Plockat hjortron för första gången

Idag reste vi från Vindelfjällen och Hemavan till Skellefteå. Vi hittade bland annat en myr med en hel del hjortron nära Tärnaby. För första gången i mitt liv plockade jag hjortron – liv. Det var en upplevelse, vi fick ihop nästan 2 liter, men hade kunnat plocka mycket mer om vi haft tid.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://markus.wallgren.be Markus Wallgren

  Säkert fint att plocka, men akta dej för hjortron – det är kärnor i.

 • http:/larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Gratulerar! Senast jag plockade hjortron fick vi kanske ihop 2 liter, men förlorade säkert flera liter blod. Myggen.Så jag tror inte jag har någon lust att plocka hjortron på fjället. Men det finns ju myrar i skogslandet också, men ger kanske inte lika mycket. Något som du verkligen borde prova på, om du inte har gjort det, är att plocks åkerbär. Som växer sällsynt i låglänta bygder i Norrland. Får du ihop 2 centiliter åkerbär ska du vara glad. Norrlands röda guld!

 • wildwest

  När jag bodde utomlands och köpte hjortronsylt på den lokala IKEAn så föråt jag mej på dessa härliga bär. Just nu drar mej inget till myrarna. Och som Lars Flemström skriver: det kostar blod (mest), svett och en del tårar… Åkerbär vore ju fantastiskt att få tag i, men jag är långtifrån en tålmodig bärplockare. Köpte får många år sen en liten burk av dessa delikata bär för en hundring eller mer med familjens halvallvarliga förebråelser om onödigt dyra inköp i bakgrunden.

 • Alexander

  hej Stefan,
  Ska du på frizon?

  Hälsar Alexander

 • Sigrid L

  Åkerbär slår allt! Varma åkerbär och glass!!! Men jag rensar dem helst inte.

 • http://efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Instämmer, Sigrid. Men hjortron är samtidigt det originellaste bäret, tycker jag, till både smak och utseende. Stefan, även min hustru missionspastorn plockade hjortron för första gången i sitt liv den gångna helgen. I Hälsingeskogen neråt Dalagränsen!!!

  (Surströmmingssalteri i Enånger – världens största surströmmingsfest i Alfta – hjortron i Hälsingeskogen – även en norrbottning kan tydligen trivas i Hälsingland!).

 • Richard Hultmar

  Stefan! Du är lyckligt lottad. Inget går upp mot solvarma hjortron direkt från myren. Att äta bär direkt från naturen är väl den högsta formen av lovsång till Skaparen?!