gått vidare och kommit längre. McLaren skriver: ”Synd kan i denna modell förstås som lägre nivåer eller ringar som motstår framväxten av högre nivåer av ringar, kroppslustar som vägrar att integreras med mentala ideal i en etisk själ, individuella viljor (en mental förmåga) som vägrar att utveckla de själens dygder som är nödvändiga för att sunda familjer och gemenskaper och kulturer ska kunna växa fram” Kroppen ryms i själen som ryms i anden som ryms i religionen som ryms i Guds rike. Vår historia var ett nödvändigt ont för att komma dit vi står idag. Ett sådant hierarktiskt tänkande låter mer som evolutionism än evangelium.

  Allt Gott!

 • Gabriel

  Till D.S Lewis Axberg: Du har definitivt inte monopol på att höra vad Gud säger genom den Helige Ande.

  Det finns Gudsmän här på bloggen som du i ödmjukhet måste respektera. Det här är ord ifrån Gud till dig. I Jesus Kristus namn amen.

  Så säger HERREN: Du är en av de människor som jag vill använda för mina syften, och du ska presentera hela min sanning, inte halva sanningen. Men du måste alltid vara stadigt förankrad i mig. När du på grund av dina stora öppna själsliga sår ger hat och ondska till dina medmänniskor när du känner dig provocerad, så kommer det inte ifrån mig, nej, då låter du dig användas av satan. Jag vill att du slutar att döma människor, ge dem kärleksfulla uppbyggande ord istället. Om ditt liv skulle avslutas i samma ögonblick som du är i ett hatiskt , oförlåtande tillstånd så skulle du tyvärr komma till det eviga brinnande helvetet.

  Och det vill jag inte, så håll dig alltid i fortsättningen kärleksfull och förlåtande även när du känner dig provocerad. Då kan jag använda dig i den sista tiden till radikal väckelsetjänst för mig. Håll dig kvar i mig i alla situationer. Jag älskar dig!
  Om du alltid är helhjärtad och lydig så kommer du att bli belönad i himmelriket säger HERREN.

 • Margret Sundin

  Den Helige Ande och andeurskiljningens gåva är viktig i våra församlingar!

  Idag har vi haft en gemensam gudstjänst – alla kyrkorna i Örkelljunga, den blev mycket bra. Enhet i Anden – men det finns här olika tolkning och teologi – i bland annat dopfrågan. Där finns respekt för det, men mångfalden i Kristus finns när de kristna samlas från olika kristna samfund och Kristi kropp blir synlig när vi samlas.Det är den när vi verkar var och en på sin plats i sin kallelse också. Men idag på vårt gemensamma friluftsmöte fick vi glädjas över varandra. Även över olika sätt att uttrycka oss. Men Kristus Jesus är den samme för oss och när den Helige Ande får leda oss blir vi varse sådant som drar åt fel håll i Kristi kropp.

  Den Helige Andes ledning och andeurskiljningens gåva leder oss rätt.

  Margret Sundin
  Pastor i Örkelljunga

 • Robert Liljegren

  Stefan Swärd:

  Om dessa böcker är så totalt fel, om det som vissa väljer att beteckna som post-modernitet inte existerar i din värld, om de som försöker tänka ett varv till inte skapar något av värde, något som kan vara gott och bra – varför varför varför ägnar du då så stort utrymme åt detta?

  Låt oss som försöker skapa ett sätt att vara kyrka i framtiden göra det och lägg din energi på något annat!

  Vi kanske gör en annan analys av läget än du, men låt oss för Guds skull försöka utan att du ska leta med ljus och lykta efter sätt att digitalt stena oss.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders
 • O.K

  Robert

  Om en liten grupp i en församling utgår från en bok och ändrar allting vi andra lider en del går andra stannar hemma Är det detta som kallas Jesu kärlek

 • http://aletheia.se Aletheia.se – MyTwoCents

  ”OBS OBS – detta är inte Evangeliska Frikyrkans officiella uppfattning, det är mina personliga funderingar”

  Fick mitt första riktiga skrattstund måndag morgon efter denna kommentar. Roligt att den gode pastorn kan blicka tillbaka på förra månadens tokigheter med en nypa humor.

  1 – 0 till Swärd.

  Daniel

 • http://www.betheligagnef.se Carl Lindahl

  Men man kanske borde skriva en motion om det till nästa års kongress? Så det kan bli EFKs officiella hållning?

 • Henrik Lööv

  ”Inom McLaren-grenen av Emerging church konstruerar man en bild av den moderna kulturen och den moderna kyrkan som bara är negativ.”

  Det ligger mycket i kritiken som Lasse lägger fram. Som relativt ny rörelse har nog Emerging church precis som alla unga gruppbildningar ett stort behov av att stärka den egna identiteten. Ofta görs detta genom att avgränsa sig från andra. Påminner inte minst om pingströrelsens framväxt i Sverige där det fanns ett stort behov av att avgränsa sig från andra kyrkor som man såg som mindre utvecklade, ja till och med icke-frälsta, Detta är givetvis inte något sympatiskt drag men som i fallet med pingströrelsen så finns det positiva delar i Emerging church som vi andra kan lära oss av. Låt oss inte kasta ut barnet med badvattnet!

  Och så en liten tanke kring frågan om; ”Vilka mål har dialogen med människor som inte säger sig vara kristna? ” Jag funderar lite kring vilket mål Jesus hade med människor han mötte med samtal. Tror inte att det handlade om att främst få dem att bli omvända. Snarare handlar det om den känsla Samariern drabbas i i Jesus liknelse, samma känsla som Jesus får i mötet med änkan som blivit av med sin ende son, medlidande. Ibland riskerar vi kanske att göra tron till för mycket teologi och för lite handling. Jesus skrev aldrig någon bok, han levde sin teologi. Nu behöver inte det betyda att vi inte ska se dialogen som ett medel för att omvända människor, Jesus hade ju ett unikt uppdrag med sitt liv. Men det får i alla fall mig att fundera lite.

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  Haha, du är ju för rolig. Jag diggar din humor, sarkasmernas Zlatan skulle man kunna säga 😉

  Fast kung tycker jag inte att han ska bli. Monarki är odemokratiskt även i symbolisk form. Sedär, nu anknöt jag till ämnet utan att någon har rätt att starta mothugg emot min republikanism, visst är jag smart?