Välkomna till Agenda Söderhöjd, Emanuel Karlsten och alla andra

Nu sitter jag och grubblar på EU-valet, både några artiklar för kristen press, och frågor till Ella Bohlin. Tror att det är viktigt att ta detta sakligt och sansat, och inte lägga in för mycket känslor och besvikelser. EU existerar, och som medborgare ska vi delta i valet, och det finns en  begränsad uppsättning personer att välja på när vi ska göra valet. Och det handlar då om att välja den bästa kandidaten utifrån mina övertygelser. Jag tycker inte att man ska lägga in mer känslor än så i beslutssituationen. Och jag tycker absolut att man som kristen ska rösta. I detta fall är personvalet ganska viktigt. Personer väger tyngre i Europaparlamentet än partier.

Skulle också särskilt vilja inbjuda min bloggarkollega Emanuel Karlsten på tidningen Dagen till Agenda Söderhöjd i morgon kväll. När Ella Bohlin besökte Dagens redaktion för en tid sedan skrev Emanuel på sin blogg att han inte vågade prata med henne, och han bara smygfotograferade Ella. Välkommen imorgon Emanuel, jag ska fixa att du får sitta bredvid Ella och dricka kaffe. Och du behöver inte ens fotografera henne i smyg, utan du kan fotografera öppet, och du får också prata med henne. Jag förstår att det här känns som en läskig utmaning för Emanuel, men man måste våga bryta sina komfortzoner. Man måste någon gång våga göra det där, som man bara känner bävande skräck för. Med en darrande hand, och halvt stammande, får man våga göra det där man inte har vågat tidigare. Jag lovar hjälpa dig Emanuel, om du börjar stamma,  eller tappar kaffekoppen i golvet, eller blir helt darrhänt när du gör ett fotografiförsök.

Emanuel Karlsten och alla andra, ni är välkomna till Agenda Söderhöjd, tisdag kväll 19.00, serveringen öppnar från 18.30. Söderhöjdskyrkan, Blecktornsgränd 13, vid Mariatorget på Södermalm – Stockholm förstås.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Helen

  Kan du fråga Ella om det finns någon i Kd som är helt emot abort och som man kan rösta på och i så fall vilka?

  Och finns det något sätt för kristna som inte vill att Sverige ska vara med i E.U. att påverka på något sätt?

  Tänk om man inte vill rösta pga att man inte tror på E.U. och att det är bra för Sverige.

  Har det då inte värde att inte rösta och att visa att man inte vill vara med?

 • Thommy Bergenwall

  Käre Stefan,det är inte utav känsloyttringar som jag gör mina val eller låter min röst fångas av lockrop från en elit grupp i vårt samhälle som kallar sig politiker och skall vara en röst för människan och livet,men är motsatsen.

  Nej,min röst vill jag ge dom små,dom som alltid blir utlämnade till vuxna godtycke och politiska ambitioner om en bättre värld på mänskligt förnuftigt vis.

  Nej ,Stefan i detta fall så tycker nog att det är papegoj snack och politisk korrekthet som är viktigare än människor.

  V v v v Thommy Bergenwall kastasten.se

 • Jonny Nilsson

  Jag kan försäkra att min kritik av KD-politiker och KD´s utveckling inte beror på känslor utan av intellektuell analys av viktiga frågor kopplade till ett absolut människovärde. Abortfrågan, sexköpsfrågor, social rättvisa etc är viktiga frågor i EU.

  Men jag håller med dig att personen är viktig. Kan du inte ta med min fråga om den personliga integriteten? Den är väl viktig då politikerna hela tiden utsätts för lobbyism.

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

  Fråga Ella vad hon anser och kd-ledningens skamliga agerande då man petade Lennart Sacredéus.

  Mvh

  Berndt Isaksson

 • Jonny Nilsson

  Mitt inlägg fastnade visst inte. Gör ett nytt försök.
  Jag kan försäkra att min kritik av KD-politiker och KD´s utveckling inte beror på känslor utan av intellektuell analys av viktiga frågor kopplade till ett absolut människovärde. Abortfrågan, sexköpsfrågor, social rättvisa etc är viktiga frågor i EU.

  Men jag håller med dig att personen är viktig. Kan du inte ta med min fråga om den personliga integriteten? Den är väl viktig då politikerna hela tiden utsätts för lobbyism.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Vänner,
  När jag skrev att vi inte ska bli för känslomässiga, var det ingen släng mot någon enskild person. Ta det inte personligt. Men genom möjligheten att personkryssa borde det kunna gå för alla att hitta ett namn som ligger i varje fall hyfsat i linje med mina personliga uppfattningar.

  hälsn

  Stefan Swärd

 • wildwest

  Jag är så dåligt insatt i den tekniska delen av valet att jag inte vet om man skulle kunna rösta på andra länders kandidater. Förmodligen kan man det inte. Har glömt namnen, men bland italienare, tyskar och en del andra nationer finns faktiskt namn jag skulle kunna kryssa eftersom dessa står för det som för 40 år sen var normal vettig europeisk politik, dvs mycket begränsade abortregler, självklar inställning till att äktenskap är mellan man o kvinna, att familjen är samhällets minsta kärna och att den bör värnas, inte aktivt och uttalat förstöras, som vi gör i Sverige. Av svenska kandidater finns absolut ingenting att kryssa. Det vore pinsamt att rösta ned några som sen aktivt lobbar för s k liberala svenska värderingar när det sista jag vill är att dessa värderingar ska få mera fotfäste än de redan har.

 • Per Hallström

  Partiledningens petning av Lennart Sacrédeus från EU-listan är en viktig fråga att ta upp med Ella Bohlin. Sacrédeus är EU-kritisk men observera att socialdemokraterna har valt rakt motsatt strategi, nämligen att ha en eller ett par klart EU-skeptiska personer långt upp på sin EU-valsedel.

 • Tomas Ander

  Tycker också det är viktigt att vi kristna går och röstar i EU-valet. Har skrivit en artikel om det i den ny kristna veckotidningen INBLICK.

  Även om jag också ogillade petningen av Lennart S, så kan vi ju inte bortse från alla de övriga goda kandidaterna på KD:s lista. Många med en stark kristen värdegrund. Förtret måste vi lägga bakom oss och inte fastna i. Personkryssandet har visat sig vara en framgångsrik metod o EU-valet. Den skall jag använda.

 • Per Hallström

  Tomas Ander,
  Jag tycker också vi ska lägga förtret bakom oss. Men det är inte säkert att bästa strategin för Kd är att peta bort personer med obekväma åsikter. Också dessa ”besvärliga” människor kan bidrar till att föra partiets utveckling framåt. Kd är dessutom ett parti vars kärnväljare i stort knappast är entusiastiska för EU och då hade nog viss försiktighet i fallet Sacrédeus varit att föredra. Om inte annat så av rent taktiska skäl. Dessutom är Ella Bohlin med säkerhet en framtidspolitker och det finns nog anledning att med henne diskutera förhållningssätt i partiet som har betydelse bortom det nu aktuella EU-valet.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  För egen del och för min egen person så tar jag det för vad det är och vad det kan leda till och därför är mitt val ganska lätt,ingen röst i detta val.

  Min röst vill jag ge den lilla människan som alltid kommer i kläm när dom stora människorna vill driva sin agenda.

  Tänk om vuxna kunde gå ner på knä och lyssna på den lilla människan och göra det lite humanare för dom och ge dom en framtids tro.

  Nu vet jag att Stefan är engagerad i ungdomarna på stan vilket han skall ha en stor eloge för,men det finns fler och mer att göra och som är betydligt viktigare än att rösta på politiker som inte verkar för livet utan böjer sig lätt i media vinden.

  V v v v Thommy Bergenwall kastasten.se

 • http://www.grenholm.net/micael.html micael

  Stefan Swärd:

  ”Och jag tycker absolut att man som kristen ska rösta.”

  Kristen underjord:

  http://kristenunderjord.wordpress.com/2009/05/25/elof-att-rosta-eller-inte-rosta-2/

  A.J. Tomlinson, grundaren av den pentekostala kyrkan Church of God of Prophecy i USA:

  ”My interest in politics vanished so rapidly that I was almost surprised ay myself when campaign year came around and found nothing in me craving the ecvitement of conventions, rallies and public speakings. I was so taken up with Jesus, and so bent on electing Him, that one day as I was walking along the road two gentlemen met me and shouted out just like I had usually done, “Hurrah for M—-!” With hardly a thought, and no premeditation, and yet with real enthusiasm, I shouted back to him, “Hurrah for Jesus!” He was so startled and amazed that as he rode on and looked back at me he looked as if he wondered if I had just escaped from the lunatic asylum. But he sad no more, and went on.
  My friends and neighbors begged me to at least go to the polls and vote, but I said, “No, I will only vote for Jesus.” Their kindness, their friendship, their entreaties and reasoning had no more effect on me than if I had been in another world. I was dead to the world and the world was dead to me. I never have taken any part in politics since, nor gone to the polls and cast a ballot.”
  A.J. Tomlinson, Answering the Call of God, 9-10.

 • Emanuel Karlsten

  Hej Stefan.
  Tyvärr ser jag din inbjudan först nu. Det var fint av dig annars. Att tänka på mig.
  Kom ihåg att maila nästa gång!

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Emanuel,
  Det finns en barmhärtig ådra hos mig under den tuffa fasaden.
  Jag lovar att maila dig nästa gång, att kommunicera via blogg är något trubbigt.

  hälsar

  Stefan Swärd