Nu stramar jag upp ordningsreglerna på denna blogg

Nu har jag suttit och gått igenom kommentarer som har kommit på min blogg senaste dagarna. Jag ser mig tvungen att börja skärpa upp reglerna kring hur kommentarer ska skrivas på min blogg.

1. Inläggen får inte vara för långa. Jag kommer att börja plocka bort inlägg som är för långa. Jag kan inte ange en exakt gräns, men går det över 30-35 rader är det för långt för en blogg.

2. Man får gärna kritisera mig på denna blogg men jag vill inte att min blogg ska fungera som en plattform för att kritisera andra kristna ledare. Och om det sker tycker jag att det ska vara en saklig och respektfullt tonfall. Har därför plockat bort tre inlägg, det är första gången jag har gjort det, där jag tycker att man har gått över gränsen när det gäller saklighet och respekt. Har man synpunkter att föra fram på andra kristna ledare rekommenderar jag att man hör av sig till dem direkt eller hittar andra forum för att föra fram sina synpunkter. Är man mycket bitter på en kristen ledare får man hitta andra kanaler än min blogg att kanalisera bitterheten. Ett ännu bättre sätt är att följa Bibelns ord att inte bli bitter. Anden vill ge oss kraft att leva i ständig förlåtelse, och förlåta dem som behandlat oss illa.

3. En hövlig ton i en diskussion hör till normal vett och etikett, och det borde vara självklart i en diskussion, kristna emellan.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • S-E Sköld

  Ett klassiskt grepp: att kalla en uppfattning avvikande från den politiskt korrekta för ”bitterhet”, d.v.s. en egenskap som är bland de fulaste en kristen kan äga. Därmed har man också avfärdat varje argument till skräpkammaren; som synd.

 • Manne

  Låter klart rimlit, Stefan! Det är särskilt plågsamt att läsa de här jätttelånga inläggen…som har en något febrig ton.

 • Storm

  Tack för din skärpning av din blogg Stefan Swärd. Du är ett föredöme idag bland samfundsledarna i Sverige, du har skärpa i dina ord, är medveten, har humor, är ett otroligt starkt föredöme, återigen bland samfunds och kristna ledare i Sverige..ex.när du är ute på kvällar och nätter och verkar för din Överbefälhavare, ute på asfalten bland människor..Ja du går före i så mycket, och Fadern fröjdar sig över sin tjänare däruppe i landet i norr.

  S-E Sköld skrev:
  Ett klassiskt grepp: att kalla en uppfattning avvikande från den politiskt korrekta för “bitterhet”, d.v.s. en egenskap som är bland de fulaste en kristen kan äga. Därmed har man också avfärdat varje argument till skräpkammaren; som synd.

  S-E Sköld:Ganska så träffande att Du är den förste att kommentera denna artikel. Det är undertonen (i alla dina tusentalsinlägg på denna blogg och andra bloggar), som ger tonen. Finns flera namnetiketter på denna ”underton” i dina inlägg.

 • S-E Sköld

  Manne, vilket är frivilligt..

  Mvh

 • Dan C

  Du har rätt Stefan. På samma sätt som man inte ger vad som helst en plattform i kyrkan är nog många hjälpta om man inte tolererar vilken smörja som helst på en blogg med gott anseende. Jag tycker att det är förtroendeingivande att man sätter stopp för sådant.

  Något som förundrat mig många gånger är att när kritiken haglat som mest mot min församling, förvriden, lögnaktig och bitter (fast det finns absolut bra kritik som jag är tacksam för också även om den är sällsynt på bloggar) så har jag samtidigt fått se rullstolsburna gå, döva höra och människor helade från cancer m.m.

  Det varkar allstå inte vara så att vår Gud har något emot att göra under även om kritiker i de värsta fallen å sin sida vill hävda att vi inte ens är Hans barn…

  Kristna borde sluta peka finger åt varandra och visa vägen att närma sig Gud och dra ner hans härlighet genom att föregå med gott exempel istället.

 • S-E Sköld

  Dan C, om Du känner Din Bibel och Jesu undervisning i den, så vet Du, att ”under och tecken” inte ensamt är bekräftelsen på ett Guds verk i Kristus JESUS: sådant kommer de falska apostlarna, som JESUS varnar för, också att göra/utföra.

  Tecknet på en Jesu verksamhet, är – som jag ser det – hur man tar sig an de svaga. Och att man är beredd, att be om förlåtelse där så behövs, för att t.ex. klara upp sina mellanhavanden i enlighet med Överherdens Jesu Ord. I annat fall blir det bara ”ett skrällande brons och en klingande cymbal”, d.v.s. kärlekslöshet.

  Jag hade t.ex. gärna sett, att de kristna ledarna ställt sig i en skyddsmur kring de slagna fåren, i stället för kring den som genom sin undervisning, slagit dem: det hade gagnat alla parterna i sammanhanget: Ulf Ekman såväl som de slagna, förorättade.

  Det är ju så, att sanningen står på egna, eviga ben: därför att sanningen är inte en Människa, utan Gud Själv; och Honom får vi möta som Sanninges Ord förr eller senare. Därför har Han sagt genom Sitt Ord, vad Han/Sanningen vill; t.ex. hur vi skall klara ut våra mellanhavanden. Det står t.ex. i Matt. 5:23-25.

  Det handlar inte om att vara ”bitter” eller att ”peka finger”, det handlar om vad som FAKTISKT står skrivet i Guds Ord och vad som FAKTISKT har hänt med människor som tagit del av den Ekmanska undervisningen; som sannerligen inte har handlat om att de fått del av den ”oförfalskade mjölkmaten”: när det var just sådan föda de behövt mer än någonting annat.

  Och att föra ner meningsutbytet till den låga nivån, att man menar att det rör sig om att ”peka finger” elller att vara ”bitter”, är att läggga dimridåer kring själva sakfrågan; därför att man tydligen – av några skäl – inte vill se en lösning på den.

  Mvh

 • http://chayiguan.wordpress.com bokmalin

  Det låter rimligt, Stefan. Jag skriver inte så jätteofta på din blogg, men skulle jag göra ett övertramp är det helt OK att du rensar. Det är DIN blogg. Jag tror man kan tala uppriktigt och sant i en anda av respekt. Faran med ensidig och högröstad kritik är också att den som blir föremål för den kanske tillslut inte ens orkar lyssna till sådant som det vore bra att ta till sig. Det kan jag se tydligt i mitt eget liv.
  Jag tror också att i de fall där man blivit illa behandlad behöver man hjälp att förlåta i första hand. Jag råkade riktigt illa ut i en församling i början av 80-talet (inte Livets ord, tänka sig :) ) och har inte fått upprättelse av denna andliga ledare som nu dessutom har gått och dött. Men det hindrar inte Gud! Det är från Honom vår hjälp och upprättelse kommer. Jag tycker det finns en väldig frihet där. Om vår upprättelse är beroende av att de som sårat oss kryper till korset kommer vi kanske aldrig att bli fria. Jag har sett vad bitterhet kan göra med en människa och det är väldigt otäckt.

 • Tomas Ander

  TACK Stefan! En utmärkt markering.

 • S-E Sköld

  Jag ser fram emot en väckelse i vårt land, där fårens bästa kommer främst, och där herdarna är beredda att ge sina liv för de får som Gud anförtrott i deras vård; i Jesu och Paulus efterföljd.

  Och det bästa är, att jag tror att den kommer!

 • JB

  Hej Stefan
  Jag har uppskattat att denna blogg har varit fri från rensningar/modereringar. Hoppas att tonen kommer ligga på en sådan nivå att vi slipper fler rensningar. Men var tydlig när du rensar så att man ser att det är gjort. Jag tycker det är dålig stil att moderera/rensa utan att visa det. Om det kommer in ett inlägg som bryter mot dina regler, ta bara bort texten och skriv att du gjort det. Då vet alla vad som händer på bloggen.

  Lycka till och hoppas att det förblir högt till tak, det är det ju inte alltid inom frikyrkan :)

 • http://aletheia.se/ Haggaj

  S-E Sköld,

  Eftersom både du och jag och många andra vet att du är en av dem som ofta använder andras plattformar för att föra ut ditt eget budkap – därtill oftast på bekostnad av andra människors samtal – så förslår jag, vilket jag har gjort många gånger förut, att du startar en egen blogg. Det finns plats i cyberrymden även för dig.

  Ett bibelord på vägen:

  ”Som profeter får två eller tre tala, och de övriga skall pröva vad som sägs. Om någon annan av de närvarande får en uppenbarelse skall den som då talar sluta. Alla har ni möjlighet att profetera, en i sänder, så att alla får lära sig något och alla får uppmuntran. Profeternas ande behärskas av profeterna; Gud är inte oordningens Gud utan fridens.” (1 Kor 14:30-33)

  Alla får lära sig nåt och alla får uppmuntran!

  Lev väl i Guds nåd!

 • Jan Sköld

  Stefan ,Du har ju själv kritiserat mycket hårt Todd B i Lakeland,gäller dessa regler bara Kristna ledare i Sverige.?

 • Nils

  Stefan !

  Givetvis är det du som sätter ribban, men glöm inte generositeten !

  Sedan kan man ju alltid diskutera hur saker & ting vägs & balanseras.

  Dina 8 punkter till försvar för Livets Ord gentemot politikerbloggen väger ju åt ett håll.
  Tillåter du att någon som bevisligen kan vederlägga din argumentation, så är det väl tacknämligt att gungbrädan för diskussionen balanseras.

  Sedan att Tomas Ander tycker det är en utmärkt markering är endast ytterligare ett exempel på att det finns fraktioner som önskar upprätthålla en slagsida.
  Ander ställde nämligen in i samma hyllning till Ruben Agnarssons vendetta gentemot Aletheia, där först Agnarsson ansåg det vara ”renhårigt” att smutskasta Haggaj & att namnge honom tydligt.
  I Agnarssons ögon har en icke frikyrkoförsamlingsanknuten ett lägre kristet värde än en frikyrkoförsamlingsanknyten. Det gav han uttryck för på sin blogg.
  Huruvida så är fallet har faktiskt inte Agnarsson en susning om – många är de som funit sin hemvisst i samfundet Svenska Kyrkan eller annorstädes efter några brända år hos en trosrörelseförsamling.
  I och med att Rubern Agnarsson innehar en officiell tjänst som Chefredaktör för ”Världen i Dag”, så är det viktigt att det finns forum att bemöta ovederhäftigheter.
  För själv släpper han inte in några KRISTNA motkommentarer.

  Stefan din blogg är en ”oas” med respekt för olika nyanser med kristna synpunkter – Använd inte filtreringsfunktionen till att förstöra öppenheten !

  Kristenheten har altför många unkna rum !
  Tillåt rymd & att det blåser/vädras på ett sunt sätt.

  Du fortsätter att vinna i balans & trovärdighet !!!

  En synnerligen god kristen bloggare är Björn Horst (som jag nämnt tidigare)ett exempel på med detta:
  http://www.nogg.se/blogg.asp?idHomepage=53923
  http://my.opera.com/bjornhorst/blog/

 • S-E Sköld

  Haggaj, tack för ”judaskyssen”.
  Med br hälsningar!
  S-E

 • Ronny

  När jag blev skild under min tid i Livets Ord . Ornande Livets Ord tillfällig Bostad detmins jag med tacksam nu .När jag efter min Brors bortgång vart svårt deprimerad och isolerad . Besökte Min cellgrupps ledare mig när jag var Helt utan mat .Och såg hur fattigt och eländigt det var med mig .Och åckte han ner till Livets Ords Caffe .Och ornnade mig matt och dryck så jag hadde det jag behövde åtminstone någon Vecka framåt. När jag gick djupt försjunken i Deprisson och tanckar på stan .Kom Ulf och Bigitta Eckman fram till mig frågade Hur jag hadde det .Och jag berättade om min svåra sorg och psykiska ohälsa .Och han sa kom Hemma hälsa på mig och Birgitta när han förstod min sitution . Men tyvär sågjorde jag inte det . Men jag tror han skulle ställt upp på för mig då . Åren Gick och ibland sågs vi som hastigat på stan eller på Gospelhörnnan och han hälsade alltid på mig och frun på deras intiva . När jag först blev sjuk och hamnade på psyket kom en av församlingens pastorer på Besök och bad med mig . Vilcket var fantastiskt fint.Och när helst jag mött någon av de äldre leddarna i Livets Ord . Så hälsar det alltid och lickaså det äldre medlemarna som känner mig . När jag för 10 år sen fyllde 40 år kom min cellgruppledare över till min födelsedagsfest i samma skedde som jag gick med i pingstKyrkan i Uppsala. Med Blommor och föddeldags kort från Livets Ords församling. i och för sig hadde jag inventerat pastorerna . Då de inte kunnde komma sände de med min Celgruppleddare denna uppmutran . Med en liten Hälsning via en asisterande pastor som läste upp för släckt och vänner. Från pingst och andra samfund och Livets Ord .

 • Ronny

  Kommentaren blev inte helt färdig hoppas den är läsvärd fast den är oredigerad och ej helt färdig råckade tryka iväg den av misstag ville bara vis på att det gör mycket Gott i Livets Ord även om de gjort sinna misstag med Frid Ronny

 • http://mattiasneve.wordpress.com mattias

  Helt rätt Stefan!

  Det finns även ett uttryck på engelska i blogg-världen som vi som kommenterar kan ta till oss: ”Don’t feed the trolls”, dvs om det är en person om är aggressiv eller skriver på ett opassande sätt så ska man helt enkelt ignorera inlägget – att svara på det leder bara diskussionen i fel riktning, och man ger personen onödigt med uppmärksamhet och utrymme.

 • S-E Sköld

  Ronny, jag har den största respekt för det Du skriver och vittnar, men jag har aldrig påstått att Ulf Ekman eller livetsordarna är några slags monstrum. Det jag sagt och står för, är att Ulf Ekman har predikat villoläror som skadat människor över hela vårt land; och att han ännu inte gjort upp den saken med dem som drabbats, i enlighet med vad som står skrivet i Guds Ord, och är Jesu egen undervisning.

  Med brodershälsningar!
  S-E

 • Ronny

  Sven -Erik sköld jag har ingen annig om varför det är så.Men det finns säckert förklarliga skäl . Frid Ronny din Broder med!!!

  Och även alla andras och Ulfs med Men främst store bror Jesus Herren.Och endast för och Igenom Honom som Gud vår Fader i Himmlen vill är min bön, med den Helige andes Hjälp igenom Guds nåd med frid med Gud och Guds Kärlek som aldrig förgår. Med försonning igenom försonningen till Guds ära i Jesus namn, amen!!!Bär varandras bördor även Ulfs .Det är inte alltid vi klarar av allt här i livet. Och inte alltid är det lätt Heller. Men med Guds Hjälp och igenom Gud varandras och livet i övrigt igenom Gud bara kan det gå…

 • Roberth

  Låter i mina öron jätteklokt. Detta är en blogg, inte ett disskusionsforum.

 • Nils

  Roberth.

  När bloggen är kopplad till kommentatorsträng, så flyter samma vatten som i ett diskussionsforum – hur det sedan vallas för att undvika svallvågor reglerar dock bloggägaren.

 • Ronny

  Kanske jag sårat eller upprört någon ,något. Eller dig Stefan Swärd . .Det ber jag om förlåt för. Men i Huvudsak har jag bara försökt förmeddela sanning och försonning.Och Kringå det ofentliga spelet. Som leder till felaktig lickriktning.Och att somligas intressen tas tillvara på mens andra inte görs det.Som nåt försök att bevara lungnet och ordningen. Men ibland vore det bättre att säga sanningen på ett lungt och behärskat vis. Och varför kan då en gräsrott som jag .Dra upp känslosamma svåra ting på din blogg. Kanske man ville bli hörd nån gång i sakfrågan och såg sin chans här .Kanske illa valt sätt och tillfälle . Och det ber jag om förlåt för isåfall. Men ja sägare som bara håller med är nog inte svåra att finna. Och grodkokare. För det ni som inte gillar att sanningen blir omtalad tänkt på kanske. Är att det kan ligga kärlek i att påvisa när skeppet är på väg mot sin undergång. Både mot manskapet och befälen .Och de som inte hunnit lokats med också .Men ska det fortsätta att kokas groddor må man väl få göra det ..Som sker igenom att man lägger groddan i kallt vatten.. För så får man den kokt efter som den ska kokas levande . Men är vattnet minsta lilla varmt ,hoppar den ur kastrullen. Men vid kallt vatten blir den kvar ,trots att värmen stiger, tills det är för sent att hoppa ur , och den är kokt. Att någon då säger se upp innnan det är försent att ändra sig. . För att det inte låter och är passande korekt, Kan väl inte var fel ??? Guds frid Ronny

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Jan Sköld, du påpekar något viktigt, det handlar om att vara konsekvent, och leva som man lär. Tycker att man ska ta upp det man tycker är fel i kristen verksamhet, om något är tokigt moraliskt, läromässigt, obibliskt eller något annat. Jag tycker dock att det är viktigt att man visar ett visst mått av respekt mot det man kritiserar och att man försöker vara saklig i tonfallet. Sedan talar jag ju bara om ordningsregler för denna blogg. Det finns ju många andra forum för att föra fram synpunkter. Jag vill inte att min blogg ska vara en plattform för att kategoriskt kritisera vissa samfund eller kristna ledare. Däremot gärna högt i tak. Sedan handlar det om balans, uppmuntran och goda exempel bör dominera, och att kritiken blir med måtta.
  hälsar
  STefan Swärd