Nu har jag skrivit ihop med Christer Sturmark igen – om kungafamiljen

Jag rör mig ju i ganska vida kretsar långt utanför de kyrkliga sfärerna. Vi kristna behöver vara engagerade i vårt samhälle och kristna ledare får inte låsa in sig i slutna kristna miljöer.

Ett sätt för mig att markera vikten av att vi kristna är engagerade i vårt samhälle, är att fungera som kristen samhällsdebattör, och också samverka med personer som står för något helt annat än kristna värderingar, men vi kanske är överens om vissa sakfrågor.

Jag har nu skrivit en artikel ihop med Christer Sturmark igen. Den publicerades idag i det nya web-debattforumet www.newsmill.se, som håller på att bli Sveriges viktigaste debattforum. Vi är överens om att grundlagen behöver ändras när det gäller kungafamiljens religiositet. Kronprinsessan bryter mot grundlagen om hon går med i en av Evangeliska Frikyrkans församlingar (vilket jag inte gillar) och hon bryter också mot grundlagen om hon går med i Humanisterna (vilket Sturmark inte gillar).

Här är länken till artikeln, http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/14/evangeliska-frikyrkan-och-humanisterna-andra-grundlagen-om-monarkin

Jag vet att detta är kontroversiellt för många kristna, så jag återkommer i frågan, och förklarar mig.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Tea Gustavsson

  Man kan inte gärna lagstifta om vad en människa ska tro på. Grundlagen som den ser ut nu stödjer egentligen värsta sortens hyckleri där kungafamiljen utåt måste stödja en lära som vissa av dem kanske inte tror på. Jag tror inte att det är nyttigt för dem som individer att tvingas in i kristet sammanhang. Det kan ju fungera som ett effektivt vaccin mot personlig tro.

  Frågan är ju vad alternativet blir? Ska inte lagen säga något alls om religion för kungafamiljens del? Ska vi kunna ha en drottning som är satanist? Eller bör monarkin avskaffas helt och hållet?

  Gällande samhällsengagemang, debatter och annat tror jag att det är bra så länge man vaktar över sina egna motiv och vet exakt varför man gör det. Det finns ett och annat dike som bör undvikas.

 • Anton Fagerstedt

  Strålande!!!
  Synd att ni inte går tillräckligt långt bara. Hela monarkisystemet bör avskaffas!!

 • Olof

  Utmärkt initiativ! Ni skulle ha gått längre dock, och propsat på avsakffandet av hela den löjliga överklassmonarkin. Artikeln är lite slarvigt skriven, framför allt säger vi inte längre ”Augsburgiska”, utan ”Augsburgska”. Det låter lite som när obildade människor säger ”lutheransk” (en ganska ful anglocism) istället för ”luthersk”. Men, såklart, kul initiativ!

 • http://www.kristenunderjord.wordpress.com elof

  vi har ändå bara en härskare/kung, och han är Kristus, så där behövs ingen lagstiftning kring vilket samfund han skall tillhöra.

 • Andreas

  Lättsvalt av Media!
  Ligger i mainstream journalistkårens liberala vänster attityder. Lyft fingret känn vart vinden blåser skriv artikeln och skicka in. Svårare än så är det inte. Omfamna vissa grupper i samhället och ställ dig kritiskt till vissa andra företeelser så är det lätt att köra slalom in i debatt sidorna. Det är dessa typer av artiklar som har stor potential att komma in.
  Blanda in Jesus, sanningen (tyckanden baserat på Ordet) och allmänna frågor som inte gillas av journalistkårens liberala vänster reflexer då är det kört.
  Stefan kan du inte skriva en artikel som har lite udd och skärpa? Men just det, jag håller med, det är ju som att sitta i fjällen skriva en dikt o släppa för vinden kommer aldrig att läsas av någon. Alltså vill inte kritisera men pekar bara på ett fenomen, ligger lite i vissa delar av emerging church syndromet (som jag ser det). Prata kärlek, Guds Godhet, snällhet och stöt dig för Guds skull inte med någon. Gör en undersökning vad som går hem hos svenssons journaliser o anpassa budskapet och släpp resten.

  Tror bara att ordentlgit med bön, gott tal och extremt vågad handling i tro kan förändra detta hårda och hårdnande svenska klimat. Där är inte jag…ännu.

 • http://www.stnkavtvivel.blogspot.com Leif Ekstedt

  När lagen om Svea Rikes Konung och hans religiösa tillhörighet skrevs så såg Svenska Kyrkans teologiska linje inte ut som ett program för Miljöpartiet.
  Vinden blåser inte så mycket i revade segel och kursen är omdiskuterad.
  Så förslaget att skapa möjlighet till att nästa regent kan fatta sitt eget beslut blir säkert bra.

 • Rodica Dobondi

  I går, när jag läste på din blogg inlägget Senaste debatt utspel tänkte jag : är det Christer Sturmark? He He He. Vågade aldrig sända kommentaren.
  Bless

 • wildwest

  Jag har inget att invända i sak mot det som artikeln vänder sej, att det fortfarande finns kvar en rest av statskyrkotänkande i Sveriges grundlagar. Är det inte också så att Riksdagens ledamöter går till Storkyrkan för en gudstjänst innan riksdagen börjar en ny period? Varför går dom inte till mormonerna eller till katolska domkyrkan? Kan man också undra.

  Det som jag vänder mej emot är att detta är en fråga som ligger nära det som är pk (politiskt korrekt). Att hacka på kungahuset, som definitivt inte är Sveriges problemhärd nr 1! Detta är en icke-fråga! Det finns miljoner fler angelägna frågor att skriva om, men då kanske man inte nödvändigtvis kommer överens med hr Sturmark… Finns inget som antyder att inte kronprinsessan från dockåldern varit medveten om att hon måste följa den augsburgska bekännelsen som statschef. Det finns inget som tyder på att detta är ett uns av ett problem. Drottning Silvia har en stark kristen tro och skulle bara utifrån sin egna övertygelse inte släppa iväg sin dotter till nånting annat än kristendom i nån form, även om EFK får se sej snuvad på en medlem. Kungligheter som Oscar IIs drottning Sofia var ju ändå ganska aktiv i väckelserörelserna, det kan säkert kronprinsessan också vara utan att göra avkall på augsburgska doktrinerna. Vi har ju inga problem med katoliker och lutheraner i våra frikyrkor heller.

  Vi snackar alltså om en enda svensks ev problem med sin trostillhörighet. Vi borde istället snacka om kanske 6,5 miljoner svenskars tillhörighet till Svenska kyrkan som inte innebär ett endaste uns av ställningstagande för kristen tro. Och enligt senaste debatten i Aftonbladet så kan inte ens en uttrycklig ateist bli utesluten enligt biskopen. DET är en viktig fråga! Den stackars kronprinsessans ev psykiska problem pga tvånget att vara lutheran är ingen viktig fråga!

 • Per

  Så å ena sidan är det inget problem att tron går i arv, å andra sidan är det ett problem att ställningtagande saknas?

  Att det finns fler problem att behandla i världen är väl inget argument för att man bör låta bli att diskutera monarkin princip

 • ErikJA

  Ja, vad är egentligen märkligast? Att tron går i arv eller att tron går i arv?

 • tsss

  nu är de ju så att tron går ju inte i arv, det vet ju vi. du måste bekänna dig för att vara troende. Inte bara tillhöra.

 • Ylva Sundin

  Religionsfriheten är en viktig princip och inte en icke-fråga och bör därför diskuteras. Det är onekligen bisarrt att en viss kristendomsinriktning påbjuds av rikets grundlagar – även om det bara gäller ett mkt begränsat antal personer. Swärd och Sturmark gör därför rätt i att lyfta frågan. Det behöver ju inte betyda att man ifrågasätter monarkin som sådan, och jag kan inte heller se att artikeln i övrigt behandlar det spörsmålet.

 • http://www.singingdogblogg.se Håkan Nilsson

  Varför har det blivit så på modet bland andliga ledare att bjuda upp C Sturmark till dans? Varför är det så viktigt att hjälpa honom fram i rampljuset?

 • Olof

  Det är bra att Stefan skriver med Sturumark, inte minst gillar jag att Sturumark får så många kristna kompisar! Fast hans tänkande är ju klart gymnasialt.

 • Micke

  Håller med nr 8 wildwest, men samtidig är det ju så att man ska smida medans järnet är varmt. (vilket det äredan är i media)

  /Micke

 • wildwest

  Trots kommentarerna tycker jag fortfarande att en enda svenskas eventuella problem med sin sedan barnsben förtrogna evangelisk-lutherska tro är en totalt irrelevant fråga i dagens Sverige. Det känns som om man letar efter små snuttefrågor för att dom stora frågorna är alldeles för jobbiga att ta i. Vad ska vi ta upp mera för kristenheten viktiga frågor? Att det saknas handikappanpassade toaletter i ödekyrkor?

  Religionsfriheten i sej, som många tycker att även kronprinsessan ska ha, är allvarligt hotad i det här landet. Det hotet kommer inte från kungahuset. När vi i media inte längre öppet kan eller vågar hänvisa till Bibeln om alla möjliga samhällsföreteelser utan att bli angripna av hrr Sturmark o Ulvaeus m fl så kan vi starta en folkrörelse för kronprinsessans rätt att bli hindu, det hjälper inte religionsfriheten ett endaste dugg. Demokrati, yttrandefrihet o religionsfrihet måste erövras i varje ny generation. Det är inget givet en gång för alla. Vi är på ett sluttande plan sen länge.

  Jag vill t ex istället se skarp debatt om Svenska kyrkans folkkyrkotanke, som med all tydlighet för några dagar visade att man varken vill eller kan utesluta rent kristendomsfientliga ateister. Men eftersom denna fråga först o främst handlar om pengar, mycket pengar, så kommer ingen ta den.

 • Jan Sköld

  I sitt ursprung är Svenska Kyrkans folkkyrkotanke den att samhället är genomsyrat (regering/riksdag/skola / juridik/ kungahuset/militären etc.) av kristen tro.Barndopet förutsätter kristna hem,där föräldrar,faddrar,skola står för kristen fostran.
  Idag finns ingenting av detta i Sverige alltså faller hela folkkyrkotanken,Föruttsättningarna är obefintliga.Svenska Kyrkan är en reaktionär kyrka
  som krampaktigt försöker ge sken av att förutsättninarna finns för att bevara folkkyrkan.
  Ett problem idag är att stora delar av frikyrkyrko Sverige är mer påverkade av folkkyrkotanken ände är medvetna om.Där av ljumheten

 • http://polaritet.blogspot.com John Nilsson

  Tron ges enbart av Gud – inte av lagstiftningen – som gåva, och därmed har ingen människa rätt att tvinga tron på någon annan, oavsett vilken ställning denna person har. Bra skrivet, Stefan!

  Sen vore det väl ändå rätt bra om vi kunde avskaffa monarkin helt och hållet när vi ändå är igång? Visserligen kanske (ej bevisat) den genererar goodwill som kan mätas i pengar till den svenska staten, men om man ska resonera på det sättet så tycker jag att man sätter en prislapp på demokratins fundament. En grundsten i demokratin är allas lika värde, allas likhet inför lagen, och att man inte kan födas in i en officiell position. Ingen av dessa tre delar av samma sak görs gällande i fallet monarkin. Jag undrar hur många svenskar som känner till monarkens undantag i lagen?