Tack Krister Holmström

I somras fick jag beskedet om att Krister Holmström hade blivit sjuk. Jag har känt honom sedan mitten av åttiotalet. Jag blev då vid flera tillfällen inbjuden av honom för att hålla föredrag i den kristna studentförening i Uppsala som han var engagerad i under en period av åttiotalet. Sedan har jag läst Trons Värld, jag tror varje nummer sedan den började ges ut 1988. Minns också att han och hustrun Astrid besökte vår pionjärförsamling i Brandbergen södra Stockholm någon gång kring 1986. Jag har uppskattat Kristers genomtänkta, och bibliskt välförankrade ledare och hans inträngande journalistik.

Jag visste inte att Krister var så nära slutet. Tänkte faktiskt tanken igår att ringa honom, men det blev inte av. Idag läser jag på tidningen Dagens hemsida att han har avlidit.

Krister och Trons Värld försökte i tidningen spegla förnyelseströmningar i svensk kristenhet. Det var ingen enkel uppgift. Först handlade det väldigt mycket om Livets Ord. Sedan satte Vineyard igång, och det blev mycket Vineyard under åren 1992-95. Sedan kom Karisma igång och det blev en hel del Karisma, förutom många andra kristna initiativ både innanför och utanför de etablerade kyrkorna. Man har också undrat ibland över kristna satsningar som fått stort utrymme i Trons Värld men som ganska snabbt försvunnit eller visat sig vara luftslott eller helt fel. Det är inte enkelt att granska och bevaka kristna förnyelserörelser. Ibland drar man nitlotter, ibland missar man guldkorn som finns mitt bland smuts och damm.

Krister var outtröttlig i sitt arbete med att driva tidningen. Det var ett kall och en livsuppgift. Och för mig känns det också naturligt att tidningen läggs ner när Krister är borta.

Vem eller vilka tar tag i stafettpinnen efter Krister Holmström? Tyvärr fick han lämna ifrån sig den alldeles för tidigt.

Eftersom Krister under senaste åren också har varit pastor i EFK-församlingen Korskyrkan i Uppsala, så känner man sig extra berörd, en kollega och medarbetare som för tidigt får lämna sin uppgift. Jag ber till Herren att någon annan kan ta vid efter honom i församlingen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Lars-Gunnar Forsberg

  En trogen Herrens tjänare har fullbordat sitt lopp, han har fått sin segerkrans och hans tro har nu bytts till åskådan!

  Med stor vishet, profetisk skärpa och Kristi kärlek som ledstjärna skrev Krister sina ledare i ”Trons värld”. Jag har med stor behållning läst flera av dem och inser att vi nu har mist en förkunnare som likt Johannes döparen tydligt pekade på Guds Lamm som tar bort världens synder. Vi har mist en teolog som med himmelsk skärpa kunde bemöta ateismen och avslöja dess grundlösa moralmedvetande. Vi har även mist en visionär som kunde glädjas över de kristnas enhet och som såg oerhörda och välsignade följder av en sann enhet i Kristus.

  Jag vill uttrycka mitt deltagande i den obeskrivligt stora sorg och saknad som Kristers anhöriga, hans släkt, vänner, församling och medarbetare nu går igenom. Trots sorgen och saknaden får vi, med återseendets hopp i våra hjärtan, lyfta vår blick mot vårt himmelska hem!

 • Bo

  En nagel i ögat

  När jag närmar mig
  blåser Satan i revelj

  Då börjar det storma
  i alla vattenglasen

  Då börjar marionetterna
  att flaxa och hoppa

  Ja, måtte jag alltid
  få vara

  En nagel i ögat
  på Hin Håle själv

 • Pingback: Vi minns Krister Holmström | Dagen Emanuel Karlsten()