Intressant utfrågning med Mats Odell

Jag tycker att det var en intressant utfrågning med finansmarknadsminister Odell i Agenda Söderhöjd under måndagskvällen. Tidningen Dagen och Hasse Boström var där, liksom bloggkollegan Haggaj – Aletheia. Det blir spännande och se vad de skriver om kvällen.

När kristdemokraterna skulle välja ny partiledare efter Alf Svensson föreslog jag i en artikel i Dagen att de skulle välja Odell. Ett skäl var att han som medlem i en pingstförsamling, har en närhet till och förståelse för de breda grupperna av kristdemokraternas kärnväljare. Ett annat skäl var hans erfarenhet och sakkunskaper. Jag tyckte att det var nödvändigt att KD valde en partiledare som har tyngd och kunskaper för att klara statsministeruppdraget, och jag tyckte att det bara var Odell som hade de meriterna. Till och med Dagens Nyheter uppmärksammade mitt Dageninlägg och skrev om det. Nu blev det inte så, Odell blev inte partiledare, men hans sätt att sköta nuvarande ministerjobb ingjuter respekt i breda led. Uppdraget att sälja ut statliga bolag, är ju ett av de svåraste jobben som finns i Sverige. Och hantering av bankkris och allmän ekonomisk kris har han skött med en fast hand.

Utförsäljningen av Vin & Sprit, tycker nog alla att han skötte lysande. Han fick bra betalt, och varför ska staten vara producent av vodka, det var bra att detta bolag stod först på säljlistan. Jag skojade lite med Odell och undrade hur det kändes att som pingstvän vara världens största spritförsäljare, han säljer ju inte enstaka flaskor, han säljer hela fabriker.

Odell gav bra och kunniga svar på frågor om den aktuella ekonomiska krisen. Den finansiella krisen ser han redan att en vändning kan vara på gång, men den ekonomiska lågkonjunkturen kan ta tid innan den dämpas.

Försökte också fråga Odell om saker som gäller tro och Bibeln. Jag märkte dock att han har lättare att svara på frågor som gäller banksystemet och samhällsekonomin än Bibelförankrade frågor. Men han uttryckte en genuin tro, och engagemang i förhållande till sin egen lokala församling, Vallentuna pingstförsamling. Det framgick också att han och finansminister Borg har haft en hel del samtal om tro, etik och Gud.

Vi samtalade också om girighet och den värdegrund som är nödvändig för att samhällsekonomin ska fungera. Men det kändes som att det är för stora frågor för att klaras av på några få minuter. Jag frågade också om hur vi ska kunna motverka den nya form av adel som växer fram i globaliseringens fotspår, en liten grupp av elitföretagsledare, elitidrottsmän, elitartister, elitkändisar, elitbankmän – som berikar sig något enormt på grund av att de är globala stjärnor i sina respektive nischer. När det gäller företagen tror dock Odell på en kraftig motreaktion bland ägare och styrelser, när det gäller att strama upp med rimliga lönenivåer, bonusar och pensionsavtal. Men än så länge är det väl ingen som protesterar mot Zlatans och Tiger Woods löner.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://monsterasbloggen.blogspot.com/ Jonny Nilsson

  Man behöver ju inte vara på vänsterkanten för att tycka att det är skandalöst att Staten har övergett sitt ägaransvar i det ena efter det andra de senaste årtiondena. Staten bör äga viktiga samhällsfunktioner såsom tåg, post, viktig industri etc. Den goda staten är inte bara en vulgär vänsteridé, utan också en del av ett sunt konservativt tänkande. Dagens liberala system är sjukt i grunden eftersom man sätter tilltro till människans rationalitet och systemets egna mekanismer.

 • http://aletheia.se/ Haggaj

  Stefan,

  Tack för en både trevlig och upplysande utfrågning! Jag håller med dig om att Odell gav bra svar på frågorna.

  Men särskilt övertygande argument om att finanskrisen så småningom kan komma att vända tyckte jag inte att han hade. Det var knappt halmstrån han höll i.

  En sak som jag bär med mig från kvällen var när Odell bemötte frågor om oligopol inom banksfären. När han sa att det var fri etableringsrätt och fritt fram att start en ny bank, så sneglade jag på Sverre Larsson, som var med och startade pingströrelsens bank Samspar. Han satt vid ett bord bredvid mig. Han bjöd på ett brett leende när Odell levererade sitt svar. Den killen har åstadkommit ett och annat.

  Återigen tack för att bra initiativ!