Ekot-intervju om vigselrätten

Det väcker intresse att EFK:s styrelse beslutade i lördags att vi tycker att det är läge att vi avsäger oss vigselrätten. För en liten stund sedan var Sveriges Radio och Ekoredaktionen hemma hos mig och genomförde en intervju om detta. Det är troligt att det inte kommer med i nyhetssändningarna idag, då mycket handlar om kärnkraft och energi i dagens nyheter, troligare att det kommer med i sändningen i morgon bitti.

Jag redogjorde för att vi i frikyrkorna har klarat oss tidigare utan vigselrätt och i vår baptistiska tradition så skiljer vi strikt på kyrka och stat, inom EFK har vi länge ifrågasatt att vi ska vara statliga tjänstemän som vi är när vi utför vigslar.

Men eftersom sekulära media är helt ockuperade av intresset på homosexualiteten vinklas detta lätt som homofobitendenser, vi vill inte viga homosexuella, det är den egentliga anledningen. Jag försökte nyansera denna bild, men vi får se hur de klipper ihop intervjun. Jag nämnde om att majoriteten i regering och riksdag har helt kört över kyrkor och religioner i processen med ny äktenskapslag, och i ett sådant läge är det bra timing att utveckla åtskiljandet mellan kyrka och stat.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://fredrik.hulth.se/ Fredrik Hulth

  ”Då vill inte vi längre vara med”, vilken barnslig inställning ni har inom EFK.
  Skämt åsido, Stefan, jag tror att dina misstankar är bekräftade. Fy vad illa av så kallad public service som inte klarar av att leverera neutralt vinklade nyheter. Jag tror att dina fajter med pennan är så mycket bättre än inslag i radio där du klipps om till en liten tjurig barnrumpa. Där, har nämligen inte media en chans att klippa och klistra för att förändra andemeningen.

  Stefan, stå på dig, försök att nyansera bilden som ges av de stora drakarna.

 • http://fredrik.hulth.se/ Fredrik Hulth

  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2616444
  Vilken vid skillnad mot den motivering som du sprider.

 • Johan Knabäck

  Det var ett vinklat inslag på ekot kl 7. Ingenting om vår tradition att skilja mella kyrka och stat kom fram, bara homofobiska tendenser. Stefans svar varvas med RFSL som uttalar sig i vår rätt att välja hur vi vill hantera vigslar, eller snarare vår rätt att inte välja. Fast vad hade man kunnat förvänta sig när journalisterna på Sveriges Radio vill skildra svensk frikyrklighet.

  Däremot så var inslaget innan ett inslag om Sv Kyrkan och några biskopars funderingar på att låta Skatteverket sköta den legala delen av vigseln i samband med hindersprövningen. Det inslaget var helt annorlunda vinklat, där särskiljningen mellan kyrka stat var huvudtanken och vigseln av samkönade nämndes kort i slutet med innebörden att de präster som är tveksamma då skall kunna välja. Mycket mer positivt vinklat, både i sak och i förhållande till kyrka/samfund.

 • JB

  Nu är det något jag inte får att gå ihop. Visst jag hör bara en strof från en intervju, men SS säger att de känner sig överkörda då regeringen inte lyssnar på kyrkorna… Det baptistiska arvet att inte blanda ihop stat och kyrka trodde jag var argumentet.

  Sedan har frikyrkan alltid kunnat neka att viga ett par då de har vigselrätt, inte vigselplikt!

 • Christer Roshamn

  Hej Stefan!

  Det är så typiskt att SR ”klipper och klistrar” när de ska sända en intervju, och detta ska vara ett puplic service företag? Vi som läser din blogg vet ju att EFKs ståndpunkt är tyngre än så i frågan kring vigselrätten.

  Christer