Krönika i Världen Idag om Jesus

Idag har jag skrivit en krönika i Världen Idag som ni kan hitta här.

Jag försöker gå tillrätta med en tillrättalagd och välfriserad Jesusbild som ofta rör sig i kristna kretsar och religiösa debatter. Men Jesus var både domedagspredikant, karismatiker och starkt socialt engagerad, allt på samma gång. Det gäller att följa Jesus, inte bara en liten del av hans lära och tjänst.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Jonny Nilsson

  Det är inte ofta jag funnit anledning att hålla med dig till 100%, men här gör jag det. Profetisk skärpa. Sedan får man alltid gå till sitt eget liv och fråga sig vad i Guds Ord, och då menar jag även breven, som jag har förträngt eller tolkat om för att mitt liv skall vara smidigt.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  ”När man läser i evangelierna om vad Jesus faktiskt predikade och vad han gjorde, så funderar man över hur många kristna konferenser som skulle bjuda in honom som gästpredikant i dag.”- ingen inom svensk kristenhet skulle jag våga påstå…men jag känner inte till alla kristna konferenser.

  Det är ju självklart groteskt att tro att Gud blev människa, född i en stall, drack moders mjölk, gick runt och manifesterade Guds rike i ord och gärning för att sedan dö för mänsklighetens syndar på ett trädkors. Detta är ju helt ologisk, strider emot all form av rationell tänkande, och enda försöker vi gripa tag i det hela med våran efter våran intellektuella förmåga- och det är ju just här man går fel i dag, när man försöker intellektualisera kristendomen i ett försök att göra den kristna tron mer lätt tillgänglig- för att begränsa kyrkoflykten.
  Sen andra diket var man försöker visa på att Jesus är en bra förebild som vi kan och ska följa…då har man verkligen inte läst bergspredikan! Jesus är ingen förebild som kräver efterföljelse som vi kan skåda i andra religioner exempel Mohammed inom Islam, eller Dalai Lama inom buddhismen, Jesus har en mycket högre standard, moral, etik och helighet än alla dessa- och det är helt omöjligt för en människa att efterfölja honom som en andlig ledare.
  Nej det som måste till är att Gud själv gör en ny skapelse av människan, först då kan vi börja förstå va som hör himlen till, och va som hör världen till, sakta men säkert växer vi i våran förståelse av Kristus, försoningsdöden, evangelium, Guds rike, allt eftersom vi för våran sinnen förnyade, växer i helgelse, och växer i Kristus- ett värk som Herren verkligen kommer fullborda! Först när vi har blivit fött på nytt, och Gud gör sitt värk i oss, först då kan man börja leva ett överlåtet liv i Kristus, först då kan man ta del av de tjänster som Jesus själv hade- såsom du själv skriver ”Jesusideal faktiskt innebär. Ibland presenteras Jesus som bara en företrädare för tolerans och kärlek. Till kontrast mot fariséernas dogmer och moralism.
  Läser man lite närmare i evangelierna finner man dock en Jesus som var både domedagspredikant, helvetesförkunnare, och som lyfte den etiska förkunnelsen till helt andra nivåer och krav än vad fariséerna stod för. Och vi finner också en Jesus som ägnade mycket tid åt att driva ut onda andar och bota de sjuka och göra olika sorts mirakler. Och inte minst – vi möter en Jesus som var noggrann i sin respekt för Guds ord. ”Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett” – sade han i bergspredikan. Enligt dagens måttstock skulle han stämplas som strikt fundamentalist. Och som extrem karismatiker.”
  Det är Fadern som drar människor till Jesus, och ingen kan komma till Jesus utan att han själv vill det. Därför kunde också synderna såsom mig själv dras till honom- till trotts för att han är hårdare än till och med mose lag, det är Gud allena helt enkelt som frälsar oss, gör sitt värk i oss, drar oss till sig, ja utan att Gud hade haft en sådan stor kärlek för oss- hade vi alla hamnat i helvetet!

  Något annat som slår mig när jag läser evangelierna, är hur mycket egentligen Jesus talar om helvetet. Det är specielt eftersom helvetet knapt nämns i GT. För mig är detta bara ett ytterligare tecken på att Jesus är sann Gud, då endast Gud vet hur det är i helvetet- och kan därmed också beskriva det.

  Tack för en bra krönika!
  Gud välsigna och bevara dig Stefan, och må Herren förnya alla våran tankar så vi kan förstå och läsa hans ord!

 • http://www.fotbollskyrkan.se Christian

  Stefan!

  Tack för din krönika!

  Jag har en fråga – vad tror du är svårast? Att möta ett karismatiske Jesus eller den Jordnäre Jesus,? Vem har den vanlige Svensson lättast att relatera till?

 • M Nilsson

  Tack för en klockren krönika Stefan!
  Mycket intressant och viktig frågeställning!

  Marcus Nilsson

 • Christer Roshamn

  Jag gillar din krönika. Jag hoppas den väcker många tankar och leder till viktiga samtal om Jesus. Vi säger att vi ska vara ”Jesus centrerade” som kyrkor, men det borde ge oss en tankeställare. Vem är den Jesus som vi följer? På vilket sätt märks efterföljelsen av evangeliernas Jesus i våra liv?

  Christer

 • Tomas Ander

  Bra krönika. Gillar det Du skriver.

 • Thomas Arvidsson

  Bra skrivet Stefan, det enda jag reagerar på är att du tar Hinn som karismatiskt exempel. Visst finns det trovärdigare karismatiker att ta som exempel…

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Christian,
  Svårt att säga, den vanlige Svensson relaterar nog lättare till den ”jordnära” Jesus, men jag tror att det behövs en hel del kraft också för att Svensson ska vakna till.

  Thomas Arvidsson,
  Personligen är jag mer tilltalad av den lite mer lågmälda och mindre yviga och personfixerade helandetjänsten, mer av Wimber – New Vine-stuk, men Benny Hinn var den mest kända jag kunde komma på när jag skrev texten som förknippas med förbön för sjuka. De kritiska granskningar av Hinn jag har sett har bara kommit från sekulärt håll, där det finns en agenda att ifrågasätta allt som har med helande att göra, så jag tar sådan information med stor nypa salt. Det enda jag vet är några möten jag har varit med på, det är för mycket show och personfokus för min smak, men jag tror att Gud kan verka på många olika sätt, vi får inte placera in Gud i för smala mallar.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Stefan Swärd:
  Om vägen är smal, skulle det vara det samma som att placera in Gud i en smal mall?
  Om vägen är bred, skulle det vara det samma som att placera in Gud i en stor mall?

 • Andreas

  Jamen det är ju lysande!!! Jesus fokusering och Jesus centrering, den Jesus skulle vi se mer av i våra kyrkor och individuella liv. Den som vågar komma ut som den Jesus får nog räkna med att sitta inne…och också föra många ut från fångenskap:-)

 • Ingvar & Anna Fredriksson

  Stefan, jag uppmuntas av att härifrån missionsarbetet i Asien läsa din blogg. Idag skrev jag om dig på: http://www.ingvaranna.blogspot.com

  Jag är på väg tillbaka från en MC olycka där jag upplevt 33 dagar liggande hjälplös på rygg. Nu hoppar jag på kryckor och delvis börjat jobba. Har man världens bästa jobb är det svårt att hålla sig borta.

  Be Blessed! Ingvar

 • Patric Dalid

  Vad sägs om en titt på boken Jesus hemliga budskap av Brian McLaren…

  /Patric

 • Tea Gustavsson

  Jag vet inte om det stämmer att all kritik mot Benny Hinn kommer från sekulärt håll. Det finns ju dokumenterat alla möjliga konstiga lärouttalanden från Benny Hinn och en hel del klipp på Youtube som visar på hans karaktär. (eller brist på sådan). Jag är personligen övertygad om att Benny Hinn inte är en gudsman utan bara ute efter att tjäna pengar och visa upp sig själv.

  Vad sägs om hans claim att han fått uppenbarelsekunskap (bara en sådan sak, att tro på det!) om t.ex. att Gudomen består av nio personer. Varje person i treenigheten är själv treenig.

  Det hedrar dig på ett sätt Stefan att du inte ägnat tid åt att lyssna på prat om Benny Hinn, men samtidigt har vi ett ansvar att granska profetior och undervisning. Benny Hinn är mer än bara omogen, jag tror att han är en get bland fåren.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Ingvar, jag tänker på dig, och hoppas att du ska bli allt bättre.
  Tea, jag kan inte frågorna om Hinn tillräckligt väl, men tycker att det är viktigt att kritik mot predikanter är saklig, och när det gäller karismatiska sidorna, vill jag gärna höra en saklig och verifierad kritik från dem som förstår sig på karismatiken, tycker t.ex. tidningen Charisma har blivit bra på senare år, vågar ryta till om karismatiska fenomen som spårar ur, den typen av intern självkritik behövs. mer.
  Patric, jag har boken du nämner, bara läst fragmentariska delar, fick den av en entusiastisk 90-åring som tyckte det var det bästa han läst.
  Michael, jag menar bara att Gud kan verka på många olika sätt, och vi människor har begränsad förmåga att förstå och uppfatta vad Gud gör, så vi behöver ha en viss ödmjukhet i bedömningarna.

  hälsn

  Stefan Swärd

 • http://www.efk-ung.se/viewNews.do?NewsID=0051 Christian Svahn

  Detta är bra. Känns igen.
  Det är mycket viktigt att vi pratar om olika sätt att se på Jesus, det handlar ju om Efterföljelse, och hur den Jesus ser ut som vi följer – påverkar ju i allra högsta grad HUR vi följer Honom. Eller?

  (Läs gärna: http://www.efk-ung.se/viewNews.do?NewsID=0051)

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Stefan Swärd:
  Jag håller med. Men frågan är va vi ska ha ödmjukhet till. Jag ser Bibeln som den kristna rättesnöre, och saker och ting som inte stämmer överens med Bibeln är av ondo.
  Jag har svårt att se Benny Hinn som något bibliskt, all andlighet är inte ifrån Gud, och till och med att de bekänner Jesus som Herre är inget bevis i sig själv att de vandrar med Herren.
  John Wimber har jag stor respekt för, tycker han drog syndabegreppet för långt (att all sjukdom bottnar i den enskildes synd- hade han sagt ”bottnar i syndafallet” hade jag varit enig med honom), och här har vi nog mycket att lära både kring ansvar ovanför församlingen (hur han tog sitt ansvar när andligheten totalt sporade ur), samt inte tillåta andligheten att gå före Bibeln.

  Blir dock inte förvånad över att du tycker om Benny Hinn, Benny Hinn lär oss att vi är små gudar, detta är det samma som Bell & Co- även om Bell kör lite mildare format. Tror man hade ett namn för sådana läror för i tiden…kanske jag är lite vass igen nu. Men här tror jag det faktiskt är viktigt att förstå att när Jesus talar om den smala och breda vägen- så talar han inte till världen utan oss lärjungar (dvs de frälsta), här omfattar också varningarna kring de falska profeterna (som också utgår ifrån oss enligt Paulus och Johannes brev). Vi ska pröva allt utifrån ödmjukhet inför Guds Ord, och inte människor- har vi fel för vi omvända oss, här är det ju ingen skillnad mellan dig som samfunds ordförande och mig som lekman, och det samma gäller också våran egna ord och läror.

  Men återigen, tack för en fin artikel- hoppas många reflekterar över den.

 • Rune Karlsson

  Tack för en mycket bra krönika, mitt i prick.
  Jag håller med dig om att kritiken av predikanter skall vara saklig och verifierad. Jag är så trött på alla dessa ”besser wisser”, som vet hur alla andra skall vara. Det skulle inte skada med lite ödmjukhet ibland. Vem har satt oss till domare över andra människor?
  Herre hur blir det då med denne? …………..vad kommer det dig vid? svarade Jesus. Följ du mig.
  Det är en bra regel, annars kanske vi blir våra bröders anklagare, och det är inte bra.

 • Jonny Nilsson

  Rune: Du är ju en så genomtrevlig människa, vilket underlättar om man ska följa din i grunden sunda inställning. Samtidigt har herdarna i uppdrag att skydda hjorden. Så det är klart att de är på sin vakt, vilket kanske ibland har drabbat ärliga predikanter med konstig framtoning eller med stort ego och förkärlek för scenen som plats för sin tjänst. Men om man lär känna varandra så brukar sådant lösa sig med tiden.

 • http://jdfk-kefas.blogspot.com Michael G. Helders

  Rune & Ronny:
  Ja det är viktigt att var och en av oss rannsakar våran hjärtan- för att se va det är fullt av. Är det fullt av kärlek till sanningen eller är det fullt av kärlek till annat? Är det fullt av kärlek till Biblen eller mänsklig visdom?

  Jag tror att om Paulus hade kommit till våran församlingar och sagt ”när jag åker kommer rovlysta vargar som inte kommer att bespara flocket…de utgår ifrån oss men är inte ifrån oss” – hade Paulus varnat oss så den dag i dag (vilket han också gör genom Guds Ord)- så hade vi svarat ”vilken besser wisser du är! Vem har gett dig rätt att dömma?”
  Tror att om kärleks aposteln Johannes hade kommit i dag och sagt ”den av er som säger sig vara utan synd har inte sanningen i sig, och om du syndar så är du av djävulen! Pröva anderna eftersom många antikrister finns i världen, de utgår ifrån oss men är inte av oss!” så hade vi svarat ”vilken besser wisser du är! Vem har gett dig rätt att dömma?” …Och inte är det konstigt- eftersom i ett citat av Jesu så står det ju faktiskt att man inte ska döma- och då river vi ut citatet ur sitt sammanhang, och använder det som en ursäkt för att få ära av människor, och som en ursäkt för att vara ljum och försätta som man har gjort senaste 30 åren…

 • Bo

  En dagenefter-kommentar.

  Jag deltog i en bönesamling i onsdags och där fick vi ett profetiskt budskap om att Gud ska sända väckelse och att vi ska ställa oss till hans förfogande. Vad inspirerande att få höra tilltal från Gud! Men hur ska vi komma igång? Man måste lära sig att krypa innan man kan gå. Jag tror att det är tid att rätta in sig i ledet och att finna sin plats i Herrens arme. Det betyder att vi ska börja prioritera så vi kan ta tid tillsammans med Gud i bön och bibelläsning. Det betyder också att vi ska börja att förändra våra vanor genom att börja göra det lilla vi kan, att göra något litet för en medmänniska, att om än lite stapplande berätta för någon att du tror på Gud. Att börja handla i tro. För att klara detta behöver vi också få kraft att komma över besvikelsen när det kanske inte går så som vi hade föreställt oss. Och inte ska vi inbilla oss att det blir utan kamp. Det handlar om att bära sitt kors. Vi behöver tro och uthållighet för att få det utlovet är. En annan sak som jag tror är något underskattad i dag är vikten av att hålla sig obefläckad av världen.
  För att bli rena kanaler för Guds ande måste vi tänka på vad det är vi fyller våra sinnen med, vilka teve-program du tittar på och vilka internetsajter du besöker. Allt är ”tillåtet” men allt är inte nyttigt.

 • Solveig Hendriksen

  Tack Stefan, vill också jag säga.

  Bland de tre kategorier av kristna du nämner på slutet, saknar jag spontant nr 1: evangelisten.

  Jesus var Ordet som blev kött, Guds frälsningsbudskap manifesterat i ord och handling, evangeliet om frälsning av nåd genom tro på Honom. Därför predikade Han själv evangeliet i varje liten judisk by. Därför utropade Paulus: Ve mig om jag inte förkunnar evangelium! Lärjungarna fokuserade aldrig på tecken och under, men Gud bekräftade Ordet genom dessa, och tecknen skulle följa alla som tror.

  Jesus kom för att frälsa mänskligheten från syndens och dödens makt och återupprätta den brutna gemenskapen med Gud genom att sona den synd som skiljer människan från en helig Gud. Den frälsande tron kommer fortarande av förkunnelsen och förkunnelsen i kraft av Kristi ord.

  Så länge vi försummar det viktigaste i lärjungaskapet, kan vi inte förvänta oss en sann väckelse.

 • http://tony48.blogspot.com/ Tony Malmqvist

  Jesus åhörarskaror har inte förändrar sig speciellt mycket då och nu.
  ”vem orkar stå ut att lyssna på honom”?