NOD-debatten analyserad av bloggare

Jag noterar idag att NOD-debatten här på min blogg har skapat en hel del uppmärksamhet. Emanuel Karlsten skrev en väldigt intressant analys på sin blogg, och beskriver hela situationen om hur den nya digitala världen krockar med den gamla icke-digitala världen. Bloggen Brygubben har också analyserat debatten och även tagit med Åke Bonnier på samma gång. Även här handlar det om den nya förvirring som uppstår mellan det gamla och det nya och växelspelet mellan kristna pressen och bloggande kyrkoledare.

Denna nya sköna digitala värld är spännande och full av möjligheter.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Bo

  Mitt förslag till förbättring av bloggfenomenet är att införa möjligheten att före publicering låta nypublicerade kommentarer ligga i ”karantän” i kanske en timma, med möjlighet för författaren att redigera eller rent av ta bort inlägget. Är detta inte tekniskt möjligt att genomföra? Det skulle nog höja kvaliten väsentligt på detta och andra bloggforum.

 • Bo

  Rättelse: I stället för nypublicerade ska det stå ”inskickade”. Hade en sådan fördröjningsmekanism funnits så hade jag kunnat rätta till detta utan att behöva skriva denna rättelse.

 • Olof

  He, he. Det första man kanske borde göra är att redigera en del av Bos inlägg. Fattar inte vad du är ute efter.

 • Bo

  Intressant!

  Blir jag inte bemött med tystnad så blir jag bemött i kränkande, aggressiva ordalag. Hur kan du skriva så? Är du verkligen frälst?

 • http://narvaroattacker.blogspot.com excelsis

  Bo! Jag tror att du läser in för mycket om du kallar det kränkande och aggressivt. Jag läser det som en lite humoristisk kommentar till att du ger en rättelse till ett inlägg som påtalar behovet av möjligheten till rättelser, eller något sådant. Var det aggressivt, må så vara, det är en av storheterna med mediet. Vem som helst kan skriva vad som helst. Skinn på näsan får man lära sig…

  Jag tror att ditt förslag skulle vara bra i vissa diskussioner, Ulf Ekmans blogg har ju en censur vilka inläggen skall igenom, det är en lösning, Stefan låter oss, storsint, skriva vad vi vill, vilket medger en viss rapphet i meningsutbytet med nackdelen att man behöver ta en del inlägg med en nypa salt, samt ge utrymme för ”feltänk” och rättelser.

  Den kanske största fördelen är att man i mycket bedöms utifrån vad man skriver snarare än utifrån titel och ämbete (även om dessa flugit på denna blogg).

 • Bo

  Ja, människor är det svåraste att förstå sig på. Jag säger som Strindberg: Det är synd om människorna.

 • http://spatsiba.blogspot.com/ Josef Bengtson

  Stefan skriver:
  ”Men nog känner jag mig lite som en elefant som har klampat in i en porslinsfabrik, när jag har gett mig på att börja kommentera och recensera teologers skriverier. Det teologerna sysslar med är för viktigt för att de ska få vara i fred. Räkna med påhälsningar från elefanten ibland, även i fortsättningen.”

  Stefan, jag håller verkligen med dig om att det teologiska samtalet måste breddas, och inte får begränsas till akademin. Jag tror dock att dina små ”tjyvnyp” mot ”teologer” och den akademiska teologin, parat med vad jag uppfattar som ett koketterande med din egen avsaknad av traditionell teologisk skolning (misstänker att du inte har samma attityd till exempelvis statsvetenskaplig bildning:)), försvårar just den breddning av samtalet som du efterlyser.
  Försvårar, därför att de bygger upp en falsk motsättning mellan å ena sidan de ”svåra” och teoretiska teologerna, och å andra sidan de ”vanliga kristna”; de praktiskt utlevande lärjungarna. Jag är övertygad om att detta inte är din avsikt, men det hade varit mycket intressant att höra dig lägga ut texten kring din syn på vad teologi är, samt dess funktion.

  Allt gott,
  Josef

 • http://grillarn.blogg.se Kalle Johansson

  Visst kanske man får lite mer genomtänkta inlägg med fördröjning, men hela grejen är ju att det inte är någon fördröjning. Bloggen brukar ju beskrivas som demokratisk för att alla har möjlighet att uttrycka sig direkt. Men det är ju så med tryckfriheten, den för med sig en massa åsikter man inte håller med om…

 • Bo

  Rappheten skulle nog inte ta större skada med en fördröjning på tio minuter, men vinsten i kvalitet vore desto större.

 • http://resande.blogspot.com joelh

  Min kommentar har du här:
  http://resande.blogspot.com/2009/01/levande-charader.html

  allt gott!
  joel

 • http://tillenstad.bloggproffs.se Per Andersson

  Jag tillhör ju ”icketeologerna” så jag borde egentligen inte lägga mig i debatten… Dock funderar jag lite på mitt eget sätt. Mina funderingar finner du nedan.
  http://tillenstad.bloggproffs.se/2009/01/17/tillbaka-pa-banan-ett-vardelost-vittne/