Predikar i Söderhöjdskyrkan söndag 10 maj 11.00

Vill du möta bloggaren live så går det utmärkt i morgon, söndag, då jag håller en predikan i Söderhöjdskyrkan vid Mariatorget på söder i Stockholm, den något originella gudstjänsttiden 11.00.

Vi går igenom Apostlagärningarna så jag kommer att predika över Apg. 4:1-31, bibelläsande bloggläsare får gärna komma med synpunkter på vad som kan lyftas fram i denna text.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Stefan,
  Här finns kpplingar mellan vad Petrus och Johannes säger inför rådet och vad som hände när Jesus kom ridande in i Jerusalem. Hallelpsalmen är nyckeln till förståelsen.

  http://aletheia.se/2008/11/29/hosianna-yeshua/

 • Tea Gustavsson

  För en Stockholms-församling finns ju en solklar utmaning, uppmaning i den här texten. Det är lätt att känna igen sig i människor som blir arga om man faktiskt predikar att det som står i Bibeln är sann, att vi kan be för människor som blir friska och dessutom troende. Jag är övertygad om t.ex. att om detta skulle börja hända på ett av Stockholms storföretag skulle det inte dröja länge innan företagsledningen skulle lägga sig i. Och står man då upp för Jesus eller inte?

  Den sortens självrannsakan är ju nog för att räcka en hel predikan. Guds ord påverkar människor tillräckligt. Jag blev själv väldigt fundersam när jag läste texten för en stund sedan. Jag känner igen mig tillräckligt i texten för att dra paralleller till vår nutida livssituation men tyvärr känner jag inte igen frimodigheten och den starka tron lika mycket hos oss kristna, alldeles särskilt inte hos mig själv.

 • Tea Gustavsson

  Texten får mig också att minnas konserten jag var på förra veckan på Debaser Medis med Woven Hand (typ världens bästa band någonsin). Sångaren och låtskrivaren är en kristen men spelar nästan uteslutande på vanliga klubbar och festivaler. Mitt i en låt börjar han pratsjunga följande text:

  ”just like the lightning, just like the lightning,
  out of the sky.
  All men will see Him, and all men will cry.
  Men will beg God to kill them,
  they won´t be able to die”

  Även fast jag vet att han kan sjunga nästan vad som helst på sina konserter blev jag ändå riktigt paff. Det är inte en förkunnelse man hör dagligdags i svenska kyrkor precis och här satt han på Debaser och undervisade om helvetet för några hundra icke-kristna. Så radikalitet borde kanske vara temat för gudstjänstfirandet imorgon? Den som vill se David Eugene Edwards framföra samma jag beskrev ovan kan ni titta på denna youtube-länk (får jag länka Stefan, har inte koll på reglerna…)

  http://www.youtube.com/watch?v=Cnty8Ramu6Q

 • Katta

  Frid!
  Det har synts tendenser bland vissa kommentarer att de som inte studerat teologi inte kan uttala sig om saker och ting. Men den helige Ande talar genom vem Han vill! Apg 4:13 – så uppmuntra alla till att ge upp bekvämligheten och ta risken att göra bort sig, vem som helst kan vittna om Honom! Om man så inte ens gått ut grundskolan!
  Men det krävs en kärlek till folket och en förståelse för jante svenskar för att bära fram det budskapet så att det skapar motivation i stället för fördömelse…
  Men många sitter nog snällt i bänkarna för att de har blivit tillplattade av ”de duktiga” kristna och tror inte att de har något att komma med. Men v 31- vi behöver inte ha något att komma med i oss själva – för vi berättar om Jesus! I den berättelsen saknas inget!
  Men ”de duktiga” kommer att få spel och göra allt för att tysta den som berättar om Honom. Kanske ska man varna ”de duktiga” så att de inte i sin fördömande framfart hädar den helige Ande…

 • O.K

  Stefan

  Jag vill också trycka på vers 13 dessutom 1 kor 1:26-29 den som ingenting är utväljer Gud.Dessutom kallade Gud Moses som fick Aron till hjälp i våra församlingar bli det Aron som får uppgiften direkt.Det är många i våra församlingar idag som lik Moses är kallade men dom är inte så kunniga i ”talkonsten”och fösamlingsledningen väljer dom som är skolade men resultatet kan bli att det inte blir Gud som får Äran.

  Jag minns för många år sedan när vår pastor fick medlemmarna att skriva sig på en lista som förebedjare jag minns att det var ca 200 som skrivit upp sig min tanke då var att med så mycket mänsklig kraft blev det inte mycket ära över till Gud.

  (Vers 20 sjöng vi ofta förr )Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört

 • O.K

  Stefan

  När du står där framför mikrofonen tänk då på när Jesus talade till 5000 män förutom kvinnor och barn att det gick att tala utan denna utrustning och det hörs än i dag.

 • Undrande

  Katta

  Nu är det så tur att oavsett vad de välstuderade teologerna än säger så har ALLA rätt att uttala sig. Oavsett utbildning. Vad som kan hindra är tilltron till sig själv. Där har jag inget recept annat än att råda ”förståsigpåarna” att inte vara så sarkastiska mot sin medmänniska.

 • Ronny

  Frid Broder Ronny

 • Katta

  Frid Undrande!
  Eftersom du skriver undrande så antar jag att du menar dig formulera en fråga i din kommentar. Den kanske inte är riktad till mig, men du har skrivit Katta, så jag skulle gärna svara dig. Inget illa ment, men jag förstår faktiskt inte din undran/fråga. Och jag är inte sarkastisk, men det verkar mer som om du vill svara mig något. Tack för din tjänstvillighet, men jag frågade inget. Jag la fram lite synpunkter som Stefan Svärd lämnade öppet för. Det är möjligt att jag var otydlig eller nåt, det var inte meningen att irritera. Förlåt för det misstaget i så fall, men jag kommer inte att vara tyst. Jag tror på att vi får göra misstag om vi är beredda att ta stå för dem.
  Om jag har missförstått din undran så är det inte min avsikt. Och jag respekterar din kommentar till fullo. Önskar dig Guds välsignelser.