Analysen av innehållet på min blogg

Carl-Ingemar Dagman har roat sig med under sommaren att göra en mer ingående analys av innehållet på min blogg. Analysen presenteras på hans blogg, du hittar den här. Har inte hunnit läsa detta men om jag känner Dagman rätt blir det nog både ris och ros, vi får se. Är nyfiken på vad han har skrivit.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.daveblogg.blogspot.com David Nyström

  Hjälp, det var en lång analys. Kul att någon lusläser bloggen, eller hur :-)

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Det verkar vara en man med ett stort intresse för Stefan blogg och desutom skriver han mycket och bra,så det är värt en stund att studera Dagmans blogg.

  För övrigt så fick Litauen en ny lag som rör om i den annars så okritiska media världen när det gäller inställningen till hbt problemen.

  Svenska kyrkan fick också smäll på fingrarna från höger ort i frågan om samkönade äktenskap,skönt med lite kritiska röster från andra sidan och en liten seger för folket annorlunda.

  V v v v Thommy Bergenwall

 • http://www.jesustro.se Kenneth

  Vill man inte bli läst ska man naturligtvis lägga ut sina bloggtexter som Carl Ingemar Dagman gjort. En text motsvarande 20 A4-sidor och omkring 7 000 ord. Samt tämligen bedrövlig layout. Avskräcker förmodligen de allra flesta från att läsa. Men det kanske var meningen?

  Innehållsmässigt då? Nja. Jag tycker det var mest gnäll och knappast så bibeltroget som skribenten själv vill göra gällande. Sekterism är begreppet jag tänker på efter att ha kikat en smula på Dagmans mångordiga artiklar. Men jag kanske tog miste eftersom jag inte orkade läsa allt?

  Vem är denne Dagman? Ombud för ”Lutherska bekännelsekyrkan”?

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  På tal om innehåll och ordets mängd hörde jag en rolig sak från en vän för ett tag sen.

  Fader vår skall innehålla ca (70 ord)

  Amerikas självständighets förklaring ca 300 ord.

  Formen ,storlek och färgnyanser på äggen för höns fåglar innehåller ca 30 tusen ord enligt EUs regelverk och byråkrati kvarn.(VIKTIGT)

  Så det är inte alltid ordens mängd som avgör innehållet och en bild skall säga mer än tusen ord har jag hört,Kenneth.

  V v v v Thommy Bergenwall.

 • wildwest

  Thommy: Den var kul! Och ska man vara ändå roligare kan man säja att det räckte med två ord (på svenska) för att skapa hela universum: Varde ljus! Undrar hur många sidor EU hade behövt för att tekniskt, ekonomiskt, politiskt och klimatneutralt fixa till körordningen för universums skapelse.

 • Tobbe

  Thommy säger emot sig själv på ett lite lustigt sätt. När Kenneth hävdar att Dagmans oerhört långa text kan avskräcka kontrar Thommy med att visa hur två oerhört viktiga texter är koncist och pregnant formulerade medan den löjligt långa texten om ägg inom EU inte verkar som annat än slöseri av tid och energi. Alltså verkar det inte så eftersträvansvärt att vara långdragen. Därför avslutar jag nu.

 • http://www.daveblogg.blogspot.com David Nyström

  Thommy skriver: ”desutom skriver han mycket och bra,så det är värt en stund att studera Dagmans blogg.”

  Mycket skriver han visserligen, men bra? Vad menar du är värt att studera i en blogg vars författare försvarar både dödsstraff och slaveri (jo, faktiskt!)? En så omoralisk och ansvarslös skrifttolkning som CID står för får man leta länge efter…

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michaels G. Helders

  Vilket gigantisk arbete han har gjort!
  Själv har jag lite (mycket) svårt för hur Dagman ser på lagen kontra evangelium, men respekt för hans längtan att vara bibel trogen för man åtminstone ha.

  Så farlig mycket ris var det inte, och rosen var bra- det kan jag bara instämma i!

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Att det kan vara bra skrivet behöver inte betyda att man ställer sig bakom varje ord med författaren.

  August Strindberg skrev ett och annat läsvärt,för den skull tycker jag inte som han i mångt och mycket ,även om avslutning på hans grav kors är bra, o crux ave spes unika O kors var hälsad mitt enda hopp.

  Så kan det vara ha ,en skön och välsignad kväll kära vänner.

  V v v v Thommy Bergenwall

 • BW

  Några personliga kommentarer efter att ha läst Dagmans analys av Stefan Swärds blogg.

  Carl-Ingemar Dagmans analys av Stefans blogg var i alla fall rappt och bitvis underhållande skriven. Vissa av hans kommantarer är helt klart värda att läsa och vissa andra av hans påståenden är mer tveksamma. Exempel på Dagmans mer tänkvärda kommentarer tyckar jag behandlar Stefan kommentarer år 2008: 19/12, 21/12.

  I sin kommentar till Swärd bloggord 7/7 – 09 skriver Dagman: ”När man börjat ändra i Skriften så går det bara utför och i en allt fortare takt. Hur ska man kunna backa? Vem vågar säga att dödsstraffet är befallt av Gud, att kvinnan skall vara underordnad mannen, att socialhjälp till otroende inte hör till kyrkans uppgifter osv?”

  De här åsikterna ger Dagman uttryck för på flera ställen. Själv vill jag nog beträffande dödsstraffet framhålla evangelistens ord om att nåden och sanningen har kommit med Kristus och att lagen har varit en ”uppfostrare till Kristus” som Paulus skriver. Dessutom uppmanas vi någonstans i GT (Ordspråksboken?) att rädda dem som är på väg till avrättningsplatsen. Så länge syndaren lever finns ju möjlighet för honom att omvända sig och få förlåtelse.

  Han menar också att Svenska kyrkans beslut år 1958 att tillåta kvinnliga präster öppnade dammluckorna och sedan dess har strömmar av obibliska föreställningar forsat in i församlingarna. I samma sammanhang nämner han också Sten-Gunnar Hedin som ansvarig för motsvarande utveckling inom frikyrkorna på 90-talet.

  Dagman menar också att det är fel att säga att miljöförstöring är synd eftersom Gud själv genom sina straffdomar blir en miljöförstörare; ett påstående som jag tycker är märkligt.

  Sedan anser Dagman i sin kommentar till Stefans blogg 12/9, att socialt hjälparbete bland icke-troende är obibliskt därför att det inte står omnämnt i i NT, vilket är ännu ett exempel på hans diskutabla tolkningsmetodik.

  Under punkt 4 går Dagman igenom tre kontroversiella punkter där Swärd avviker från bibeln:

  * Kvinnans underordnande under mannen.
  * Miljöförstöringen
  * Dödsstraffrågan

  Dagman skriver under punkt tre ”att dödsstraffets avskaffande underminerar överhetens makt och auktoritet.”

  Jag tycker att det är bitvis skrämmande hur Dagman läser bibeln.

  Jag läser just Per Anders Fogelström första bok, ”Vävarnas barn”, av totalt åtta i hans historiska romansvit om Stockholm från mitten av 1700-talet och fram till 1968, vanligen benämnd ”Mina drömmars stad”. På den tiden tillämpade man Mose lag, ”öga för öga och tand för tand”. Adeln och dom rika skodde sig och fattiga arbetare behandlades sämre än djur. Kyrkan på den tiden välsignade aktivt eller genom sin tystnad ett orättfärdigt samhällssystem. Den legitimitet och ”auktoritet” som kyrkan gav åt detta rövarkapitalistiska samhälle är inget annat än en skamfläck i kyrkohistorien. Dagmans utläggningar ger mig onekligen obehagliga associationer till innehållet i denna bok.

  När Dagman tar upp diskussionen kring Jonas Gardell har han helt klart en del intressanta saker att säga som tål att tänka på.

  Mer om detta orkar jag inte skriva.

 • TB

  Trohet mot Skriften är givetvis inget man ska se ner på. Däremot tror jag inte att författaren själv ställer upp på alla CID:s slutledningar.
  Eftersom författaren i allra högsta grad lever behöver vi inte förlita oss på tolkningar. Ärliga frågor lär inte få olika svar från Honom som inte har medlemskort i någon speciell förening, sekt eller kyrka.

 • Micke

  Fann Dagman ytterst otäck!
  Men förstår iofs. hans argumentation då han är ytterst bibeltrogen.
  Och att bibeln tyvärr säger det Dagman argumenterar för/emot borde kanske vara en väckarklocka!
  Menar då att väckarklockan får folk att se vissa orimligheter.

  Mvh MS