Varför lägger Aletheia ut 40 bilder på Ulf Ekmans bostad?

Aletheia är en av de mest lästa kristna bloggarna. Ett antal tusen personer läser denna blogg varje vecka.

Tycker dock att man har drabbats av total kortslutning och sällsynt omdömeslöshet senaste veckan. Ulf Ekmans bostad utanför Uppsala är till salu och Aletheia lägger ut på bloggen mäklarens 40 bilder på bostaden.

I och för sig är mäklarbilder offentliga, men mäklarannonser är alltid opersonliga. Det talas aldrig om när någon bor i en viss bostad. Och handlar det om kändisar är man mycket diskret och försiktig.

Jag tycker att detta är gravt gränkande mot den personliga integriteten och ett hemfridsbrott a la cyberspace. Hemmet är en privat sfär och det är upp till ägaren av en bostad att bestämma vilka som ska få komma in där, inklusive ta foton. Aletheia har aldrig blivit insläppt i Ekmans bostad.

Varför gör man detta? Har Aletheia tänkt fortsätta lägga ut bilder på bostäder av andra kristna ledare? Eller är det bara Ekman som ska utstå detta? Varför då? Nästa gång jag säljer min bostad – finns det risk att jag hittar alla mäklarens foton på Aletheia? Kommer Pelle Hörnmark drabbas av något liknande? Eller ärkebiskopen? Eller Karin Wiborn?

Om syftet med detta är att visa att Ekman har ett fint och dyrt hus, och debatten ska handla om kristna ledares löner och förmåner, det kan man gärna diskutera, men man gör det inte genom att kränka en enskild persons integritet på detta sätt. Och Ulf Ekman hycklar inte i denna fråga, det vore en annan sak om han predikade ett fattigdomsideal och bor i ett jättedyrt hus. Men har man lyssnat på Livets ords förkunnelse sedan 1983 så står han för att Gud vill välsigna oss på alla livets områden. Och den läran har väl dissekerats tillräckligt.

Man bör också tänka på att större villor i Stockholm/Uppsala- området kostar en hel del, speciellt om de ligger i bättre lägen. I det avseendet var inte detta hus något exceptionellt. Och ska man diskutera Ulf Ekmans inkomster och bostäder bör man väl också i rättvisans namn diskutera arbetsinsatser och intäktskällor, t.ex. räkna ut vad som kan vara möjliga honorar på alla böcker han har producerat på ett antal olika språk.

Ska den som inte skriver några böcker och inte får några sådana intäkter vara avundsjuk på den som skriver en massa böcker, och rimligtvis får en hel del intäkter på dem. Är det detta Aletheia vill åt?

Eller vill man diskutera kristen livsstil överhuvud taget? Att vi kristna har det för bra och lever för gott? Ska man då bara visa upp Ulf Ekmans bostad? Bör man då inte börja visa upp bostadsbilder på kristna överklassmänniskor och övre medelklass som det kryllar av i de svenska kyrkorna?

Eller vad vill man egentligen säga. En bra förklaring är på sin plats om Aletheia sa klassas som en seriös blogg.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • O.K

    Jag köpte en bil en gång enligt reklamen så var det en präst som ägt den!!!!!!??

    Jag sålde ett hus nyligen då tog staten en stor del av det dom kallade vinst sedan räckte inte resten som blev kvar till en ny bostad

  • Gammalkyrklig

    ”Aletheia är en av de mest lästa kristna bloggarna. Ett antal tusen personer läser denna blogg varje vecka.” Skulle detta vara en kristen blogg? Mitt intryck är att detta är en synnerligen världslig blogg om man lyssnar på tonen från de flesta inläggen. Var finns den kristna kärleken och omtanken mellan kristna bröder och systrar?
    /En som befinner sig utanför den frikyrkliga sfären men gläder sig åt t.ex. ”Andliga rötter” av Ulf Ekman.