Hos Evangeliska Alliansen

Ikväll var jag på Evangeliska Alliansens årsmöte i riksdagshuset. Och blev omvald i Alliansens styrelse. Stefan Gustavsson höll ett lysande föredrag om Jonas Gardells senaste bok om Jesus. Har köpt boken idag och håller på att läsa den. Stefan har ju en fantastisk förmåga att uttrycka sig ödmjukt, analytiskt och med en mycket stor bibelkunskap och teologisk insikt. Återkommer om Gardell.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.reclaim.nu/wordpress Mattias Berggren

  Jag fick idag den främlingsfientliga tidningen ”Nationell idag” i brevlådan idag och gick in på deras hemsida, http://www.nationellidag.se. Döm av min förvåning när jag där hittade en annons för SEAs kamanj, bevara äktenskapet. Jag hoppas verkligen inte att SEA betalar annonsplats på främlingsfientliga hemsidor?

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Mattias,
  att på något sätt främja någon form av främlingsfientlighet är tvärt emot värderingarna hos Evangeliska Alliansens medlemssamfund, så detta låter helt osannolikt. Jag ber SEA:s kansli att kolla upp detta.

  hälsn

  Stefan Swärd

 • http://www.kristenunderjord.wordpress.com elof

  Jag kanske bara låter jobbig nu, men jag undrar uppricktigt varför ni väljer att ha erat årsmöte i riksdagshuset? Är det så att det är en vanlig lokal att ha årsmöten i för föreningar?

  fred

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Elof,
  Det är av praktiska skäl. Två av styrelseledamöterna sitter i riksdagen, och då är det både centralt och bekvämt att mötas i riksdagshuset. Det förekommer dagligen mängder av olika möten och sammankomster i riksdagshuset där många olika organisationer är inblandade, det är inte något speciellt med det.
  hälsn

  Stefan Swärd

 • http://metrobloggen.se/kungsalomon LIVET ÄR UNDERBART

  Tyvärr så har främlingsfientligheten fått ett större fäste än vad många befarat.
  Broder Joseph.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Håller med att Stefan Gustavsson är analytiskt och har en mycket stor bibelkunskap och teologisk insikt.
  Men när det kommer till frågor som homosexualitet, och dylikt- så är han väl inte så duktig på att uttala sig ödmjukt? Att jämföra homosexualitet med nekrofili, zoofili, och pedofili är ju knappast ödmjukt- utan fördomsfullt, och på gränsen till groteskt.
  Det är ju just på grund av sådana ”ödmjuka uttalande” det finns grupperingar som arbetar för ett sekulariserad samhälle, som exempel antigayretorik.

 • wildwest

  För känsliga svenska öron låter det nog hemskt med att jämföra homosexualitet med nekrofili osv. Men onaturligt är onaturligt, vare sej det är det ena eller det andra. Det är bara en skillnad i samhällelig acceptans. Det var inte ens 20 år sen som RFSU ansåg att sex med barn var okay. Finns alltså inget som säjer att det framöver inte skulle återkomma nåt sånt eller att vi om 5 år tycker zoofili är jättecoolt. Redan har en del ungdomsförbund polygami på sitt program. Och incestförbudet ifrågasätts med jämna mellanrum. Det enda som håller är att följa Bibelns råd om sex och det är det heterosexuella. Förlåtelse finns dock för alla avarter. Och vi som inte sysslar med det har andra synder, kanske mera osynliga. Människan behöver ständig upprättelse.

 • http://www.sea.nu Lukas Berggren

  Mattias, vi är lika bestörta som du över att vår banner kopplas samma med en människosyn och en främlingsfientlighet som står i motsats till vad vi står för.

  Vi har inte haft kontakt med dem eller lagt ut bannern där och vill självklart inte stå tillsammans med dem. Även om vi skulle ha en gemensam uppfattning i just den här frågan, om hur svensk äktenskapslagstiftning bör se ut, så står vi mycket långt ifrån varandra den grundläggande människosynsfrågan.

  Att vår banner ändå finns där måste bero på att de har utnyttjat vår vädjan om hjälp att sprida kännedom om uppropet. På Bevara Äktenskapets hemsida, se http://www.bevaraaktenskapet.nu/sidor/laddaner.asp , finns följande text:

  ”Sprid uppropet

  Du kan hjälpa oss att sprida uppropet Bevara Äktenskapet genom att skicka länken till vår hemsida till personer som du känner. Du kan också lägga upp vår banner genom att klistra följande kod på din hemsida: (och så finns det en fil man kan ladda ner).”

  Och det är nog vad de har gjort. Det är förstås en risk vi har tagit att lägga ut bannern för nedladdning, men som resurssvag lobbyorganisation har vi knappast haft något val.

  Låt mig få betona att vi som kristna är vi övertygade om att alla människor är skapade till Guds avbild och därför har ett okränkbart värde. Varje människa är unik, omistlig och älskad av Gud. I Lausannedeklarationen, som är det dokument som sammanfattar vad vi i Svenska Evangeliska Alliansen (som drivit kampanjen Bevara Äktenskapet) står för sägs det följande:

  5. Kristet socialt ansvar

  Vi hävdar att Gud är alla människors både skapare och domare. Vi bör därför dela Guds angelägenhet att rättvisa och försoning ska råda i hela det mänskliga samhället och att människor ska befrias från varje slag av förtryck. Eftersom människan är skapad till Guds avbild har hon en inneboende värdighet, oberoende av ras, religion, hudfärg, kultur, klass, kön eller ålder. Alla människor bör därför respekteras och tjänas, inte exploateras. Vi bekänner både våra försummelser och att vi ibland har betraktat evangelisation och socialt ansvar som oförenliga med varandra. Fastän försoning mellan människor inte är detsamma som försoning med Gud, social handling inte detsamma som evangelisation och politisk frigörelse inte detsamma som frälsning, så erkänner vi dock att både evangelisation och socialt och politiskt engagemang tillhör vår kristna plikt. Båda är nödvändiga uttryck för vår kärlek till nästan och vår lydnad för Jesus Kristus. Budskapet om frälsning innesluter också ett budskap om dom över varje slag av alienation, förtryck och diskriminering. Vi bör således inte vara rädda för att fördöma det som är ont och orättvist, varhelst detta existerar. När människor tar emot Kristus blir de födda på nytt in i hans rike, och måste då söka att inte bara i sina egna liv uttrycka dess rättfärdighet utan också utbreda den mitt i en orättfärdig värld. Den frälsning vi gör anspråk på bör förvandla oss ifråga om hela vårt personliga och sociala ansvar. Tron utan gärningar är död.

  [Apg 17:26, 31; 1 Mos 18:25; Jes 1:17; Ps 45:7; 1 Mos 1:26 27; Jak 3:9; 3 Mos 19:18; Luk 6:27,35; Jak 2:14 26; Joh 3:3, 5; Matt 5:20; 6:33; 2 Kor 3:18; Jak 2:20.]

  Allt gott,
  Lukas Berggren
  Samordnare
  Svenska Evangeliska Alliansen

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Wildwest:
  Du är nog den första som har klassificerad mig som en med känsliga öron.
  Ditt inlägg visar på okunskap, omgås lite med homosexuella människor så vill nog se va som skiljer de olika sakerna åt. Här kan du se hur jag bemötar frågeställningen: http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/09/till-tor-billgren-och-andra.html

 • http://www.reclaim.nu/wordpress Mattias Berggren

  Lukas:
  Tack för upplysningen, då kan jag sova lite lungnare. :-)

 • wildwest

  hr Helder: Jag har homosexuella kollegor, just nu är dom bara några meter ifrån mej. Jättetrevliga människor, oftast mycket konstnärligt lagda, empatiska. Men det fråntar inte att deras livsstil, om den levs ut, är synd enligt Bibelns ord. På en arbetsplats kan man naturligtvis inte sitta och diskutera sexuella läggningar, det finns ingen tid och ro till det. Men jag skulle inte acceptera nån slags reklam av deras livsstil. Just dessa är dock artiga nog att hålla det för sej själv. Inte sitter nån annan heterosexuell heller och snackar om sin läggning.

  Känsliga öron: jag har bott söderut i Europa i några år och det som verkligen märks när man återvänder till Sverige är ankdammskänslan, att bara en enda tanke är politiskt korrekt att ta upp. Här känner sej varenda kotte omedelbart diskriminerad när man inte har samma åsikt. Det är en helt annan vidd söderöver. Jag har fortfarande problem med anpassningen häruppe.

  Jag fattar förstås inte varför detta med bibelns ord om homosexualitet är så svårt att förstå. Mycket står inte i Bibeln, t ex om vi ska satsa på kärnkraft eller vindkraft, om vi ska ha en viss nivå på a-kassan eller inte. Men homosexualitet adresseras uttryckligen. Det går aldrig att komma ifrån – om man inte väljer att strunta i att hela Bibeln är inspirerad av Gud.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Wildwest:
  Du läste nog inte artikeln jag länkade till. Gör det :)

 • wildwest

  Michael: Nej, jag gjorde nog inte det. Slarvigt. Ska göra det när jag kommer hem.