Ungdomar och kärleksproblem m.m.

Idag tränade jag på gymmet under förmiddagen under överseende av en personlig tränare. Jag fick godkänt, min målsättning är att klara tre långdistanslopp under nästa sommar, bland annat Stockholm halvmarathon. Om jag ska avlida och komma till himlen, gör jag det hellre i ett maratonlopp än i en TV-fåtölj. Sitter dessutom och skriver på en omfattande rapport på engelska, från FN:s klimatkonferens, men det är en kommersiell produkt, som inte blir allmän läsning.

Ett problem jag har är att jag har en mängd idéer i skallen till att skriva böcker, men jag saknar förmågan att samla ihop mig för ett genomförande. Har en halvskriven bok om den kristna inställningen till ”helvetet” och de eviga straffen, men jag blir aldrig klar. Det är så väldigt mycket enklare att skriva korta tidningsartiklar och blogginlägg. Frågade vid ett tillfälle Ulf Ekman hur han i hela världen klarar av att skriva så många böcker. Men han avsätter tydligen två veckor i koncentrerade skrivarveckor med jämna mellanrum. Det har jag inte klarat av, ännu.

Min första bok kom ut redan 1978 och hette ”ungdomar och kärleksproblem”. Jag var bara i 21-årsåldern när jag skrev boken, och boken var egentligen bara ett nedtecknande av de bibelstudier som jag hade i det kristna kollektiv i Järfälla som jag bodde i då. Jag var nygift när jag skrev boken. Den skapade ramaskri, både i kristenheten, men uppmärksammades även av media. Jag hamnade på första sidan av Expressen och kallades för ”pingströrelsens nye sexrådgivare”.

Jag skrev väldigt rakt på sak om personliga frågor, och i det kristna kollektivet var vi vana vid att tala ganska öppet om personliga saker. Försökte ge vägledning till kristna ungdomar om hur man skulle kunna hitta rätt i valet av äktenskapspartner, hur man förbereder sig för ett äktenskap, och hur man hanterar sin sexuella drift.

Vid den tidpunkten förekom det inte att man bodde sambo i kristna sammanhang, och den allmänna undervisningen och principen var att sex hörde till äktenskapet. Det jag protesterade mot i min bok var att ingen förklarade hur en sådan princip kunde fungera i praktiken och hur man hanterar sin sexualitet före äktenskapet. Det försökte jag förklara i boken, och eftersom jag var 21 år, var jag ju en rejäl expert på frågan.

Även om boken var lite väl rakt på sak, och kanske något fyrkantig i sättet att formulera sig, så står jag fortfarande för bokens grundhållning. Har ett antal år funderat på att skriva en ny version av denna bok. Undrar hur det skulle gå idag?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://metrobloggen.se/roberths Roberth

  SOm blivande socionom så försökte jag leta upp boken och läsa den, jag har försökt hitta fler böcker om ämnet, ifrån kristet håll. Men de få som verkligen finns, är inte mycket o hänga i granen. Har själv funderat på någon sådan bok, alt en bok om synen på Sexualitet mormor kontra barnbarn, vi är ju nästan där med din bok kontra en ny. Där spelar religonens roll i samhället en stor del misstänker jag.

  Likt dig har jag också flertalet böcker som jag har idéer och mallar för. Men tiden verkar inte finnas, vore skönt om någon tog tag i mina idéer o gjorde boken åt mig 😛

 • http://metrobloggen.se/roberths Roberth

  Just de, glömde påpeka att den fanns bara på fyra bibliotek i sverige eller hur de nu var.

 • Tomas Ander

  Ser fram emot en uppdaterad upplaga av boken från -78. Behovet av en tydlig undervisning på detta område är enormt. Boken kommer att göra succé.

 • http://metrobloggen.se/roberths Roberth

  Tomas: jag är 23, och jag känner inte det saknas undervisning, alla vet vad som gäller, det jag saknar är en bok som lämnar eftertanke och beslut till personen, detär då det håller. Vi behöver inte en bok till som radar upp massvisa med (ibland) falska påstående om sex och samlevnad, jag läste i en bok så sent ifrån 97 som förklarade att kristen syn på sex var den bästa, missionären och straight sex (inom äktenskap givetvis) var enda sättet att skydda sig från klamydia, gonorré och den värsta av dom alla AIDS. Alla homosexuella hade aids skrev dom i boken.

  Det känns som om dagens unga, har sin undervisning om hur saker funkar och hänger ihop, och vill själva tänka och tycka. Och som tidigare sagt, de beslut man själv tar genom övertygelse är de enda som håller.

 • http://metrobloggen.se/roberths Roberth

  och det jag just sa vi inste behövde mer av visar våra gamla rävar svar på:
  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=161464

 • Face Time

  BOKSKRIVANDE
  Berättade inte UE hur man skriver många böcker snabbt?
  Han gav sin spökskrivare några bandade predikningar.
  Hon tog bort alla ”eller hur”, ”orkar du ett tag”, ”är du inte glad för att du är med i den här församlingen” och en hel del halleluja.
  Sedan körde hon ett varv i mixern och vips en ny bok av pastor Ulf.
  När hon ville byta jobb så talade jag med UE. Han sa: hade hon bara skärpt sig lite till så hade hon varit ok.
  Jag anställde henne. Hon var ok+++. Gick sedan vidare till Dagenhuset.
  Jag antar att du har lite gamla bandade predikningar.
  Är du intresserad kan jag ta kontakt med henne.
  Detta hände för ett antal år sedan.

 • http://metrobloggen.se/roberths Roberth

  F*ACE time. Så funkar det med de flesta böcker baserade på predikningar, inget ovanligt.

 • Bo

  Vi behöver vara levande ”böcker” skrivna av Kristus och som alla kan läsa, 2 Kor 3:1-3. När du träffar på en sådan vet du vad jag menar. Så låt oss sträcka oss närmare Kristus.

  Jag fick den stora glädjen att delta i en diktantologi som kom ut i dagarna och som når många som inte går i kyrkan, ”Svensk Poet 2008” från King Inks förlag. Mitt bidrag heter Änglavakt och innehållet i den är självupplevt.

  Änglavakt

  Jag vaknade tvärt
  ur min sömn

  Utsträckt i luften
  över min säng

  Rofylld vila
  blev kaos och skräck

  Jag slets mot fönstret
  av mörkrets kraft

  Jag ropade på hjälp
  och höll fast

  Då fick jag se
  en vitklädd gestalt

  Den satt
  på sängen mittemot

  Raseriet la sig
  och ängeln syntes ej mer

 • Samuelsjoberg2

  Förnedrande att jag var med på omslaget. Vilken rapakalja det var då är är fortfarande. Trisst
  Se till att ta dig ur det okulta i sk frikyrkan. / S