Delvis helad?

Jag ägnade eftermiddagen hos en hjärtläkare på St Görans sjukhus. Det var intressant. Jag har i mer än 20 år haft problem med för högt blodtryck och äter tre mediciner mot det varje dag.

Idag mätte läkaren mitt undertryck till 80, vilket är helt normalt. Visserligen äter jag tre sorts mediciner som håller nere trycket, men det är det lägsta uppmätta blodtrycket (med mediciner) sedan jag började mäta det regelbundet för 20 år sedan.

På New Wine-konferensen i Stockholm för två veckor sedan fick jag specifik förbön för mitt höga blodtryck.

Jag tror på att Gud hör bön, och att Jesus botar sjuka idag. Jag tycker dock att det är sorgligt att så pass mycket helande handlar om begränsade psykosomatiska besvär, alltför sällan obotliga sjukdomar och sådant som direkt kan konstateras genom mätningar.

Jag noterar dock att jag efter förbön har det lägsta uppmätta blodtrycket på 20 år.

Det är väl intressant. Kan det förklaras av förbönen och tron på att Jesus helar idag?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Tea Gustavsson

  Varför helar Gud människor överhuvudtaget? Är det bara för att bevisa sin makt för icke-troende eller är det för att Han är ”snäll” och känner medlidande?

  Om jag nu ska trumpeta ut min otro över halva det kristna Sverige så måste jag erkänna att jag själv inte alls är säker på varför Gud helar överhuvudtaget. Grundar sig vår vilja att tro på helande på att vi är rädda för att dö, rädda för smärta eller rädda för att inte vara perfekta? Spelar det någon roll om man är sjuk eller frisk? Visst, det innebär mer lidande att vara sjuk men samtidigt är ju inte Gud främmande för att låta livet efter syndafallet präglas av en hel del lidande. Det är så livet ser ut för oss just nu, är det inte bara att acceptera? Speciellt i västerland där vi har tillgång till mycket god läkarvård och inte ”behöver” under på samma sätt som en utsatt människa i tredje världen helt utan resurser. Varför ska Gud då hela? Vårt behov av Gud är så oändligt mycket större än fysiskt helande. Vi behöver relationen med Gud oändligt mycket mer än vi behöver något annat. Jag vet att det ena inte behöver utesluta det andra men ändå?

  Att vi inte har tillräcligt stor tillit till Gud är kanske det verkliga problemet, inte att människor inte blir helade?

 • andreas

  WWJA=What Would Jesus Answer?
  Vad skulle Jesus svara på din frågan?

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  underbart!

 • O.K

  För många år sedan tog jag upp en lifterska mellan Göteborg-Borås hon berättade att hon var missionär för Adventisterna och då började vi samtala om bönhörelse när vi kom till Grönkullen där våra vägar skulle skiljas så var det ett berg där.Jag säger då att jag tror att Herren kan krossa det berget och göra vad Han vill med det.(min tro var inte stor nog att säga kasta det i havet )
  Sen gick det ett tag och jag körde den vägen igen då stod det en kross där och dom började smula sönder berget.Och använde det sedan till motorvägen genom Bollebygd-Grönkullen och där berget var blev det en ny bredare uppfart från Grönkullen.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Jag har sätt lamma bliva helade, dödssjuka hemlösa bliva helade och andra fantastiska andliga manifestationer. Det är för mig självklart att vi tillber en allsmäktig Gud! Största miraklet är när en människa blir fött på nytt, men vist är det underbart att Jesus också svarar på bön?

  Gud välsigna och bevara din hälsa Stefan!

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Förresten, tänkte bara skriva, undra hur lång tid det tar innan skvallertidningen sklriver att samfundsordföranden blivit helad?

 • Helen

  Gud helar de sjuka än i dag eftersom har är evig och det inte är någon skillnad på hans kraft nu som då och i evig tid.
  När jag med egna ögon såg ett ben växa ut först växte det till och med för långt innan det blev helt normalt under förbön. Då var det bara så att jag aldrig kommer tvivla på Guds mirakel och hans helandekraft.
  Sedan har jag hört andra som blivit helade och jag har själv upplevt helande under förbön. Gud är verkligen God!

 • O.K

  Tea

  Jag tror att Gud låter under ske för att stärka vår tro (det är för vår otros skull vi har så många sjuka i bland oss)
  Ibland kommer människor som sysslar med helande och alla strömmar dit och om dom lyckas så strömmar pressen dit resultatet blir att det är en människa som får äran.Men det är Gud som all ära skall ha.
  Det är svårt i dag att ge endast Gud äran.

 • True Love

  Det är inte svårare idag än igår att ära Gud det är bara att öppna munnen och ge äran till Gud.

  Och det är sannerligen inte svårt om man älskar Gud.

 • True Love

  Jag tror under sker med människorna för att Gud älskar oss och att han har medkänsla med sina barn och han vill att vi ska må bra.

  Jag tror också det var därför Jesus gick runt och helade människor på sin tid och han gör det än idag.

  Visst stärker det vår tro att se människor helade, men Gud gör det för att han är barmhärtig och god.

 • True Love

  Är det någon som känner att den vill ha förbön för någon sjukdom så skulle jag kunna be för er, Jesus vill hela än idag och jag skulle gärna vilja be för dig i Jesus namn om du vill så kan du kan vara anonym.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Grattis Stefan till det låga blod trycket,ibland tar det tid men skam den som ger sig,var som änkan som plågade alla med sitt behov,det var hon som fick ut sin rätt.

  En av dom stora helande förkunnarna John G Liake,sa att det var negativt att människor blev omedelbart helade för att sen gå ut och fortsätta i ett liv i synd och han hade en viss erfarenhet.

  Jo det finns mycket att säga på detta område och kanske det är behovet och mitt hjärtas inställning som är det viktigaste för hela mitt liv.

  Sen är frälsningen det största som kan hända i alla avseenden,ett slags helande i sig och oftast under en längre tid.

  Till sist när vi är hundra år och har en timma kvar att leva här på jorden,så har vi det bästa framför oss,där inga sjukdomar,tårar,saknad eller sorg finns,härligt härligt amen.

  v v v v Thommy Bergenwall kaststen.se

 • Christian

  Svar: ja.

 • Ronny

  True love .

  Du kan be för mig sen min skilsmässa 91 från fru och barn självförvållat som nyfrälst och inte helt etablerad och sund i tron då 32 och nu 50 . Har jag lidit förfärligt ibland och efter en nära annhörigs död tätt efter skilsmässan . Jag fick psykos och blev helt knäpp och slut och utbränd .Och fångad i min psykiska och andliga ohälsa och vilsenhet i tron och angeånde livet .Och arbetsoför och förtidspennsionär Och senare år fastnade jag i apati och avtrubning och passivitet och fixerad tvångsmässighet . Och deggregera rejält .och blev mycket ensam och isolerad . Och blev väldigt deprimerad över det .Och sennare väldigt Tjock med högt kolestrål och höga blodfeter .

  Men jag börjar bli sund och sund i tron igen. Men jag har inte den där ricktiga sundheten och smarta överbliken och summeringen och viljan och figthing spirithen än men ber Gud om.Och jag behöver kärleksfull diciplin och sunda vannor och sunda relationer och en församling med härlig vännskap och gemmenskap och trygg tillvaro där jag passar och trivs och man trivs med mig. Och sunda sysslor och en sund återgång till arbetslivet och ett sunt Kristen liv med motion och blivande God fysik.och vadhelst Gud vill i sin nåd och saning enligt Guds Ord . Skyddat och frälst från allt ont i frid med Gud för gott bara ,min bön till Gud i Jesus namn,amen !!! Guds frid och Gud välsigne er och dig !!! Ronny ps 23

 • Katta

  Frid!
  Det är väl klart att man kan tro att ditt låga blodtryck har att göra med att Jesus har rört vid dig! Varför inte?
  Men, herr Svärd, varför är det sorgligt att folk med begränsade psykosomatiska besvär blir helade? Läkare säger att jag har bl.a. Morbus Chron, vilket kristna kallar psykosomatiskt. Det medför iaf begränsningar i mitt liv (ok andra sjukdomar bidrar också, men de kallas inte psykosomatiska) med oerhörd smärta och trötthet. Till sist kan man bara äta lite vatten och bröd och ibland kräker man upp det också, tills man får en bit tarm bortopererad. Den dag jag blir frisk så var vänlig att inte förringa mitt ”begränsade psykosomatiska” helande! För det helandet är lika mycket under som vilket helande som helst!
  Dessutom medför den här typen av psykosomatiska besvär ofta ledvärk mm. Jag har i snart två år haft massor av sår och blåsor i munnen och veckan före jul så svullnade fötterna upp och så la knäna av och jag har varit så gott som rörelsehindrad fram till strax före påsk. Då var jag så trött på att aldrig kunna ta mig till kristna möten att jag ringde lite folk som anordnade en bönestund. Först blev knäna bra så jag kunde börja cykla och nu blir fötterna bättre och bättre och jag kan gå rätt ok!
  DET ÄR GUD SOM SKA HA ÄRAN FÖR DET och ingen ska säga att det är sorgligt för att det var ett psykosomatiskt besvär!
  Jag säger Halleluja – Gud är god! Jag kan cykla och det är härligt!

  Och Tea, jag håller med dig. Söka helande för att slippa smärta mm känns inte ok för mig heller. Jag vill söka Gud, helar han mig är det en bonus. Det sa vi på LP också, det viktiga är att vi har blivit frälsta, att vi sen blivit ”drog och kriminell-befriade” också är en härlig bonus! Jag tar inte emot vård som jag anser inte kommer från Gud (nämner inga exempel, var och en följer sin övertygelse). Då har jag hellre ont. Relationen med Honom är viktigare än allt annat.

  Be gärna för mig också True love! Tack!

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  katta:
  Det handlar inte om och nedvärdera psykiskt helande, däremot är det ”enklare” med emperi och faktiskt bevisa att ett ben blivit längre, ett blodvärde förbättras. Mycket av psyisk ohälsa bygger på upplevlser osv, som kan vara i många fall svåra att få fastställd diagnos.

 • urban

  Gud kan inte hela så fort när det gäller blodtryck :)
  Du skulle i så fall pga medicineringen få ett så låg tryck att Du får yrsel och må riktigt riktigt dåligt…

 • Bo

  Broder Stefan!

  Jag ska nämna dig i mina böner.

  Hälsningar Bo W (fd Granberg)

 • Eva

  Man kan undra varför Gud bara helar vissa människor?
  Lidandet är fruktansvärt svårt att förstå sej på.
  Själv har jag varit på två barnbegravningar på mindre än ett år.
  Min bror förlorat två av sina barn fyra och sju år gamla, i en allvarlig nervsjukdom.
  Vi hade ropat till Gud.
  Vi hade hoppats.
  Men ändå valde Gud att ta hem dem.
  Varför det blev så får vi inget svar på här på jorden.
  Men hur människor i sådana situationer klarar sej utan en tro kan jag inte fatta?
  För trots allt så bar och bär Gud föräldrarna och oss som finns nära dem genom denna fruktansvärda situation.
  Och vissheten om att vi ska ses igen har nu blivit ett vittnesbörd för alla icke troende som följt föräldrarnas kamp för sina barn.
  Och så är det ju, Gud har aldrig lovat att vi ska slippa sorg och lidande, men Han har lovat att bära oss.

 • Radikalism

  Vi finner den riktiga glädjen när vi blir uppfyllda av helande Gudomlig kärlekskraft från den HELIGA ANDEN! men inte från vare sig aik, kgb, eller dha!

 • http://motcharisma.blogspot.com/ Charisma

  Absolut Stefan, Jesus helar!

 • Brother Omar

  Sorry, men det är faktiskt skillnad på blodtrycksmediciner och blodtrycksmediciner. Sannolikt har du väl behandlats med någon beta-blockerare i måttlig dos tidigare, och nu har man optimerat den dosen, gått in med någon s.k. angiotensin-hämmare, och kanske även lagt till en mild diuretisk medicin. Eller kanske en calcium-blockare. Om du ger mig medicin-namnen kan jag stämma av. Men jag skulle nog snarare tacka Gud för duktiga läkare, än för ett mirakel. Men det är väl inte så tokigt med duktiga läkare heller…

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Brother Omar,
  Jag har gått på exakt samma blodtrycksmediciner i mer än tio år, det var mer än 10 år sedan doseringen ändrades, det är Diovan, Plendil och Normorix Mite och Simbastatvin eller vad det heter på kvällen. Det var bortåt 15 år sedan jag slutade med betablockerare.
  Mätningarna har nästan alltid gjorts av läkare vid läkarbesök och har alltid pendlat mellan 90-110 med medicinering, någon enstaka mätning har varit på 85.

  hälsn

  STefan Swärd

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Vilka vittnesbörd det kom fram i denna tråden! Några mycket sorgligt, andra glädjande, några hoppingivande.

  Om man så läser NT, eller väckelsehistoria generellt- så tycks det för mig vara en gemensam nämnare: Fokus på Jesu återkomst, samt fokus på att våran hem är inte här på jorden utan himlen, de olika perspektivet kan ge svar på en hel del frågor, om man gräver lite i Bibeln.

 • Brother Omar

  Stefan.
  I så fall så är ditt ”vittnesbörd” betydligt starkare. Helt klart. Och jag är inte på något sätt ledsen eller irriterad om det skulle vara fråga om ett riktigt ”mirakel”. Bara angelägen att skilja agnar från vetet. Men det kanske är det du själv är inne på när du talar om att mycket tal om helande handlar om ”begränsade psykosomatiska besvär”?

  Men: hatten av. För dom som bad för dig. Eller kanske snarare den/det de riktade bönerna till. What can I say?

 • True Love

  Tack för förtroendet att be för er Roger och Katta.

  Jag har bett för er och tänk nu på att det är Jesus som helar, han tog på sig inte bara våra synder utan även våra sjukdomar bar han, både kroppsliga och själsliga.

  Jag håller med att problem med själen påverkar verkligen hela ens liv och varelse så det är mycket viktigt att man mår bra där. Gud vill att vi ska ha ett bra liv redan här på jorden.

  Låt ditt rike komma låt din vilja ske så i himmelen så och på jorden. Ja det ska inte mer vara tårar och smärta där uppe i himmelen men Gud vill att du ska ha det bra redan här, ja det är en kamp emot furstar och väldigheter men vi vet vem som är starkast och vi vet vem som vinner.

  Den onde kan försöka men han ska inte lyckas, inte så länge vi håller oss till Gud fader, Jesus Kristus och den Helige Ande.

  Tack för att vi kan vara vänner och bröder och systrar i herren. Sov gott!

 • Brother Omar

  Stefan.
  Jag var nog lite för okritisk igår kväll… Religiösa sentiment har en tendens att växa sig starkare i mörkret. Du har ju lagt om levnadsvanor också, eller hur. Sånt slår ju ofta igenom nog så mycket som mediciner, har det visat sig. Visserligen ser det ut att spänna lite under bältet fortfarande, men nog har du tappat några kilon? Och så de där intensifierade träningspassen. Vi som ser dig gå förbi tycker nog att du går med lite raskare steg. Kanske också faktorer att ta hänsyn till, innan man ”betalar fakturan”?

 • Ronny

  Tack True love. Ronny Guds frid och välsignelse !!! ps 103

 • Stefan Swärd

  Brother Omar,
  Jag försöker att öka träningsdos, men det har inte gett några vikteffekter än, jag har vägt flera kilo lägre än vad jag gör nu, periodvis under senaste 15 åren.

  hälsn

  Stefan Swärd

 • O.K

  Stefan

  urban 17 skrev

  Att ditt blodtryck skulle sjunka för lågt om Gud helar för fort //Men kan Gud hela så kan han göra om medicinen till sockerpiller också.

 • Katta

  True love, tack för förbön och din uppriktiga kamp att leva i kärleken! Det är uppmuntrande!

  Roberth, i all respekt, jag tror inte att du läste min kommentar så ordentligt. Ett psykosomatiskt besvär behöver inte handla om psykisk sjukdom. Och vad gäller det psykosomatiska besväret Chron så är det mycket lätt med dagens vetenskap att konstatera ett helande. En inflammerad tarm medför dåliga blodvärde, högt CRP, hög Calprotectin i faeces mm, förträngningar i tarmen och ärrbildningar mm som man kan mäta/se genom blodprov resp röntgen. (Detta psykosomatiska besvär kan påverka levnadsåldern, min pappa dog av dessa besvär när han var 40 år)
  Vad gäller att Gud helade problemen med knä och fötter så kan den kritiske se att svullnaden försvunnit nästan helt (jag fotograferade dem svullna och har även vittnen till det). Den empatiske kan även se att jag nu kan cykla och röra mig betydligt bättre än före helandet. Så ÄRA GUD, om du vill…

  Broder Omar, det är intressant att läsa dina kommentarer! Om du läst mina så antar jag att du tar mig för ett tokigt psykfall med hjärnan full av floskler, eller nåt sånt. Det gör absolut inget! Med all respekt för dig och ditt intellekt, du verkar ha rätt bra koll på saker, så skulle jag vilja säga en sak till dig. Inte för att verka cool i sammanhanget här (vilket jag ändå aldrig skulle kunna uppnå) utan för att jag gillar din öppenhet och ärlighet. Alltså – Vill du att det ska finnas en Gud? Vill du tro på Honom och ta emot av Hans kärlek till dig? Pröva Honom. Prata med Honom, du behöver inte öppna munnen, han hör varje bön från ett uppriktigt hjärta. Be Honom hjälpa dig att tro. Se vad som händer. Men ge det lite tid, Gud är inte stressad. Jag ska be för dig.
  Mvh
  Katta

 • Brother Omar

  Katta.
  Jag måste erkänna att jag inte läst så många av dina kommentarer tidigare (jag är faktiskt bara inne på den här bloggen ibland, så du får ursäkta vad som faktiskt inte är brist på respekt). Vad gäller psykiatrin så tycker jag mig inte se några tecken på allvarliga psykiska störningar bland blogginläggen. En och annan neuros skymtar fram. Men framför allt är många kommentarer väldigt navelskådande. Jag misstänker att lite för många av er rör er i lite för trånga kretsar, har lite för begränsad läsning, lyssnar på för få röster. Kanske till och med applåderar boxningsmatcher där man glömt att bjuda in den ena kontrahenten (Det var förra veckans mest absurda grej i den här sfären: Ulf Ekmans ”boxningsmatch”. Suck).

  Nåväl, till din fråga. Svaret är enkelt. Jag vill nog väldigt gärna att det ska finnas en gud. Eller snarare en Gud. Jag är agnostiker, inte ateist. Men en agnostiker som nog skulle närma mig denne Gud på mycket skakiga knän, om Han visar sig finnas. Faktum är att jag är lite förvånad över att så många av dom som skriver på den här bloggen har ett så kompisliknande förhållande till den Gud man säger sig tro på. Finns han, så är Han nog ingen som man tämjer så lätt som en del verkar tro. Eller?

 • Katta

  Frid Omar!

  Tack för ditt underbara svar!
  Jag håller med dig om mycket, blir själv ledsen när jag läser många kommentarer här. I början när jag tittade in så nämnde jag min förskräckelse och förvåning. Nu blir jag mest uppgiven.
  Menar inte att jag är bättre, men skulle nog inte vilja skriva vad som helst…

  Och ja, jag är väldigt begränsad just nu. Mycket pga sjukdom. Tidigare har jag levt som bostadslös missbrukare och har egentligen ingen förankring i det sociala etablissemanget. Men jag är ”gammal” och trött och jag har nu funnit frid hos Gud. Men du har rätt, många gånger darrar jag och gömmer mig för Honom tills jag ”finner” Honom igen och minns Jesus. Han låter Gud finna mig i Honom, alltså förlåten och fri att vila i Guds armar och bara veta att det är egentligen det enda jag behöver.
  Jaha, naveln sitter visst kvar där ungefär mitt på kroppen…

  Tack för det du delade med dig. Vore kul att ”prata” vidare, men jag vågar inte lämna ut min e-post adress här, alltså öppet på nätet, inte specifikt denna bloggen.
  Men vi stöter kanske på varandra här?

  Kram
  /Katta

 • urban

  Jag menar bara att Stefan kanske tillsammans med sin doktor får hjälpa till lite själv också. Kanske det är läge att minska lite på antalet ”sockerpiller” ?

 • Helen

  Angående kompis liknande förhållande till Gud så kan jag nämna att Jesus är min bästa vän. Men han är samtidigt min herre. Hur går det ihop? Jesus själv kallar oss vänner och bröder och systrar vi har vår gemensamma fader i himelen. Det är en relation och Jesus är den som är mig närmast i livet. Han finns vid min sida varje dag (och det är inte en neuros det är sanning).

  Fader Gud älskar sina barn men jag har samtidigt väldigt mycket respekt både för honom och Jesus och den helige ande. Det är bra att ha Gudsfruktan. Har man synder i sitt liv är det naturligt att frukta Gud. Och Gudsfruktan håller en borta från att synda eftersom man vet att Gud kommer att döma alla människor en dag. Alla knän kommer en dag att böjas inför Gud oavsett vad man trott innan.
  Klokt är att böja sina knän frivilligt innan domens dag.