Semesterreflektioner

Jag är ju mitt i semestern så bloggandet går lite på halvfart. Har ägnat senaste dagarna åt skärgårdssemester tillsammans med fru Swärd, och det har varit härliga dagar, det blir några dagar till, och sedan bär det upp till Skellefteå.

Semestertid ger ju också tid för bön, att vara tillsammans med Gud och reflektera över fortsättningen. Mitt liv kretsar ganska mycket nu kring utmaningen att bli pastor igen. Jag börjar i Elimkyrkan som teampastor, den 1 oktober.

Jag hör ju till dem som är övertygad om att den svenska frikyrkorörelsen representerar ett unikt väckelsearv. För att möta framtiden behöver vi vara rotade i de rötter som detta fantastiska väckelsearv representerar. Inte minst tycker jag att de pingst-baptistiska rötterna är mycket dyrbara och värdefulla, och ska inte avvecklas utan utvecklas inför framtiden.

Jag tycker att det är smärtsamt att den moderna frikyrkan i Sverige har förslösat så mycket av sitt arv, och brytit upp så mycket av sina rötter, och tappat frimodighet, salt, ljus, progressivitet och helighet. Allt detta visar sig i stigande medelålder, minskande medlemsantal, ytlighet, kompromissande och brist på framtidsvisioner.

Men det är inte kört. Det finns en enorm potential i den svenska frikyrkan.

Läser också en bok om ledarskap, skriven av en karismatisk (i teologisk mening) managementkonsult från Nya Zeeland som heter Tom Marshall. Han skiljer tydligt på ledare och förvaltare. Ledare visar vägen, är föredömen, har klara visioner inför framtiden, går före och får med sig människor i strategin för att nå in i framtidens utmaningar.

För lite ledare och för mycket förvaltare, det är en av den svenska frikyrkans största problem.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://jdfk-kefas.blogspot.com/2009/06/dessa-fundamentalistiska-humanister.html Michaels Blogg Dessa fundamentalistiska humanister

  ”Jag hör ju till dem som är övertygad om att den svenska frikyrkorörelsen representerar ett unikt väckelsearv. För att möta framtiden behöver vi vara rotade i de rötter som detta fantastiska väckelsearv representerar. Inte minst tycker jag att de pingst-baptistiska rötterna är mycket dyrbara och värdefulla, och ska inte avvecklas utan utvecklas inför framtiden.”

  Om detta är din målsättning som pastor, så har du en stor utmaning framför dig!
  Det finns inte mycket kvar av de rötter du här talar om i svensk kristenhet den dag i dag, de finns kvar- men då för man titta på små församlingar gömd undan från stor städernas brus.

  Jag är själv i dag samfundslös, dock inte församlingslös. Jag skulle aldrig i livet tänka mig bli medlem av varken EFK eller Pingst såsom det ser ut i dag, även om det finns gott om bra lokala församlingar.
  En stor del inom EFK har ingen respekt för sund teologi, och det samma gäller en stor del av pingst. Så även om jag är och kan tänka mig vara aktiv i en lokal församling, så skulle jag inte vilja vara medlem av ett samfund som i stort inte önskar att vara renlärig, se exempel Mikael Karlendal’s respons till Pelle Hörnmark: http://mikaelkarlendal.pingstkyrkan.net/?p=256

  Jag är aktiv i en invandrar församling, med allt va det innebär. När jag skulle förklara hyr jag såg på svensk kristenhet i min predikan så sa jag så här:
  ”For years the bible believing evangelical have been making big steps towards unity with the Roman Catholic Church, the fruit of this we now can see trough that it’s become extremely popular to have retreats together with people who are dealing with occult things like “Mindfulness”, “Yoga”, “Thomas Merton”, “Sesshin”, to mention a few things about what the different retreat leaders are dealing with, besides that leading leaders of the bible believing evangelical thinks Virgin Mari was sinless, and that she was taken up to heaven just like Jesus, and there are a lot of evangelical leaders that have bent their neck to the pope.

  I will not go into this different teachings, I only wish to give an short overview about the evangelical church of Sweden.

  How is this possible you ask? Seeing the church history of Sweden, probably the second most important country of the pentecostal revival after USA, seeing amazing awakenings during different times of history…Tolerant, Sweden have become one of the most tolerant people, and the most tolerant people you’ll find in church!

  I’m not talking about morals, our churches are packed with high morals. I’m talking about tolerance to deceptive philosophy, which depends on human tradition and the basic principles of this world rather than on Christ, we tolerate everything except Christ and the gospel!
  Sure we talk about Christ, we tell stories about Christ, we talk about Christ’s love, and how satisfied we are with Jesus, but we got it all wrong. Yes it’s true Jesus loves us- He died for us, but he never said “I love you just as you are”, no, he said “you are forgiven and sin no more”. Does a Christian sin? – yes he does, but God ain’t happy with us before HE have formed us into his sons image, today we have totally forgotten that Christ gave His life for us so we can give our life to him.

  As I said the church of Sweden is dead, dead, and they try so hard to be alive, and the harder we try the worse it gets. Of course, God will never bless our own efforts, He wish that all glory should go to Him., AMEN

  It’s truly a sad thing that the church are trying so hard to become alive, and a happy social club instead of repent, go down on our knees and seek God.

  What I mean, it’s not an lack of effort within the evangelicals, they truly work hard studying every new church growth strategy from USA, trying every new popular philosophy and psychology, and when that doesn’t work we turn to Rome, so we at least can get some earthly power.
  So the church of Sweden is probably one of the hardest working churches in the world- I truly believe that. But as long as we try to follow hollow and deceptive philosophy, which depends on human tradition and the basic principles of this world rather than Christ, our churches will stay fruitless.”
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2009/04/my-sermon-today.html

  Tänk om ungdomen (jag själv ungdom?) kunde ta del av den undervisning som Emil Gustafsson gav,Barratt, eller Ongman? Ogräset skulle säkerligen inte tycka om det, men va slags frukt skulle det ha blivit genom Kristus hos alla andra?

  Vet inte hur många församlingar jag har besökt var man försöker döda Anden hos de nyfrälsta, istället för att titta på sig själv och säga ”Så är det att vara kristen! Man ska vandra med Guds glöd och eld!”, men istället säger man ”Inte var så radikal, du bränner ut dig”, när man egentligen borde ge undervisning på hur man tillbringar tid i bön och bibel studium (vilket man bränner ut sig utan).

  Släck inte Anden Stefan, det ska bli spännande att följa med dig och din tjänst från Oktober av!

  Gud välsigna och bevara dig, och må du hitta en väg för EFK att återgå till de gamla stigar!

 • http://efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Visst behövs det ledare. Men jag förstår inte hur Tom Marshall (eller du?) i samband med det lyckas göra förvaltarskapsbegreppet till ett problem. Gott förvaltarskap i biblisk mening innebär ju utveckling och kreativitet, inte stillasittande och stillastående. Problemet är väl att vi ofta grävt ner vårt pund i jorden, och inte ens använt ”den orättrådige Mammon” till att skaffa oss vänner som tar emot oss i de eviga hyddorna.

  (Men jag vet ju att om något sätts under förvaltning i vårt samhälle så är det ofta…).

  Roligt att du blir församlingspastor! Jag vet att bl.a. Torsten Åhman sett det lokala församlingsarbetet som den verkliga ”proberstenen” – det är där visionerna testas och i bästa fall blir till inspiration för andra församlingar.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Vår familj har varit på smålands konferensen med Missions organisationen Trosgnistan som angör sen drygt fyrtio år tillbaka.

  På tal om att bära arvet vidare och värna om en genuin väckelse tradition så har Curt Johansson med tros gnistans team lyckats utmärkt.

  Underbar vecka för hela familjen med stark förkunnelse om Jesus, korset ,blodet kamp och segrar,en härliga röd tråd löpte genom hela konferensen och det predikades ett samstämmigt budskap från talar stolen under hela veckan.

  Smålands konferensen är att rekommendera som ett bra semester mål,som vederkvickelse för hela människan och en bra början på semestern.

  Jesus är vår absoluta central gestalt och frälsare och han berör tusentals hjärtan i vårt land varje dag och det finns som Stefan tidigare skrev på bloggen ett hopp om väckelse för landet och folket,amen.

  Gå nu ut och gör ditt bästa för din nästa i dag och var välsignade kära medborgare.

  V v v v Thommy Bergenwall.

 • wildwest

  Församlingsledarskap är svårt. Har ibland tänkt att jag skulle vilja syssla med det (låter världsligt, men jag skulle behövt en riktig övertygelse innan förstås), men sen insett att jag har för lite tålamod. När man inte får kalla saker vid dess rätta namn för att alla alltid känner sej påhoppade, diskriminerade, sårade, hur ska man då kunna rätta till missförhållanden och gå vidare? Jag vet inte exakt hur församlingsdemokratin funkar, men om man som pastor ska ha med sej en styrelse på djärva beslut och dessa inte känner samma sak, vad gör man då? Detta upplevde jag bl a på 80talet. Då dog en hel rörelse som skulle kunnat ha blivit helt fantastisk.

  Läser just nu boken The Lost History of Christianity. Om östkyrkan och dess historia fram till 12-1300.talet. Igår läste jag nåt som jag reagerade på. Om nestorianska eller jakobitiska missionärer skulle kunna övertyga paschor, mongolhövdingar eller kalifer om kristendomens fördelar så krävdes alltid övernaturliga under. Annars blev dessa potentater inte övertygade. Sånt saknas även i Sverige idag. Gott med alla goda apologetiska samtal inom och utom kyrkan men en kyrka utan övernaturlig kraft och makt kommer ingen vart i det långa loppet.

 • http://allmnknnedom jonas

  Du är nämnd i en blogg http://www.carl-i-dagman.blogspot.com/

 • Logik?

  Om frikyrkan tappat sina rötter måste det betyda att de frikyrkliga ledarna varit för lite förvaltare och för mycket ledare, ledare som fört frikyrllighete åt fel håll – eller?

  Mer gott förvaltarskap och mindre tokerier!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Andreas,
  Jag menar inte att göra någon motsättning mellan förvaltarskap och ledarskap. Båda behövs. Enligt Marshalls definition handlar förvaltarskap om att administrera en befintlig verksamhet och se till att den fungerar så bra som möjligt. Helt nödvändigt i alla organisationer och församlingar. Ledarskap handlar om framtidsvisioner, förändringar, att förverkliga framtidsvisioner, utveckla en verksamhet i en viss riktning, inte fokus på det som är nu, utan på det man rör sig emot. Min analys är att en organisation stagnerar om det blir för mycket förvaltare och för lite ledare.

  hälsningar

  Stefan Swärd

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Logik?
  Nja, du har en poäng i påpekandet. Att den moderna frikyrkan har utvecklats i den riktning som den har gjort har nog inte i någon större utsträckning berott på aktivt ledarskap i den riktningen. Att en organisation rör sig åt ett visst håll och tappar sina rötter måste inte bero på ledarskap, utan kan också bero på brist på ledarskap, t.ex. att omgivningstryck och sekularisering styr över organisationens utveckling.
  Hälsar

  Stefan Swärd