Lördagsjogging, predikoförberedelser och funderingar kring församlingsmedlemskap

Har upplevt en härlig lördag och bl.a. varit ute i solen och joggat runt Djurgården, utan att få någon stroke. Fantastiskt. Bland annat sprang jag raskt förbi tennislegenden Björn Borg som var ute och promenerade i vårsolen, har var säkert jätteimpad över den enorma spänst och hastighet jag rusade förbi honom (min något subjektiva tolkning), jag och Borg är ju nästan jämngamla. En 16-årig tjej i Tantolunden i natt blev chockad när hon såg mig där, du måste vara minst 80 sade hon, man blir jätteuppmuntrad av att vara ute med tonåringarna. Sen sitter jag naturligtvis och deppar över att Hammarby har förlorat, men blev uppmuntrad när jag förbereder morgondagens predikan i Skarpnäckskyrkan klockan 10.00, om Josef. Hans liv gick ju också lite upp och ner, men Gud var med och välsignade ändå, även när det  verkade gå totalt åt pipan, och jag tycker att det finns stora likheter med Hammarby.

Fast vi får be till Gud för AIK:arna, de blir helt odrägliga och jättedryga när AIK någon gång vinner, och vi är ju i det läget just nu.

Sitter också och skriver tillsammans med Anders Blåberg, ett svar till Nerikes Allehanda, som påstår på ledarplats att Evangeliska Frikyrkan är sexfixerad?? Vilken vass analys av NA – de får nog räkna med lite svar på tal.

Medlemskapsdebatten inom EFK rullar vidare, noterar att Anton Fagerstedt har skrivit om det på sin blogg, Joakim Elsander på sin blogg, och Götabrobloggen har också skrivit om det och en pingstpastor som heter Stefan Beimark. Jag har ju knappt deltagit i denna debatt, utan bara något försynt, diskret och lågmält kommenterat Joakim Hagerius utspel i frågan. Tänkte skriva några rader om hur jag ser på detta, utifrån mina erfarenheter som pastor i Stockholm 20 år. Det kommer någon gång under helgen. Jag gör ju aldrig några utspel om någonting, och det här kommer att bli jättediskret, jättelågmält, jag tror knappt någon kommer att läsa det.

Jag är ordförande i den bostadsrättsförening där jag bor. Vi har skrivit ett omfattande dokument med krav och regler som medlemmarna i vår förening ska följa. Om man bryter mot någon av reglerna kommer jag som ordförande och pratar med personen ifråga och föreslår en lösning på problemet. Om personen inte rättar sig efter våra krav skickar vi en rättelseanmodan via vår advokat, hjälper inte det blir man vräkt. Och man får dokumentet med ordningsregler och krav innan man flyttar in i bostadsrättsföreningen så att alla vet vad som gäller. Reglerna och kraven är till för att skapa en harmonisk boendemiljö så att grannarna inte stör varandra.

Så detta med villkor för att delta i en gemenskap är inget konstigt, det gäller på alla livets områden. Och där är jag väldigt kritisk mot de slappa strukturer som har utvecklats efterhand i frikyrkovärlden, ett passivt medlemskap utan någon överlåtelse och engagemang, är tvärtemot alla organisationsprinciper vi har i samhället, och det är dessutom tvärtemot Bibelns församlingssyn. Det är detta jag menar med att ”höja ribban”.

Hur vill jag att det ska vara? Tänkte skriva om det här på bloggen senare under helgen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Lycka till! Vill bara säga att den omdiskuterade Dagen-artikeln (med Malin) inte var så mycket att säga om – det perspektivet måste också få komma fram – men att EFK-församlingen på Dagens förstasida presenterades som en församling ”där homosexuella inte är välkomna” var verkligen under all kritik! Verkligen! Om det åtminstone hade stått ”samkönat samlevande” och/eller ”välkomna som medlemmar”. Som det stod nu var det ju rent förtal. Snacka om att förmedla ett intryck av total sexfixering! (Sen kan man förstås diskutera medlemskapsbegreppet ö.h.t., det är en annan sak, som både Joakim Hagerius, Tomas Ander, Carl-Henric Jaktlund och Stefan Swärd kan ge intressanta aspekter på).

 • http://www.efsidag.blogspot.com Andreas Holmberg

  Ja, berättelsen om Josef är verkligen helt suverän. Du som är statsvetare bör framhålla, tycker jag, att den där Keynes var flera tusen år efter Josef med att anbefalla samling i ladorna under goda år för att ha något att spendera under svåra år. Som det nu är, har ju dessutom de flesta svenska hushåll bidragit till krisen genom att låna och köpa på avbetalning under de GODA åren och vrålspara nu när det blir DÅLIGA år. Precis bakvänd josefianism, således. Vi får skärpa oss nästa högkonjunktur.

 • Christian

  Ja vi AIK:are behöver all förbön vi kan få….

 • Ola

  Pratar vi grönt och vitt så är det ju Brage som gäller och där kan vi ju konstatera långvarig fångeskap också……….. men även det ska väl reda sig till slut.

 • Stefan Swärd

  Christian,
  instämmer

  hälsar

  Stefan Swärd

 • Richard

  Kan bara hålla med dig angående det teologiska bitarna. Däremot får jag väll lov att påpeka att du borde vara van vid Hammarbys kräftgång i serien. Endast en gång har detta högst mediokra korpen gäng vunnit allsvenskan. AIK däremot har vanan inne och detta år tror jag bestämt att vi kommer att göra det igen. Tar dock gärna emot förbönen
  då det aldrig är fel med hjälp från ovan. Gud välsigne dig broder stå på.

 • Brother Omar

  Ni är roliga, jag kan inte säga något annat. Och svåra att begripa sig på. Under de senaste månaderna har jag varit inne på den här bloggen av och till. Det hör ju snart till allmänbildningen att veta vem detta joggande Swärd är. En riktig populist, med ett imponerande (och växande) kontaktnät.
  Under dessa månader har ni haft tre riktigt stora diskussioner: Om en okänd tidskrift som heter NOD (kollade förresten in den, den förtjänar att bli mer känd, oväntat bra) som hade ett nummer om familj och äktenskap, utan att ta upp frågor om samboskap och könsneutrala äktenskap; Om en mycket känd bögikon vid namn Jonas Gardell och hans syn på Jesus; om en församling i Göteborg som säger att utlevande homosexuella kan få vara medlemmar. Kanske inte direkt ”sex-fixerat”, men nog verkar engagemanget för hur och när det manliga könsorganet används vara rätt stort.
  Men det är inte det som jag har svårt att förstå. Utan att i samtliga tre fall så slår ni rätt hårt mot folk som står er nära. Människor som tycks vara engagerade för att tala om er egen stamgud Jesus. (Ursäkta det uttrycket, det känns inte riktigt rätt, jag har större respekt för Jesus-gestalten än så.) så mycket har jag fattat, som att antalet kristna människor i det här landet är ju inte särskilt stort. Särskilt inte såna som är engagerade och vill nåt med det dom tror på. Men det joggande Swärdet delar med gott humör (jodå, nån gång riktigt sur, men det verkar höra till undantagen) rallarsvingar som mest träffar dessa s.k. ”syskon” (jag har en snart pensionerad arbetskamrat som ibland använder detta uttryck om medlemmarna i sin församling, lite fint på något sätt, även om det låter udda i vår tid).
  Samtidigt så verkar Swärdet vara lite impad av att vara kompis med Sturmark som ju är ute efter att utrota kyrkan, åtminstone från det offentliga rummet. Och även andra delar av det mediala och ekonomiska etablissemanget tycker jag behandlas med en helt annan respekt än de oliktänkande kompisarna som sitter i samma båt.

  Kanske att de här skämten om AIK och Bajen på nåt sätt hänger ihop med detta: Det är svårare att umgås med dom som gillar fotboll, men håller på en annan klubb, än det har att dom som är oberörda av (eller hatar) fotboll… Men vad händer om nån av dessa blir ”omvänd” till fotboll, och sen börjar heja på Blåvitt iställer för nåt av Stockholmslagen?

  Och hur i Jösse namn ska den här bostadsföreningen med hålla ihop om diskussionen handlar om vilka gäster som ska få övernatta i andras lägenheter?

 • Mike

  Det finns egentligen bara en mening som beskriver Stefan Svärd nämligen:
  Stefan älskar att höra sin egen röst!!!! Det säger allt…

 • Christer Roshamn

  Hur ofta ska jag behöva påpeka att det mest rimliga är att hålla på Elfsborg?
  Vi lär väl se i höst när de står som seriesegrare. Jag vill tillhöra en segrare….

  Christer ”stolt elfsborgare” Roshamn

 • Olov

  Stefan! Problemet är väl bara att Aposteln Paulus utryckligen förbjuder medlemskrav utöver tron på Jesus Kristus i Galaterbrevet. Det var nämligen till stor del vad problemet i Galaterbrevet handlade om: Vad krävs för fullt medlemsskap i Guds förbundsfolk? När är man inkluderad, vad innesluter, vad utesluter. Judaisterna höll med Paulus om att människan blir ”rättfärdig genom tron på Jesus Kristus”, men de menade att för att verkligen växa som kristen och fullt ut lyda Gud måste man gå in under lagen. Framför allt hade några specifika ”förbundsmarkörer” blivit centrala, nämligen omskärelse, hålla sabbaten och hålla matreglerna. Genom att underordna sig dessa regler skulle hedningarna fullt ut kunna bli delaktiga av Guds folk. Och det är det Paulus kallar villfarelse och förklarar vara ”under förbannelse”.

  Frågan är hur vi tillämpar detta lagfria evangelium idag? Det duger inte att komma dragandes med att det bara handlar om ”lagiskhet” i betydelsen försöka skaffa sig merit för att bli accepterad av Gud. Det var det nämligen ingen av de judaistiska kristna som trodde heller. Det handlade om att ”få styrsel” på det kristan livet genom lagen. Jämförbara markörer idag skulle vara de frireligiösa obligatoriska ”inte röka, dricka, dansa eller svära”. Det var dessa markörer som gällde under den tid som du Stefan verkar se som en guldålder i frikyrkans historia. Faktum är att det är att gå in i medlemsfrågan från total fel håll att börja diskutera om huruvida homosexuella (aktivt utlevande eller inte) får bli medlemmar i kyrkan. Paulus gör klart att man de fact redan tillhör Guds folk när man har satt tro till evangeliet och därigenom fått del av Andens gåva (Gal 3:1-6ff). Därefeter ska nåden fostra människor att ”lägga av al ogudaktighet…… (Tit 3:11-14), inklusive sexuella livsmönster som inte är i enlighet med Guds goda vilja. Att komma dragandes med egenhändigt ihopsnickrade ”församlingsordningar” som utesluter olika kategorier av människor från medlemsskap i Guds församling är helt igenom obibliskt och inte förenligt med ”evangeliets sanning”.

  Det är tragiskt att kristna ledare verkar ha en sådan bristifällig förståelse av evangeliets härlighet. Ni är helt fel på det här, Stefan.

 • Ola

  Stefan, när du funderar över medlemskapsbegreppet, beakta gärna vad en del aktiva bloggare noterat gällande församlingsgemenskap kontra juridisk organisation. Perspektivet med ”högre krav” talar ju ofta om medlemskap ej ok, men gemenskap ok, men vad är egentligen en församling om inte en ”helig gemenskap”. Har funderat en del själv kring detta. Rent exegetiskt är 1 Kor 5 intressant, där gemenskapen sätts i fokus och inte en matrikel, dvs den som framhärdade i ett syndigt liv fick ta paus från gemenskapen. Detta framgår ju också tydligt i NT rent generellt. Församlingsgemenskapen tycks ha varit något attraktivt som man i bestraffningssyfte kunde bli utestängd från. Paulus skiljer också på människor ”innanför”, dvs ”lärjungar i gemenskapen”, och ”utanför”, dvs ”människor rent allmänt” (se även här 1 Kor 5). Hur detta hermeneutiskt och i den praktiska teologin ska hanteras är ju sedan ytterligare en fråga. /Ola A

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Brother Omar,
  intressanta reflektioner. Jag skriver ju många reflektioner på min blogg, både om politik och samhällsfrågor, om vardagslivet, och inre kyrkliga angelägenheter. Och jag kan inte styra över vilka frågor som tar fart, och skapar intensiva debatter. Och där är jag nog ibland lika förundrad som du över vilka frågor som tar fart. Du kallar det jag skriver för rallarsvingar, och visst, jag är i stor utsträckning kritisk mot kristna kyrkans utveckling i Sverige, så det är svårt för mig att bara stryka medhårs, men lika ofta skriver jag om det som är bra inom kyrkan.

  Christer Roshamn,
  Du är rätt i mycket, men i denna fråga undrar jag om du är helt rätt.

  Mike,
  Du skriver att jag älskar att höra min egen röst. Hur vet du det?

  hälsningar

  Stefan Swärd

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se roberth

  Ja, deppig är de minsta man blir, 2-3 mot åtvidberg med? käre värld, om herren vill och vi får leva är ett bra uttryck.

  Men vi vann mot djurgården.