Att ta med Jesus ut i Stockholmsnatten

Nu är det fredag natt. Har kommit hem efter att ha varit ute med Ungdomskyrkan Konnekt i Tantolunden. Vi jobbar med att flytta ut kyrkan på stan, och som kristna vara närvarande på fredagskvällar- och nätter i stökiga tonårsmiljöer. Nu har vi flyttat tillbaka verksamheten till Tantolunden på söder i Stockholm, för där träffas ett antal hundra tonåringar på fredag- och lördagskvällar under den varmare delen av året. Syftet med Konnekt är att få kontakt med tonåringar som inte har någon kontakt alls med kristna kyrkan, och när de ställer frågor få de första inledande samtalen om Jesus och kristen tro. I Tantolunden är det mycket poliser, mycket fylla, mycket droger, och mycket av gemenskap, och en plats där vi kristna bör vara.

Ikväll har jag pratat med ett antal tonåringar om hur man ska förhålla sig till sina föräldrar, om vad man gör när ens tjej har gjort slut, hur man ska hantera sitt hat och våldsbenägenhet, vad gör man när föräldrarna separerar, vad gör man när kompisar knarkar, jag har pratat med dem som just har rymt hemifrån, och när jag som kristen ska peka på något svar på frågorna så är det omöjligt att inte hamna hos Gud. Det är många frågor, mycket bekymmer, och jag riktigt njuter när jag får sitta under ett träd i Tantolunden en sen fredagkväll och be till Gud för en kille. Gud är där.

Om du finns i Stockholm, häng med ungdomskyrkan Konnekt ut på fredagskvällarna, vi har också börjat med tonårscafé på lördagskvällarna.

Det är en mycket mer spännande del av kristna livet än ganska introverta internkyrkliga debatter, som ibland står mig upp i halsen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Christian S

  Stefan!

  Jag får en grym respekt för dig för det jag läser. Så härligt att höra dig berätta om vara ute och evangelisera – jag håller med, finns inget bättre!

  Lycka till nu på torsdag och fredag… Ska be för er… Hade anmält mig – men åkte på och jobba 5 dagar.

  Frid och Glädje!

 • http://efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Det är sånt där som kallas ethos, Stefan ;o). Internkyrkliga debatter har också sitt värde, men fokus får inte ligga där. Fokus måste som du visar ligga på att ”komma ut” ;o). Som gayrörelsen brukar sjunga: ”Blott i det öppna har du en möjlighet, / låser du om dej kvävs och förtvinar du. / Ut i det fria skall du med Herren gå, / kraften fullkomnas mitt i din svaghet då.” ”Leva i världen, omvänd till verklighet, / vänd mot Guds framtid, följd av hans trofasthet. / Mörkret du möter aldrig i ensamhet, / blott i det öppna ligger din möjlighet.” Låter som en bra psalm för ungdomskyrkan Konnekt, inte bara för EKHO. Tillämpningarna kan vara av varierande värde, men psalmen är för bra för att inte sjungas!

 • http://bengtsjoberg.blogg.se Bengt Sjöberg

  Håller helt med! Evangelisation och möten med nyfikna och sökande ungdomar ger spänst och vitalitet åt det kristna livet. Igår hade vi ungdomssamling och det kom några för första gången bland annat en tjetjen, en serb och en tatar. De frågade efter biblar på sina språk vilket vi hade.
  Nu i vår ska vi ha flera evangelisationsdagar och även vara ute vissa kvällar med vår Bullgerilla.
  Vi ses kanske på lördag på Jesusmanifestationen. Var välsignad!

 • Thommy Bergenwall

  Härlig läsning ni är ett föredöme på alla sätt och ni verkar förstå att det ger mer än vad det kostar att vara ute bland människor.

  Det ni sår i dag får vi skörda i morgon kanske finns det bland ungdomarna där ute i Stockholms natten en blivande stadsminister eller en kyrkans ledare som kan vara med och skapa ett bättre Sverige.

  Var välsignade och ha en solig skön dag v v v v kastasten.se Thommy Bergenwall Matt 28-19:20

 • Anton Fagerstedt

  Oerhört bra att det finns människor som följer Mästarens kallelse till trasiga och marginaliserade människor – respekt!

  Instämmer också i ditt konstaterande: ”Det är en mycket mer spännande del av kristna livet än ganska introverta internkyrkliga debatter, som ibland står mig upp i halsen.”
  Kanske dags att ligga lite lågt med det då?

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

  Stefan Swärd skriver: ”Det är en mycket mer spännande del av kristna livet än ganska introverta internkyrkliga debatter, som ibland står mig upp i halsen” slut citat

  Personligen tycker jag inte att vi ska ställa detta mot varandra. Evangelisation är vår kallelse. Men den ska ju inte ställas mot det man kanske kan kalla ”introverta internkyrkliga debatter” som du skriver. Men dessa debatter som du deltar i med stor kraft skulle jag snarare kalla för ett apologetiskt arbete som är livsviktigt om den kristna kyrkan ska bestå som en bibliskt förankrad kyrka. Vad hjälper det om kyrkan evangeliserar och vittnar om kyrkan samtidigt är på väg att urgröpas inifrån genom osunda läror och världsanpassning. Jag utgår ifrån att du håller med om detta, konstigt vore det annars, men tycker ändå att det är värt att påpeka att vi behöver både en levande evangelisation OCH apologeter som vakar över läran. Det första är förvisso mycket roligare men båda är livsviktiga.

  Mvh
  Berndt Isaksson
  metodistpastor

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Anton och Berndt,
  Jag blir mer inspirerad av att arbeta med evangelisation och ha debatt med Sturmark än att ägna mig åt internkyrkliga debatter. Men i uppdraget som samfundsordförande är jag nödgad och det ingår också i mitt ansvar att uttrycka synpunkter på vad som händer inom EFK, och åt vilket håll inte minst den svenska frikyrkligheten behöver gå. Sedan är det ganska oförutsägbart vilka av mina blogginlägg som skapar internkyrkliga debatter.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Ola

  Stefan, om inte smaklökarna är bortbrända så känner man en tydlig skillnad. Sen gillar jag ändå att du pekar på en frisk väg även i inomkyrkliga frågor. Det är ju inte dina utspel som är unkna utan all den röra som kommer upp som en flodvåg efteråt. Det är dock en given kostnad för det trons försvar som du ägnar dig åt. Se till bara att du drivs av ett inre självtryck från DHA, annars kommer du gå på knäna. Jag försöker lära mig av ditt exempel. /Ola Almquist

 • Knut Bertil

  All välsignelse över er i Ungdomskyrkan Konnekt. Nu när våren och värmen kommer så får ni verkligen chans att möta Stockholmsungdomar ute. Det ger så mycket energi att möta och samtala med unga människor som söker ett innehåll i livet.

 • Katta

  Frid Stefan!

  Kul att du nämner konnekt igen! Som jag skrev för ett bra tag sedan så står ni på min bönelista och de sista dagarna när jag bett för er så har en tanke slagit mig. Pröva den, kanske du redan gör så, annars – varför inte be Herren om några (behöver ju inte vara exakt tolv, Jesus hade ju tre som stod ännu närmare ibland) unga lärjungar som älskar Herren, och lär upp dem. Förbered dem att kunna bära din mantel. Efterhand kan du kanske delegera en del saker till dem (menar inte konnekt och annat som du hämtar kraft från).
  Bara en tanke, samtidigt är det ju viktigt att du inte stressar, så det är ju dumt att starta nya ”projekt”. Men vad jag kan se i evangelierna så ägnade Jesus mest tid åt ensam bön, sen är det svårt att avgöra hur mycket tid han ägnade åt predika och hela sjuka mm resp. att vara ensam med lärjungarna, men det framkommer iaf att vissa saker delade han enbart med den inre kretsen av lärjungarna och ibland endast de tre… En hel del tid gick ju åt att diskutera med fariséer mfl också, men oftast var det väl när de konfronterade Honom. Rätt intressant i Luk 11:37, han blir hembjuden till en farisé, jag tänker, ja då ska man vara väluppfostrad och trevlig, men Jesus säger sitt hjärtas mening utan att känna sig stoppad av att ha blivit hembjuden (vers 39-52)! Ingen kan köpa Jesus, Han står på sanningens sida i alla väder!
  Efter bön utvalde han de tolv och de var ju med honom mest, de stod vid Hans sida, Luk 22:28, trots att de övergav Honom i slutet, så var det ju bara ett fejkat slut, egentligen var det ju början! Halleluja!
  Måste sluta skriva annars kan man ju hålla på i evigheter om Honom, den underbaraste, skönaste, härligaste…

 • Robert

  Keep on…känns som du är piggare än många 30-åringar…trots att du genomgått en sjukdom…

 • ’Johan’

  – Jag har kommit för att tända en eld på jorden; och huru gärna ville jag icke att den redan brunne!

  – Och Jesus gick omkring i alla städer och byar och undervisade i deras synagogor och predikade evangelium om riket och botade alla slags sjukdomar och allt slags skröplighet.
  – Och när han såg folkskarorna, ömkade han sig över dem, eftersom de voro så illa medfarna och uppgivna, »lika får som icke hava någon herde.»
  – Därför sade han till sina lärjungar: »Skörden är mycken, men arbetarna äro få.
  – Bedjen fördenskull skördens Herre att han sänder ut arbetare till sin skörd.»

  – Och han kallade till sig folket jämte sina lärjungar och sade till dem: »Om någon vill efterfölja mig, så försake han sig själv och tage sitt kors på sig; så följe han mig.

  – Och han sade till dem: »Gån ut i hela världen och prediken evangelium för allt skapat.

  – Sannerligen, sannerligen säger jag eder: Om icke vetekornet faller i jorden och dör, så förbliver det ett ensamt korn; men om det dör, så bär det mycken frukt.

  – Därför, allt vad I viljen att människorna skola göra eder, det skolen I ock göra dem; ty detta är lagen och profeterna.

  – Varen alltså I fullkomliga, såsom eder himmelske Fader är fullkomlig.

 • Mraia Steinwall

  det här låter ju otroligt spännande! kom över sidan via en slump-länk.
  Bor i Stockholm och är troende, är ni utomhus än eller har ni blitt frusna?;)
  Vore jättekul att kolla in detta. Mejla mig gärna! 😀