Svar dröjer – om bloggandets komplikationer

Hej alla läsare av denna blogg! Tack för visat intresse, och tack NOD-redaktionen att ni tar er tid att kommentera min skriverier här på bloggen. Jag har haft en intensiv dag så jag har inte tid ännu att skriva ytterligare ett inlägg, men ska försöka få till det i natt, eller någon gång under tisdagen. Behöver läsa igenom replikskiftena och titta på NOD en gång till.

Jag vill dock stryka under spelreglerna. Detta är en bloggdebatt. För mig är inte det jag skriver på bloggen officiella utspel, utan funderingar, dagliga anteckningar, kommentarer kring det som händer i mitt liv. Ofta slänger jag ur mig frågor och funderingar där jag medvetet inbjuder bloggläsaren till dialog och komma med synpunkter. Så debatten och debattnivån får inte jämföras t.e.x med en tidningsdebatt med genmälen och repliker, där man har en helt annan tid på sig att fundera igenom det man skriver. Så ser jag på det i varje fall. Och sedan tycks det vara besvärligt att vara en så pass officiell person som jag är att klara denna informalitet på ett bra sätt.

Sedan märker jag att vissa som skriver kommentarer tycks vara lite ovana vid bloggvärlden. Tempot är snabbt, det finns en ovana att skriva ganska anonymt, tonen blir lätt råare och replikerna rappare än i ett vanligt samtal, på grund av att det blir opersonligt, man ser inte varandra i ögonen när man samtalar. Chansen till missförstånd är mycket stora i bloggdebatter. De som skriver är ofta de som är mest för eller emot, det blir inte alltid så balanserade inlägg. Men jag tycker att debattonen på kristna bloggar är betydligt bättre än vad jag möter i andra sammanhang. Så man får aldrig övertolka enstaka blogginlägg.

Jag tycker dock att bloggen är en demokratisk revolution. Vem som helst kan komma till tals. Vem som helst kan få en plattform för att publicera viktiga budskap. Så bloggen är en nytt och känsligt kommunikationsinstrument, som jag tycker passar bra in i vår tid. Och det är viktigt att man som kristen finns med på denna arena.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://blog.bahnhof.se/wb938188 Jonas Lundström

  Håller med dig i detta Stefan, väl talat! Låt oss inte göra om blogg-formatet till en debatt-sida. I den här diskussionen har man fått känslan att vissa mer skriver ”insändare” än blogg-kommentarer. Jag kan förstå det men tror inte det håller i längden. Jag tror också bloggen har en möjlighet att bidra till demokratisering, men vi måste som du påpekar både våga det mer ofärdiga och spontana och samtidigt tänka på tonen och nästan-kärleken även här. Och försöka vara lite kortare ibland.

 • Ludvig Hoffman

  Det blir inte lättare när en av Sveriges kristna kristna dagstidningar ”överför” debatten till sina spalter.

 • Pablo Torres

  Vilken fin, bra och intressan blogg du har. Hejar på dig! Praise God!

  / Pablo – Iglesia Icthus