Soligt sommar-Stockholm

Nu är det mitt på fredagen och jag sitter och hänger på ett av caféerna vid kajen på Strandvägen i Stockholm med en Latte i handen, medan skärgårdsbåtarna tuffar på i riktning mot Skeppsholmen, och fritidsbåtarna puttrar på utanför kajen, grönskan från Djurgården finns i bakgrunden, och de härliga caféerna ner mot vattnet ramar in idyllen. Har tre veckors Financial Times på bordet som plöjs igenom. Förutom att vara pastor och kristen ledare är jag ju också omvärldsanalytiker som är specialiserad på global miljö-, klimat- och energipolitik, och det kräver att jag dagligen håller mig uppdaterad om vad som händer i världen, bland annat läser jag Financial Times varje dag, som ger ett globalt perspektiv på den ekonomiska och politiska utvecklingen i världen. Svenska media är ju på mycket lägre nivå när det gäller analys av världens politiska, ekonomiska och kulturella utveckling, jag läser också Economist varje vecka, och har i min dator varje morgon cirka 200 pressklipp från hela världen om de frågor jag jobbar med.

Hittar i Financial Times en hyllningsartikel till Stockholm. Staden är en juvel i världen hävdas det och skribenten hyllar arkitekturen, miljön, kulturlivet, historiska pregnansen, och den magnifika omgivningsmiljön med bland annat skärgården.

På söndag kommer jag att predika klockan 11.00 i Söderhöjdskyrkan. Ikväll räknar jag med Ungdomskyrkan Konnekt och kristen närvaro i Tantolunden.

Återkommer i McLaren-debatten och diskussionen om vägvalen för svensk frikyrka. Jag har dock varit nyfiken på vad det skulle bli för respons på mina inlägg, och vad det skulle bli för kritik. Avvaktar dock lite till. Räknar nog att veva på lite till i denna fråga. Har kikat in lite på den amerikanska debatten och konstaterar att jag har varit mycket snäll och nyanserad i min kritik i jämförelse med evangelikala amerikanska teologer. Jag noterar också att amerikansk ”emerging church”-rörelse tycks röra sig i olika riktningar, dels de som fokuserar på församlingsgrundande och att hitta nya vägar för evangelisationen, och de som ägnar sig åt teologiska och filosofiska debatter och som orienterar sig bort från evangelikal kristen tro. Det förstnämnda känner jag stor sympati och delaktighet i, det sistnämnda vill jag gärna ägna mig åt att kritiskt granska.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://tomas-dagen.blogspot.com Tomas Olsson

  ”Det förstnämnda känner jag stor sympati och delaktighet i”, håller med.

 • Frizonledare

  Bäste Stefan Swärd och alla andra kommentatorer som vet allt om hur världen fungerar:

  Varmt välkomna till Frizon för att se hur man är Kristen på nytt sätt. Det har vi varit i 11 år – långt innan boken kom ut på svenska.

  kram på dig

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michaels G. Helders

  Om du vill läsa ett amerikansk perspektiv som kanske passar bättre överens med svensk kristenhet (mjukt och sansat) så ta en titt på en av Mark Discrolls genomgångar: http://criswell.files.wordpress.com/2006/03/3,2%20APastoralPerspectiveontheEmergentChurch%5BDriscoll%5D.PDF se även den senaste granskningen han har gjort: http://www.marshillchurch.org/media/religionsaves/emerging-church , här tar han sig också tid till att förklara EC folket va evangeliet går ut på- så kan även vara värd att se för de som har blivit influerat av EC.

  MVH
  Michael

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Bäste Frizonledare, (märkligt att en ledare skriver anonymt)
  Det var en helt ny information för mig. Under de 11 år som Frizon har hållit på har jag konsekvent försvarat och pratat väl om Frizon, både offentligt och enskilt. Om den teologiska omorientering som McLaren förespråkar har drivits på Frizon i 11 år, så har det skett helt bakom ryggen på mig och styrelsen, och jag har aldrig fått någon information om detta i egenskap av styrelseledamot för EFK.
  Nu utgår jag ifrån att det inte stämmer, men måste reda ut detta när det har lugnat ner sig om någon vecka eller så.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michaels G. Helders

  Stefan:
  Ska inte nämna namn, men officiella ledare inom EFK UNG, har ju försvarat McLaren och uppmuntrat unga att ta till sig den här form av undervisning under lång tid . Det kan du se själv om du tar dig lite tid och läser de bloggar som dessa rör sig runt på.

  Nu har jag aldrig varit på Frizon själv, har dock svårt att tro, precis som dig att den teologiska omorientering som McLaren förespråkar har drivits på Frizon i 11 år, så jag tror det var en onödig svartmålning, av va jag tror många upplever som en mycket bra konferens.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Solen lyser även här i vår lilla stad som också är omgiven av vatten.

  Nu kan väl inget kanske jämföras med vår huvudstad men man för vara

  tacksam för det lilla.

  McLaren verkar var ett intensivt och spännande ämne.

  Ha en fortsatt solig dag och var välsignade.

  Gå nu ut och gör ditt bästa för din nästa.

  V v v v Thommy Bergenwall.