Jag tror bara på min tolkning av verkligheten

Det är nu tisdag mitt på dagen, och jag hinner inte just nu tänka på vare sig debatter om församlingsmedlemskap eller Gardelldebatter. Är på St Görans sjukhus för uppföljning och undersökning med anledning av den lilla stroke jag fick för drygt två månader sedan. Så jag är nog här hela eftermiddagen.

En jättevänlig medarbetare i Evangeliska Frikyrkan skickade mig SMS med direkt information från brottsplatsen om mål på Örebrosfotbollsarena i går kväll. Är inte det att sparka på den som redan ligger? Eller att hälla en massa salt i öppna sår? Eller trampa på den som redan är nedtryckt och nedslagen?

Men jag tror att jag idag går över till den kunskapsteoretiska skepticismen. Varför ska man lita på SMS? Hur vet vi att TV-nyheter och dagstidningar återspeglar sanningen på ett riktigt sätt? Och är det verklig sanning när de rapporterar om mål på Örebros fotbollsarena? Är det inte bara en tolkning, och högst subjektiv sådan av vad de ser och hör? Varför kan inte jag få ha en annan tolkning av det som hände i Örebro i går kväll? Och vad är egentligen sanning? Varför kan inte jag få ha min sanning om Hammarby?

Den som tycker att ovanstående avsnitt är fullständigt absurt, har förmodligen inte läst min blogg tidigare, eller tagit del av sportnyheterna i går kväll och i morse.

Nu väntar jag på att få komma in till hjärtläkaren.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Tobias Westh

  Skön humor Stefan. I like it. Och du får gärna ha din sanning om de stackars söderbröderna. Faktum kvarstår dock: de ligger och sprattlar i bottenträsket. Ska inte påminna dig om att de är sämsta 08-laget och näst sämst i hela riket – snart börjar det viskas om Superettan…men ska inte påminna dig om det 😉

 • Minna

  Du har väl sett ”dokumentären” som ”bevisar” att fotbolls-VM 1958 i själva verket aldrig ägde rum? http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=9621&a=250410

 • Thomas Arvidsson

  På tal om ingenting (tänkte att du behövde något att läsa när du ligger uppkopplad på lasarettet…) , jag läste (Jaktlunds blogg) att Pingst hade lagt ut sitt ”rådslag” på nätet. Kan inte EFK göra så med Representantmötet på lördag? En del av oss som har lite längre till storstaden skulle gärna deltaga på distans. Och tänk vilken cred du skulle få av Emanuel på Dagen…

  Seriously – sätt igång en webkamera på lördag och kör.

 • Christer Roshamn

  Har du tänkt på att Elfsborg inte förlorat en enda match ännu?
  Du har väl förresten hört deras sång? ”Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord. Bara du är gul och svart….”

  Christer

 • Richard Hennings

  Jag tror att det kommer att bli lättare för dig nästa år då kan nog bajen lyckas att vinna några matcher. Jag misstänker att motståndet blir mer anpassat till Hammarbys förmåga i super ettan;-).

 • Christian

  Stefan, hoppas allt gick bra hos läkaren!

 • Peter T

  Problemet med din sanning om Hammarby är att den är föråldrad och cementerad till 2001 eller 1982. Det som var sant då är det inte nödvändigtvis idag.

  Dock är de ögonvittnesskildringar av vad som hänt genom historien ofta mycket trovärdiga. Då jag var på plats på Ullevi under SM-finalen 1982 så kan jag skildra att Hammarby vann matchen på läktaren och Blåvitt vann matchen på planen.

  Personligen ser jag ingen anledning att betvivla andra saker som skildrats av ögonvittnen även om de skedde för mycket länge sedan.

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Stefan, håll hoppet uppe. Next year on Söder som han sa. Mycket kan hända än. Bajen är laget, fotboll är vår sport! Och vi vinner alltid en match iaf, läktaren.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  ”Varför ska man lita på SMS? Hur vet vi att TV-nyheter och dagstidningar återspeglar sanningen på ett riktigt sätt? Och är det verklig sanning när de rapporterar om mål på Örebros fotbollsarena? Är det inte bara en tolkning, och högst subjektiv sådan av vad de ser och hör? Varför kan inte jag få ha en annan tolkning av det som hände i Örebro i går kväll? Och vad är egentligen sanning? Varför kan inte jag få ha min sanning om Hammarby?”

  Är inte frågorna lite fel ställda om du önskar vara en modern EFK pastor? Borde de inte låta lite mer i stil med ”Fick jag verkligen ett SMS? Hur vet jag att jag verkligen såg TV nyheter och har läst dagstidningar- och om jag såg och läst finns det då möjlighet för mig att tro det jag ser och hör? Kan man lita på sina sinnen, är det inte så att allt är högst subjektivt? Varför kan inte alla ha rätt till sina tolkningar kring det som hände i Örebro i går kväll? Vem kan vara överbevisad om sanningen? Varför kan inte jag få ha min sanning i Hammarby?”

  Konfirmanderna i Lund Domkyrka fick i år vara med och utforska vad det kan vara att vara ung och kristen i Lund i dag. Med hjälp av Ozzy Osbourne, Kent, Postis, Star Wars, Johnny Depp och egna erfarenheter funderade dem över liv, död, Bibel, tro, kärlek och hat, genom att söka en känsla mer än kunskap, en upplevelse mer än en lektion.
  En Strategi för EFK UNG?

  Till dig Stefan Swärd:
  Så vill jag be här offentligt djupt förlåtelse för att jag målade upp dig som en utan urskjillningsförmåga, och annat när det kom till Emerging Church debatten. Jag ser ingen skillnad mellan exempel Rob Bell och KG Hammar- båda är lika flummiga, subjektiva och utgår från relativism, även om deras religiösa språk skiljer sig markant- och kanske också till viss del deras teologiska bas- vilket är orsaken till att jag reagerade så kraftigt…tror på helig vrede- men då reagerade jag nog i köttet! Så ber om förlåtelse för det.

  Hoppas du mår bra och att alla tester är positiva (säger man så?)!

  Gud välsigna och bevara dig!

 • Bengan Ahlström

  Även om gnaget är laget så tycker jag din blogg är läsvärd och kul

 • Christian

  Bengan
  F n känns det inte så svårt för oss gangare att ha överseende med de stackarna…

 • http://efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  På kantorsutbildningen i Mellansel fick vi se en underbar film där Caroline af Ugglas sammanförde Bajen-klacken med en kyrkokör för att tillsammans sjunga ”Fångarnas kör” av Verdi. Kraft+klang så att säga.

  ”Hammarby, Ha-ammarby-by-by, Hammarby-y-y, Hammarby, Hammarby, Hammarby!”

  (Kyrkokören borde naturligtvis ha sjungit K-G-Hammarby istället).

 • Radikalism

  Vissa människor har problem med ljummen avgudadyrkan. ang. sportfanatism och elaka skämt som de tror inte är någon form av synd, och som de vägrar att omvända sig ifrån. Vi ska ha vår påkopplade glädje i GUD genom JESUS! Inte i något annat! Vi människor kan dö när som helst, därför är det väldigt viktigt att inte i livets sista minut tala ut att hammarby är bäst… Jag vill skänka kärlek genom att be i Jesus Kristus namn att stefan svärd ska må bra till ande, själ, och kropp. amen.

 • Bo

  Enligt Jesus själv ska vi göra räkenskap för vart fåfängligt ord, Matt 12, 36. Betyder det att Jesus var en tråkmåns? Jag tror inte det. Hur var det Psalmisten sa; sätt en vakt för min mun, Ps 141:3.

  Det är många av bibelns sanningar som idag är under attack, inte minst på grund av medias inflytande och upplösningen av föreställningen om ett absolut sanningsbegrepp. Allt ska gå snabbt och göras tillgängligt för alla människor. Allt ska sättas under lupp och skärskådas. Vägens folk, kyrkan eller den kristna församlingen är också utsatta för dessa krafter och desto viktigare är det i dag att sakta ner tempot och lyssna in vad Gud säger till oss genom DHA och sitt skrivna ord.

  Enligt Jesus kan ingen komma till honom om inte Fadern drar honom, Joh 6: 44, 65. Efter Jesus uppståndelse sände han DHA till oss och han drar människor till Jesus. Dessa människor ska vi fokusera på, dessa som DHA sänder till oss.

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Jag fick ett sms, altså har jag en mobiltelefon.
  Jag håller i min mobiltelefon, altså existerar jag.

  Sanning? pyttsann.