Nu blir det fokus på EU-valet

Vi närmar oss ett val till Europaparlamentet. Jag tycker att det är viktigt att vi kristna röstar, och att vi röstar på ett genomtänkt och informerat sätt. Och jag tycker att man ska utnyttja sin möjlighet att personkryssa, och kryssa den kandidat som man tror bäst kan representera mina övertygelser i Bryssel.

På tisdag kväll har jag en utfrågning med Ella Bohlin, kristdemokraternas förstanamn inför valet. Det är jag och Marcus Rosander i Söderhöjdskyrkan som har förberett en utfrågning. Tillställningen börjar 19.00 men caféet öppnar 18.30. Det blir också möjlighet till publikfrågor. Platsen blir Söderhöjdskyrkan, vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm.

Jag har också blivit ombedd att skriva en artikel åt en av de kristna tidningarna med lite vägledning inför valet. Så jag kommer särskilt att jobba med de frågorna närmaste dagarna.

Mina bloggläsare har säkert bra tips på frågor man kan ställa till Ella Bohlin på tisdag kväll. Skriv gärna en kommentar med din fråga.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Du tycker det är viktigt att rösta !
  Jag ifrågasätter det.

  Förtroende & förnyat förtroende bygger på vad som uträttats.

  De löner & de ersättningar som dessa parlamentariker uppbär står inte i proportion till vad de uträttar oavsett partifärg.

  Sedan kan man ju fråga sig: har de svenska representanterna skött sitt uppdrag bättre än andra länders ?
  Måhända ett annat lands parlamentariker sköter sig bättre, där sekulariseringen inte antagit det moras som det gjorts i Sverige – ta t.ex. de polska representanterna som stred för kristna inskrivningar i konstitutionen, där di svenske förhöll sig skeptiska.
  Abortförespråkande svenska politiker – vad gör de för nytta.

  Den ende som gjort skäl för sin lön är van Beutigen som avslöjade korruptionen bland valda delegater.
  Men fick han någon premie för detta ? – snarare motsatsen.

  Sedan bör du själv ställa dig frågan: Tycker du att det är anständigt att premiera människor på andras bekostnad.
  Affischnamnen Alf & Ella har klivit fram på Sacrédeus bekostnad.
  Vaddå kristen etik.

  KD är inget eu-alternativ.
  Det lutar åt att befintliga partier får finna sig i att de inte erhåller någon av min eller mina familjemelemmars röster – det är också ett akltivt val som ska åtnjuta samma respekt.

  Möjligtvis kan det vara befriande att rösta på piratpartiet – för de driver & är bestjälade av en angelägen ungdomsfråga.
  Resten kan andra än di svenske sköta bättre…

 • http://ettdussinpannor.blogspot.com/ Suz

  Viktigt att alla tar sitt ansvar och röstar!
  idag finns det inga undanflykter, man kan tillochmed rösta på ica maxi!

 • Jonny Nilsson

  Varför just Ella? Hon är säkert duktig, men jag hoppas ni bjuder in folk från alla partier. Den enda bild jag har sett av Ella är när hon kysser en annan kvinna. Integritet? Jag ska dock rösta för första gången. Har inte brytt mig förr. Men om vi ändå är med vill jag ha seriösa politiker i EU, inga pirater.

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  JOhnny, en snabb google sökning ger mig 45 bilder av ella bohlin innan den bilden där hon kysser en annan kvinna.
  En snabb sökning ger mig också massvis med länkar om hennes koppling till LO och frikyrkligheten innan den om när hon var på pride.

  Nu är det ju så att google sparar sökhistorisk, och filtrerar svaren efter vad man vanligtvis söker på, så söker man på les… Eh, kvinnor som kysser varandra, så får man fram det först.

  Det jag vill säga med detta halvtama påhopp är att döm henne inte, utan gå och lyssna på henne.

 • http://godkatolik.blogspot.com/ minutz3

  Jag förstår inte riktigt, varför inte sätta strålkastarna på politiker som faktiskt står upp för människovärdet (exempelvis Per Landgren) eller i alla fall ifrågasätter att vi har en så pass lång tid som man kan få göra abort på (ex. Tuve Skånberg)?
  Ella Bohlin är tvärtemot fientligt inställd till livets gåva, hon har på sin egen blogg hyllat att abort inte är olagligt i ett latinamerikanskt land där det tidigare just var olagligt…

  Att Ella Bohlin sedan kysser en annan kvinna är småpotatis i sammanhanget.

 • Jonny Nilsson

  Har jag dömt? Jag förväntar mig att en KD-politiker har integritet och inte flirtar med homolobbyn. Men det är väl som vanligt inom KD, att karriären går spikrakt uppåt inom partiet så fort du blir inställsam gentemot homolobbyn och börjar acceptera aborter. Ju mer liberal och ju mindre konservativ du är, destu bättre.

 • Olof Lundgren

  Troligen finns det mycket mer perversion än vad som fotograferas, omskrivs osv. Naturligtvis påverkas Ellas politiska synsätt av hur hon lever sitt liv.
  /OL

 • Daniel Råsberg

  Stefan . något som jag funderar över: EU skulle kunna vara en plats att driva frågan om religionsfrihet. Hur ser det aktuella partiet på frågan och hur driver de den frågan. Detta har bäring på de evangelikala församlingarnas situation hos existerande EU medlemmar och EU wannabees. Vad kan parlamentet göra och vad borde det kunna göra åt diskriminerande lagstiftning ?
  Om du vill ha mer bakgrundsfakta vet du vad jag finns

 • Helen

  Jag undrar varför EU:s parlamentariker har immunitet mot brott begångna i tjänsten. Varför skulle de stå över lagen? Och det även efter avslutad tjänst.

  Det är lite intressant att EU har en sådan lag, vem är det som kommit på den och i vilket syfte har de eventuellt tänkt att använda den i.

  Jag ser framför mig en förföljelse av de som inte tror i enlighet med den kyrka och religion som kommer att bli världsreligion i framtiden och de som inte är med på det utan håller sig till sin radikala tro på Jesus Kristus kan kanske får vänta sig hårda tag från människor som är immuna mot brott mot andra människor.

  Men det är bra att vi läst bibeln så att vi är förberedda. Jag kommer nog inte vara med och bidra till detta.

 • Nils

  Det framgår ju helt klart och tydligt av kommentarerna att KD inte är värt att få röster !

  Det blir bara mer & mer patetiskt att kristna slaviskt förväntas stödja KD.
  Alf Svensson i alla ära, men ”bäst före datum” har passerats med råge !

  KD:s kölvatten har knappast K- Krist som främsta kännetecken !

 • andreas

  Stefan Swärd, ser du Kd som ett trovärdigt alternativ idag och om så varför? Vad är det som bortsett från fin retorik skulle göra att jag som kristen idag skulle välja Kd??? För deras Ords skulle eller det de gör i verkligehten och de beslut som de går med på ibland låter sig köras över av eller i vissa fall till och med aktivt propagerar för… Kristdemokraterna i dag är helt utan trovärdighet, bortsett från vissa förhoppningsfulla Lokalavdelningar och distrikt, skulle aldrig propagera för Kd idag. Varför inte ta detta senaste exempel: http://newsmill.se/artikel/2009/05/15/darfor-stodjer-vi-nu-homoforaldrar

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Andreas,
  Syftet med detta Agenda Söderhöjd är att uppmärksamma EU-valet. Och det är inte så lätt att få toppnamn från partierna att komma till en kyrka, och Ella var den kandidat som låg närmast till hands inte minst geografiskt, och som visade intresse och villighet. Skulle vi göra detta helt korrekt, så skulle vi naturligtvis ha betydligt fler kandidater som vi frågade ut, men vi har inte resurser för det.

  Jag tycker att kristna ska tänka rationellt, och kryssa ett namn som man tror kan göra en bra insats i Bryssel i de frågor som man tror är viktiga för oss kristna. Vilka frågor det är ska jag försöka vaska fram under denna utfrågningskväll.
  Att man har en viss gäst på Agenda Söderhöjd innebär det inget politiskt ställningstagande, vi har en gäst för att inleda en diskussion och för att få aktiva kristna att börja tänka själva kring hur de ska rösta.

  Eftersom det handlar om EU-valet tycker jag att man främst ska titta på de insatser man kan göra i Bryssel, och lägga mindre vikt vid de typiskt svenska frågorna.

  hälsningar
  Stefan Swärd

 • Jonny Nilsson

  De värderingar man har hemma är väl också de värderingar man har borta? Kan man skilja på svenska frågor och EU-frågor. Den jag röstar på i EU skall kämpa för människovärdet i EU, dvs vara emot aborter, kämpa för barns levnadsvillkor, kämpa för social rättvisa och föra kampen mot nepotism, droger, sexhandel, en bättre miljö etc. Det är att kämpa för människorvärdet i praktiken.

  För att jag skall vilja skicka en person till Bryssel så måste personen ifråga ha bevisat vad han/hon går för på hemmaplan först, både vad gäller grundvärderingarna och personlig integritet. Integriteten är extra viktig eftersom politiker hela tiden är utsatta för lobbyister och lätt frestas att ge efter för än det ena än det andra för att vinna poäng och inte framstå som rigida.

 • wildwest

  Man ska inte vara negativ men efter att ha varit kommunalpolitiker i 11 år på 90talet är jag numera totalt desillusionerad, funderar minst en gång om året på att lämna Sverige och säja upp det svenska medborgarskapet (jag har ytterligare ett i ett annat västeuropeiskt land). Jag har förut alltid ställt upp för Moderaterna, i min ungdom lite grann som protest för att övriga släkten röstade på kd, men också för kd’s glada biståndspolitik, som bara verkade handla om att ett visst procenttal av Sveriges BNP skulle delas ut oavsett mottagarens trovärdighet, det kunde vara korrupta regimer, ekonomiskt omöjliga projekt eller något annat.

  Idag har Moderaterna förlorat det mesta av sin politik, försvarsfrågan, livsstilsfrågor, brott o straff m m. Man är ett sosseparti light. Kd har för mej totalt tappat sin trovärdighet. En gång var kd ett parti man kunde rösta på när man stod för bibeltrogna åsikter, t ex restriktioner kring abort, inget bifall till homolobbyn, etc. Det är helt borta idag, man är ett allmänliberalt parti smetat i mitten. Skulle man vara krass så finns bara sverigedemokraterna, men deras bakgrundshistoria är inte rumsren. Så därför blir det ingen röst alls i något av framtida val innan åter ett parti stiger fram som värdekonservativa väljare som jag kan tänkas ge sin röst. Varför skulle jag välja in ytterligare en abortförespråkare/homoanhängare i EU-parlamentet?

 • Helen

  Angående abort så var jag i U.S.A och pluggade i ett år på 90 talet. Jag skulle hålla ett föredrag om varför abort var så bra, jag hade blivit indoktrinerad av den svenska mentaliteten, på den tiden så var jag inte frälst.

  Mina argument var många och jag lade upp allt på ett mycket bra sätt, jag var nöjd när föredraget var slut och då frågade jag åhörarna om det var några frågor som de hade.

  Då räckte en kille upp handen, han var det snällaste finaste killen i klassen som alltid mötte en med ett stort smajl. Han såg lite bekymrad ut och frågade.
  Tycker inte du att jag skulle få leva då?

  Jag förstod inte vad han menade?

  Jo, sade han. Min mamma tänkte göra abort men hon ändrade sig och adopterade bort mig i stället. Tycker du att hon borde ha gjort abort?

  Nej självklart tyckte jag inte det. Jag skämdes och visste inte vad jag skulle säga.

  Efter det har jag aldrig mer tyckt att det var kvinnans rätt att bestämma om ett barn ska få leva eller inte. Det är ett liv och oavsett omständigheter eller om barnet är önskat eller inte så är det ändå ett lika värdefullt liv och de har lika mycket rätt att leva som du och som jag.

  Jag är tacksam över att Gud lärde mig någonting om människovärdet den dagen och jag är så tacksam till den kristne killen som på ett så kärleksfullt sätt bemötte mig som egentligen var emot hela hans existens vid den tidspunkten.

 • wildwest

  Helen: jättebra skrivet, bara tråkigt att det är så vanligt att kvinnor i Sverige upptäcker att utomlands är det inte alls så självklart att ta bort foster som i Sverige. Detta land är en ankdamm som emellanåt hotar att förkväva mej. Jag bodde i Schweiz några år, att man där seriöst kunde diskutera filosofiska frågor i tv, inkl den om livets uppkomst, på bästa sändningstid var en befrielse. Det är fullständigt otänkbart här. För övrigt är det helt makalöst att jag som delaktig i en befruktning inte har nåt att säja till om, kvinnan bestämmer självsvåldigt både över min efterkomma och det ofödda livet, det är dubbelt upp fel.

  Skrev mitt förra inlägg, nr 14, innan jag läst dagens tidningar. När jag ser kd’s familjepolitiska talesman Emma Henriksson lägga ut texten så blir kd ändå mera otänkbart som parti att rösta på. Det är rätt o slätt vedervärdigt. Tänk om Lewi Pethrus vetat att det skulle bli så här en gång. Det hade han aldrig kunnat drömma om ens i sina mardrömmar. Kan nån härinne på ett begripligt sätt klargöra för mej varför jag ska rösta på ett parti som är lika förfallet i etiska frågor som alla andra? Bara för att det råkar ha ett frikyrkligt förflutet? Jag blir bara arg.

  Det är ett axiom, icke förhandlingsbart, att ett barn behöver sin far och sin mor. Punkt. Period. Out. Over. Frågar Du mina små syskonbarn skulle ingen av dom komma på tanken att barn finns utan en mamma o pappa. Samkönade familjebildningar ska absolut inte uppmuntras på nåt vis. Annars är det problem med frånvarande fäder, det påpekas jämt i ungdomsbrottslighetens spår, men att t ex inseminerade lesbiska ska få uppfostra barn utan far, det är helt okay. Tala om att vara spretig.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Då ingen partier förutom SD värnar om människolivet, och varken sossarna eller nya moderaterna/alliansen har haft någon vidare social politik, så tänker jag rösta utifrån det som är sekundärt viktig för mig- min personliga integritet. Därför kommer jag att rösta på Piratpartiet, även om jag inte är enig i deras jämställdhet politik och andra frågor.

  Jag själv är medlem av KD och KDU, men jag blir bara mer och mer besviken över deras politik, finns enstaka lokal politiker som gör ett bra och gott arbete, men generellt spelar det ingen större roll om man röstar på moderaterna, sossarna, vänster, miljöpartiet eller KD- trist!

 • http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/12/boktips-israel-palestina.html Dessa mina minsta bröder

  Palestinagrupperna i Sveriges har gjort enkät inför Europaparlamentsvalet
  I enkäten svarar kandidaterna bland annat på frågor som sanktioner mot Israel, murbygget samt vilka konsekvenserna ska bli för eventuella folkrättsbrott som begåtts under kriget i Gaza. Hur svarar KD ett parti som säger var kristet och har Bibeln som grund för sin moral och etik?

  Man skulle förvänta sig att de sätter folkrätten och mänskliga rättigheter i centrum. Det okränkbara människovärdet för alla, att man står upp för den svage och förtryckte som man lär av Jesu undervisning om barmhärtighet i evangelierna. Läs vad de svarade:

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2009/05/kd-eu-valet-och-israelpalestina.html

 • http://www.stnkavtvivel.blogspot.com Leif Ekstedt

  Min grundsyn är ,att jag är kristen. Utgångspunkten för hur jag kommer att rösta är
  inte baserad på ,att jag är troende . Det föreligger många orsaker till hur man röstar.
  Utgångspunkten i mitt fall är samarbete över nationsgränserna något att hoppas på.
  Jag vill,att EU skall undvika brännmärka olika grupper av människor.
  Det viktigaste anser jag vara ,att stänga Strasbourg,att i möjligaste mån undvika lägga sig i nationens interna göranden och låtanden. Däremot bör vi verka för att införa EURON i vårt land. Att decimera antalet ledamöter inom EU-parlamentet och i stället
  överlåta utredandet i olika ärenden till specialister från EU-länderna.
  Men det viktigaste just nu är att använda sin rösträtt!!

 • wildwest

  Leif: Jag är inte konsekvent att plötsligt vilja tjura och inte rösta. Har alltid sagt att vi ska vara tacksamma för vår demokrati. Kampen för den kostar blod, svett och tårar i andra delar av världen. Erkänner denna ”synd”. Men besvikelse är bara förnamnet på svenska partier och deras förändrade/försämrade politik.

  Ett råd av en gammal amerikansk pastor brukar jag alltid plocka fram: rösta på det parti som ger största möjliga frihet för individen att verka, utöva sin tro och uppfostra sin familj. Detta var enklare förr med ett halvkonservativt parti som moderaterna. Idag vet jag inte ut eller in. Med klimathot som kräver inskränkningar i den personliga integriteten, med listor på internetsurfning till statens beskådande, med ett allt hätskare klimat mot bibeltroende, icke-politiskt korrekta kristna, vad gör man då? I ett så totalt sekulariserat land som Sverige som sjunkit så oerhört lågt kan ett parti som företrädar dylika ideal säkert inte få många röster, men det hade ändå varit skönt att det hade funnits, då hade chansen till förändring ändå existerat, om ändå teoretiskt. Så var det ju på nåt sätt med gamla kds, även om jag aldrig röstade på det. Men vad gör man nu?

  Läste i helgen en gammal sönderfallen bok ur farfars boksamling av Birger Claesson, Dom över Sverige. Den gavs ut, vill jag minnas, 1950 eller 1951 under några av dom starkaste väckelseperioder Sverige upplevt sen andra världskriget. Ändå skriver Birger där om det totala moraliska och etiska förfallet i samhället och bland namnkristna. Vad skulle han sagt idag?

 • Richard

  Jag måste få tacka ”dessa mina minsta bröder” för dit inlägg. Det gav mig anledningen jag jag sökte att gå och rösta och jag tänker rösta på KD. De verkar ju kunna stå för något bra och viktigt ialla fall. Att stå upp för staten Israels rätt att existera och att inte bara böja sig för medias vinklade verklighet är starkt och mellanöstern konflikten är en viktig fråga som finns på dagordningen i Bryssel. Synd bara att man inom KD har börjat bli så himla pk i andra viktiga frågor. Ni som tvekar på vilket parti ni skall rösta på rösta på KD och kryssa Alf eller Tuve så vet ni vad ni får. SD är garanterat inte Israel vänner och i andra frågor vet ni absolut inte vad de står för. De vill vinna röster på den främlings rädsla som finns i landet och i övriga frågor vill de bara följa med opinions strömningar eller fiska röster. Det ingen stark ideologisk förankring misstänker jag.

 • Tea Gustavsson

  Att som kristen ”automatiskt” rösta på KD är inte sunt tycker jag. Då undviker man i värsta fall att sätta sig in i saker själv och litar på att bara för att partiet på något sätt är anknutet till kristen tro så ska de företräda sådant som jag tycker är viktiga politiska frågor.

  Jag tycker att idén med utfrågningen är väldigt bra, ett riktigt bra initiativ, särskilt med det låga valdeltagandet i EU-valet som finns. Jag hade själv tänkt röstskolka men har nu fått mig en tankeställare.

  För några veckor sedan hade SVT-programmet Existens en sändning om ”kristofobi”. Finns den, är det något att bekämpa osv. Jag tycker själv att frågor om religionsfrihet är viktiga för EU. Rätten till att få tro på vad man vill är viktigt för att få en människovärdigt samhälle. Sedan sade K-G Hammar en sak i detta program som jag faktiskt tycker var mycket tankvärd. Han sade att det borde vara viktigare för kristna att försvara andras rättigheter än sina egna. Jag kan inte annat än hålla med.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Dom flesta anser väl att det är självklart att rösta både i och utanför Sverige,själv så känner jag ett starkt miss troende mot politiker i största allmänhet och vad dom kan uträtta.

  Jag tycker att det mest är snack och lite hockey och särskilt när det gäller dom viktigaste frågorna familjen och barnen.

  Många av dessa ca 250.000 barn som tvingas leva under hemska förhållanden på grund av missbruk i alla dess variationer och former,vad gör dom,ja inte är det många knop, sen kan man alltid skylla i från sig på kommunerna.

  Två andra frågor som borde stå högt på deras dag ordning nämligen , abortindustrin och dom gamla i landet,ägnas det inte mycket tid till om det inte är så att dom får strålkatsar ljuset på sig och tvingas att åtminstone uttala sig offentligt när dom svikit dessa grupper.

  Så det känns inte så viktigt att ge sin röst till någon som inte lever upp till en normal standard.

  Det är bättre och lägga ner tid och engagemang på en förändring under ifrån, än att egna massa tid åt professionella papegojor.

  V v v v Thommy Bergenwall kastasten.se

 • Helen

  Ja, man undrar varför äldrevården och förskola och skola har blivit sämre sedan vi gick med i EU kan det vara för att vi betalar de pengar vi hade förut till EU medlemskapet?

  Angående alla barn som har det svårt så finns det många diakoner som skulle kunna engagera sig för dem på något sätt men de har fullt upp med att hålla på med new age i kyrkorna chi-gong meditation mm. så de har fullt upp med annat.

 • http://godkatolik.blogspot.com/ minutz3

  Jag måste bara påpeka att jag blir glad och varm inombords när jag ser att det är flera än undertecknad som är bekymrad om alla ofödda människors rätt till livet – en obefintlig rättighet i dagens Sverige och EU. Vill bara påpeka att det faktiskt finns mig veterligt en kandidat som helt motsätter sig abort, Per Landgren. Tuve Skånberg är väl ganska bra också, men han har faktiskt uttalat att han godkänner abort i ”nödfall”. Lennart Sacrédeus hade kanske annars också varit ett alternativ.
  Ella Bohlin däremot tillhör ju falangen som hurrar när länder legaliserar barnamord (abort).

  Stefan Swärd, vill bara påpeka detta om det inte redan är uppenbart: för oss kristna – och alla människor som har någon som helst uppfattning om moral, etik och rätt -måste människovärdet sättas i första hand. Ingen annan fråga kan någonsin vara lika viktig som rätten till liv. Det är en skam att världen dödar barnen i sina mödrar magar på löpande band. Långt, långt mycket värre i omfattning och acceptans än Förintelsen någonsin var.

 • Tea Gustavsson

  Jag vet att jag nu blir väldigt off topic men jag undrar så hur man tänker om man tycker att det är en skam att någon godkänner abort ”i nödfall”. Vad är alternativet? Att låta kvinnor dö eller plågas svårt? På vilket sätt är det bättre att mamman dör än att barnet gör det?

  Jag är medveten om att det finns vissa logiska hål i argumentationen för fri abort men den här världen är inte perfekt och jag kan inte se att det går att lagstifta helt logiskt och rättvist i frågan. Det blir som att välja mellan pest eller kolera men inte vill jag ha ett samhälle där abort är totalförbjuden. Det skulle vara ungefär samma sak som att lagstifta om att alla medborgare måste hålla sig friska. Det går liksom inte.

  För egen del stödjer jag att man ändrar i den svenska abortlagstiftningen och gör den lite mer restriktiv men ett totalförbud är inte barmhärtigt.

 • http://www.grenholm.net/micael.html micael

  Finns inte ett enda parti som har kristna värderingar. KD må ha urkristna värderingar när det gäller abort och homosexualitet, men när det gäller andra saker som kännetecknade urkyrkan såsom pacifism och egendomsgemenskap, då håller de tyst.

  http://www.christarchy.com/profiles/blogs/early-christian-pacifism-and

  http://www.christarchy.com/profiles/blogs/early-christian-teaching-on