Hälsning från FN:s klimatkonferens i Polen

Har idag rest till Poznan i Polen för att vara med på FN:s klimatkonferens. Jag är här i rollen som analytiker, forskare och utredare och kommer att skriva en del om hur FN-beslut fattas när alla världens länder ska försöka komma överens i gemensamma beslut. Alla världens miljöministrar kommer att vara här och den svenska delegationen leds av miljöminister Andreas Carlgren som dock anländer först nästa vecka. Framförallt ska jag försöka utmejsla utmaningarna för globala näringslivet, hur de ska kunna anpassa sin verksamhet till en mer resurssnål inriktning. Cirka 10.000 personer är med från hela världen på denna konferens, alla miljöministrar med staber och delagationer, världspressen, representanter från massor av internationella organisationer och FN-organ, näringslivsrepresentanter, forskare och miljörörelserepresentanter.

Om man tvivlar på klimatforskningen, klimatforskarna och de klimatmodeller de har utvecklat under många år, så bör man ändå notera att samtliga ledande vetenskapsakademier i världen har ställt sig bakom klimatforskningen. Vetenskapsakademierna i bland annat USA, England, Japan, Frankrike, Kina, Indien, Brasilien, Tyskland m.fl. ställer sig bakom klimatforskningen som menar att medeltemperaturen i världen långsamt stiger och att det beror på människans utsläpp av växthusgaser, bland annat koldioxid, och att man måste minska utsläppen av dessa gaser, annars kan det orsaka oerhörd skada för vår planet. Ingen människa vet idag omfattningen på de miljöskador som kan uppstå, och ingen vet hur omfattande uppvärmningen kommer att bli, men även den mest skeptiska personen borde inse att det handlar om att minska risken.

Vad detta har med religion att göra förstår jag inte. Vi har alla människor ett ansvar att vårda om vår planet, Gud har gett oss det ansvaret. Och som kristna borde vi vara mer medvetna än andra om detta.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://alertsweden.blogg.se/ alert

  ”Vad hjälper det om du räddar jorden men struntar i din själ? Jesus kommer snart! Ska du följa med till en evig samvaro med Honom eller ska du gå förlorad tillsammans med denna världen, som går mot sin undergång?” http://alertsweden.blogg.se/

 • Andreas

  Självklart skall vi ta hand om vår jord och inte fastna i något apokalyptiskt tänkande. Löftet står fast, Gud vill fylla denna Jord med sin härlighet. Jag vill vara med och jag vill tänka på de generationer som kommer tills alla folk har fått höra Evangeliet. Mellan 6000-10000 fokgrupper är fortfarande onådda enligt forskningen, sen skall slutet komma enligt Jesu egna ord i Matteus evangeliet. Bra Stefan med engagemang mitt i vardagen! Det vi behöver fokus på är att fortsatt nå de onådda och inte lägga ned de mesta av våra resurser på redan nådd mission.

 • Danne

  Hallå där!

  Det är intressant detta med klimathot kontra kristen tro. Nyligen fixade ju ärkebiskopen värsta stora mötet om det i Uppsala m.m. Men utifrån kommentarerna här kan man ju se två olika synsätt som kristna har när det gäller miljöproblemen.

  För att göra dessa tydliga – se den här intressanta diskussionen i Dagen (var en del i deras stora miljserie som gått senaste veckorna). Eskatologi eller ekologi, det är frågan. Eller både ock?
  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=160455

  /Danne

 • Jan Sköld

  Tydligen har Svenska kyrkans ärkebiskop annat synsätt med religion , se mitt inlägg under förra miljö debatten på denna blogg

 • Bo

  I uppenbarelseboken 11:18 kan vi läsa att Gud ska ”.. förgöra dem som förgör jorden”.
  Det säger väl lite om hur allvarligt Gud ser på hur vi förvaltar skapelsen. Men ytterst handlar ju allt om avfallet från Gud genom syndafallet, om kunskapens träd på gott och ont. Vi vet att denna jord ska inte bestå för evigt. Endast människornas själar lever i evighet och Gud vill ju inte att någon ska gå förlorad. Därför är prioritet nr 1 att vinna människor för Gud.

  För övrigt skulle en helomvändning av jordens klimatförstörelse kräva inte bara stora inskränkningar i levnadsstandard och utsläpp från den rika världen utan dessutom att vi hjälper den tredje världen med hållbara miljöalternativ. Den rika delen av världen lägger dom flesta forskningspengarna på den vapenteknologiska industrin. En direktsänd klimatkonferens i TV nyligen gav ett väldigt pessimistiskt budskap.

  Sedan finns det ju forskare som väljer att tro på människans förmåga att vända utvecklingen och andra som är mer pessimistiska. Jag kommer speciellt ihåg en känd indisk miljöforskare, en pionjär och världsauktoritet på området, som var mycket pessimistisk huruvida viljan dinns att fatta dom nödvändiga besluten. Och efter att ha tittat bakåt i historiens backspegel; har vi några större skäl att se positivt på utvecklingen av miljön och en rättvis fördelning av jordens resurser?
  Nu vill ju också Kina, Indien och tredje världen ha sin del av standardökning och välstånd, en ekvation som inte går ihop.

  För att återkomma till David Wilkersson så skrev han i ”Synen” att ”i framtiden kommer tänkande männskor att förstå och ana ”att det är någon som mixtrar med vädret”; att det inte går att förklara det som händer bara med naturvetenskapliga metoder. Med andra ord: Gud själv kommer med sina domar över jorden, vilket vi kan läsa mycket om i bibeln. Sedan finns det ju forskare i minoritet som hävdar att inte växthusgaserna ensamma kan förklra allt som sker. Vi vill ju inte heller gärna lyssna på det som vi inte vill tro på. En svensk forskare, namnet minns jag inte, har i flera år varnat för övergödningen av Östersjön pga det kemikalieintensiva jordbruket, men bönder och andra forskare ville inte lyssna på det örat pga ekonomiska och prestigemässiga skäl. Nu vet vi vad som håller på att hända i Östersjön.

  Kärleken till pengar är en roten till det onda sa Jesus och det gäller inte minst i dessa frågestllningar.