Krönika i Världen Idag med kritisk analys av frikyrkans utveckling

Vill bara nämna om att jag har en krönika införd i Världen Idag, idag, som kan hittas här. Den handlar om frikyrkans arv, väckelserörelsen under senare delen av 1800-talet, en kritisk analys av dagens frikyrka, och förslag på vad vi ska göra åt saken.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Ser vi har samma fritids intresse!

  Amen!
  ”Ty ni har fått nåden att – ja, inte bara att tro på Kristus, utan också att lida för hans skull.”- Fil 1:29

  Apostlarna var glada för att de befunnits värdiga att förnedras för Namnets skull, i dag gör vi raka motsatsen- försöker göra oss accepterade istället (genom att försvara kyrkan istället för tron, läran och sist men det viktigaste Bibeln). Kan ju inget annat bli än det du beskriver i din artikel, men prisa vara Herren för att han alltid ger utrymme för omvändelse så vi kan vända om!

  Låt oss inte kasta bort våran liv: http://www.youtube.com/watch?v=Sh1wmPQA0QA

 • Jonny

  Intressant och bra. Men som så ofta hoppar man över den inomkyrkliga väckelsen som fanns lite överallt, även om EFS nämns. Jag tänker exempelvis på pietistiska väckelser på 1700-talet och flera andra under 1800-talet med predikanter som Peter Sellergren, Anders Elfving, Henric Schartau och Lars Levi Laestadius för att bara nämna några. Alla dessa var starka ledare, men ändå kan man tala om starkt folkliga väckelser väl förankrade i lokalsamhället.

 • wildwest

  Kommer att tänka på en liten ort på Öland, som har anknytning till min släkt, med ca 50 invånare där det på sin tid ansågs nödvändigt att uppföra ett kapell… Det skulle i en av Sveriges mest sekulariserade kommuner, Täby, motsvara drygt 1245 kyrkor… Hur många finns där? Grindtorpskyrkan och Täby kyrka?

 • Benny Fhager

  Stefan
  Eftersom du talar om frikyrkan i vid mening ger jag som medlem i SMK en kommentar. Har en mer positiv syn på dagens frikyrka än du. Den är faktisklt minst sagt vital. Titta bara på de debatter vi haft nu ,vilken vitalitet.
  Så stor del av exempelvis musiklivet i Göteborg som har länkar in emot frikyrkan. Second-hand handeln som bärs upp av så många trogna händer med mera.
  Skulle som du vilja ha ett starkre patos i förkunnelsen. En efterföljelse av Jesus med hänblick på de som har det svårt i vårt samhälle. Jag tänker mycket på all ensamhet i en storstad som Göteborg. Kanske framförallt de äldre.
  Många multisjuka äldre åker ut och in på våra akutkliniker. Det diakonala arbetet borde bli mer offensivt. Vill se en frikyrka som är mer aktiv i samhällsdebatten och vågar ta ställning för de som har det svårt. En andens förnyelse i praktisk handling. Önskar ej någon försnävad församlingskultur som bara ängnar sej åt traditionell andlighet.
  Men vi behöver också mer hängivenhet och kristusnärvaro i våra gudstjänster, andlig förnyelse där också.

 • http://operationovresalen.wordpress.com David Å

  Stefan, det vore kul om du gjorde reklam för/skrev lite om New Winekonferensen i Stockholm nästa vecka. New Wine är ju en vital rörelse inom frikyrkan som kan komma att förnya den på nytt!
  frid
  David Å

 • Tomas Ander

  Har just läst din gästkommentar i Vid. Kanon! Du är en profetröst i tiden. Charles Finney lär ha sagt att varje församling behöver uppleva radikal omvändelse och väckelse minst vart femte år, annars stelnar den till!

  Gud, sänd Din Eld!!

 • Bengt Winroth

  Vilken fantastisk artikel! Vilken ögonöppnare!! Vem vågar eller orkar hålla med om den sista meningen: ”Sänd din eld Herre,börja med mig.” Tala om utmaning!!

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders
 • andreas

  Stefan!

  Du är grym!
  Sååå sanslöst bra, det är ju helt otroligt!
  Sicken go krönika:-)

  Fortsätt så!!!

 • Rickard Cruz

  Tack Stefan för en bra krönika och en bra blogg!
  Välsignelse!

  (Förslag: Om du vill göra din blogg ännu bättre och mer lättläst skulle du kunna begränsa kommentarerna till max 5 rader eller liknande…)

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Bra krönika, så är det bara, en total omvändelse är nödvändig och jag säger som du Stefan, börja med mig.

  V v v v Thommy Bergenwall Jeremia 33-3