Gemenskap med Gud – en höjdare, och besök i Nyköping

God morgon käre bloggläsare! (eller säger man kära bloggläsare?)

Ägnar morgonen åt livets höjdare nummer 1, umgås med Gud. Sitter och reflekterar över Psalm 34, där står en massa häftiga grejer. Psalmen handlar om hur Gud räddade David i en svår situation, och han uttrycker både sin tacksägelse och beskriver hur det känns när all rädsla och frustration släpper greppet om en. För mig är den personliga gemenskapen med Herren det allra mest centrala i kristna livet. Vi läser i Psalm 25:14 att Herren umgås förtroligt med dem som fruktar honom. En personlig och innerlig relation med Herren, universums skapare och upphovsman, det är helt sanslöst.

I går besökte jag en av EFK-församlingarna, Korskyrkan i Nyköping. Det är alltid så inspirerande att besöka en vanlig församling. Det är i församlingen där nästan allting händer i svensk kristenhet. Det sprudlar av liv i de svenska församlingarna. Efter gudstjänsten hade jag lunch tillsammans med församlingsledningen och det är så spännande att få höra om deras tankar, drömmar, brottningskamp inför framtiden. I min predikan försökte jag förmedla motivation, inspiration och tro till församlingen. Och talade om just detta, den personliga relationen med Herren och hur det behöver vara motorn i församlingen. Utgick från Uppenbarelseboken 1:8 att Jesus är den som var (imperfekt), den som kommer (futurum) och den som är (presens). Vi talar gärna om vad Jesus har gjort för, t.ex. när vi läser Apostlagärningarna, kyrkohistorien och svenska väckelsehistorien. Vi talar gärna om vad Jesus kommer att göra, det eskatologiska perspektivet. I min predikan strök jag under vad Jesus gör idag, och kan göra idag. Han är, det handlar om presens-formen. Idag vill han tala till oss, idag vill han besöka församlingen, idag vill han beröra och utmana mig.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Sigrid L

  Du ska skriva kära eftersom du riktar dig till många. Skriver du käre vänder du dig till en enda, och dessutom till en man. / Från språpetimetern

 • http://metrobloggen.se/roberths Roberth

  Nej, att skriva Godmorgon Kära Bloggläsare, blir mer personligt riktat och de känns trevligare.

 • Olof

  Kära är antingen singularis femeninum eller pluralis, käre är alltid singularis maskulinum. Att vi faktiskt har kvar några gamla genusändelser är få medvetna om idag.

 • Christian

  Det var en härlig utgångspunkt för din predikan. Mera sånt!

 • Andreas Tofters

  Bra Stefan, ånga på!

 • http://narvaroattacker.blogspot.com excelsis

  Gud i presens är som du skriver ofta försummat. Jag tror att möjligheten att prata om det hänger ihop med ditt första stycke. Det är skönt att höra att du har ett levande böneliv, Gud här och nu är så mycket mer relevant än där och då. Gud här och nu kan också visa en väg här och nu. En hörsamhet mot detta tror jag gjort gott för svensk kristenhet.

 • http://monsterasbloggen.blogspot.com/ Jonny Nilsson

  Vaknar varje morgon lite efter fem och släpar mig till toaletten. Något senare sliter jag på jobbet. Väl hemma igen ska hemmet skötas. På kvällen blir det slöa i soffan med TV på. Bönen? Ja, jag vet inte. Tack för påminnelsen att en relation nog borde innefatta det. Men hur får man disciplin när man inte längtar?

 • http://narvaroattacker.blogspot.com excelsis

  Jonny: Dåligt samvete blir ingen glad av. Jag kan dock uppmana dig att söka. Bönen är något verkligen fantastiskt. Johannes av Korset beskriver det som att av Gud få ett sår som bara han kan läka, som driver själen framåt mot den Högste, och alla hinder övervinns. Det finns alltså något värt att söka efter. Något att börja med kan vara att vara där du är (dvs. i en stressig vardag) och göra den bön som är möjlig där och att känna dig nöjd med det. När dina ambitioner och bilder faller kanske den Helige Ande kan rycka tag i dig. Vem hade orkat be av egen kraft?

  :)

 • Christian

  Sigrid
  Vad är en språpetimeter…? 😉

 • Kyrkobesökare

  Christian,

  En ”språpetimeter” är en dyslextisk språkpetimeter……eller så har någon snott k-et!!

 • Sigrid L

  OJ
  SpråKpetimetern missade ett K och skapade ett nytt ord. Rodnar av skam,
  Sigrid

 • Katta

  Frid och fröjd alla kul folk!
  (Ja, inte riktig svenska, men kan ju vara flera olika etniska folk som läser…)

  Skämt åsido, Jonny Nilsson, vill du ha ett konkret tips? Brukar du borsta tänderna? Testa att be lite kort under tiden. Eller när du diskar, eller vad du nu gör regelbundet som inte kräver så stor koncentration, var med Gud, prata med Honom, Han är där!
  Lägg Bibeln på dass, ibland tar det en stund att sitta där… Eller ha den vid matbordet (om du nu äter själv vill säga) Börja t.ex. med nåt kort brev, ha block och penna om du vill komma ihåg nåt! Sen bara lägg bokmärke och fortsätt nästa gång! Ha inte som mål att hinna läsa dit eller dit, ha som mål att försöka vara öppen för vad Han säger.
  Gud är inte sen att möta oss om vi närmar oss Honom. Det är inte mängden ord, tvärtom, ett par sekunder när du lutar dig mot Hans bröst, kan bära dig hela dagen i ett härligt kärleksrus över hur mycket Han bryr sig om dig!
  Men det kan behövas lite tålamod i början, hörde en jämförelse med att hämta vatten ur en pumpbrunn, man får pumpa ett tag innan det kommer nåt, men sen forsar det fram! Så borsta på, efter ett tag måste du väl börja använda tandtråd för att få mer tid med Gud…

  Mvh
  Katta

 • http://monsterasbloggen.blogspot.com/ Jonny Nilsson

  Tack för tipsen. Jag antar att mitt bekymmer ändå är ett tecken på att jag vill ha en bra relation med Gud. Ska verkligen ta till mig av både Stefnas inlägg och era konkreta tips. Tack!

 • Christer Roshamn

  Hej Stefan

  Jag kan berätta att vi hade en överfull Motala kyrka i söndags. Folk fick faktiskt inte plats (då fanns ändå 120 personers gospelkören längst fram i kyrkan. Motala tidning skrev.
  ”Uppslutningen var stor, ja till och med mycket stor, kyrkbänkarna räckte inte till…”
  Jag ska tillägga att det var mycket inspirerande att predika om Jesus till alla dessa människor, särskilt till alla dem (och det var en hel del skulle jag tro) som ännu inte känner Jesus.

  God bless!

  Christer Roshamn

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Christer,
  Helt fantastiskt, kör på, gasen i botten.
  Det finns inget bättre än att predika om Jesus.
  hälsar
  STefan Swärd

 • Christer Roshamn

  Hej Jonny!

  Jag skulle vilja ge dig ett bra tips på en bok. John Ortberg skrev ”Livet jag längtar efter” för några år sedan. Den hade en underrubrik också. ”Heliga vanor för vanliga människor” Den är rikttigt bra! Libris gav ut den (den kan tyvärrr vara slut, men hör efter) 1999 tror jag.

  Christer