Onsdag förmiddag

Nu har jag mitt i semestern skrivit klar en rapport om hur miljöbeskattningen ska utformas i framtiden. Jag undrar allvarligt om jag är den enda pastorn i hela världen som grubblar över miljöbeskattningen. Eller vet någon om någon annan? Skulle vilja få kontakt med den personen så kanske vi kan bilda en egen klubb för pastorer och teologer som är intresserade av miljö- och energipolitik, och globala överlevnadsfrågor.

Ska börja skriva om McLaren och ”Kristen på ett nytt sätt”. Jag är rädd för att det blir en total sågning. Återkommer.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Jag kan inte säga att jag sitter och stengrubblar, men visst funderar jag ibland. Men mest funderar jag över varför inte den definitiva elbilen som är lika bra som bensinbilar kan uppfinnas och börja produceras… Är tyvärr inte lika insatt som du i dessa frågor. 😉

  Behöver du låna såg, förresten?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Mikael,
  Tack för erbjudandet men jag har en såg.
  Elbilen är på gång, men dagens batterier är lite för dåliga. Bensinen har varit för billig senaste 70 åren, annars hade vi haft elbil för 70 år sedan.
  Bensinen är fortfarande extremt billig, det mesta av bensinpriset är ju skatter. Inga alternativ kan ekonomiskt konkurrera än med bensin-diesel.

  hälsar
  Stefan Swärd

 • Tea Gustavsson

  Det finns ju en snubbe i Israel som försöker lansera idén att alla bilbatterier till elbilar ska vara ägarlösa, dvs istället för att tanka på macken så kör man in och byter batteri samtidigt som man lämnar det urladdade batteriet för ny laddning. Han hävdar att det är det snabbaste sättet att lösa problemet med för dyra batterier (de blir dyra om man ska få upp kapaciteten tillräckligt). Han har fått till stånd ett antal sådana utbytesställen i Israel och några andra länder (minns inte exakt vilka men läste en artikel i Economist om honom för ca tre månader sedan). Lite coolt tycker jag. Vilket experiment i kollektivt ägande!

 • Tea Gustavsson

  http://www.economist.com/people/displaystory.cfm?story_id=13570470

  Se där, titeln på artikeln var tom Electric Evangelist. Kanske en själsfrände till dig Stefan? 😉

 • http://tankesmedjanfeminix.blogspot.com/ Feminix

  Vad anser pastorn om muslimernas planer på att ta över Europa genom invandring och barnafödande? Är det ett bekymmer?(Enligt uträkningar sker det om mellan 20 till 50 år.)

 • http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/ Mikael Karlendal

  Batterier är för tunga för att det ska vara en bra lösning. Bättre upp!

 • BW

  Problemet är väl också att förekomsten av de grundämnen som behövs till elektronik och batterier inte är obegränsade, jag tänker bl.a. på lithium till batterier. Det är många problem som behöver lösas om vi i den industrialiserade världen ska kunna fortsätta att leva med vår nuvarande levnadsstandard och samtidigt släppa in u-länderna i utvecklingsracet. Vi får nog snart göra som Fred Flintstone gjorde, använda föttterna.

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Tyngden på ackumulatorer (batterier som kan laddas upp) är väl inte så viktig. Med rätt sorts apparatur vid batteri-mackarna skulle utväxlingen till och med kunna automatiseras.

  Jag menar, bensin kan man inte heller lyfta med bara händerna :-)

  En helt ny typ av ackumulatorer har redan patenterats och kommer förhoppningsvis att kunna tillverkas industriellt. Det handlar egentligen om en sorts super-kondensatorer. Dessa ackumulatorer kan laddas på mycket kort tid. Inte mycket längre än det kostar att pumpa 40 liter bensin. Dessutom väger de betydligt mindre. Men ……..

  Att köra på elektricitet är miljötekniskt inte helt invändningsfritt. Elektriciteten måste genereras någonstans. Samma gäller ackumulatorerna. För att inte tala om bilarna. Det lyckas inte utan att få mindre önskvärda biprodukter. Visst kan det bli avgasfritt i innersta’n men avfallet hamnar alltid någonstans.

  Enda lösningen att få naturresurserna att räcka längre är att använda mindre. Det har ju lyckats ganska länge att hålla största biten av världen fattig. Men med Kina och Indien i stark frammars lyckas det i alla fall inte längre att hålla lika många lika fattiga. Även om både EU och USA gör sitt bästa med hjälp av subsidier och handelsavtal.

  Slutligen vet vi väl som kristna att universum kommer att rullas ihop som en utnött matta. Hebr. 1:10 så ock: »Du, Herre, lade i begynnelsen jordens grund, och himlarna äro dina händers verk; 11 de skola förgås, men du förbliver; de skola alla nötas ut såsom en klädnad, 12 och såsom en mantel skall du hoprulla dem; såsom en klädnad skola de ock bytas om. Men du är densamme, och dina år skola icke hava någon ände.»

  /Kjell

 • O.K

  Stefan

  Att syssla med miljöbeskattning är väl inget evighetsvärde och absolut inget för en pastor.Herren har bestämt när allt skall ta slut och jag tror inte Han tänker på miljön eller vill betala en extra skatt för att han eldade upp sodom.
  Himmel och jord skall brinna höjder och berg försvinna men den som tror skall finna löftena de står kvar

  ”Kjell” 8 Bra avslutning

 • Torbjörn S Larsson

  O.K. fattar inget.
  Om jag som arkitekt ser någon klant förstöra en färgsättning eller göra en ful tillbyggnad på något av ”mina” skapade verk, så blir jag så klart ledsen.
  Hur mycket skulle inte då Herren sörja då han ser vad människan tar sig till med Hans skapelse. Titta tex på Östersjön eller hur rovfåglarna har haft det svårt att få en avkomma tack vare DDT.
  Förresten var svenskarna med och gav uppfinnaren nobelpriset. Så vi har inget att brösta oss över.
  Både Han och naturen sörjer över övergreppen på hans skapelse.
  Det märkliga är hur ju mer ateistisk och ogudaktig människan blir. Desto värre blir miljökonsekvenserna. Ta tex. Sovjet och den utplånade Aralsjön. Kina och dess hemska miljö.
  Att han lät Sodom och Gomorra dömas var till varning för oss och inte något att göra sig lustig över.
  Har inte Herren Jesus sagt att vi skall dömas för alla våra tanklösa ord.
  Herren hjälpe mig.

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Det så finns det många kristna som tänker som Kjell och O.K. ”Himmel och jord må brinna” men då har man totalt missat det jag kallar ”upprättelse-spåret”: http://to.ly/nFn

  Ska bli spännande att läsa Stefans kommande sågning av McLaren. Efter vad jag läst av de båda så lutar jag ändå åt att Stefans syn på miljöfrågor ligger betydlig närmare McLarens än den ligger ”himmel och jord må brinna gänget” men jag kan ha fel.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Feminix,
  En intressant fråga, men det kräver gott omdöme och rejäl eftertanke att kommentera denna fråga. Återkommer nog vid annat tillfälle.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  O:K, Torbjörn, Joachim,
  Vi läser i Bibeln att ”Jorden är Herrens”. Och människan är skapad till Guds avbild.
  Vi behöver också en konsekvent skapelseteologi. Att förstöra jorden, oavsett om det sker genom krig, våld, eller miljöförstöring, är ingrepp på Guds skapelse, och ett ingrepp på de egendomar som ytterst tillhör Gud. Som kristna bör vi värna om livet, och miljön, och naturen, oavsett vad vi har för eskatologiskt perspektiv.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • O.K

  Torbjörn

  Jesus säger vid många tillfällen att vi inte skall bekymra oss t.e.x matt.6:27 vilken av eder kan med allt sitt bekymmer lägga en enda ”aln” till sin livslängd.Så jag fattar verkligen vad det handlar om Tidstecknen visar att Herren är nära Och jag skriver inte detta för att göra mig lustig detta är allvar Se på fikonträdet när löven spricker ut då är änden nära. Vi är där nu. På tal om tanklösa ord så kunde du lika gärna skriva korkad.

 • O.K

  Stefan

  Jag skriver inte så fort så det kom många kommentarer innan jag fick iväg min men jag hoppas att vi alla handlar efter kärleksbudet och det täcker allt

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Joachim Elsander skrev: ”Det så finns det många kristna som tänker som Kjell”

  Kanske missade du kärnan av det jag skrev….

  Med fortsatt rovdrift och själviskhet och lyxkonsumtion kan vi inte stoppa tåget. Det kommer att krascha!

  Och om vi slutar lyxkonsumera så krashar ekonomin genast.

  Girigheten kommer att få sin frukt.

  /Kjell

 • http://www.kolportoren.com/ Joachim Elsander

  Kjell, det där med rovdriften håller jag med dig om. Däremot är jag tveksam till det självklara i ”Slutligen vet vi väl som kristna att universum kommer att rullas ihop som en utnött matta” som du skriver. Jag tror Gud ska upprätta den skapelse om vilken han en gång sa att den var god. Jag köper inte resonemanget att allt vi har runt om kring oss bara var Guds ”generalrepetition”. Sen är det brustet, skevt och skadat av synden men jag tror på en slutlig upprättelse och tycker mig se argument för det i skriften.

  Stefan: Så sant, oavsett vilken eskatologi vi har så gäller kallelsen till förvaltarskap. Men jag tror faktiskt att vår eskatologi både kan hjälpa och stjälpa när det gäller de här frågorna.

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  Tja Joachim, jag hör till den skara som fortfarande bokstavligt tror på det som står i Matt. 5:18, Matt. 24:35, Mark. 13:31, Luk. 21:33, Hebr. 1:12, 2 Petr. 3:10, Upp. 6:14.

  Men det har på inget sätt inspirerat mej till att bli en dålig förvaltare.

  Jag är väl medveten att det även finns dem som anhänger allegoriska tolkningar av ovan nämda citat.

  Må var och en leva efter sin övertygelse i detta. Det är ju som tur är inte frälsningsgrundande.

  /Kjell

 • O.K

  Joachim

  Läs Rom.9:28 Ty dom skall herren hålla på jorden en slutdom som avgör saken med hast
  Upp.10:6 och svor vid honom som lever i evigheternas evigheter,vid honom som har skapat himmelen och vad däri är,och jorden och vad därpå är,och havet och vad däri är,och sade:ingen tid skall mer givas.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Joachim & Co: Såg en rätt intressant kristen film om ämnet ni diskuterar, se traileren här: http://www.youtube.com/watch?v=O_nhbBciFOE

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Stefan Swärd: Man reagerar ofta starkast utifrån sina egna svagheter. Som tidigare sökare dros jag ofta till postmodern andlighet, om det så var Donald Walsch, Depak Chopra eller från kristet håll. Om det är så du inte låter dig imponeras av Brian McLaren så ber jag om förlåtelse för mina hårda ord…Det finns mycket att såga där- men finns också några biter som vi kan lära av, men evangelium vill du ha svårt att hitta.
  Lägg märke till att hemma i USA är Emerging Christianity redan mer liberala än va Svenska Kyrkan är här hemma i Sverige, så frågan är va slags frukt det blir utifrån sådan här kristendom.

 • Magnus

  *Michael G. Helders skrev:
  Lägg märke till att hemma i USA är Emerging Christianity redan mer liberala än va Svenska Kyrkan är här hemma i Sverige, så frågan är va slags frukt det blir utifrån sådan här kristendom.

  *verkligen!!? jag tror att det är svårt att trumfa SVK, var rekryterande av icke-pånyttfödda präster fortsätter i lavinartad takt….

  EC, är dock mer förrädiska (d.v.s bejakar Andens gåvor och världslighet och PK-kristendom) och har lättare att förföra….

  Magnus

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Magnus:
  Jag tänkte på deras bejakande av homosexualitet, nyandlighet, osv.
  Men jag håller med dig att EC är förrädiska och har lättare att förföra kristna, än den teologi som en stor del av Sv.K står för.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders
 • O.K

  2 Petr 3:10 Men Herrens dag skall komma såsom en tjuv och då skola himlarna med dånande hast förgås och himlakropparna upplösas av hetta och jorden och de verk som är därpå brännas upp.

  3:13 Men nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor,förbida vi efter hans löfte.

 • http://aletheia.se/guest/ Kamau Mweru

  OK (25)

  Sela!

  /Kjell