Profetiska tilltal och stormiga bussfärder

Nu sitter jag och fru Swärd i hotellobbyn på centrala Malta, vi reste dit idag från ön Gozo där vi bott i fem dagar. Började dagen med en hisnande profetiskt tilltal i morse, det var egentligen inga nyheter men en påminnelse om en sak som jag vetat i 15 år. Det handlar om att ljusstaken har flyttats för den kristna församlingen från Europa och USA, till  delar av Asien, Afrika och Latinamerika. Söndag den 13 september när jag är tillbaka i Stockholm ska jag predika hos Iglesia Icthus, en latinamerikansk församling i vår stad – och där känner man Guds närvaro på ett påtagligt sätt. Det är likadant i alla större städer i Europa, och mönstret känns igen från USA, var växer församlingarna, var kommer människor till tro, var är det mycket bön, var finns det hängivenhet och evangelisationsiver – jo hos församlingar som är grundade av invandrare från Latinamerika, Asien eller Afrika, eller som har stora grupper av dessa som medlemmar.

Och det är också uttryck för det samhälle som vi lever i idag, ett multikulturellt heterogent samhälle, där många livsstilar, etniciteter, religioner och språk lever sida vid sida. Afrikanerna, asiaterna och latinamerikanarna har en mer levande kristen tro mer präglad av Gudstillit och hängivenhet, medan västvärldens kristenhet har blivit alltför intellektualiserad, och det är mer sammanträden än bön i många av västvärldens kyrkor – och resultatet blir därefter.

Nyckeln för dagens församlingar är att förstå detta, och röra sig i riktning mot där ljusstaken finns. Ett bra exempel på detta inom Evangeliska Frikyrkan är New Life i Stockholm som nu också har startat en dotterförsamling i Göteborg. New Life har fått se många komma till tro på Jesus detta år, och döpt fler än 20 personer, vilket är mycket med EFK-mått. Och man har haft i snitt 400 deltagare på sina gudstjänster under denna sommar, vilket är väldigt mycket med EFK-mått mätt – under sommartid. Finns det någon EFK-församling som denna sommar har haft fler gudstjänstdeltagare?

Som kommande pastor i Elimkyrkan i Stockholm kommer detta att vara en av mina strategiska huvudfrågor, hur vi kan länka ihop med vad Gud gör bland alla våra nya svenskar.

Andens vind blåser, det gäller bara att hissa sitt lilla segel på rätt ställe.

Tyvärr är vi i västvärldens kyrka präglade av rasism. Vi tror att vi vet mycket mer än kyrkan i tredje världen, vilket är helt fel. Och när vi börjar verksamheter för invandrare gör vi det som marginella sidoverksamheter, nere i någon källarlokal, vid sidan av den viktiga svenska verksamheten. Då har vi inte förstått så mycket.

Jag kommer att återkomma med ett nytt inlägg för att samla ihop Swärd-Mellergård debatten, men det blir inte i polemik med Pekka, utan mera kommentarer kring några av inläggen i debatten.

Och dagens äventyr. Jag och fru Swärd åkte med Maltas lokalbuss från hamnen på norra Malta, cirka 2 mil till huvudstaden Valetta. Det var i en femtiotalsbuss, en modell jag minns från barndomen under förra årtusendet. Busschauffören körde race med denna buss, han körde absolut så fort det bara gick med en sådan buss, i varje situation. Vid ett tillfälle for jag och resväskorna som en vante runt i bussen, då jag inte klarade av att sitta och hålla i väskorna i en brant kurva, där bussen gick i maxfart.

Life is fun. Life is dramatic.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  ”Tyvärr är vi i västvärldens kyrka präglade av rasism. Vi tror att vi vet mycket mer än kyrkan i tredje världen, vilket är helt fel. Och när vi börjar verksamheter för invandrare gör vi det som marginella sidoverksamheter, nere i någon källarlokal, vid sidan av den viktiga svenska verksamheten. Då har vi inte förstått så mycket.”

  Så är det, tyvärr

  Men även andra områden, såsom den diakonala verksamheten i våran kyrkor.

  Se gärna : http://jdfk-kefas.blogspot.com/2009/04/my-sermon-today.html (predikan jag höll i min gemenskap- en invandrar församling i källarlokalen hos pingst i Lund).

  Saxat:
  ”I believe for an example when this church gets one fire, we are on fire now- but I mean when God truly put us on fire, and a revival breaks loose- and it will, church leaders from all over will say “don’t be so radical, you can’t see things in black and white like that, we are an nuanced people” “Calm Down”, “we used to send missionaries to you, what do you think you can teach us that we don’t already know?”, “we spread the gospel in your country, don’t think you are of the same standing as us”, “We are to modern for that type of preaching, you are to extreme fanatic!” and so on, it can easily mix up with racism, but it’s more about Scandinavian mentality…”

  Min fru och jag pratade precis om att åka till Stockholm och besöka Elim, St Klara osv. Skulle ha varit spännande att även besöka Iglesia Icthus.

  ”Andens vind blåser, det gäller bara att hissa sitt lilla segel på rätt ställe.”
  Lite inspiration av Paris Reidhead kanske?:
  http://www.youtube.com/watch?v=x28SNNWPTxM

  Ser fram imot att läsa dina kommentarer kring några av inläggen i debatten.

 • Jonny

  Ja, ingen kan väl vara blind för avfallet från kristen tro och lära i Västvärlden. Ändå ska man kanske vara lite försiktig när man använder uttryck som flyttat ljusstaken etc. Jesus har lovat att vara mitt ibland oss när vi samlas i hans namn. Detta måste vi lita på gäller även i avfallstider. Så vitt jag förstår räcker det med att 2 eller 3 samlas i hans namn. Det räcker alltså med 2 eller 3 kristna i en storsamling för att Jesus skall vara närvarande.

 • http://helapingsten.wordpress.com/ helapingsten

  Anledningen till att folk ofta avvisar det karismatiska tror jag inte beror på det karismatiska i sig utan på högerkristendomen som ofta försökt ha monopol på det karismatiska. Men det finns många exempel på när väckelser lett till ekonomisk utjämning och andedop till allt-säljande. Idag sker fantastiska väckelser i framför allt södra Afrika, Latinamerika, Kina och Indien. I områden där folk lever i enkelhet är det mycket enklare för Anden att dra fram. När jag och mina kompisar diskuterade varför de största väckelserna idag sker i tredje världen konstaterade vi att vi har gjort oss oberoende av Gud här i väst: När vi är sjuka går vi till en doktor och när vi är hungriga går vi till snabbköpet. I länder där sådant inte är en självklarhet är man mycket mer mottaglig för Guds helande och matunder.

 • Tomas Ander

  Så rätt Du har! Nysvenskarna ger nytt liv till våra församlingar. Har just avslutat en intervju med en 19-åring från Afghanistan. Ett dramatiskt liv, verkligen. Han höll på att bli självmordsbombare i Allahs namn, men älskar nu JESUS! HALLELUJA!!

 • Daniel Råsberg

  Bra skrivet, Stefan. Det skulle även vara centralt tror jag att dessa ledare och vänner inte bara blev hänvisade till sina etniska enklaver. En fråga viktig för EFK på centralnivå och EFKs styrelse !!

 • http://www.myspace.com/dannyboypoetryman D.S. Lewis Axberg

  Ja Du har Ratt i Mycket Broder Stefan och Tomas Ander ocksa, aven om jag kan forsta dej ocksa Jonny som har ratt i vissa poanger TO—men det ar faktiskt sa att Vi i VastVarlden vi Maste Verkligen Odmjuka Oss och Kasta Oss Pa Kna eller Uttrycka Oss Infor Levande GUD—och Bedja om Ogonsalva—och Guld Fran Herren Jesus—vi ar tyvarr i mycket en Laodicea Forsamling och detta ar Otroligt Allvarligt—De Andliga Ogonen eller Ljuset sa Att saga kommer just darfor Helt Riktigt som Broder Stefan sager Genom Vara Invandrar-JESUS Fralsta Manniskor—DET AR GUDS EVIGA KARLEKS-NADES-LJUS-VAG—
  Hittade Forresten en Dikt till Broder Nils (kallar dej numera Bolander—du verkade sa skon och mysig som min jordiske Far—eller liknande)
  Denna Dikt fanns i min Pappa Sven Axbergs Ago—Fran Hans Gode Van Ake Svensson Pingst predikant i Uppsala Bl.annat (tar bara med Dikten och Guds Levande Ord Jes 54:10—fran de Tre sidor Langa Brevet Halleluja HERRE JESUS)

  DET AR FULBORDAT
  Det Ar Fullbordat
  Var Hans Seger Ord
  Och Da Dukades GUDS NADES-BORD

  Jesaja 54:10
  Bergen av otro, synd, fiender och felaktigheter
  skall totalt flyttas undan
  och forsvinna i Guds Heliga Eviga ForbundsBlod
  och alla kullar av kottslighet och negativism emot HERRENS SEBAOTS Vilja
  ska folja med i samma HeligHets Flod av Evig Karleks-Kraft
  Men Min Godhet och Eviga Karleks-NAD
  skall aldrig flytta fran Dig
  och mitt Blods-Forbund av Helig Evig Karleks-Gladje-Frid
  finns alltid hos Dig mitt Alskade Barn
  Sager FADERN av UrAldriga Eviga Karleks-DAR
  FADERN AV EVIG NAD
  Som Alltid Forblir Over Dig I Dig Och Runtom Dig

  Halleluja Tack Broder Ake Min Kare Far som ar Hemma Hos Jesus
  och Alla Ni Trogna Broder och Systrar som Verkligen TROR pa vackelse i Gamla Svedala
  Halleuja JESUS Det ar Pa Vag—Vilken Granslos Nad—
  Vi Ska Bara Bli Mer och Mer Grundade I den Eviga-Karleks-Nades-Storm-Vinden-Elds-Ornen-RymdSkeppet-Grunden-JESUS-KRISTUS
  Varan Harlige Far—JESUS—HALLELUJA PAPPA OCH KUNG JESUS

 • http://www.myspace.com/dannyboypoetryman D.S. Lewis Axberg

  Sorry jag missa en Vers Pa Dikten—den 1 Versen Var Sa Har

  DET AR FULLBORDAT
  Det Ar FullBordat
  Sade JESUS En Gang
  Och Da Tande Han HOPPETS SANG

  Det Ar FullBordat
  Var Hans SEGER-ORD
  Och Da Dukades
  GUDS NADES-BORD

  HALLELUJA PAPPA OCH KUNG JESUS

 • Köp inte Lewis jeans!

  Rymdskeppet?

  I flummig new age så uttrycker man sig bla. på det viset.

  Du för människor vilse med ditt (Tomas Dileva) inspirerade? budskap

  Och du dömer kärlekslöst och fariseeiskt din kristna broder, som inte påstått att han ÄR Messias,

  utan vill bara visa jobbiga men viktiga ord som Jesus talade,
  och i viss bemärkelse via en forntida tjänare även skrev.

  Du har avslöjat dig själv, och visat att du inte har äkta kärlek,
  På utsidan vill du framstå som ett får, med dina upprepande tjatiga till synes trevliga ord,
  men innerst inne så är du förmodligen en ulv i fårakläder med något helt annat på andra sidan myntet.

  Använd din energi till att evangelisera på profana bloggsammanhang istället,
  Det är ett sätt att gå ut i hela världen och göra människor till lärljungar.

  Jesus vill inte att får i egoistisk bekvämlighet ska evangelisera för får inne i kristna sammanhang,
  Jesus vill att får ska evangelisera för getter ute i världen.

  Jag ber i äkta kärlek för dig, jag ber att du ska förstå hela sanningen, och att du ska
  Omvända dig ifrån din synd innan det är försent för dig.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/ Michael G. Helders

  När vi först är igång med dikter, så är väl denna passande:

  1. När invid korset jag böjde mig,
  ropande: ” Jesus, förbarma dig!”
  han i sin kärlek då frälste mig.
  Ära ske hans namn!
  Ära ske hans namn!
  Ära ske hans namn!
  Han i sin kärlek då frälste mig.
  Ära ske hans namn!

  2. Syndernas börda han lyfte av.
  Frihet och glädje han åt mig gav.
  Nu jag min tillflykt vid korset har.
  Ära ske hans namn!
  Ära ske hans namn!
  Ära ske hans namn!
  Nu jag min tillflykt vid korset har.
  Ära ske hans namn!

  3. Där invid korset så underbar
  porlar en källa så frisk och klar.
  Rening från synden dess flöden har.
  Ära ske hans namn!
  Ära ske hans namn!
  Ära ske hans namn!
  Rening från synden dess flöden har.
  Ära ske hans namn!

  4. Kom till den källan, o kom i dag.
  Frälsarens kärlek av nåd mottag.
  Han ger dig styrka när du är svag.
  Ära ske hans namn!
  Ära ske hans namn!
  Ära ske hans namn!
  Han ger dig styrka när du är svag.
  Ära ske hans namn!

 • Richard

  Du har så rätt Stefan vi har mycket att lära av våra invandrade syskon. De är verkliga föredömen vad gäller tro, bön och evangelisation. Den församling jag tillhör, Södermalmskyrkan har också en stor del av medlemmarna som har sitt ursprung från specielt Afrika och Sydamerika. Och deras evangelisations nit är en stor inspiration för oss infödda svenskar. De är en stor välsignelse för Kristi kropp i Sverige.