Tankar tisdag morgon

Nu är det tisdag morgon och jag sitter i stugan utanför Skellefteå. Ska försöka skriva ihop ett inlägg med reflektioner på Brian McLarens bok ”Kristen på ett nytt sätt”. Jag tycker att boken är viktig, för den har påverkat många kristna i USA, England och i Sverige – och säkert på fler ställen. Återkommer om detta senare idag, senast i morgon.

Det är väldigt avgörande för den kristna kyrkan att förstå sin samtid och ständigt skärpa förmågan att presentera och berätta om evangeliet om Jesus på ett trovärdigt sätt. Jag är dock inte säker på att McLaren är rätt vare sig om diagnosen eller botemedlet.

På söndag 2 augusti håller jag alltså en predikan i Korskyrkan i Byske klockan 18.00 och på tisdag nästa vecka återvänder vi till ”civilisationen” – alltså till Stockholm.

Stort grattis också till Sara Sjöström till det imponerande guldet i sim-VM. Hon är dessutom Haningebo, vilket jag också har varit under åren 1981-2005. Men det finns inget samband, jag blev ingen bra simmare av att vara Haningebo.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.jesustro.se Kenneth

  Ingen bra simmare kanske. Men är du inte ute och cyklar lite ibland?
  😉

 • BW

  Den poetiska himlapällen

  Jag sökte efter dom rätta orden;
  starka, livskraftiga och omedelbara.

  Men orden snurrade bara runt,
  bet sig i svansen och blev till kramp.

  Jag borde väl samla fakta,
  men med vilka skulle jag pröva mitt tålamod?

  Skall jag då alltid behöva vandra
  under den poetiska himlapällen?

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Börjar det inte bli lite dubbelt Stefan?
  Ena sekund pratar du om att återgå till frikyrkans rötter, andra sekunden gör du indirekt reklam för Brian McLaren/ Emerging Church. Blir ju som att ena sekunden anse att Emil Gustafsson är viktig och vi har mycket att lära från honom, för att andra sekunden peka på KG Hammar och anse han är viktig och att vi har mycket att lära från honom… Andra sekunden pratar du om att Bibeln är viktig, för att sen göra indirekt reklam för EC som snarare önskar en post-modern/liberal hållning till Bibeln på lik linje som vårt lands ärkesbiskop…Kanske jag drar förhastade slutsatser innan du har uttalat dig om denna boken…men din urskiljningsförmåga var inte så bra när det kom till Rob Bell.

  Se gärna: http://jdfk-kefas.blogspot.com/2009/07/gastblogg-emergence-christianity.html

 • Anna-Karin Johansson

  Civilisationen, hmmm……Fjollträsk är väl tämligen ociviliserat vad jag förstått av pressen. Och ocentralt……bosätt dig i Byske, en fin, civilicerad CENTRALort… :-)

 • Gabriel

  Det finns de som säger att det är missförstånd, men Ulf Ekman har sagt i cassettserien ”Du är rättfärdig.

  Att de som blivit ett Guds barn osv.

  kommer till himlen även om de lever hipp som happ…

  men det beviset vill inte ekmans moderator ta med på hans blogg.

  därför skrivs det här istället.

  Ulvs budskap är ett annat budskap än det Jesus talade I matteus och Uppenbarelseboken.

 • BW

  Hur ska vi kristna göra för att nå ut och nå fram med evangeliet? Denna fråga är mer aktuell än någonsin i dagens pluralistiska och mångkulturella samhälle. Jag har vad jag vet aldrig läst någon bok i EC, ”Emergency Church -genren” (rätt stavat?) och kommer kanske aldrig att göra det heller, vem vet. Jag vill dock dela några tankar om detta ämne .

  Jag vet att några av er som läser dessa ord kommer att känna ett visst förakt för det till synes triviala innehållet, men det är bara ett tecken på att det inte står rätt till i era liv. Vi måste börja med oss själva. Det viktigaste är inte att vara fullproppad med kunskap utan att vara grundad i en personlig relation med Kristus, inte ens att ha uppnått en viss nivå av helgelse och mognad i tron. Det är en fördel att vara medveten om sina brister och vara ödmjuk och medveten om sitt beroende av Guds nåd. Vi behöver den heliga Andes hjälp och jag rekommenderar att vi låter oss uppfyllas av Den Heliga Anden (DHA). Gud är densamme i dag! Utan DHA inneboende i våra liv genom pånyttfödelsen i Kristus blir vi bara representanter för ytterligare en religion i mängden.

  Jag deltog på 80-talet i en konferens om själavård med den finländske teologen och själavårdaren Erik Ewalds som hölls i Aspnäskyrkan i Järfälla. Jag glömmer aldrig när han utmanade oss att finna ett sätt att utöva själavård utan att använda några ord. Vi satt parvis och försökte att hitta något sätt att kommunicera utan ord. De flesta tittade varandra i ögonen och försökte förmedla en kärleksfull blick och ett leende. Jag kan inte minnas att någon lyckades komma på vad det var som Erik Ewalds syftade på. Det enkla och egentligen rättframma och självklara svaret var helt enkelt att ge en kram.

  Jag hittade en liten bok i en secondhand affär med titeln ”Ingen tid för snabba svar” skriven av Rolf Gustafson, en gammal navigatör som jobbat mycket med evangelisation. Han använder begreppet ”mottagarorientering” för att beskriva ett synsätt på evangelisation som handlar om att möta medmänniskan i hennes värld, mitt i hennes liv. Evangelisation handlar enligt honom mer om en tillväxtprocess och mänsklig närhet än om enstaka monologer och isolerade väckelsekampanjer.

  Vi kan inte på samma sätt som för bara några decennier sedan ”börja med orden” när vi kommunicerar den kristna tron eftersom få människor i dag är invigda i traditionellt religiöst språk. Vi måste börja med att bygga förtroende och relationer vilket blir en utmaning för äktheten och överlåtelsen till Kristus och hans ord.

  Jag är glad för att jag nyligen vågade ta tillfället och ge ett enkelt vittnesbörd för min körskollärare. Jag sa till honom att jag trodde på Gud och att jag hade lämnat över min oro för uppkörningen till honom. Jag hade naturligtvis aldrig gjort det om jag inte hade haft en känsla av att min körskollärare på något sätt var öppen och intresserad av att få höra detta av mig. Det visade sig att han också trodde på Gud och fått hjälp av honom många gånger. Jag vet inte vad meningen var med att jag sa detta med det kanske visar sig i framtiden. Vi avslutade lektionen och läraren avlutade med att säga att nu överlåter vi uppkörningen i Guds händer!

  Man blir glad när man når fram till en medmänniska. Här behöver vi hitta nya sätt, bygga nya ”gränssnitt” mellan kyrkan och de icke-kyrkliga för att kunna skapa relationer till den postmoderna människan av det tjugoförsta seklet, eftersom dessa människor inte brukar komma till våra kyrkor. Här tror jag att det personliga och individuella initiativet är det viktigaste, att ta tillfällena till att skapa samtal där vi möter våra medmänniskor och där Guds ande kan verka. ”Guds ande vittnar med vår ande om att vi är Guds barn”.

 • BW

  ”Emerging Church” skulle det visst heta! Tråkigt förresten med alla engelska utttryck i det svenska språket. Snart har vi väl förlorat kontakten med den språkliga rikedom som finns att hämta i det svenska språket, men fenomenet är väl ett uttryck för den moderna, välutbildade och teknokratiska människans dominans i det offentliga rummet, typ sådana som Stefan Swärd och andra som flockas på denna blogg.

 • http://kastasten.se Thommy Bergenwall

  Jag har inte läst boken,men den får sorteras in i höstläsning,

  Simmandet är knappt på motionsnivå, men det blir en tur med alla barnen och en del andras barn varje fredag kväll,från sen sommaren till vår stängningen i maj.

  Rekord som är satta inom familjen innehas av Jonathan som simmade 25 meter som tre åring och hoppade dessutom från treans trampolin.

  Det första han sa när han kom till kanten efter svikt hoppet var,pappa nu tar jag femman!!! men det fick allt vänta ett tag.

  Så simma lugnt och var välsignade alla medborgare och gör nu ditt bästa för din nästa.

  V v v v Thommy Bergenwall.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  BW: Jag är enig med dig i sak. Men det för inte bli en ursäkt för falsk lära.
  ”Vi skall då inte längre vara barn som kastas hit och dit av vågorna och som förs bort av varje vindkast i läran, när människorna bedriver sitt falska spel och i sin list förleder till villfarelse.” Paulus (Hur ser det ut i svensk kristenhet?- Trosrörelsen, Willow Creek, Katoslka Kyrkan, Emerging Church- följer vi inte varje trend, och kastas på sådan sätt hit och dit av vågorna?)
  ” Ty det skall komma en tid då människor inte längre skall stå ut med den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen. ” – tidens tecken

  22 Ni har renat era själar genom att lyda sanningen, så att ni älskar varandra uppriktigt som bröder. Älska då varandra uthålligt av rent hjärta. 23 Ni är ju födda på nytt, inte av en förgänglig säd, utan genom en oförgänglig, genom Guds levande ord som består. 24 Ty

  allt kött är som gräset och all dess härlighet som blomman i gräset.
  Gräset vissnar bort och blomman faller av,
  25 men Herrens ord förblir i evighet. 1 Petr 1

 • BW

  Helders, jag är nog helt enig med dig om detta, så långt jag kan förstå.