Måndag morgon

Nu är det måndag morgon. Predikade i Söderhöjdskyrkan i går och utgick från Apg. 4:1-31, och det blev grymt utmanande inte minst för mig själv. Det handlar om frimodighet, att predika om Jesus, hantera  blåsväder och motstånd, och en församling som vinner massor av nya människor, inte genom att vara grumlig och otydlig, utan att kompromisslöst predika om att det finns inte frälsning hos någon annan än Jesus.

Den här veckan handlar en hel del om Evangeliska Frikyrkan-uppdrag, har styrelsemöte under hela fredagen, och på lördag har vi vårt representantskapsmöte. på söndag predikar jag hos Elimkyrkans studentförsamling Trinity klockan 15.00.

Noterar att det har blivit massor av reaktioner på intervjun mellan mig och Gardell publicerat i Dagen i fredags, och det är den mest lästa artikeln i Dagen senaste veckan. Bland annat har 22 bloggar skrivit om detta. Och många har hört av sig och det har kommit en hel del kommentarer här på bloggen. Har inte hunnit läsa allt än så jag återkommer med någon form av kommentar. Jag märker dock att människor som känner mig är varken förvånade eller negativa, de vet att jag alltid möter människor på detta sätt, jag är tydlig i min förkunnelse, men eftersträvar alltid att vara generös, barmhärtig och förutsättningslös när jag möter enskilda människor, Jesus kan verka i det goda samtalet.

Och jag berättade för Söderhöjdskyrkan igår att Jonas Gardell så mycket uppskattade att bli hembjuden till mig och vårt samtal, han skickade ett mail några timmar efter mötet och tackade så mycket. Och församlingen blev glad.

Jag återkommer denna vecka, jag har lovat att ge en biblisk motivering till min modell för församlingsmedlemskap.

Kära bloggläsare, ha en trevlig vecka.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • wildwest

  Börjar bli lite trött på Gardell-debatten, men måste ändå lyckönska Stefan till ett gott samtal. Alla detaljer känner vi inte till, men självklart är det bra att samtala medmänniskor emellan. Alla samtal som inte är ytliga är bra samtal. Dom ytliga är så överväldigande många ändå.

  Hade själv ett mycket bra samtal på en personalfest i fredags kväll med en tjej som är totalt desillusionerad, utan självförtroende och som går till spåkvinnor för att försöka hitta en framtid. Hade det funnits lite mer tid hade jag berättat om att Jesus är bättre än spåkvinnor, nu avrådde jag henne bara från detta ofog. Att nån gav sej tid att prata med henne blev hon så glad över att hon nästan grät. Så lätt är det att bry sej om sina medmänniskor! Finns alltid chanser.

  Det som är problemet med Gardell är inte nödvändigtvis han själv utan vi som kallar oss kristna. Som ser honom som en förnyare av kristendomen, likställer honom med Luther och Augustinus, inbjuder honom till kyrkor som talare (inte i debatt), förespråkar hans böcker som läsning i cellgrupper, som överhuvudtaget kallar honom kristen när han offentligt förnekar det grundläggande vi tror på. Att han för övrigt säkert är intelligent, belevad och en god samtalspartner med åsikter (allt annat är mjäkigt och urtråkigt) är riktigt. Och han är en ärlig sökare som försöker förstå. Den nivån bör vi möta honom på, men inte som en ny kyrkoledare.

 • TB

  wildwest:

  Sunt och sant!

 • Samuel

  Wildwest:
  Är det grundläggande vi tror på att man inte ska vara homosexuell?
  Du uttrycker en överdriven rädsla för honom.

 • O.K

  wildwest

  Bra skrivit

  Vi har en biblisk modell för församlingsmedlemskap bara tanken att ändra något innebär att förkasta den tro som vi har.Det är märkligt att nu när tidstecknen visar att Herren är nära så talas det om att ändra.Om det som vi bygger vår tro på inte gäller längre varför skall vi då tro.Förändringar innebär att splittra.Om människor går från församlingarna sätter det spår i kommande generationer.Församlingsbarnen är viktigt att satsa på men om föräldrarna inte orkar vara kvar då tappar vi våra barn.

 • O.K

  Samuel

  Gud skapade människan till man och kvinna skapade han oss.Han har skapat en skapelse som fortsätter att föröka sig träden och gräset växer barn föds vi har fått vår drift att föröka oss skapelsen bara fortsätter.Att använda våran drift mot naturen är mot Guds vilja.

 • TB

  Samuel:
  wildwest säger att Jonas offentligt förnekar det grundläggande i vår tro. Kan du själv neka till detta?

 • wildwest

  Samuel: utlevd homosexualitet som kräver sin rätt att ha denna livsstil är synd och går inte ihop med att varken vara kristen eller medlem i en församling. Som besökare i en församling skulle dock Gardell vara välkommen överallt.

  Jag är inte rädd för Gardell, rädsla ligger inte för mej, men däremot är jag höggradigt förvånad över den välvilliga acceptans han får bland en stor grupp pastorer, präster och kyrkoledare. Att ge efter för synd och förneka klassisk kristen tro leder till fördärv och inte till framgång.

 • TB

  Vidare:
  Om Jonas är den uppriktige sökare som Stefan Swärd beskriver (vilket jag inte har anledning att tvivla – främst med tanke på Stefans trovärdighet) hoppas jag att Jonas tar en ”paus” i sitt häcklande av troende.
  Vill han få en ”ärlig chans” att genom Stefan pröva sin egen Jesus-bild mot vår får han nog också ligga lågt med sin övriga provokativa image ett tag.
  Tror också att vi som är kristna och läser vad som händer, här i bloggen och Dagen, ska ge samtliga tre inblandade (Jonas, Stefan och Jesus) den tid de behöver nu.
  Blir ”skrivklådan” för stor: knäpp händerna.

 • wildwest

  TB8: Mycket bra det sista Du skrev om att låta Jonas, Stefan och Jesus ta den tid de behöver med och för varandra. Var precis det jag själv tänkte och kunde därför omedelbart inte låta bli ”skrivklådan” att berätta det…

 • Christian

  Stefan
  På tal om Elimkyrkan, har du kommit fram till hur du ska göra?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Christian,
  Den berörda församlingen får svaret före bloggläsaren, men officiellt blir det nog något svar inom närmaste två veckorna, men församlingsledningen i Elim vet åt vilket håll det lutar.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Christian

  Stefan
  Jag begärde givetvis inte att du skulle svara här på vad du kommit fram till först. Du skrev en hel del om det här för en tid sen men jag mindes bara inte om du lämnat något besked eller ej. Tack hursomhelst…!

 • Margret Sundin

  Gardell ges mycket uppmärksamhet! Av media och av de flesta – av kristna och av pastorer och ledare, förvånande – är det för att han är kändis månne?

  De flesta inlägg jag läst här tycker visst att det är bra? Förvisso håller inte bloggarna här med herr Gardell, inte SS heller men det tycks som att uppmärksamheten unnas honom.

  Han håller sig inte till klassisk kristen tro denne skribent, komiker, författare och hedersteololog, snarare har han häcklat kristna intill hat, som jag hört och förstått. Alla ni som gillar att han uppmärksammas och bjuds in i kyrkor och på luncher fundera en stund på vad Jesus skulle gjort?

  Herr Gardell är en villolärare och bör väl då också mötas så. Inte ovänligt på något sätt men med ord som säger rakt ut att vi som är troende ser det så, och att den Jesus som han talar om inte är Bibelns Jesus. Vänligt, men med den auktoritet som himlens Gud gett oss som Hans folk i en tid av total förvirring. Att tala i den kärlekston som Jesus gett oss är ingen otrevlig ton, den befriar och sätter människor fri. Jonas Gardell behöver komma ut i den frihet som han är skapad för, där han befinner sig nu snärjs han hårdare i sin egen fullkomlighet. Läs hur Jesus mötte människor, fantastiska samtal som t ex kvinnan vid Sykars brunn, hon skämdes säkert, kände sig avslöjad och pinsam ända in på huden men det var hennes livs räddning. När det sägs i kärlek. Sådan har Herren tänkt att Hans församling ska vara i dag.

  ”Syns jag inte så finns jag inte-tanken”, kan visst driva dagens människor hur långt som helst, kristna som icke troende, ateister, ja alla verkar vilja höras och synas till vilket pris som helst.
  Ursäkta mig. Jag bara tänker högt!
  Margret Sundin pastor Citykyrkan i Örkelljunga

 • inid

  Margret, du behöver verkligen inte be om ursäkt!

 • Samuel

  Det jag undrade var om det var det som va det centrala. För Jonas har väl inte förnekat Jesu gudom? Att han förlåter synder? Att Gud är Gud?

  Kritisera det som är fel men använd bra kritik. Och ge ändå Gardell den respekten att han kallar sig kristen och försöker utifrån sin förmåga att vara kristen. Och oroa er inte finns det ett helvete som kommer vi alla dit.

 • http://efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Samuel, inget i det wildwest skrev tydde på att han ansåg Gardells privatliv vara det centrala. Det var du som drog in det i debatten. Det stora, allt överskuggande problemet med Gardells böcker om Gud och Jesus är just (apropå dina frågor) att det INTE framgår klart i vilken utsträckning han tror på Jesus´ gudomlighet (och därmed ”preexistens”) eller på syndens allvar och vårt behov av gudomlig frälsning och förlåtelse. Eller i vilken utsträckning han ö.h.t. tror på en självständig, personlig Gud som finns oberoende av skapelsen och har kallat oss till existens med sitt allsmäktiga ord (en Gud som är Gud, alltså). Det finns visserligen biskopar som inte heller tror särskilt mycket på det där, och det är ju mycket skandalösare, men ett visst ansvar har även Gardell – eftersom han kallar sej kristen – och alldeles särskilt de som bjuder in honom som förkunnare i våra kyrkor. (Till debatt i församlingshemmen kan han gärna bjudas in, tycker jag).

 • inid

  Det är kusligt att läsa hur mycket okunskap det finns ang det andliga hos människor. Ni som är herdar och lärare MÅSTE predika Guds Ord som det står. Läs vad Petrus skriver i sitt 2:a brev kap 2 och Johannes i sitt 2:a brev versarna 7-11. Det är ord och inga visor. Läs även Hosea 4 1-4. Det är ord som gäller vår tid mer än någonsin. Tidsläget är allvarligare än vi anar, men det är som att tala till döva öron. Måtte HERREN förbarma sig över oss.

 • TB

  Samuel:
  Eftersom Gud säger att det finns ett helvete så är det så.
  Vad har du själv för gudsbild? Du rör dej ”hemtamt” med kristna termer, men verkar inte ha mött Honom. Man lyckas inte om man ”försöker vara kristen” – enda sättet är att kapitulera totalt och be Honom ta över. Annars bekänner man sig bara till en religion. Jag tror du har hört det många gånger, men det passar bra här ändå: ”Äkta kristendom är inte en religion utan en relation”.
  När människor har frågat mej om jag är religiös har jag konsekvent alltid svarat: – NEJ, MEN JAG ÄR KRISTEN!
  Du kan själv gissa vad som händer. Just det: – ”Vad menar du med det?
  Om du undrar hur jag vågar ifrågasätta din egen ”relation” beror det på dina egna ord att ”vi alla kommer dit”. Vad grundar du det på? Inte är det Guds ord i alla fall.
  Men, jag kan inte neka till att jag för egen del oroat mej många gånger – vilket brukar leda till s.k. ”syndanöd” och en uppriktig bön om förlåtelse och upprättelse.

 • Samuel

  Andreas: Inget i det wildwest skev i början förklarade vad han ansåg vara grundläggande i kristna tron. Jag har dessutom aldrig hört Gardell förneka något grundläggande så därför var jag undrande vad han menade var grundläggande.

  TB: Hur kan du på dessa får rader ens göra dig en bild om jag mött honom? Ta det lugnt med att döma folk som försöker vara kristna. Det är inte så lätt. Det jag säger är att vi alla förtjänar helvete och om det skulle finnas så skulle vi nog hamna där. Jag tror att Guds frälsningsplan är så mycket större än att tillfredsställa alla frikyrkliga.

  Och när sa Gud att det finns ett Helvete? I Bibeln finns det hades och gehenna inget av dessa ord betyder helvete.

 • andreas

  och Gardell säljer sin bok som aldrig förr… framförallt de kristna bidrar till Gardells i övrigt mycket goda ekonomi…

 • TB

  Samuel:

  Jag tar det ganska lugnt – och kan också lugna dej med:
  Jag dömer inte dej, och förutom mej själv ingen annan heller.
  Och som jag ”sa” berodde min undran på dina egna ord.
  Hade du sagt (15.) att vi FÖRTJÄNADE att komma dit, hade jag troligen inte svarat dej. Men du sa att ”vi alla kommer dit – om det nu finns”. Och på de orden bör man väl få undra?

  T.o.m. den ene rövaren på korset blev lovad att få vara med Jesus i paradiset, den andre rövaren tydligen inte. En livs levande och verklig människa – en fruktansvärd tragedi som varar i evighet. Bara tanken på detta får mej att be Gud om nåd, så inte tar jag lätt på detta.
  Erkänner att jag inte slog upp ordet ”helvete” innan jag svarade, utan gick bara på ”frikyrkotraditionen” och mitt eget bristfälliga minne. Men jag passade på att söka nu precis på Svenska Folkbibeln och fick 10 hänvisningar lätt.
  Står det i Bibeln kallar jag det för Guds Ord. Kan kanske bli fel ibland, särskilt om man då citerar ”frestaren i öknen” t.ex.

 • Samuel

  Men folkbibeln är en översättning starkt präglad av den teologi du matats av sen barnmjölken. Helvete är ett ord som inte finns i bibeln utan bara i översättningar. Dösriket = hades och gehenna = soptipp utanför jersusalem. Dessa ord har man gjort en helvetes teologi utav detta för att skrämma folk till Kristus. Det jag säger är att finns det helvetet som predikats under min uppväxt, då kommer vi alla mötas där.

 • Margret Sundin

  Andreas
  Precis så är det, den kristna kyrkan ger honom uppmärksamhet och människor läser hans bok. Vi borde inte bidra med den draghjälpen!

  Att han får utrymme beror förstås på att vi inte som kyrka och frikyrka i synnerhet har en klar och tydlig identitet och påverkar samhället som vi ska. Det är vårt uppdrag att påverka, när vi inte gör det så tränger villoläror fram. Människan är skapat att söka Guds närhet!
  Margret Sundin, pastor
  Citykyrkan i Örkelljunga

 • TB

  Samuel:
  Kanske borde jag varit ”from” och väntat att svara till kl.19 i kväll, och då antagligen avstått.
  Folkbibeln är ”översatt” av människor som tror på Gud, Jesus och Den Helige Ande till skillnad mot bibel 2000 som ifrågasätter det mesta, typ ”på NT:s tid trodde man” o.s.v.

  Jag citerar dej för att inte missuppfattas:
  ” Det jag säger är att finns det helvetet som predikats under min uppväxt, då kommer vi alla mötas där.”

  Det JAG då säger är att Gud inte hade tänkt att varken du eller jag skulle hamna där.
  ”Att gå förlorad” som t.ex. Joh. 3:16 handlar om. Vad sedan du eller jag väljer att kalla platsen (som beskrivs som väldigt het och ursprungligen tänkt bara för ”de första upprorsmakarna”) kan vara av underordnad betydelse.
  Och det är här som det ”centrala” budskapet som du hakade upp dej på (wildwest) kommer in. Tror du Gud inte hade valt ett annat sätt att köpa oss fria från ”syndens lön” om det varit möjligt? Han fick sända sin ende son, Jesus Kristus, för att förnedras, plågas och dödas – för att till sist i från dödsriket kunna uppstå!
  Har man en annan syn på Jesus är det inte samma Jesus: Det är inte ens ”kristendom” eftersom ALLT BYGGER PÅ DETTA FÖRSONINGSOFFER.

  Den som inte vill kännas vid detta – kan heller inte räkna med att Gud vill kännas vid honom/henne. A – B – C oavsett samfundstillhörighet…

  ”Detta tycker jag låter hårt och kärlekslöst, jag väljer att tro på ett annat evangelium”
  Visst – varsågod! Men Bibeln säger: Förbannad vare den som predikar ett annat annat, och vidare att ”det vore bättre om en kvarnsten hängdes om halsen ” på en lärare än att han får fortsätta förleda ”en av mina minsta”. o.s.v. o.s.v.

  Jag levde som ”avfälling” i 12 år med diverse utsvävningar som jag inte behöver måla upp här. Under dessa år VISSTE jag att jag skulle gå förlorad. När jag var nykter nog bad jag till Gud att inte låta mej få dö innan jag ”kom tillbaks” till honom.
  Till sist, när jag provat massa olika möjligheter att ”skärpa mej” och själv ”försöka” i egen kraft, gav jag upp. Jag blev så DESPERAT att jag sa: Gud du får ta precis vad Du vill i från mej som hindrar att jag får bli din igen”!
  PANG! Två dagar där efter lämnade min tjej mej, och mycket mycket mera bara försvann inom några dagar efter ”min kapitulation”.
  Jag kontaktade de människor som jag lämnade 12 år innan. Hamnade ”duktigt bakfull” på ett tältmöte. Sov igenom halva predikan som jag inte minns ett ord från.
  Då reser sig en äldre, för mej helt okänd, dam upp och börjar profetera på ett språk jag inte förstår. Men bakfyllan försvinner, jag blir totalt klarvaken och ”någon” tar mej i nacken och reser mej upp – och jag bara VET att kvinnan talar till mej!
  ”Rotvälskan” översätter hon sedan i ord som jag förstår, och beskriver hela mitt liv som avfälling och med detaljer vad jag sagt till Gud. Och sedan avslutar hon med:
  ”… men jag har hela tiden älskat dej” SÄGER HERREN!

  Så kunskap och ”ordförståelse” i all ära – men det som är ”inbränt” i mej och ”mina likasinnade” går inte att argumentera bort. Jag antar att det är vad Paulus kallar för:
  ” talet om korset är en dårskap för den som går förlorad, men en Guds kraft till frälsning för den som tror …” lite fritt taget ur minnet, hinner inte slå upp det nu:
  1 Kor. 1:?

 • Samuel

  Nej det Paulus talar om som korets dårskap handlar om en helt annan sak än teologisk okunskap. Bibel 2000 är ingen översättning av Nt överhuvudtaget. Det är nu tredje inlägget i rad du ifrågasätter andra människors tro. Människor du aldrig har träffat och har väldigt liten kunskap om.

  Gud sände inte Jesus för att han var tvungen utan för att han ville.

  Jag ifrågasätter aldrig din frälsning jag bara ifrågasätter det eviga straffet. Om du och jag är frälst är väl helt oberoende om andra straffas utan att få en chans till bättring. Jag tror att frälsningen handlar om att vi blir räddade till ett upprättat förhållande till Gud och varandra och att straffet är att inte ha det. På så sätt så kan helvetet vara i himlen utan att trivas.

 • TB

  Samuel:
  Läst – men inte förstått. Tror vi har ”stulit” tillräckligt med utrymme här nu.

 • kjell

  Men ni måste hålla med om att Gardell är skicklig skådespelare.