Kristdemokraternas lista till EU-valet

Det är bra att engagerade kristna också finns med i politiken, även på högre poster. Och att duktiga EFK:are finns med noterar jag, när Kristdemokraterna har fastställt sin lista för EU-valet. Etta på listan är Ella Bohlin, och hon är systerdotter till EFK:s missionsdirektor Anders Blåberg. Trea på listan är Per Landgren som har suttit med i EFK:s styrelse fram till år 2008, medlem i Saron i Göteborg. Femma på listan är Tuve Skånberg, som nu sitter med i EFK:s styrelse, direktor för Claphaminstitutet.

Är dock lite förvånad över Göran Hägglunds motivering över petningen av Lennart Sacrédeus. Han är individualist och ingen lagspelare är Hägglunds motivering. Som total outsider ställer man sig dock frågan på vilket sätt Anders Wijkman har varit mindre indvidualist och mer lagspelare än Sacrédeus. Wijkman har ju representerat KD i Europaparlamentet senaste 10 åren.

Hasse BoströmDagen kommenterar ikväll och tycker att det var en sågning av Sacrédeus, något liknande har han inte upplevt.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.stnkavtvivel.blogspot.com Leif Ekstedt

  Om man läser mellan raderna så är Lennart Sacréderus ingen lagspelare utan besvärlig för KD. Sedan är det inte säkert att KD vinner på petningen.
  Förmodligen gör KD denna rockad nu i EU-valet för att inte störa Riksdagsvalet 2010.
  Lösningen kunde vara Allianslistor 4-8 första listplaceringarna M,C,Fp;KD på samtliga
  riksdagslistor inom Alliansen.
  Kyrkomötet har valda politiker från alla partier. Det är som sägs bättre att kristna ha kristna i Kyrkomötet än politiker i vänteläge.

 • Nils

  Sorgligt, sorgligt KD !

  Maktens arrogans inför väljarkåren manifesterar sig… !

  Vad partiledningen inte förstår är att vi är många i de djupa leden som synar & har synat KD i sömmarna.
  Och det man milt kan påstå är att KD tappar i trovärdighet som kompetent Riksdagsparti. Man har haft några få galjonsfigurer, där man ofta hängt upp altför mycket på galjonsfiguren Alf Svensson.

  Förutom de dribbningsmål som KD själv åsamkat med sin riksdagspolitik i regeringsställning, så har K:ets betydelse i KD tonats ned.
  Plattfotsfrågor som bensinskattehöjning & skällsordet fastighetsskatt samt abort-turism har blivit synonymt för KD.

  När sedan lakejerna Sydhage & Lindén skickas fram för att konfrontera Sacredeus, undrar man stilla vad det är för plattfotsideal som ska företrädas ?
  Brandkårsutryckning i dag för att få tillbaka pensionärerna Alf Svensson & Inger Davidsson på eu-listan… – vad var nu ”Sydis” argument om förnyelse ?

  Sedan plockade man tidigare in Lennart Sjögren, som gärna släppte ledningsansvaret för pingstkyrkan i Gävle…

  Nej KD !

  De enda som presterat nått vettigt de senaste åren för KD:s riksdagsmandat är de som kryssade sig in i Riksdagen:
  Annelie Enocksson, Michael Oscarsson & Lennart Sacredeus.

  Utav dessa tre så skulle både Lennart & Annelie klara av partiledarrollen i KD på ett mer ärofullt sätt än Göran Hägglund.
  Dagens media-chavottering från Hägglund av Sacredeus, var det mest beklämmande en kristen företrädare påvisat på år & dag.

  Avgå Göran Hägglund !
  I vilket fall som helst finns inget som helst politiskt utrymme för KD i nästa Riksdag pga dagens partilednings agerande.

  Nu kommer jag att bedriva en anti-KD kampanj, bland de människor jag känner.
  Lennart är inte ”besvärlig” som kryppskyttarna anger.
  Jag känner honom personligen.

  Bara meriten av att lyfta lokalavdelningen i Mora till det största borgerliga partiet, då KD riks gjorde sitt sämsta val i övrigt säger det mesta (förutom personligt väljarstöd).

  Var fanns ni då krypskyttar inkl. Göran Hägglund ?

 • Pingback: Trots allt ett bra beslut att peta Sacredeus « Magnus Dahlbergs blogg()

 • http://peter.edwardsson.it Peter Edwardsson

  Tyvärr så tror jag att idag dog interndemokratin i Kd i och med att man gjorde denna ojusta rockard gentemot fotfolkets kandidat.

  »Majoritetens diktatur» visar alltmer sitt fula tryne i Kd:s ledning när den kör över de som är trogna Kd:s ursprungliga ideal och målsättningar. Folkets majoritet står dock, och det är min fulla förhoppning, bakom politiker av Sacrédeus kaliber.

  Man kan inte annat än säga att Hägglund & Co har sjanghajat (jo det stavas så) partiet och övergett etik, moral och sunt förnuft för att få sitta vid maktens bord.

  Förmodligen får vi se Kd:s sorti ur EU-parlamentet redan i år och dess sorti ur Riksdagen nästa år. Än finns det tid att ändra sig och sin politiska inriktning, men den rinner ur allt fortare och fortare. Min röst har de i alla fall förlorat för en mycket lång tid framåt.

 • http://www.religionsfilosofen.blogspot.com Johannes
 • Per Hallström

  Göran Hägglund ”sågade” Lennart Sacrédeus fullständigt vid dagens presskonferens – och det var illa nog. Men indirekt dum-förklarade Hägglund också det stora antal partimedlemmar som i provvalet hade gett Sacrédeus en absolut topplacering därför att de bedömer honom som en högst kompetent politiker. Till detta kommer respektlösheten som Hägglund visade inför de tusentals Kd-väljare som i två olika val – till EU repsektive riksdagen – genom kryssning sett till att Sacrédeus blivit vald i stället för andra som haft en bättre placering. Jag har alltid röstat på Kd/KDS men måste fråga mig om partiet alls kan överleva när partiledaren väljer konfrontation med medlemmar och väljare som utgör själva förutsättningens för partiets existens. Göran Hägglunds behandling av Sacrédeus i dag var omdömeslös och jag befarar att Kd nu har börjat gräva sin egen grav.

 • Andreas

  Jag tror att någon som är så naiv som Lennart och tror att det går att uttala sig skarpt om situationer, sammanhang och sakfrågor på ett ”eget sätt”. Trots att han tillhör ett större sammanhang. En sådan persons naivitet leder tillslut till detta resultat. Nu är inte din situation Stefan exakt likadan men jag undrar faktiskt om det inte är så att du tillslut kommer bli den förste kristnaledare att lämna ett sammanhang pga sitt bloggande. För det är som jag ser det naivt att tro att denna blogg skulle vara en liten privat ö i havet utan kopplingar till något sammanhang. För det är det inte, du är din titel och den är inte bloggare. Så har Sacredeus tänkt att han kunde spela ett eget spel mitt i den stora politiska matchen.
  Stödjer jag Sacredeus? Jag vet att Kd för länge sedan övergivit gräsrötterna och deras frågor för att jaga mittenväljarna. Partistyrelsen har denna agenda sedan länge men fotfolket har nog inte ens med detta tydliga besked uppfattat det så. Lennart har blivit offentligt petad och sågad och till och med utbuad av partiets styrelse. Finns bara ett val och det är att lämna laget, men det är nog tveksamt om han gör det, åberopar säkert ngt form av stöd från gräsrötterna vilket är ett argument som är svårt att ta seriöst. Jag stödjer det Lennart står för minus sättet att framföra det på.
  Min tanke har länge varit under läsandet av denna blogg (och med detta min första kommentar) att Stefan Swärd kommer vara den första kristna frontfigur som får lämna sitt uppdrag pga ett långsamt försvagande av sin position genom bloggandet. Tyvärr får jag säga, så tror jag den dagen närmare sig snabbare och snabbare. Hade du varit en politiskt offentlig person hade du inte suttit kvar längre, då hade mediemaskineriet och falskspelet malt sönder dig för länge sedan.

 • Tomas Ander

  Gå gärna in och läs Ruben Agnarssons – Världen idag – kommentar på sin blogg under rubriken ”KD redan förlorare i EU-val”.

 • Olof

  Konstigt. Och han som verkar så proggressiv och dynamisk….Det där uttalandet om homo, barnäktenskap och djur…det kunde väl göras av vilken statsman som helst…

 • Tomas Ander

  Att Ella Bohlin genom sin morbror Anders Blåberg har en svag anknytning till EFK kan ju vara intressant. Men är det inte mer intressant att hon (om jag inte är fel underrättad) har gått sin utbildning på Livets Ords Kristna Skola och dessutom är medlem i församlingen Livets Ord?

 • Pelle

  Tomas: Stefans poäng var ju att duktiga EFK:are finns med i EU valet. Varför är det då mer intressant att lyfta fram Ella Bohlins koppling till Livets Ord? För en kvällstidning kanske det är så men knappast här och nu. Eller hur tänker du?

 • Tomas Ander

  Förlåt att jag återkommer igen. Men jag kan inte låta bli.

  Gick tillbaka och tittade på den mejlkontakt jag hade med Göran Sydhage (ordf i Kd:s nomineringskommitten inför EU-valet). Eftersom jag hade synpunkter på processen kontaktade jag honom. Han skrev då följande till mig den 22/12 2008: ”Jag kommenterar aldrig skäl till varför en enskild person inte finns på listan – det är en hederssak från vår sida.”

  Partiledare Göran Hägglund ser tydligen helt annorlunda på detta med ”hederssak”!

 • Tomas Ander

  Jo Pelle, jag tror jag förstår hur Stefan Swärds poäng. Jag tyckte bara det var intressant att ge den info jag gav om hennes verkliga kyrkliga kloppling. För mig är det helt legitimt att vara kopplad till Livets Ord. Det är definitivt ingen kvällstidningsfråga för mig.

  Jag tycker det är kul att Stefan lyfter fram EFK som han gör, att han ser EFK:are i snart sagt alla människor. Att t.o.m. Ella Bohlin kopplas till EFK i Stefan Swärds värld. Snart kanske han nämner att jag är sommargranne med Anders Blåbergs frus bror med familj, och att Anders Blåberg är där minst en vecka varje sommar. Kanske jag också snart finns med i Stefan Swärds EFK-värld. :)

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Tomas,
  Det du vill säga är att jag är totalt insnöad i min egen lilla värld.
  Det stämmer säkert.

  hälsar

  Stefan Swärd

 • Nils

  #14
  Om inte annat så har KD:s partiledning snöat in…

  Tragiskt när man förutom omogen chavottering av partikamrat påvisar så bristande politisk kompetens.

  Stefan – du för fram Per landgren för att han tillhör Saron…
  Påpekar bara att han förlorade gentemot Annelie Enocksson, som likt Sacrédeus kryssade sig fram i väljarförtroende.

  F.ö. är hon också en av dem som påvisar kompetens & har stöttat Sacrédeus kandidatur.

  Väljarna lurar man dock inte.

  Efter nästa val, så är KD avnoterat som Riksdagsparti.

  Säg mig varför man öht. ska rösta på KD (som KD nu formerat sig) ?

 • Tomas Ander

  Hej Stefan. Nu vet jag inte om Du skämtar eller inte!?

  Jag tycker verkligen inte att Du är insnöad! Jag uppskattar din blogg och din öppenhet mycket. Att Du har en sådan kärlek till Ditt eget sammanhang så att du gärna vill se fler räknas in där, är helt ok för mig. Är ledsen om jag uttryckt mig oklart.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Tomas,
  Jag skojar bara, men det är svårt att veta med säkerhet om man är insnöad eller inte.

  hälsn

  Stefan Swärd

 • Tomas Ander

  Ok. Tack för det!
  Jag håller verkligen med om att det är svårt att veta om man är insnöad eller inte.

 • Pingback: Kd förolämpar sina assyriska och armeniska väljare « Gurgîn()

 • Face Time

  Bra rutet om Sacrédeus Stefan.
  Har sällan sett en så makaber avrättning som Göran Hägglund genomförde offentligt.
  Anders Wijkman är en karriärpolitiker som inte på något sätt varit i närheten av Sacrédeus personliga engagemang för KD:s ursprungliga kärnvärden.
  Föraktet för de egna medlemmarna är häpnadsväckande.
  Jag tror väljarnas dom blir hård.

 • Gusten

  Jag tror nog att varje ledare, även pastorer, någon gång varit i ett sammanhang där det inte räckt med att tala enskilt med en person, inte heller i sällskap med en broder, utan till slut tvingats tala klarspråk inför hela församlingen.

  Problemet för Hägglund i detta fall är att församlingsmötet sker inför öppen ridå, med den samlade pressen i hasorna. Var inte så snabba med att döma Hägglund för hans sågning av Sacredeus. Sacredeus har genom sitt offentliga agerande förvandlat hela valmanskåren till församling. Vad hade hänt om han inte fått plats på listan, och partiledaren mumlat något om förtroende? Tro inte för ett ögonblick att Sacredeus plötsligt krypit till korset och accepterat majoritetsbeslut.

  Behandlingen av Sacredeus handlar inte om hans åsikter. Det handlar om hans agerande. Jag har nu surfat runt olika bloggar där detta diskuterats, och en tydlig bild tonar fram; de som är arga tror att partiledningen inte tål kritik och hatar folk som säger sitt hjärtas mening. De som verkar mer insatta i partiets inre liv pekar på att Sacredeus saknar omdöme, ,och att han inte gör sitt jobb.

  Exempelvis att han inte var rapportör en enda gång under fem år som parlamentariker. Just denna uppgift får i alla fall mig att tänka att partitoppen ändå visste vad de gjorde, med tanke på att det lutar åt att kd kanske klarar ett mandat. Ska det riskera att bli en person som inte gör sitt jobb?

  På en annan blogg kan jag läsa om anklagelsen att Hägglund tonar ner k:et i kd, och är allt för liberala. Detta kommenteras med att Hägglund utmanat alliansarbetet genom att stoppa regeringen från att lägga fram en könsneutral äktenskapslag och därefter ivrigt deltagit i debatten. Att han stoppat regeringen från att ens diskutera aktiv dödshjälp. Att han tillsatt en arbetsgrupp i regeringen för att få ned antalet aborter.
  Jag håller med debattören om att de som anklagar kd för att ha svikit i dessa frågor och exempelvis familjepolitiken är helt fel ute.

  Och jag har personligen den största respekt för en partiledning som är mån om att partiets företrädare talar så att folk förstår budskapet. Det verkar inte Sacredeus vara särskilt bra på…

 • Nils

  #21 Gusten.
  Helt uppenbart är att du beskriver en annan person än Sacrédeus.
  Vi är många som följt honom under många år & känner han engagemang för KD:s kärnfrågor.
  Han driver dessa & han presterar.
  Hägglunds försök att påstå att han inte erhållit rapport från Bryssel är bara nys. Hägglund har inte velat träffa Sacrédeus.
  Det enda Hägglund påvisar är sin egen oduglighet som partiledare för KD.

  Maken till gyttjeskit Hägglund ägnar sig åt har inte skådats sedan VPK:s värsta personstrider.
  Men dessa har inte haft ”kristna” förtecken utan haft sin eideologiska bas i ”proletariatets diktatur”.

  När du jämför med församlingsledares församlingstukt, så vill jag bara påpeka att många, många församlingar bär på tunga bagage av ouppklarade övergrepp som inte står den sekulariserade allmänhetens organisationer efter.
  Men det täcks ofta över med nya generationer & nytt ledarskap, så lägger man gärna en ny matta över det som varit.

  Det goda med denna process är den journalistiska bevakningen & att KD:s orättfärdiga hantering kommer i öppen dag.

  Maktens arrogans har fått sitt ansikte !

 • Carita karlsson

  Hej Stefan!
  En fråga från en som inte hinner ”hänga med” i politikens spel.. Kan man på något sätt fortfarande rösta på Lennart Sacredeus till Eu valet !?